Wydział Biologii Środowiskowej
Przewodnicząca Komisji:
Członkowie Komisji:
WIJK – 1.0. INSTRUKCJA WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA
WIJK – 2.0. INSTRUKCJA WSPÓŁPRACY WYDZIAŁU Z OTOCZENIEM SPOŁECZNO-GOSPODARCZYM
Zał. 1. (WIJK-2.0) Sprawozdanie z konsultacji z otoczeniem społ.-gospod.
WIJK – 3.0. INSTRUKCJA GROMADZENIA I UDOSTĘPNIANIA INFORMACJI O JAKOŚCI KSZTAŁCENIA
WIJK – 4.0. INSTRUKCJA PRZEPROWADZANIA HOSPITACJI
Zał. 1 (WIJK-4.0) – Arkusz hospitacyjny
WIJK – 5.0. INSTRUKCJA ZAPEWNIENIA JAKOŚCI KADRY DYDAKTYCZNEJ UP W LUBLINIE
Zał. 1 (WIJK-5.0) – Karta nauczyciela akademickiego
WIJK – 6.0. INSTRUKCJA PRZEPROWADZANIA ANKIETYZACJI
Zał. 1 (WIJK-6.0) – Ankieta pracownika inż.-techn. i nauk.-techn.
WIJK – 7.0. INSTRUKCJA PRAKTYKI PROGRAMOWEJ
WIJK – 8.0. INSTRUKCJA OCENY BAZY MATERIALNEJ I DYDAKTYCZNEJ
WIJK – 9.0. INSTRUKCJA OKRESOWEJ WERYFIKACJI INSTRUKCJI
WIJK – 10.0. INSTRUKCJA OCENY JAKOŚCI PRAC DYPLOMOWYCH
Zał. 1 (WIJK-10.1) Ocena jakości projektu inżynierskiego/licencjackiego
Zal. 2 (WIJK-10.2) Ocena jakości pracy dyplomowej WBS
Zał. 3 (WIJK-10.0) Protokół z oceny pracy dyplomowej
WIJK – 11.0. INSTRUKCJA WERYFIKACJI MODUŁÓW
Zał. 1 (WIJK-11.0) Opis modułu
Zał. 2 (WIJK-11.0) Raport z przeglądu modułów WBŚ
Zał. 3 (WIJK-11.0) Wniosek o dokonanie zmian w module
WIJK – 12.0. INSTRUKCJA PRZYJMOWANIA SKARG I WNIOSKÓW
Zał. 1 (WIJK-12.0) Protokół przyjęcia skargi ustnej / wniosku ustnego
Zał. 2 (WIJK-12.0) Rejestr skarg / wniosków
WIJK – 13.0. INSTRUKCJA PRZECIWDZIAŁANIA SYTUACJOM KONFLIKTOWYM
WIJK – 14.0. INSTRUKCJA WYBORU PRZEDMIOTÓW FAKULTATYWNYCH
WIJK – 15.0. INSTRUKCJA MONITOROWANIA MOBILNOŚCI STUDENTÓW
Zał. 1 (WIJK-15.0) Ankieta studenta wyjeżdżającego
Zał. 2 (WIJK-15.0) Questionnaire for arriving students English
Rada Interesariuszy
1) Uczestnikami Rady Interesariuszy są przedstawiciele otoczenia społeczno-gospodarczego wskazani przez Rady Programowe funkcjonujących na Wydziale kierunków studiów;
2) Rady programowe poszczególnych kierunków studiów ściśle współpracują z Radą Interesariuszy;
3) Zadania Rady Interesariuszy na Wydziale Biologii Środowiskowej obejmują:
Kierunek studiów | Interesariusze |
BIOBEZPIECZEŃSTWO I ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE | Mgr inż. Agnieszka Szymula, dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wód w Lublinie PGW „Wody Polskie” |
Mgr Andrzej Odyniec, dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego, Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie | |
Dr Arkadiusz Iwaniuk, Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska, Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie | |
Mgr Marta Smal-Chudzik, dyrektor Wydziału Ochrony Środowiska, UM Lublin | |
BIOLOGIA | Dr Przemysław Stachyra, Roztoczański Park Narodowy |
Mgr inż. Jarosław Szymański, dyrektor Poleskiego Parku Narodowego | |
Dr Michał Solis, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Lublinie | |
Mgr Marcin Brzyski, URSAPHARM Poland sp. zoo | |
BIOKOSMETOLOGIA |
Mgr Renata Pawlak, Studio Urody Renata, ul. Dunikowskigo 80, 20-425 Lublin, Kosmetologia |
Mgr Piotr Dziuba, „ARNICA” sklep zielarsko-medyczny, Podzamcze 4 , 20-126 Lublin | |
Dr Arkadiusz Iwaniuk, Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska, Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie | |
Mgr inż. Bogdan Domański, Przedsiębiorstwo Handlowe KRAUTEX | |
Dr hab. n. med. Łukasz Pietrzyk, PP CLINIC, Klinika Medycyny Estetycznej | |
Dr Grażyna Szymczak, dyrektor Ogrodu Botanicznego UMCS w Lublinie | |
Mgr Kamil Stasiak, MINTI sp. z o.o., Parysa 73, 20-712 Lublin (POLSKA) | |
OCHRONA ŚRODOWISKA | Dr Przemysław Stachyra, Roztoczański Park Narodowy |
Mgr inż. Jarosław Szymański, dyrektor Poleskiego Parku Narodowego | |
Mgr inż. Agnieszka Szymula, dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wód w Lublinie PGW „Wody Polskie” | |
Dr inż. Mirosław Korzeniowski, prezes Zarządu, Stowarzyszenie Agroekoton | |
ZARZĄDZANIE I ADAPTACJA DO ZMIAN KLIMATU | Mgr inż. Agnieszka Szymula, dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wód w Lublinie PGW „Wody Polskie” |
Mgr Andrzej Habros, Wójt Gminy Ludwin | |
Mgr Jan Hołownia, prezes Zarządu „Szarłat” MIW Lenkiewicz spółka jawna | |
Mgr Stanisław Trzonkowski, Gospodarstwo Ogrodnicze, Sokółka |
Studia stacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkład zajęć_biok_s_1st_r1_s1 | 16/11/2022 |
I rok / 2 semestr letni | biok_s_1st_r1_s2 2022/23l | 01/03/2023 | |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_biok_s_1st_r2_s3 | 17/10/2022 |
II rok / 4 semestr letni | biok_s_1st_r2_s4 2022/23l | 02/03/2023 | |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | rozkład zajęć_biok_s_1st_r3_s5 | 10/11/2022 |
III rok / 6 semestr letni | biok_s_1st_r3_s6 2022/23l | 03/01/2023 | |
IV rok / 7 semestr zimowy | 2019/2020 | rozkład zajęć_biok_s_1st_r4_s7 | 09/11/2022 |
Studia niestacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | rozkład zajęć_biok_n_1st_r3_s5 | 30/09/2022 |
III rok / 6 semestr letni | biok_n_1st_r3_s6 2022/23l | 21/02/2023 | |
IV rok / 7 semestr zimowy | 2019/2020 | rozkład zajęć_biok_n_1st_r4_s7 | 05/10/2022 |
IV rok / 8 semestr letni | biok_n_1st_r4_s8 2022/23l | 24/02/2023 |
Studia stacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr letni | 2022/2023 | biok_s_2st_r1_s1 2022/23l | 01/03/2023 |
II rok / 2 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_biok_s_2st_r2_s2 | 13/12/2022 |
II rok / 3 semestr letni | biok_s_2st_r2_s3 2022/23l | 01/03/2023 |
Studia stacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkład zajęć_bizk_s_1st_r1_s1 | 24/10/2022 |
I rok / 2 semestr letni | bizk_s_1st_r1_s2 2022/23l | 22/02/2023 | |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_bizk_s_1st_r2_s3 | 04/10/2022 |
II rok / 4 semestr letni | bizk_s_1st_r2_s4 2022/23l | 01/02/2023 | |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | rozkład zajęć_bizk_s_1st_r3_s5 | 09/11/2022 |
III rok / 6 semestr letni | bizk_s_1st_r3_s6 2022/23l | 01/02/2023 | |
IV rok / 7 semestr zimowy | 2019/2020 | rozkład zajęć_bizk_s_1st_r4_s7 | 03/11/2022 |
Studia stacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkład zajęć_biolog_st_s_1st_r1_s1 | 29/09/2022 |
I rok / 2 semestr letni | biost_s_1st_r1_s2 2022/23l | 15/03/2023 | |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_biolog_st_s_1st_r2_s3 | 19/09/2022 |
II rok / 4 semestr letni | biost_s_1st_r2_s4 2022/23l | 01/02/2023 | |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | biolog_st_s_1st_r3_s5.26.09.22 | 26/09/2022 |
III rok / 6 semestr letni | biost_s_1st_r3_s6 2022/23l | 01/02/2023 |
Studia niestacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkład zajęć_biost_n_2st_r1_s1 | 17/10/2022 |
I rok / 2 semestr letni | biost_ns_2st_r1_s2 2022/23l | 01/03/2023 |
Studia stacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkład zajęć_biosd_s_2st_r1_s1 | 24/10/2022 |
I rok / 2 semestr letni | biosd_s_2st_r1_s2 2022/23l | 01/03/2023 | |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_biosd_s_2st_r2_s3 | 30/09/2022 |
II rok / 4 semestr letni | biosd_s_2st_r2_s4 2022/23l | 09/03/2023 |
Studia niestacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_biosd_n_2st_r2_s3 | 03/10/2022 |
II rok / 4 semestr letni | biosd_ns_2st_r2_s4 2022/23l | 03/02/2023 |
Studia stacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
II rok / 3 semestr zimowy | 2021/2022 | rozkład zajęć_os_s_1st_r2_s3 | 03/10/2022 |
II rok / 4 semestr letni | os_s_1st_r2_s4 2022/23l | 06/03/2023 | |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | rozkład zajęć_os_s_1st_r3_s5 | 10/10/2022 |
III rok / 6 semestr letni | os_s_1st_r3_s6 2022/23l | 13/02/2023 | |
IV rok / 7 semestr zimowy | 2019/2020 | rozkład zajęć_os_s_1st_r4_s7 | 28/09/2022 |
Studia stacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr letni | 2022/2023 | os_s_2st_r1_s1 2022/23L | 09/03/2023 |
II rok / 2 semestr zimowy | 2021/2022 | os_s_2st_r2_s2 | 13/10/2022 |
II rok / 3 semestr letni | os_s_2st_r2_s3 2022/23l | 01/03/2023 |
Studia niestacjonarne II stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
I rok / 1 semestr zimowy | 2022/2023 | rozkłąd zajęć_os_n_2st_r1_s1 | 07/10/2022 |
I rok / 2 semestr letni | os_ns_2st_r1_s2 2022/23l | 13/02/2023 |
Studia stacjonarne I stopnia | Nabór | Rozkład zajęć | data aktualizacji |
III rok / 5 semestr zimowy | 2020/2021 | rozkład zajęć_ziadzk_s_1st_r3_s5 | 14/11/2022 |
III rok / 6 semestr letni | ziadzk_s_1st_r3_s6 2022/23l | 03/02/2023 |
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wybory >>> pobierz
rok IV / nabór 2019/2020 >>> pobierz Przedmioty do wybory >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz przedmioty do wyboru > pobierz od 04.03.2024 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz Języki obce >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wybory >>> pobierz
rok IV / nabór 2019/2020 >>> pobierz Przedmioty do wybory >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok IV / nabór 2019/2020 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021.2022 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok IV >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz przedmioty do wyboru > pobierz od 04.03.2024 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II / nabór 2021/2022 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok IV >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz przedmioty do wyboru > pobierz od 01.10.2023 r.
rok I / nabór 2022/2023 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok I >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok II >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz
rok III / nabór 2020/2021 >>> pobierz Przedmioty do wyboru >>> pobierz Przedmioty humanistyczne >>> pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz
rok I / nabór 2023/2024 > pobierz
Kryteria oceny określa nauczyciel odpowiedzialny za moduł i przedstawia
studentom w trakcie pierwszych zajęć.
Zaleca się stosowanie poniższej skali ocen:
Ocena | Uzyskany procent sumy punktów oceniających stopień wymaganej wiedzy/umiejętności |
Niedostateczny (2,0) | < 51% |
Dostateczny (3,0) | 51 – 60% |
Dostateczny plus (3+) | 61 – 70% |
Dobry (4,0) | 71 – 80% |
Dobry plus (4+) | 81 – 90% |
Bardzo dobry (5,0) | 91 – 100% |
lub kryteria oceny ustala nauczyciel odpowiedzialny za moduł i umieszcza w opisie modułu.
b) w przypadku braku uzyskania przez 30% studentów w ostatnim terminie egzaminów
i zaliczeń) zakładanych efektów w modułach (30% ocen niedostatecznych) osoba
odpowiadająca za moduł:
– informuje kierownika jednostki,
– wspólnie analizują przyczyny,
– wprowadzają program naprawczy przy wsparciu jednostki,
– kierownik / dyrektor jednostki sporządza notatkę i przekazuje WKdsJK.
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Wychowanie fizyczne 1 – Pływalnia
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Wychowanie fizyczne 2 – Pływalnia
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR IV
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2- Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapia w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobintów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromateriapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VI
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Seminarium dyplomowe 1 A + metodyka wyszukiwania inf. nauk.
Seminarium dyplomowe 1 B + metodyka wyszukiwania inf. nauk.- Kopia
Seminarium dyplomowe 1 C + metodyka wyszukiwania inf. nauk.
Seminarium dyplomowe 1 D + metodyka wyszukiwania inf. nauk.
Seminarium dyplomowe 1 E + metodyka wyszukiwania inf. nauk.
SEMESTR VII
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
Przedmiot do wyboru 16 – Biochemiczne mechanizmy starzenia
Przedmiot do wyboru 16 – Skin aging process
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Wychowanie fizyczne 1 – Pływalnia
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Wychowanie fizyczne 2 – Pływalnia
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR IV
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
Semestr V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapie w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontow i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VI
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
SEMESTR VII
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
Przedmiot do wyboru 16 – Biochemiczne mechanizmy starzenia
Przedmiot do wyboru 16 – Skin aging process
BIOKOSMETOLOGIA STUDIA STACJONARNE I STOPNIA nabór 2020/2021
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Wychowanie fizyczne 1- pływalnia
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Wychowanie fizyczne 2 – pływalnia
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR IV
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapie w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VI
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
SEMESTR VII
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Wychowanie fizyczne 1- pływalnia
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Wychowanie fizyczne 2 – pływalnia
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR IV
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapie w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VI
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
SEMESTR VII
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Chemia kosmetyczna
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Histologia
Botanika
Aparatura procesowa
BHP z ergonomią
Technologia informacyjna
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Język obcy 1 – angielski
Język obcy 1 – francuski
Język obcy 1 – niemiecki
Język obcy 1 – rosyjski
Wychowanie fizyczne 1 – sala
Wychowanie fizyczne 1 – pływalnia
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Mikrobiologia
Receptury kosmetyczne
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Język obcy 2 – angielski
Język obcy 2 – francuski
Język obcy 2 – niemiecki
Język obcy 2 – rosyjski
Wychowanie fizyczne 2 – pływalnia
Immunologia z elementami alergologii
Dermatologia pielęgnacyjna
Produkcja i technologia kosmetyków
Podstawy ziołolecznictwa
Endokrynologia
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
SEMESTR IV
Język obcy 3 – angielski
Język obcy 3 – francuski
Język obcy 3 – niemiecki
Język obcy 3 – rosyjski
Obrót surowców i kosmetyków
Toksykologia
Metody badań w kosmetologii
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Higiena i epidemiologia
Farmakologia
Podstawy statystyki
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Fizykochemia formy kosmetyku
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Techniki fizjoterapeutyczne
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapie w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
Praktyka 4 tyg. A
Praktyka 4 tyg. B
Praktyka 4 tyg. C
SEMESTR VI
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Seminarium dyplomowe 1 A
Seminarium dyplomowe 1 B
Seminarium dyplomowe 1 C
Praktyka 8 tyg. A
Praktyka 8 tyg. B
Praktyka 8 tyg. C
SEMESTR VII
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
Przedmiot do wyboru 16 – Biochemiczne mechanizmy starzenia
Seminarium dyplomowe 2 A
Seminarium dyplomowe 2 B
Seminarium dyplomowe 2 C
Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
SEMESTR I
Język obcy specjalistyczny – angielski
Język obcy specjalistyczny – francuski
Język obcy specjalistyczny – niemiecki
Język obcy specjalistyczny – rosyjski
Przedmiot humanistyczny I – Edukacja ekologiczna
Przedmiot humanistyczny I – Podstawy public relations
Fizjologia i patofizjologia skóry
Ochrona własności intelektualnej – przedmiot humanistyczny
Molekularne mechanizmy starzenia się komórek i organizmów
Przemysłowa aparatura kosmetyczna
Fizyko-chemiczne metody badań kosmetyków
SEMESTR II
Przedmiot humanistyczny II – Etyka w biznesie
Przedmiot humanistyczny II – Psychologia w kosmetologii
Niebezpieczne substancje w biokosmetykach
Opakowania ekologiczne w kosmetologii
Zaawansowane technologie w produkcji biokosmetyków
Zaawansowana receptura biokosmetyków
Bezpieczeństwo i wymagania sanitarne w branży kosmetycznej
Zaawansowana kosmetologia pielęgnacyjna
Przedmiot do wyboru I – Zarządzanie gabinetem kosmetycznym
Przedmiot do wyboru I – Finansowanie działalności gospodarczej
SEMESTR III
Substancje zapachowe w biokosmetykach
Metabolity pochodzenia biologicznego w kosmetologii
Przedmiot do wyboru II – Etnobotanika w kosmetyce
Przedmiot do wyboru II – Fitozwiązki w kosmetologii
Przedmiot do wyboru II – Styling and make up in past and today
Przedmiot do wyboru II – Cosmetic plants
Przedmiot do wyboru III – Roślinne kultury in vitro w kosmetologii
Przedmiot do wyboru IV – Strategie marketingowe
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
SEMESTR IV
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR VI
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapia w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VII
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
SEMESTR VIII
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
Przedmiot do wyboru 16 – Biochemiczne mechanizmy starzenia
Przedmiot do wyboru 16 – Skin aging process
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
SEMESTR IV
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR VI
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapia w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VII
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
SEMESTR VIII
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projekt. kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
Przedmiot do wyboru 16 – Biochemiczne mechanizmy starzenia
Przedmiot do wyboru 16 – Skin aging process
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
SEMESTR IV
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR VI
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapia w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VII
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
SEMESTR VIII
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
SEMESTR I
Przedmiot humanistyczny 1 – Podstawy działalności gospodarczej
Przedmiot humanistyczny 1 – Etyka w biznesie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
Prawo kosmetyczne – przedmiot humanistyczny
SEMESTR II
Przedmiot humanistyczny 2 – Historia kosmetologii
Przedmiot humanistyczny 2 – Psychologia
Biologia molekularna komórki z podstawami genetyki
Biochemia z elementami biofizyki
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce
Surowce pochodzenia roślinnego w kosmetyce
SEMESTR III
Immunologia z elementami alergologii
Produkcja i technologia kosmetyków
SEMESTR IV
Ekologiczna produkcja surowców zwierzęcych
Ekologiczna produkcja surowców roślinnych
Niekonwencjonalne metody w kosmetologii
Analityka produktów nieżywnościowych
SEMESTR V
Normalizacja i standaryzacja surowców i produktów kosmetycznych
Przedmiot do wyboru 1 – Kosmetyki ochronne
Przedmiot do wyboru 1 – Biosubstancje w surowcach roślinnych
Przedmiot do wyboru 2 – Doraźna pomoc przedmedyczna
Przedmiot do wyboru 2 – Kwalifikowana pierwsza pomoc
SEMESTR VI
Aparatura gabinetu kosmetycznego
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych
Pakowanie i znakowanie kosmetyków
Przedmiot do wyboru 3 – Dietoterapia w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 3 – Podstawy dietetyki
Przedmiot do wyboru 4 – Wykorzystanie hydrobiontów i torfu w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 4 – Talasoterapia
Przedmiot do wyboru 5 – Aromaterapia i środki zapachowe
Przedmiot do wyboru 5 – Produkty zapachowe i podstawy perfumerii
SEMESTR VII
Kosmetologia pielęgnacyjna i upiększająca
Przedmiot do wyboru 6 – Innowacje w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 6 – Specjalistyczna aparatura w kosmetologii
Przedmiot do wyboru 7 – Zarządzanie rynkiem kosmetyków
Przedmiot do wyboru 7 – Rynek i marketing kosmetyków
Przedmiot do wyboru 8 – Nutrikosmetologia
Przedmiot do wyboru 8 – Suplementy diety i żywność prozdrowotna
Przedmiot do wyboru 9 – Apikosmetologia
Przedmiot do wyboru 9 – Produkty pszczele w kosmetykach
Przedmiot do wyboru 10 – Techniki wizażu
Przedmiot do wyboru 10 – Efekty specjalne w makijażu
Przedmiot do wyboru 11 – Egzotyczne surowce kosmetyczne
Przedmiot do wyboru 11 – Ekopreparaty kosmetyczne
SEMESTR VIII
Przedmiot do wyboru 12 – Organizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 12 – Optymalizacja procesów produkcyjnych
Przedmiot do wyboru 13 – Zawodowy wizerunek producenta kosmetyków
Przedmiot do wyboru 13 – Komunikacja interpersonalna
Przedmiot do wyboru 14 – Gospodarka surowcami odpadowymi
Przedmiot do wyboru 14 – Zagospodarowanie odpadów
Przedmiot do wyboru 15 – Genokosmetyki
Przedmiot do wyboru 15 – Genetyczne podstawy projektowania kosmetyków
Przedmiot do wyboru 16 – Starzenie się i nowotwory skóry
SEMESTR I
Ochrona własności intelektualnej, ergonomia i BHP
SEMESTR II
Regulacja procesów komórkowych
Mikrobiologia i zagrożenia mikrobiologiczne
SEMESTR III
Biofizyka i ochrona radiologiczna
Zagrożenia związane z chemizacją rolnictwa
SEMESTR IV
Prośrodowiskowe technologie produkcji roślinnej
Zagrożenia w produkcji zwierzęcej
Prośrodowiskowe technologie produkcji zwierzęcej
Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych
SEMESTR V
Zagrożenia w produkcji roślinnej
Przedmiot do wyboru 1 – Systemowe zarzadzanie ochroną żywności
Przedmiot do wyboru 1 – Zarządzanie w produkcji żywności
Przedmiot do wyboru 2 – Diagnostyka molekularna w biobezpieczeństwie
Przedmiot do wyboru 3 – Monitoring środowiska
Przedmiot do wyboru 3 – Diagnostyka zagrożeń środowiskowych
Przedmiot do wyboru 4 – Bezpieczeństwo pracy laboratoryjnej
Przedmiot do wyboru 4 – Certyfikacja laboratoriów
SEMESTR VI
Globalne zagrożenia bezpieczeństwa na świecie
Agroterroryzm i obrót roślinami GM
SEMESTR VII
Negocjacje i mediacje w sytuacjach kryzysowych
Wpływ inwazji gatunków na bezpieczeństwo ekosystemów
SEMESTR I
Ochrona własności intelektualnej, ergonomia i BHP
Prawo w biobezpieczeństwie
Socjologiczne i prawne aspekty biobezpieczeństwa
SEMESTR II
Regulacja procesów komórkowych
Mikrobiologia i zagrożenia mikrobiologiczne
SEMESTR III
Biofizyka i ochrona radiologiczna
Bioasekuracja
Zagrożenia związane z chemizacją rolnictwa
SEMESTR IV
Prośrodowiskowe technologie produkcji roślinnej
Zagrożenia w produkcji zwierzęcej
Prośrodowiskowe technologie produkcji zwierzęcej
Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych
SEMESTR V
Zagrożenia w produkcji roślinnej
Przedmiot do wyboru 1 – Systemowe zarządzanie ochroną żywności
Przedmiot do wyboru 1 – Zarządzanie w produkcji żywności
Przedmiot do wyboru 2 – Zagrożenia w inżynierii genetycznej
Przedmiot do wyboru 2 – Diagnostyka molekularna w biobezpieczeństwie
Przedmiot do wyboru 3 – Monitoring środowiska
Przedmiot do wyboru 3 – Diagnostyka zagrożeń środowiskowych
Przedmiot do wyboru 4 – Bezpieczeństwo pracy laboratoryjnej
Przedmiot do wyboru 4 – Certyfikacja laboratoriów
SEMESTR VI
Globalne zagrożenia biobezpieczeństwa na świecie
Agroteroryzm i obrót roślinami GM
Metody i techniki badań społecznych
SEMESTR VII
Kwarantanna zwierząt
Negocjacje i mediacje w sytuacjach kryzysowych
Przedmiot do wyboru 5 – Biologia gatunków inwazyjnych
Przedmiot do wyboru 5 – Wpływ inwazji gatunków na bezpieczeństwo ekosystemów
Przedmiot do wyboru 6 – Rola zapylaczy w bezpieczeństwie żywności
Przedmiot do wyboru 6 – Fitozwiązki w bioterroryzmie
SEMESTR I
Klimatologia i ocena ryzyka klimatycznego
Ochrona własności intelektualnej, ergonomia i BHP
Zoologia i fizjologia zwierząt
SEMESTR II
Podstawy fizyki w systemie klimatycznym
Zrównoważony rozwój i ochrona bioróżnorodności
Fenologia i synoptyka meteorologiczna
Rośliny pokarmowe owadów zapylających
SEMESTR III
Ochrona powietrza i modelowanie emisji
Dostosowanie upraw do zmian klimatu
SEMESTR IV
Ochrona roślin przed zjawiskami pogodowymi
Dostosowanie produkcji zwierzęcej do zmian klimatu
Systemy tworzenia i zarządzania rezerwami żywności
Adaptacje organizmów do zmian klimatu
SEMESTR V
Zielona infrastruktura i adaptacje miast do zmian klimatu
Metody zwiększenia retencji wodnej
Przedmiot do wyboru 1 – Bezpieczeństwo żywności
Przedmiot do wyboru 2 – Aerobiologia
Przedmiot do wyboru 2 – Roślina w warunkach stresowych
Przedmiot do wyboru 4 – Ochrona kriosfery
Przedmiot do wyboru 4 – Biologia i ochrona ekosystemów polarnych
Regulamin Studiów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie obowiązujący od 1 października 2022r.
Regulamin Studiów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie obowiązujący od 1 października 2021r.
_______________________________________________________________
WAŻNE !
Podania składamy tylko w oryginale osobiście lub za pośrednictwem poczty polskiej (wysyłając list na adres Dziekanatu). Należy pamiętać o własnoręcznym podpisie, uzasadnieniu swojej prośby oraz dołączeniu załączników w oryginale dokumentujących i potwierdzających opis sytuacji. Jeżeli uzasadnienie zawiera informację na temat udzielonej zgody lub informację o poparciu Państwa prośby przez konkretną osobę, podanie wymaga pisemnej opinii tejże osoby np. prowadzącego przedmiot, promotora itp.
Złożenie właściwie napisanego podania/wniosku przyspieszy termin załatwienia sprawy.
W przypadku pytań i wątpliwości pracownicy Dziekanatu chętnie udzielą niezbędnych wskazówek.
Aktualizacja danych kontaktowych zapewni szybkie otrzymanie odpowiedzi na złożony wniosek.
UPOWAŻNIENIE dotyczy udzielania informacji osobom trzecim (Upoważnienie składamy osobiście)
______________________________________________________________
WZORY PODAŃ I WNIOSKÓW
Podanie o częściowe umorzenie opłaty za powtarzanie semestru_Prorektor ds Studenckich i Dydaktyki
Podanie o wznowienie studiów w celu przystąpienia do obrony (powyżej 3 lat od daty skreślenia)
Podanie o dofinansowanie udziału w konferencji
Podanie o przedłużenie terminu sesji_ Prodziekan
Podanie o przedłużenie terminu sesji_ Prorektor ds Studenckich i Dydaktyki
Podanie o przeniesienie na studia w UP ( zmiana formy studiów w obrębie tego samego kierunku)
Podanie o przeniesienie na inny kierunek na studiach w UP (dotyczy kierunku na innym Wydziale)
Podanie o rozłożenie na raty_ czesne
Podanie o uchylenie decyzji o skreśleniu
Podanie o urlop krótkoterminowy (cudzoziemca)
Podanie o usprawiedliwienie nieobecności na zaliczeniu_egzaminie
Podanie o usprawiedliwienie nieobecności na zajęciach
Podanie o warunkowe zaliczenie semestru i powtarzanie przedmiotu_ów
Wniosek o rozliczenie indywidualnego konta studenta (dotyczy kont z nadpłatą)
Rezygnacja z kontynuacji studiów
Wniosek o indywidualną organizację studiów
Wniosek o podjęcie studiów po urlopie dziekańskim
Wniosek o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej
Wniosek o przesłanie drogą pocztową dokumentów potwierdzających ukończenie studiów
Wniosek o wydanie legitymacji elektronicznej_ELS
Wniosek o zmianę danych_ dotyczy adresu i nr dowodu osobistego
Wniosek o zmianę danych_ dotyczy imienia_imion_nazwiska
Wniosek studenta o zmianę tematu pracy dyplomowej (pdf)
Wniosek studenta o zmianę tematu pracy dyplomowej (word)
Wniosek studenta o zmianę tematu projektu inżynierskiego/zagadnienia problemowego (word)
Szanowni Studenci!!! Zachęcamy do aktywnej działalności w Kołach Naukowych funkcjonujących na naszym Wydziale. To niepowtarzalna okazja zdobycia wiedzy, praktycznych umiejętności, rozwoju kompetencji społecznych oraz poznania wielu ciekawych ludzi. Praca w Kole poza doświadczeniem naukowym stwarza również okazję do wspólnych spotkań i nawiązania kontaktów towarzyskich, mile wspominanych po latach.
Zgłoście się bezpośrednio do opiekunów kół lub napiszcie do nich maila.
Studenckie Koło Naukowe Biologów (z Sekcją Biokosmetologii)
Studenckie Koło Naukowe Ekologów
Studenckie Koło Naukowe Hydrobiologii i Ochrony Środowiska
Studenckie Koło Naukowe Rybactwa i Akwarystyki
Studenckie Koło Naukowe Zoologów
Międzywydziałowe Koło Naukowe „Zrównoważonego rozwoju personalnego”
ROK AKADEMICKI 2022/2023
Kierunek | Rok studiów | Opiekun roku | Starosta roku |
OCHRONA ŚRODOWISKA S1 | II |
dr Wojciech Płaska email: wojciech.plaska@up.lublin.pl |
Patrycja Hajto |
OCHRONA ŚRODOWISKA S1 | III | dr Wojciech Płaska | Mateusz Piejak |
OCHRONA ŚRODOWISKA S1 | IV | dr Wojciech Płaska | – |
OCHRONA ŚRODOWISKA S2 | I |
dr inż. Joanna Sender email: joanna.sender@up.lublin.pl |
Wojciech Massalski |
OCHRONA ŚRODOWISKA S2 | II |
dr inż. Joanna Sender |
Gabriela Kosowska |
OCHRONA ŚRODOWISKA N2 | II | dr inż. Joanna Sender | Aleksandra Hetman |
BIOLOGIA S1 | I |
dr Katarzyna Czepiel -Mil email: katarzyna.mil@up.lublin.pl |
Natalia Dołężka |
BIOLOGIA S1 | II |
dr hab. Jacek Rechulicz email:jacek.rechulicz@up.lublin.pl |
Weronika Huszcz |
BIOLOGIA S1 | III |
dr inż. Magdalena Toporowska email: magda.wis@interia.pl |
Samanta Stadnik |
BIOLOGIA spec. BIOLOGIA STOSOWANA N2 |
I | Anita Dominikiewicz | |
BIOLOGIA spec. BIOLOGIA SĄDOWA S2 |
I |
dr Katarzyna Czepiel-Mil email: katarzyna.mil@up.lublin.pl |
Zofia Horembała |
BIOLOGIA spec. BIOLOGIA SĄDOWA S2 | II |
dr Katarzyna Czepiel-Mil |
Wiktoria Polit |
BIOLOGIA spec. BIOLOGIA SĄDOWA N2 | I | – | – |
BIOLOGIA spec. BIOLOGIA SĄDOWA N2 | II |
dr hab. Jacek Rechulicz email:jacek.rechulicz@up.lublin.pl |
Renata Pielarz |
BIOKOSMETOLOGIA S1 | I |
dr inż. Agnieszka Szczurowska email: agnieszka.szczurowska@up.lublin.pl |
Paula Kozak |
BIOKOSMETOLOGIA S1 | II |
dr inż. Agnieszka Szczurowska email: agnieszka.szczurowska@up.lublin.pl |
Aleksandra Kamienik |
BIOKOSMETOLOGIA S1 | III |
dr inż. Aneta Sulborska – Różycka email: aneta.sulborska@up.lublin.pl |
Dominika Pietrasik |
BIOKOSMETOLOGIA S1 | IV |
dr inż. Katarzyna Rubinowska email: katarzyna.rubinowska@up.lublin.pl |
– |
BIOKOSMETOLOGIA S2 | I |
dr inż. Marta Dmitruk email: marta.dmitruk@up.lublin.pl |
Aleksandra Kurzajewska |
BIOKOSMETOLOGIA S2 | II |
dr inż. Marta Dmitruk email: marta.dmitruk@up.lublin.pl |
Monika Śmiech |
BIOKOSMETOLOGIA N1 | III |
dr inż. Aneta Sulborska – Różycka email: aneta.sulborska@up.lublin.pl |
Patrycja Dziedzic |
BIOKOSMETOLOGIA N1 | IV |
dr inż. Katarzyna Rubinowska email: katarzyna.rubinowska@up.lublin.pl |
Magdalena Bojarska |
BIOBEZPIECZEŃSTWO I ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE S1 | I |
dr inż. Barbara Banach-Albińska email: barbara.banach@up.lublin.pl |
Nikola Kozdra |
BIOBEZPIECZEŃSTWO I ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE S1 | II |
dr inż. Barbara Banach-Albińska |
Faustyna Wiszniewska |
BIOBEZPIECZEŃSTWO I ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE S1 | III |
dr inż. Marta Dmitruk email: marta.dmitruk@up.lublin.pl |
Kacper Cisek |
BIOBEZPIECZEŃSTWO I ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE S1 | IV |
dr inż. Barbara Banach-Albińska email: barbara.banach@up.lublin.pl |
Monika Kowalczuk |
ZARZĄDZANIE I ADAPTACJA DO ZMIAN KLIMATU S1 | III |
dr Anna Kaczorowska email: anna.k.kaczorowska@gmail.com |
Julia Pasek |
Zarządzenia
Komunikaty
Komunikat nr. 1 informacja na temat prowadzenia zajęć na Wydziale Biologii Środowiskowej
Komunikat nr. 3 zaproszenie do udziału w wykładzie pt.: Jak walczyć z SARS-CoV-2?
Komunikat nr. 4 w sprawie prowadzenia zajęć na Wydziale Biologii Środowiskowej
Wydziałowa Rada Samorządu Studenckiego
Przewodnicząca Komisji:
email: huszcz.w@gmail.com
Wiceprzewodnicząca ds. Studenckich:
email: aleksandrakurzajewska@gmail.com
Sekretarz:
Koordynator ds. Promocji Wydziału
Koordynator ds. Kultury:
The Faculty of Environmental Biology offers several courses that can be completed in English. Exchange and visiting students can choose course from the first or form the second degree study.
Courses will be provided in English if the required number of students enrol in the programme (minimal six persons). For less group of students courses will be provided in Polish with English supporting of teachers.
SUBJECTS offered in English – FACULTY OF ENVIRONMENTAL BIOLOGY
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. +48 81 445- 66- 85