Egzamin dyplomowy

  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy inżynierski dla kierunku Biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe dla cykli studiów od 2019/2020 - I stopień

    1. Antropogeniczne przyczyny i skutki nadmiernego rozwoju toksycznych glonów w wodach powierzchniowych.
    2. Główne klasy związków chemicznych zanieczyszczających środowisko oraz ich pochodzenie.
    3. Metody oceny toksycznego wpływu zanieczyszczeń chemicznych na organizmy.
    4. Scharakteryzuj najważniejsze zagrożenia antropogeniczne dla różnorodności biologicznej biosfery.
    5. Wymień i scharakteryzuj formy ochrony gatunkowej w Polsce.
    6. Omów najważniejsze fazy uruchamiania nowych przedsięwzięć gospodarczych.
    7. Na czym polega mikoryza ektotroficzna i jakie ma znaczenie w produkcji roślinnej?
    8. Podstawowe cechy i funkcje bazy danych.
    9. Podstawowe założenia i zasady systemu HACCP.
    10. System ochrony żywności przed celowym skażeniem.
    11. Agrofag kwarantannowy dla roślin – definicja i przykłady.
    12. Wymień cechy gatunków, które czynią je silnie inwazyjnymi i scharakteryzuj jedną z cech.
    13. Przykłady gatunków inwazyjnych obecnych w Polsce i charakterystyka jednego z nich.
    14. Sezonowość występowania ziaren pyłku w powietrzu i ich wpływ na zdrowie człowieka.
    15. Wykorzystanie badań aerobiologicznych do wspomagania ochrony upraw przed chorobami grzybowymi.
    16. Wymień czynniki chorobotwórcze wykorzystywane jako broń biologiczna oraz scharakteryzuj jeden z nich.
    17. Co to jest terroryzm żywnościowy? Wymień czynniki, które mogą być w nim użyte.
    18. Omów rolę tworzonych zawodowych kodeksów etycznych.
    19. Wymień i scharakteryzuj metody doboru próby.
    20. Charakterystyka gronkowca złocistego i zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt ze strony MRSA (metycylinooporny S. aureus)
    21. Wymień patogeny zaliczane do grupy A broni biologicznej i scharakteryzuj jeden z nich.
    22. Charakterystyka metali ciężkich i związane z nimi zagrożenia.
    23. Czynniki zagrażające różnorodności biologicznej będące wynikiem działalności rolniczej.
    24. System RASFF – do czego służy, co obejmuje, rodzaje powiadomień.
    25. Fizyczne zanieczyszczenia żywności.
    26. Rodzaje śmierci komórkowej.
    27. Co oznaczają najwyższe dopuszczalne stężenia NDS, NDSCh i NDSP?
    28. W jaki sposób można wykorzystać zmienność sekwencji DNA w diagnostyce zagrożeń biologicznych?
    29. Wymień czynniki odpowiedzialne za wywoływanie mutacji genetycznych.
    30. Wymień główne czynniki klimatotwórcze i omów jeden z nich.
    31. Scharakteryzuj elementy bilansu wodnego.
    32. Który typ wód podziemnych ma największe znaczenie z punktu widzenia gospodarki i dlaczego?
    33. Pozytywne i negatywne konsekwencje migracyjne w krajach imigracyjnych (głównie rozwiniętych).
    34. Scharakteryzuj tendencje i prognozy zmian ludności na świecie oraz wymień zagrożenia związane ze wzrostem ludności świata.
    35. Metody prawidłowego przechowywania i zagospodarowania nawozów naturalnych.
    36. Zagrożenia dla środowiska wynikające z intensywnej produkcji zwierzęcej.
    37. Wyjaśnij znaczenie dyrektywy azotanowej.
    38. Wyjaśnij różnice miedzy agroekosystemem i ekosystemem naturalnym.
    39. Na czym polega zintegrowana kontrola szkodników?
    40. Scharakteryzuj negatywne i pozytywne aspekty obecności chwastów w agroekosystemach.
    41. Przykłady aminokwasów, peptydów i białek o działaniu toksycznym.
    42. Charakterystyka toksyny botulinowej.
    43. Wpływ wybranych substancji toksycznych na przebieg procesu oddychania komórkowego.
    44. Przystosowania zwierząt do pasożytniczego trybu życia.
    45. Owady szkodliwe i niebezpieczne dla człowieka – charakterystyka taksonów i przykłady gatunków.
    46. Budowa i najważniejsze funkcje błon biologicznych. Metody fizyczne do badania struktury i dynamiki błon lipidowo-białkowych.
    47. Wielkości opisujące oddziaływanie promieniowania jonizującego z materią oraz wielkości i jednostki stosowane w dozymetrii.
    48. Wymień i opisz typy organizacji ze względu na relacje między ludźmi a organizacją.
    49. Biznesplan – definicja i charakterystyka.
    50. Omów hierarchię działań w gospodarce odpadami.
    51. Omów potencjalne zagrożenia dla środowiska, życia i zdrowia człowieka ze strony odpadów.
    52. Omów wykorzystanie oceny cyklu życia (LCA) w ocenie zagrożeń w gospodarce odpadami i kolejne etapy tej oceny.
    53. Drogi zarażenia pierwotniakiem Toxoplazma gondii u człowieka.
    54. Przedstaw rolę, cele i gatunki wykorzystywane w monitoringu entomologicznym.
    55. Porosty jako narzędzia do oceny jakości powietrza metodami bioindykacyjnymi.
    56. Czym jest GHS (Globalnie Zharmonizowany System Klasyfikacji i Oznakowania Chemikaliów) oraz kryteria klasyfikacji chemikaliów wg tego systemu?
    57. Gatunki roślin trujących i substancji czynnych w nich zawartych oddziałujących na układ nerwowy człowieka.
    58. Trucizny pochodzenia roślinnego wykorzystywane w bioterroryzmie.
    59. Jakie parametry obejmuje walidacja metody analitycznej?
    60. Podatność sektora rolniczego na ataki terrorystyczne.
  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy licencjacki dla kierunku Biologia dla cykli studiów od 2019/2020 - I stopień

    1. Porównaj budowę komórki roślinnej i komórki zwierzęcej.
    2. Podłoża wykorzystywane w diagnostyce mikrobiologicznej – przykłady i zastosowanie.
    3. Mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego w horyzontalnym przepływie genów.
    4. Adaptacje roślin do środowiska wodnego.
    5. Rośliny i grzyby jako bioindykatory.
    6. Podaj ogólną charakterystykę flory roślinności naczyniowej występującej w Polsce.
    7. Przystosowania morfologiczne, anatomiczne i biologiczne robaków do pasożytniczego trybu życia.
    8. Geograficzne zróżnicowanie różnorodności biologicznej.
    9. Wymień przystosowania płazów i gadów do życia w środowisku lądowym.
    10. Scharakteryzuj cechy budowy morfologicznej i anatomicznej ptaków umożliwiające im aktywny lot.
    11. Ekologiczne znaczenie szaty roślinnej
    12. Przystosowania różnych grup mikroorganizmów do życia w środowiskach ekstremalnych.
    13. Podstawowe techniki izolacji komórek i  analizy obrazu mikroskopowego.
    14. Ekotoksykologiczne skutki działania zanieczyszczeń chemicznych na organizmy wodne i lądowe.
    15. Toksyczność ostra i chroniczna. Klasyczne i alternatywne metody oceny toksyczności substancji antropogenicznych dla organizmów żywych.
    16. Subfosylne szczątki organizmów zachowane w osadach – rodzaje szczątków, metody pozyskiwania, wartość interpretacyjna.
    17. Wykorzystanie genomu mitochondrialnego w badaniach biologicznych.
    18. Wykorzystanie osiągnięć biologii molekularnej w medycynie człowieka i weterynaryjnej, przemyśle farmaceutycznym, ochronie środowiska.
    19. Czynniki zmieniające frekwencje genów – mutacje i migracje.
    20. Możliwości produkcji i stosowania żywności transgenicznej.
    21. Mechanizmy oraz ekologiczne skutki inwazji gatunków roślin i zwierząt.
    22. Typy troficzne jezior.
    23. Wykorzystanie metod biomanipulacji w poprawie jakości ekosystemów wodnych.
    24. Metody ochrony gatunkowej zwierząt ex-situ.
    25. Rola zwierząt w kształtowaniu krajobrazu.
    26. Rola receptorów w funkcjonowaniu komórek.
    27. Zwierzęta bezkręgowce jako modele w badaniach eksperymentalnych.
    28. Hodowle komórkowe w badaniach eksperymentalnych.
    29. Obieg azotu w przyrodzie.
    30. Rola makro- i mikroelementów w funkcjonowaniu roślin.
    31. Zjawisko biomagnifikacji związków chemicznych zanieczyszczających środowisko naturalne.
    32. Metody oceny toksyczności związków chemicznych dla organizmów żywych.
    33. Aktywna i bierna dyspersja organizmów.
    34. Regionalizacja chorologiczna – kryteria podziałów regionalizacyjnych.
    35. Rozmieszczenie pustyń na kuli ziemskiej.
    36. Zastosowanie teorii biogeografii wysp w ochronie przyrody.
    37. Relikty biogeograficzne i przyczyny ich powstawania.
    38. Cechy biocenozy, miary i wskaźniki różnorodności biocenoz.
    39. Podział i rola białek.
    40. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i ich rola w organizmach zwierzęcych.
    41. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i ich rola w organizmach zwierzęcych.
    42. Mechanizmy chorobotwórczości bakterii.
    43. 43.Płazińce – przystosowania do pasożytniczego trybu życia.
    44. Nicienie – charakterystyka i gatunki pasożytujące u zwierząt i człowieka.
    45. Pierścienice – charakterystyka gromad, znaczenie i rola w ekosystemach.
    46. Owady – rola w biocenozach oraz pozytywne i negatywne znaczenie dla człowieka.
    47. Różnorodność gatunkowa płazów i gadów środkowowschodniej Europy.
    48. Ptaki i ssaki – charakterystyka wybranych gatunków występujących w Polsce.
    49. Rola zooplanktonu w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych.
    50. Rola makrofitów w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych.
  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy magisterski dla kierunku Biologia – studia II stopnia, specjalność: Biologia sądowa

    1. Na czy polega identyfikacja gatunkowa i osobnicza za pomocą metod biologii molekularnej?
    2. Metody molekularne stosowane w biologii sądowej.
    3. Co to jest degradacja DNA i jakie czynniki mają na nią wpływ?
    4. Substancje bioaktywne w roślinach trujących.
    5. Wpływ stresu środowiskowego na organizm.
    1. Czynniki bioaktywne w grzybach trujących
    2. Właściwości bioindykacyjne roślin.
    3. Wykorzystanie sekwencji mikrosatelitarnych w kryminalistyce.
    4. Przestępczość związana z handlem zwierzętami należącymi do gatunków zagrożonych wyginięciem.
    5. Zastosowanie bezkręgowców w diagnostyce sądowej.
    6. Jakie metody rozkładu materiału pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w są w kryminalistyce?
    7. Zalecenia ISFG (Międzynarodowego Towarzystwa Genetyki Sądowej) dotyczące standaryzacji DNA zwierzęcego w badaniach kryminalistycznych.
    8. Znaczenie kontaminacji DNA w biologii sądowej?
    9. Metody analityczne w wykrywaniu substancji obecnych środowisku wodnym.
    10. Rola hormonów w funkcjonowaniu organizmów zwierzęcych.
    11. Rola hormonów w funkcjonowaniu roślin.
    12. Antagonistyczne interakcje międzygatunkowe.
    13. Nieantagonistyczne interakcje międzygatunkowe.
    14. Analiza i przedstawianie danych eksperymentalnych.
    15. Metody stosowane w diagnostyce laboratoryjnej.
    16. Wpływ czynników abiotycznych na rośliny.
    17. Przystosowanie roślin do życia w różnych środowiskach.
    18. Mikroskopia fluorescencyjna – zasada i zastosowanie.
    19. Rola enzymów w organizmach żywych.
    20. Wpływ interakcji międzygatunkowych na strukturę biocenoz.
    21. Mechanizmy współwystępowania gatunków.
    22. Rośliny jako bioindykatory przemian środowiska.
    23. Pierwotna i wtórna sukcesja ekosystemów.
    24. Synantropizacja szaty roślinnej.
    25. Techniki analityczne w biologii sądowej.
  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy magisterski dla kierunku Biologia – studia II stopnia, specjalność: Biologia stosowana

    1. Metody analityczne w wykrywaniu substancji obecnych środowisku wodnym.
    2. Rola hormonów w funkcjonowaniu organizmów zwierzęcych.
    3. Rola hormonów w funkcjonowaniu roślin.
    4. Antagonistyczne interakcje międzygatunkowe.
    5. Nieantagonistyczne interakcje międzygatunkowe.
    6. Analiza i przetwarzanie danych biologicznych.
    7. Metody stosowane w diagnostyce laboratoryjnej.
    8. Wpływ czynników abiotycznych na rośliny.
    9. Przystosowanie roślin do życia w różnych środowiskach.
    10. Mikroskopia fluorescencyjna – zasada i zastosowanie.
    11. Podział i rola enzymów w organizmach żywych.
    12. Wpływ interakcji międzygatunkowych na strukturę biocenoz.
    13. Mechanizmy współwystępowania gatunków.
    14. Rośliny jako bioindykatory przemian środowiska.
    15. Pierwotna i wtórna sukcesja ekosystemów.
    16. Synantropizacja szaty roślinnej.
    17. Transformacje substancji toksycznych w organizmach i środowisku.
    18. Rodzaje i zastosowania kultur tkankowych i hodowli komórkowych.
    19. Typy toksyn sinicowych i mechanizmy ich oddziaływania na organizmy.
    20. Metody analizy instrumentalnej.
    21. Zastosowanie mikroorganizmów w bioremediacji.
    22. Metody oceny jakości wód.
    23. Zastosowanie diagnostyki molekularnej w różnych dyscyplinach biologicznych.
    24. Wykorzystanie makrofauny do oceny jakości wód powierzchniowych.
    25. Charakterystyka, rola i mechanizm działania hormonów steroidowych.
    26. Właściwości bioindykacyjne roślin i zwierząt.
    27. Rodzaje i funkcje zbiorników zaporowych.
    28. Rola wątroby w detoksykacji.
    29. Drogi wnikania toksykantów do organizmu człowieka.
  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy inżynierski dla kierunku Biokosmetologia studia stacjonarne I stopnia dla naboru 2018/2019

    Zagadnienia ogólne:

    1. Fizyczne i chemiczne czynniki ochronne występujące w obrębie ludzkiej skóry.
    2. Ogólna budowa włosa i naskórka.
    3. Zasady pielęgnacji skóry atopowej.
    4. Zasady pielęgnacji skóry trądzikowej.
    5. Znaczenie diety jako elementu wspierającego terapię trądziku.
    6. Charakterystyka cery suchej i tłustej, zalecenia pielęgnacji tego rodzaju cery, substancje aktywne i zabiegi pielęgnacyjne.
    7. Substancje wywołujące przebarwienie skóry (hiperpigmentacja).
    8. Typy promieniowania ultrafioletowego, jego wpływ na skórę człowieka oraz sposoby protekcji.
    9. Formy kosmetyków – rodzaje i charakterystyka.
    10. Produkty pszczele pochodzenia roślinnego: powstawanie i pozyskiwanie.
    11. Dermokosmetyki na bazie mleczka i jadu pszczelego.
    12. Barwniki roślinne występujące w komórce roślinnej i ich wykorzystanie w kosmetyce.
    13. Istota i cele ekologicznej produkcji surowców kosmetycznych pochodzenia zwierzęcego.
    14. Możliwości wykorzystania ekologicznych surowców zwierzęcych jako składników kosmetyków.
    15. Wykorzystanie osiągnięć genetyki w biokosmetologii.
    16. Zasady pobierania próbek surowców roślinnych i zwierzęcych do badań.
    17. Organoleptyczne metody analizy biokosmetyków.
    18. Naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.
    19. Roślinne źródła witamin w produktach kosmetycznych.
    20. Charakterystyka i wykorzystanie ceramidów w recepturach kosmetycznych.
    21. Kwasy AHA, BHA i PHA wykorzystywane w recepturach kosmetycznych.
    22. Środki konserwujące stosowane w recepturach kosmetycznych.
    23. Naturalne przeciwutleniacze stosowane w recepturach kosmetycznych.
    24. Substancje nawilżające stosowane w recepturach kosmetyków naturalnych.
    25. Substancje wybielające i ściągające stosowane w kosmetykach naturalnych.
    26. Surowce garbnikowe i ich zastosowanie w kosmetologii.
    27. Surowce roślinne o wysokiej zawartości allantoiny. Wykorzystanie allantoiny w produktach kosmetycznych.
    28. Technologia pozyskiwania wybranego surowca roślinnego przeznaczonego do produkcji kosmetyków.
    29. Substancje roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych w kosmetykach ochronnych.
    30. Oleje bazowe stosowane w aromaterapii.
    31. Olejek lawendowy – właściwości, zastosowanie w aromaterapii.
    32. Olejki eteryczne – metody otrzymywania i zastosowanie w kosmetologii.
    33. Ekstrakty i napary stosowane w kosmetologii.
    34. Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem mikrodermabrazji. 
    35. Talasoterapia –cel, wskazania i przeciwwskazania.
    36. Fizjoterapia, techniki fizjoterapeutyczne wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych.
    37. Podstawowe wyposażenie oraz zasady bezpiecznej pracy w gabinecie kosmetycznym.
    38. Aparatura wykorzystująca ultradźwięki podczas zabiegów kosmetycznych.
    39. Zastosowanie urządzeń laserowych oraz IPL w kosmetologii.
    40. Grupy urządzeń do produkcji kosmetyków.
    41. Jonowymienna metoda usuwania twardości wody i jej wykorzystanie w procesie produkcji kosmetyków.
    42. Właściwości fizyko-chemiczne decydujące o klasyfikacji kosmetyku jako produktu o niskim ryzyku mikrobiologicznym.
    43. Ograniczenia dotyczące stosowania niektórych substancji w produktach kosmetycznych.
    44. Oznakowanie opakowań produktów kosmetycznych – informacje obligatoryjne i pozostałe.
    45. Cel i zasada badań stabilności produktów kosmetycznych oraz kompatybilności z opakowaniem.
    46. Rola Dobrej Praktyki Produkcji w zapewnieniu bezpieczeństwa kosmetyków.
    47. Co powinien zawierać raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego?
    48. Regulacje prawne w obrocie kosmetyków.
    49. Model dystrybucji intensywnej i selektywnej kosmetyków.
    50. Definicja i zadania marketingu produktów kosmetycznych.

    Zagadnienia szczegółowe:

    1. Lokalizacja roślinnych substancji biologicznie czynnych wykorzystywanych w biokosmetykach.
    2. Zasady projektowania złożonych preparatów kosmetycznych na bazie fitoproduktów.
    3. Charakterystyka i interpretacja indeksu UV oraz współczynnika SPF.
    4. Różnice w składzie chemicznym kosmetyków konwencjonalnych i naturalnych.
    5. Pierwotne i wtórne zanieczyszczenia mikrobiologiczne kosmetyków.
    6. Białka pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetyce.
    7. Preparaty kosmetyczne zalecane do regeneracji i kondycjonowania włosów.
    8. Naturalne kosmetyki antycellulitowe.
    9. Naturalne kosmetyki do demakijażu.
    10. Etapy produkcji kremów.
    11. Definicja, rodzaje i metody otrzymywania mydeł.
    12. Podział i otrzymywanie dezodorantów.
    13. Zastosowanie wapozonu w gabinecie kosmetycznym.
    14. Typy frezów stosowanych we frezarkach kosmetycznych.
    15. Głowice wykorzystywane podczas zabiegu darsonwalizacji oraz podczas mikrodermabrazji.
    16. Przeciwwskazania do wykonywania masażu i stosowania zabiegów z użyciem plazmy.
    17. Rodzaje depilacji zbędnego owłosienia.
    18. Etapy wykonywania manicure klasycznego.
    19. Rodzaje masek kosmetycznych oraz aktywne naturalne związki najczęściej wykorzystywane w ich recepturach.
    20. Aktywność związków biologicznie czynnych aloesu w produktach kosmetycznych.
    21. Zasady obrotu magazynowego kosmetyków FIFO i FEFO.
    22. Informacje, które powinna zawierać dokumentacja produktu kosmetycznego.
    23. Wymagania sanitarno-higieniczne i metody badań opakowań kosmetyków.
    24. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i organicznych według standardów COSMOS.
    25. Zasady higieny i dezynfekcji w gabinecie kosmetycznym i przy produkcji kosmetyków.
    26. Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków (INCI).
    27. Błędy na wykresach podczas wizualizacji danych z zakresu badań kosmetologicznych. 
  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy, w tym obrona projektu inżynierskiego dla kierunku Biokosmetologia studia stacjonarne I stopnia dla cykli studiów, które rozpoczęły się od r. ak. 2019/2020

    1. Fizyczne i chemiczne czynniki ochronne występujące w obrębie ludzkiej skóry.
    2. Ogólna budowa włosa i naskórka.
    3. Zasady pielęgnacji skóry atopowej.
    4. Zasady pielęgnacji skóry trądzikowej.
    5. Znaczenie diety jako elementu wspierającego terapię trądziku.
    6. Charakterystyka cery suchej i tłustej, zalecenia pielęgnacji tego rodzaju cery, substancje aktywne i zabiegi pielęgnacyjne.
    7. Substancje wywołujące przebarwienie skóry (hiperpigmentacja).
    8. Typy promieniowania ultrafioletowego, jego wpływ na skórę człowieka oraz sposoby protekcji.
    9. Formy kosmetyków – rodzaje i charakterystyka.
    10. Produkty pszczele pochodzenia roślinnego: powstawanie i pozyskiwanie.
    11. Dermokosmetyki na bazie mleczka i jadu pszczelego.
    12. Barwniki roślinne występujące w komórce roślinnej i ich wykorzystanie w kosmetyce.
    13. Istota i cele ekologicznej produkcji surowców kosmetycznych pochodzenia zwierzęcego.
    14. Możliwości wykorzystania ekologicznych surowców zwierzęcych jako składników kosmetyków.
    15. Wykorzystanie osiągnięć genetyki w biokosmetologii.
    16. Zasady pobierania próbek surowców roślinnych i zwierzęcych do badań.
    17. Organoleptyczne metody analizy biokosmetyków.
    18. Naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.
    19. Roślinne źródła witamin w produktach kosmetycznych.
    20. Charakterystyka i wykorzystanie ceramidów w recepturach kosmetycznych.
    21. Kwasy AHA, BHA i PHA wykorzystywane w recepturach kosmetycznych.
    22. Środki konserwujące stosowane w recepturach kosmetycznych.
    23. Naturalne przeciwutleniacze stosowane w recepturach kosmetycznych.
    24. Substancje nawilżające stosowane w recepturach kosmetyków naturalnych.
    25. Substancje wybielające i ściągające stosowane w kosmetykach naturalnych.
    26. Surowce garbnikowe i ich zastosowanie w kosmetologii.
    27. Surowce roślinne o wysokiej zawartości allantoiny. Wykorzystanie allantoiny w produktach kosmetycznych.
    28. Technologia pozyskiwania wybranego surowca roślinnego przeznaczonego do produkcji kosmetyków.
    29. Substancje roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych w kosmetykach ochronnych.
    30. Oleje bazowe stosowane w aromaterapii.
    31. Olejek lawendowy – właściwości, zastosowanie w aromaterapii.
    32. Olejki eteryczne – metody otrzymywania i zastosowanie w kosmetologii.
    33. Ekstrakty i napary stosowane w kosmetologii.
    34. Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem mikrodermabrazji. 
    35. Talasoterapia –cel, wskazania i przeciwwskazania.
    36. Fizjoterapia, techniki fizjoterapeutyczne wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych.
    37. Podstawowe wyposażenie oraz zasady bezpiecznej pracy w gabinecie kosmetycznym.
    38. Aparatura wykorzystująca ultradźwięki podczas zabiegów kosmetycznych.
    39. Zastosowanie urządzeń laserowych oraz IPL w kosmetologii.
    40. Grupy urządzeń do produkcji kosmetyków.
    41. Jonowymienna metoda usuwania twardości wody i jej wykorzystanie w procesie produkcji kosmetyków.
    42. Właściwości fizyko-chemiczne decydujące o klasyfikacji kosmetyku jako produktu o niskim ryzyku mikrobiologicznym.
    43. Ograniczenia dotyczące stosowania niektórych substancji w produktach kosmetycznych.
    44. Oznakowanie opakowań produktów kosmetycznych – informacje obligatoryjne i pozostałe.
    45. Cel i zasada badań stabilności produktów kosmetycznych oraz kompatybilności z opakowaniem.
    46. Rola Dobrej Praktyki Produkcji w zapewnieniu bezpieczeństwa kosmetyków.
    47. Co powinien zawierać raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego?
    48. Regulacje prawne w obrocie kosmetyków. Model dystrybucji intensywnej i selektywnej kosmetyków.
    49. Definicja i zadania marketingu produktów kosmetycznych.
    50. Scharakteryzuj talasoterapię bezpośrednią.
    51. Potencjał Morza Bałtyckiego w talasoterapii.
    52. Przykładowe normy z zakresu mikrobiologicznej kontroli jakości produktów kosmetycznych. 
    53. Przykładowe normy z zakresu analizy produktów kosmetycznych i metod badań ochrony przeciwsłonecznej
    54. Endo- i egzogenne przyczyny starzenia skóry.
    55. Etapy transformacji nowotworowej.
    56. Fitoterapia schorzeń skóry.
    57. Saponiny – charakterystyka, właściwości oraz wykorzystanie w kosmetologii i fitoterapii.
    58. Łuszczyca – przyczyny oraz leczenie.
    59. Produkty pszczele pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetologii – rodzaje, metody pozyskiwania, przechowywanie.
    60. Skład chemiczny miodu.
    61. Lokalizacja roślinnych substancji biologicznie czynnych wykorzystywanych w biokosmetykach.
    62. Zasady projektowania złożonych preparatów kosmetycznych na bazie fitoproduktów.
    63. Charakterystyka i interpretacja indeksu UV oraz współczynnika SPF.
    64. Różnice w składzie chemicznym kosmetyków konwencjonalnych i naturalnych.
    65. Pierwotne i wtórne zanieczyszczenia mikrobiologiczne kosmetyków.
    66. Białka pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetyce.
    67. Preparaty kosmetyczne zalecane do regeneracji i kondycjonowania włosów.
    68. Naturalne kosmetyki antycellulitowe.
    69. Naturalne kosmetyki do demakijażu.
    70. Etapy produkcji kremów.
    71. Definicja, rodzaje i metody otrzymywania mydeł.
    72. Podział i otrzymywanie dezodorantów.
    73. Zastosowanie wapozonu w gabinecie kosmetycznym.
    74. Typy frezów stosowanych we frezarkach kosmetycznych.
    75. Głowice wykorzystywane podczas zabiegu darsonwalizacji oraz podczas mikrodermabrazji.
    76. Przeciwwskazania do wykonywania masażu i stosowania zabiegów z użyciem plazmy.
    77. Rodzaje depilacji zbędnego owłosienia.
    78. Etapy wykonywania manicure klasycznego.
    79. Rodzaje masek kosmetycznych oraz aktywne naturalne związki najczęściej wykorzystywane w ich recepturach.
    80. Aktywność związków biologicznie czynnych aloesu w produktach kosmetycznych.
    81. Zasady obrotu magazynowego kosmetyków FIFO i FEFO.
    82. Informacje, które powinna zawierać dokumentacja produktu kosmetycznego.
    83. Wymagania sanitarno-higieniczne i metody badań opakowań kosmetyków.
    84. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i organicznych według standardów COSMOS.
    85. Zasady higieny i dezynfekcji w gabinecie kosmetycznym i przy produkcji kosmetyków.
    86. Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków (INCI).
    87. Błędy na wykresach podczas wizualizacji danych z zakresu badań kosmetologicznych. 
    88. Czym są peloidy i w jaki sposób są wykorzystywane w talasoterapii.
    89. Numer referencyjny Polskich Norm i jego składowe
    90. Określenie naturalności i organiczności kosmetyku na podstawie postanowień normy ISO 16128-1 i 16128-2 
    91. Czynniki ryzyka czerniaka skóry (MMRISK) i kryteria rozpoznania (ABCDE).
    92. Właściwości lecznicze wód aromatycznych. Metody sporządzania oraz przykład farmakopealnej wody aromatycznej.
    93. Zasady sporządzania odwarów i maceratów oraz ich wykorzystanie w kosmetologii.
    94. Mocznik – właściwości oraz wykorzystanie w kosmetologii.
    95. Zastosowanie witaminy A i jej pochodnych w dermatologii i kosmetologii.
    96. Kosmetyki pielęgnacyjne z wykorzystaniem miodu.
    97. Kosmetyki upiększające i pielęgnacyjne na bazie wosku pszczelego.

     

  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy magisterski dla kierunku Biokosmetologia studia stacjonarne II stopnia dla cykli studiów, które rozpoczęły się od r. ak. 2021/2022

    Zagadnienia ogólne

    1. Co determinuje finalnych nabywców do zakupu produktów?
    2. Oddziaływanie osmoprotektantów bakteryjnych na komórki zwierzęce.
    3. Hialuronidaza – zastosowanie w kosmetologii.
    4. Oddziaływanie toksyny botulinowej na komórki zwierzęce
    5. Rodzaje i charakterystyka zabiegów oczyszczających i złuszczających skórę.
    6. Rodzaje i charakterystyka trądziku.
    7. Na czym polega konsultacja kosmetologiczna i w jakim celu się ją przeprowadza?
    8. Opakowania w produkcji kosmetyków. Podział, stylistyka, materiały opakowaniowe.
    9. Maszyny do rozdrabniania i mielenia koloidalnego materiałów biologicznych. Budowa i zasada działania.
    10. Bezpieczeństwo techniczne instalacji wykorzystywanych w produkcji kosmetyków.
    11. Różnice między suplementami diety a lekami.
    12. Suplementy redukujące masę ciała – czy i w jaki sposób wpływają na wygląd skóry?
    13. Czucie skórne.
    14. Mikrobiom skóry.
    15. Funkcje endokrynne skóry.
    16. Kierunki i zasady ekoprojektowania.
    17. Metody recyklingu odpadów opakowaniowych.
    18. Rodzaje biomateriałów.
    19. Zastosowanie kultur in vitro w biokosmetologii.
    20. Zalety i wady pozyskiwania substancji lub związków biologicznie czynnych w kulturach in vitro.
    21. Ogólna charakterystyka i przebieg cienkowarstwowej chromatografii cieczowej. 
    22. Czynniki wpływające na wydajność ekstrakcji związków z materiału roślinnego.
    23. Na czym polega spektrofluorymetria?
    24. Zastosowanie nanotechnologii w kosmetyce.
    25. W jakim celu wdraża się systemy produkcji wsadowej?
    26. Na czym polega produkcja kontraktowa?
    27. Podstawowe funkcje zarządzania.
    28. Pojęcie planowania i jego znaczenie dla organizacji.
    29. Funkcje i rodzaje kontroli w zarządzaniu.
    30. Dlaczego ochrona bioróżnorodności jest ważna – jakie są korzyści w dziedzinach medycyny i biokosmetologii?
    31. Globalne ocieplenie a pozyskiwanie surowców kosmetycznych
    32. Mechanizmy starzenia skóry.
    33. Wpływ wolnych rodników na zaburzenia funkcjonowania komórek, w tym skóry.
    34. Czynniki spowalniające starzenie się skóry.
    35. Epigenetyczne mechanizmy starzenia.
    36. Uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa oraz wymagań sanitarnych w branży kosmetycznej obowiązujące w Polsce.
    37. Klasyfikacja czynników występujących w środowisku pracy.  
    38. Postępowanie z odpadami występującymi w gabinecie kosmetologicznym.
    39. Typy i charakterystyka emulsji kosmetycznych.
    40. Podział i przykłady emulgatorów stosowanych w kosmetykach.
    41. Peptydy biomitetyczne – właściwości i zastosowanie w nowoczesnej biokosmetologii.
    42. Zastosowanie komórek macierzystych w przemyśle kosmetycznym.
    43. Pozyskiwanie roślinnych komórek macierzystych do celów kosmetycznych.
    44. Metody wytwarzania substancji zapachowych – wymień i scharakteryzuj.
    45. Elementy składowe kompozycji zapachowej.
    46. Regulacje prawne dotyczące stosowania w kosmetykach substancji zapachowych o działaniu alergizującym.

     

    Zagadnienia szczegółowe

    1. Fazy cyklu życia produktu.
    2. Charakterystyka poziomów produktu.
    3. Zastosowanie ektoiny w produktach kosmetycznych.
    4. Zastosowanie proliny w kosmetologii.
    5. Rodzaje i charakterystyka działania masek kosmetycznych.
    6. Rodzaje i charakterystyka mikrodermabrazji.
    7. Proces filtracji. Parametry i uwarunkowania technologiczne.
    8. Emulgatory i emulsje kosmetyczne. Parametry i uwarunkowania technologiczne.
    9. Składniki żywności korzystnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci.
    10. Wpływ suplementacji biotyny w kontekście stanu skóry, włosów i paznokci.
    11. Znakowanie suplementów diety – jakie treści muszą pojawić się na opakowaniu suplementu diety.
    12. Cechy czynnościowe gruczołów potowych apokrynowych i epokrynowych.
    13. Melanogeneza, rodzaje melaniny występujące u człowieka.
    14. Właściwości i wykorzystanie skrobi termoplastycznej.
    15. Czego dotyczy Dyrektywa “Single Use Plastics”?
    16. Rodzaje kultur wykorzystywane do pozyskiwania substancji lub związków biologicznie czynnych.
    17. Elicytacja kultur in vitro – cel i metody. 
    18. Jakie techniki analityczne pozwalają na identyfikację związków o dotychczas nieznanych strukturach?
    19. Różnice między normalnym a odwróconym układem faz w chromatografii.
    20. Zastosowanie modeli sztucznej skóry.
    21. Produkcja kosmetyków w formie proszku przeznaczonych do rehydratacji (wady i zalety tego typu wyrobów).
    22. Kompetencje współczesnego menedżera.
    23. Podstawowe metody i techniki rozwiązywania konfliktów w organizacji.
    24. Molekularne mechanizmy apoptozy.
    25. Wtórne przekaźniki i ich wpływ na regulacje metabolizmu skóry.
    26. Najważniejsze wymagania bhp w zakresie budynków i pomieszczeń pracy.
    27. Identyfikacja zagrożeń występujących na stanowisku pracy biokosmetologa.
    28. Substancje czynne i bazowe stosowane w recepturze kosmetyków.
    29. Konserwanty stosowane w kosmetykach.
    30. Co to są tenzydy i jaką funkcję pełnią w kosmetykach?
    31. Korzyści wynikające z zastosowania ekstraktu roślinnych komórek macierzystych w przemyśle kosmetycznym.
    32. Kosmetyka holistyczna – przyszłość zabiegów upiększających.
    33. Podaj przykłady 5 substancji zapachowych, które mogą być syntetyzowane przez mikroorganizmy.
    34. Podaj przykłady 5 estrów stosowanych jako substancje zapachowe. Jakie mają zapachy?
  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy, w tym obrona projektu inżynierskiego dla kierunku Biokosmetologia studia niestacjonarne I stopnia dla cykli studiów, które rozpoczęły sie od r. ak. 2019/2020

    1. Fizyczne i chemiczne czynniki ochronne występujące w obrębie ludzkiej skóry.
    2. Ogólna budowa włosa i naskórka.
    3. Zasady pielęgnacji skóry atopowej.
    4. Zasady pielęgnacji skóry trądzikowej.
    5. Znaczenie diety jako elementu wspierającego terapię trądziku.
    6. Charakterystyka cery suchej i tłustej, zalecenia pielęgnacji tego rodzaju cery, substancje aktywne i zabiegi pielęgnacyjne.
    7. Substancje wywołujące przebarwienie skóry (hiperpigmentacja).
    8. Typy promieniowania ultrafioletowego, jego wpływ na skórę człowieka oraz sposoby protekcji.
    9. Formy kosmetyków – rodzaje i charakterystyka.
    10. Produkty pszczele pochodzenia roślinnego: powstawanie i pozyskiwanie.
    11. Dermokosmetyki na bazie mleczka i jadu pszczelego.
    12. Barwniki roślinne występujące w komórce roślinnej i ich wykorzystanie w kosmetyce.
    13. Istota i cele ekologicznej produkcji surowców kosmetycznych pochodzenia zwierzęcego.
    14. Możliwości wykorzystania ekologicznych surowców zwierzęcych jako składników kosmetyków.
    15. Wykorzystanie osiągnięć genetyki w biokosmetologii.
    16. Zasady pobierania próbek surowców roślinnych i zwierzęcych do badań.
    17. Organoleptyczne metody analizy biokosmetyków.
    18. Naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego.
    19. Roślinne źródła witamin w produktach kosmetycznych.
    20. Charakterystyka i wykorzystanie ceramidów w recepturach kosmetycznych.
    21. Kwasy AHA, BHA i PHA wykorzystywane w recepturach kosmetycznych.
    22. Środki konserwujące stosowane w recepturach kosmetycznych.
    23. Naturalne przeciwutleniacze stosowane w recepturach kosmetycznych.
    24. Substancje nawilżające stosowane w recepturach kosmetyków naturalnych.
    25. Substancje wybielające i ściągające stosowane w kosmetykach naturalnych.
    26. Surowce garbnikowe i ich zastosowanie w kosmetologii.
    27. Surowce roślinne o wysokiej zawartości allantoiny. Wykorzystanie allantoiny w produktach kosmetycznych.
    28. Technologia pozyskiwania wybranego surowca roślinnego przeznaczonego do produkcji kosmetyków.
    29. Substancje roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych w kosmetykach ochronnych.
    30. Oleje bazowe stosowane w aromaterapii.
    31. Olejek lawendowy – właściwości, zastosowanie w aromaterapii.
    32. Olejki eteryczne – metody otrzymywania i zastosowanie w kosmetologii.
    33. Ekstrakty i napary stosowane w kosmetologii.
    34. Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem mikrodermabrazji. 
    35. Talasoterapia –cel, wskazania i przeciwwskazania.
    36. Fizjoterapia, techniki fizjoterapeutyczne wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych.
    37. Podstawowe wyposażenie oraz zasady bezpiecznej pracy w gabinecie kosmetycznym.
    38. Aparatura wykorzystująca ultradźwięki podczas zabiegów kosmetycznych.
    39. Zastosowanie urządzeń laserowych oraz IPL w kosmetologii.
    40. Grupy urządzeń do produkcji kosmetyków.
    41. Jonowymienna metoda usuwania twardości wody i jej wykorzystanie w procesie produkcji kosmetyków.
    42. Właściwości fizyko-chemiczne decydujące o klasyfikacji kosmetyku jako produktu o niskim ryzyku mikrobiologicznym.
    43. Ograniczenia dotyczące stosowania niektórych substancji w produktach kosmetycznych.
    44. Oznakowanie opakowań produktów kosmetycznych – informacje obligatoryjne i pozostałe.
    45. Cel i zasada badań stabilności produktów kosmetycznych oraz kompatybilności z opakowaniem.
    46. Rola Dobrej Praktyki Produkcji w zapewnieniu bezpieczeństwa kosmetyków.
    47. Co powinien zawierać raport bezpieczeństwa produktu kosmetycznego?
    48. Regulacje prawne w obrocie kosmetyków. Model dystrybucji intensywnej i selektywnej kosmetyków.
    49. Definicja i zadania marketingu produktów kosmetycznych.
    50. Scharakteryzuj talasoterapię bezpośrednią.
    51. Potencjał Morza Bałtyckiego w talasoterapii.
    52. Przykładowe normy z zakresu mikrobiologicznej kontroli jakości produktów kosmetycznych. 
    53. Przykładowe normy z zakresu analizy produktów kosmetycznych i metod badań ochrony przeciwsłonecznej
    54. Endo- i egzogenne przyczyny starzenia skóry.
    55. Etapy transformacji nowotworowej.
    56. Fitoterapia schorzeń skóry.
    57. Saponiny – charakterystyka, właściwości oraz wykorzystanie w kosmetologii i fitoterapii.
    58. Łuszczyca – przyczyny oraz leczenie.
    59. Produkty pszczele pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetologii – rodzaje, metody pozyskiwania, przechowywanie.
    60. Skład chemiczny miodu.
    61. Lokalizacja roślinnych substancji biologicznie czynnych wykorzystywanych w biokosmetykach.
    62. Zasady projektowania złożonych preparatów kosmetycznych na bazie fitoproduktów.
    63. Charakterystyka i interpretacja indeksu UV oraz współczynnika SPF.
    64. Różnice w składzie chemicznym kosmetyków konwencjonalnych i naturalnych.
    65. Pierwotne i wtórne zanieczyszczenia mikrobiologiczne kosmetyków.
    66. Białka pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetyce.
    67. Preparaty kosmetyczne zalecane do regeneracji i kondycjonowania włosów.
    68. Naturalne kosmetyki antycellulitowe.
    69. Naturalne kosmetyki do demakijażu.
    70. Etapy produkcji kremów.
    71. Definicja, rodzaje i metody otrzymywania mydeł.
    72. Podział i otrzymywanie dezodorantów.
    73. Zastosowanie wapozonu w gabinecie kosmetycznym.
    74. Typy frezów stosowanych we frezarkach kosmetycznych.
    75. Głowice wykorzystywane podczas zabiegu darsonwalizacji oraz podczas mikrodermabrazji.
    76. Przeciwwskazania do wykonywania masażu i stosowania zabiegów z użyciem plazmy.
    77. Rodzaje depilacji zbędnego owłosienia.
    78. Etapy wykonywania manicure klasycznego.
    79. Rodzaje masek kosmetycznych oraz aktywne naturalne związki najczęściej wykorzystywane w ich recepturach.
    80. Aktywność związków biologicznie czynnych aloesu w produktach kosmetycznych.
    81. Zasady obrotu magazynowego kosmetyków FIFO i FEFO.
    82. Informacje, które powinna zawierać dokumentacja produktu kosmetycznego.
    83. Wymagania sanitarno-higieniczne i metody badań opakowań kosmetyków.
    84. Certyfikacja kosmetyków naturalnych i organicznych według standardów COSMOS.
    85. Zasady higieny i dezynfekcji w gabinecie kosmetycznym i przy produkcji kosmetyków.
    86. Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków (INCI).
    87. Błędy na wykresach podczas wizualizacji danych z zakresu badań kosmetologicznych. 
    88. Czym są peloidy i w jaki sposób są wykorzystywane w talasoterapii.
    89. Numer referencyjny Polskich Norm i jego składowe
    90. Określenie naturalności i organiczności kosmetyku na podstawie postanowień normy ISO 16128-1 i 16128-2 
    91. Czynniki ryzyka czerniaka skóry (MMRISK) i kryteria rozpoznania (ABCDE).
    92. Właściwości lecznicze wód aromatycznych. Metody sporządzania oraz przykład farmakopealnej wody aromatycznej.
    93. Zasady sporządzania odwarów i maceratów oraz ich wykorzystanie w kosmetologii.
    94. Mocznik – właściwości oraz wykorzystanie w kosmetologii.
    95. Zastosowanie witaminy A i jej pochodnych w dermatologii i kosmetologii.
    96. Kosmetyki pielęgnacyjne z wykorzystaniem miodu.
    97. Kosmetyki upiększające i pielęgnacyjne na bazie wosku pszczelego.

     

  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy, w tym obrona projektu inżynierskiego dla kierunku Ochrona środowiska studia stacjonarne I stopnia dla cykli studiów, które rozpoczęły się od r. ak. 2019/2020

    1. Zagrożenia biologiczne i chemiczne środowiska, środki profilaktyczne. Omówienie zagadnienia na dowolnym przykładzie.
    2. Woda i jej uzdatnianie w celu wykorzystania do spożycia w świetle aktualnych aktów prawnych.
    3. Algorytm postepowania przy ocenie aerozolu biologicznego w pomieszczeniach.
    4. Proces oceny sanitarnej gleby.
    5. Metody (technologie) dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni.
    6. „Syndrom chorego budynku” – definicja, przeciwdziałanie.
    7. Zasady sporządzania operatu ochrony powietrza w świetle obowiązujących przepisów.
    8. Zgłoszenie instalacji, a pozwolenie zintegrowane. Omówienie zagadnienia na przykładzie dowolnej instalacji.
    9. Sposoby wprowadzania zanieczyszczeń do powietrza z uwzględnieniem rodzajów emitorów i technologii redukcji tych zanieczyszczeń.
    10. Zastosowanie IT w naukach przyrodniczych.
    11. Metody matematycznego i graficznego opracowania danych.
    12. Państwowy Monitoring Środowiska – definicja i zadania.
    13. Elementy biologiczne wykorzystywane w monitoringu jakości wód powierzchniowych.
    14. Pyły zawieszone PM2,5 i PM10 i ich rola w monitoringu powietrza.
    15. Co to są kompensacje przyrodnicze i kiedy mają zastosowanie?
    16. Warunki obowiązkowego przeprowadzenia oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko.
    17. Rodowód sieci Natura 2000 i prawne podstawy funkcjonowania sieci N2000.
    18. Zasady ochrony obszarów Natura 2000 oraz instrumenty finansowania sieci N2000.
    19. Funkcje zbiorników zaporowych.
    20. Zagrożenia zakwitów sinicowych dla fauny i flory.
    21. Efekty oddziaływania neurotoksyn sinicowych na zwierzęta wodne.
    22. Organizmy osadu czynnego oczyszczalni ścieków.
    23. Definicja i koncepcja zrównoważonego rozwoju.
    24. Główne cele Strategii Zrównoważonego Rozwoju Unii Europejskiej.
    25. Charakterystyka 14-ego celu zrównoważonego rozwoju jakim jest życie pod wodą.
    26. Charakterystyka 15-ego celu zrównoważonego rozwoju jakim jest życie na lądzie.
    27. Egzogeniczne i endogeniczne procesy kształtujące rzeźbę powierzchni Ziemi.
    28. Czynniki i procesy glebotwórcze.
    29. Ksenobiotyk – definicja, przykłady ksenobiotyków środowiskowych oraz metabolizm tych związków w organizmie żywym.
    30. Wpływ budowy chemicznej związków na ich toksyczność.
    31. Mechanizm transmisji zanieczyszczeń chemicznych ze środowiska do organizmów żywych.
    32. Sens biologiczny reakcji biotransformacji ksenobiotyków.
    33. Zjawisko biomagnifikacji (gdzie zachodzi, skutki środowiskowe).
    34. Co to jest LD50 i do czego służy?
    35. Przykłady biosensorów stosowanych w ochronie środowiska.
    36. Bezpośrednie i pośrednie przyczyny i skutki przyspieszenia procesu sukcesji ekologicznej w ekosystemach naturalnych. Przykłady.
    37. Znaczenie siedlisk mokradłowych dla zachowania bioróźnorodności w Polsce i na świecie.
    38. Siedliska o znaczeniu priorytetowym. Przykłady takich siedlisk w Polsce, charakterystyka wybranych siedlisk.
    39. Podstawowe zasady wymiarowania rysunków technicznych.
    40. Możliwości wykorzystania programów CAD w ochronie środowiska.
    41. Podstawowe techniki ochrony i odnowy ekosystemów lądowych.
    42. Kolejne fazy rekultywacji (wymienić i opisać).
    43. Wektorowy i rastrowy model danych – porównanie.
    44. Sposoby pozyskiwania danych przestrzennych.
    45. Ekologia a ochrona środowiska – związki i różnice tych pojęć.

     

  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy inżynierski dla kierunku Ochrona środowiska studia stacjonarne i niestacjonarne

    1. Rola ekosystemów mokradłowych w ochronie różnorodności biologicznej.
    2. Metody rekultywacji ekosystemów wodnych.
    3. Czynniki wpływające na zużycie wody w gospodarce komunalnej, w tym w gospodarstwie domowym.
    4. Formy ochrony przyrody w Polsce.
    5. Scharakteryzuj monitoring wód powierzchniowych.
    6. Znaczenie bioróżnorodności w ochronie środowiska.
    7. Wyjaśnij jak wpływa presja środowiska na genotyp, podaj przykłady.
    8. Kiedy populacja zwierząt wróci do równowagi genetycznej po introdukcji do środowiska naturalnego. 
    9. Podaj rodzaje zmienności kształtujące fenotyp osobników w środowisku naturalnym. 
    10. Wyjaśnij ewolucyjne przystosowanie się organizmów do środowiska naturalnego.
    11. Czym zajmuje się sozologia?
    12. Rola recyklingu w ochronie środowiska – podaj przykłady.
    13. Na czym polega ‘zasada zrównoważonego rozwoju’, jako model gospodarki zakładający odpowiednio i świadomie ukształtowane relacje pomiędzy wzrostem gospodarczym, a  dbałością o środowisko.
    14. Oddziaływanie promieniowania jonizującego z materią ożywioną i nieożywioną, wpływ na człowieka. Jednostki promieniowania, dawki promieniowania jonizującego.
    15. Fale głosowe. Zakres słyszalności, infradźwięki i ultradźwięki. Środowisko akustyczne, tłumienie hałasu.
    16. Omów problem smogu (niska i wysoka emisja) pył zawieszony PM 10, PM 2,5 i benzopiren.
    17. Antropogeniczne źródło  zanieczyszczenia atmosfery (gazowe, pyłowe, mikroklimatu).
    18. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie powietrza. Charakterystyka oraz wpływ na zdrowie.
    19. Bioremediacja. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska.
    20. Szkodliwe działanie grzybów pleśniowych i drożdży. Wykorzystanie grzybów w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
    21. Podać przykłady metali i niemetali oraz ich najbardziej pospolite związki chemiczne.
    22. Podać sposoby wyrażania stężeń roztworów.
    23. Co to są pierwiastki, związki chemiczne, reakcje chemiczne?
    24. Podać przyczyny zakwaszania środowiska.
    25. Tworzywa sztuczne – zagrożenie dla środowiska naturalnego.
    26. Metody pobierania próbek gleby do badań środowiskowych.
    27. W jaki sposób pobierane są próby wody do oznaczeń próbek środowiskowych.
    28. Biologiczna rola wody w organizmie; bilans wody.
    29. W jaki sposób zwierzęta wydalają azot z organizmu?
    30. Wymień i opisz główne źródła metali ciężkich, zanieczyszczających środowisko naturalne.
    31. Cele i zadania ergonomii.
    32. Czym zajmuje się ergonomia korekcyjna i koncepcyjna?
    33. Obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie bhp.
    34. Wyjaśnij pojęcie monotonia i monotypia pracy.
    35. Klasyfikacja zagrożeń występujących w środowisku pracy.
    36. Omów zmianę w podejściu do dobrostanu zwierząt hodowlanych w ujęciu historycznym.
    37. Wpływ środowiska na modyfikację zachowania się zwierząt.
    38. Omów zjawisko partenogenezy w królestwie zwierząt.
    39. Taktyka i formy zachowań obronnych u zwierząt.
    40. Wymień wskaźniki i kryteria oceny dobrostanu zwierząt.
    41. Podaj przykłady udanej restytucji gatunków zwierząt w Europie i wymień obszary, na których doszło do reintrodukcji zwierząt.
    42. Tępienie i zmiany środowiskowe doprowadziły do przetrzebienia wielu gatunków ptaków i ssaków. Podaj przykłady rzadkich gatunków ptaków i ssaków w Polsce i wymień najważniejsze zagrożenia dla wymienionych gatunków.
    43. Wymień sposoby ochrony zwierząt w Polsce na podstawie obowiązującego Rozporządzenia w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt.
    44. Wyjaśnij pojęcie synantropizacji i podaj przykłady dziko występujących synantropijnych gatunków ptaków w Polsce.
    45. Wymień co najmniej po 10 przykładów krajowych gatunków ptaków i ssaków, które przystosowały się do życia w agrocenozach.
    46. Metale ciężkie toksyczne i niezbędne – definicja, ogólna charakterystyka, funkcje w organizmie.
    47. Fitoremediacja – ogólna charakterystyka, wady i zalety. Substancje stosowane w fitoremediacji metali ciężkich. 
    48. Barwniki w żywności. Rodzaje, rola, znaczenie. 
    49. Metody ograniczania emisji i wydalania związków i substancji niepożądanych do środowiska.
    50. Przeciwutleniacze jako dodatki do pasz i żywności.
    51. Budowa i skład powietrza atmosferycznego.
    52. Na czym polega zjawisko naturalnego efektu cieplarnianego?
    53. Ogólna charakterystyka klimatu Polski.
    54. Zasoby energii  słonecznej i wietrznej w Polsce.
    55. Skutki prognozowanych zmian klimatu w Polsce.
    56. Prośrodowiskowe systemy chowu zwierząt gospodarskich.
    57. Zrównoważony chów zwierząt jako element zachowania krajobrazu wiejskiego.
    58. Zasady ekologicznej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
    59. Zasady kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.
    60. Konwencje międzynarodowe i regionalne dotyczące ochrony bioróżnorodności.

  • Zagadnienia ogólne na egzamin dyplomowy magisterski dla kierunku Ochrona Środowiska – studia II stopnia

    1. Wpływ antropopresji na produktywność ekosystemów wodnych.
    2. Biologiczne metody regulacji produktywności ekosystemów wodnych.
    3. Zagrożenia biologiczne wynikające z kontaktu z rodzimymi i egzotycznymi gatunkami zwierząt.
    4. Broń biologiczna i bioterroryzm – charakterystyka.
    5. Rodzaje badań statystycznych w naukach przyrodniczych. Podaj przykłady.
    6. Cele wykonywania inwentaryzacji przyrodniczych.
    7. Charakterystyka systemu obszarów chronionych w Polsce.
    8. Rola planów ochrony obszarów chronionych.
    9. Podaj kryteria, które powinien spełniać organizm testowy.
    10. Wymień i omów błędy popełniane podczas pobierania i przygotowania próbek środowiskowych do badań.
    11. Podaj definicję i główne cele małej retencji wodnej w Polsce.
    12. Główne przyczyny i skutki powodzi w Polsce.
    13. Jakie substancje ulegają kumulacji w poszczególnych ogniwach łańcucha pokarmowego?
    14. Wymień i opisz aktualne wyzwania w ekotoksykologii.
    15. Charakterystyka czynników siedliskowych w skali globalnej.
    16. Przestrzenne rozmieszczenie ekosystemów w skali biosfery.
    17. Jakie procesy, występujące naturalnie w przyrodzie, wykorzystuje się w celu eliminacji zanieczyszczeń powietrza. Scharakteryzuj jeden z nich.
    18. Wymień elementy czynnej i biernej ochrony wód podziemnych.
    19. Wymień możliwości zastosowania technik GIS w ochronie środowiska.
    20. Omów metody pozyskiwania danych przestrzennych na potrzeby analiz środowiskowych.
    21. Wymień i opisz cechy gatunku inwazyjnego, które pozwalają mu skutecznie zdobywać nowe siedliska.
    22. Jaka jest różnica między gatunkiem obcym a inwazyjnym. Wyjaśnij z podaniem przykładu.
    23. Rola Art. 6 dyrektywy siedliskowej (92/43/EWG) w zarządzaniu obszarami Natura 2000.
    24. Jaka jest rola obszarów Natura 2000 w procedurze Oceny Oddziaływania na Środowisko?
    25. Inwazyjne gatunki roślin ekosystemów torfowiskowych Polski.
    26. Czym są usługi ekosystemowe? Scharakteryzuj usługi ekosystemów torfowiskowych.
    27. Wymień znane ci rodzaje wód płynących. Scharakteryzuj jeden, wybrany rodzaj.
    28. O czym mówi koncepcja ciągłości rzeki? Czy jest to jedyna koncepcja dotycząca funkcjonowania rzek?
    29. Możliwości wykorzystania ryb w przeciwdziałaniu eutrofizacji wód poprzez zabiegi biomanipulacji.
    30. Na czym polega bierna i czynna ochrona ryb? Podaj przykłady.
  • Zagadnienia na egzamin dyplomowy, w tym obrona projektu inżynierskiego dla kierunku Zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu studia stacjonarne I stopnia dla cykli studiów, które rozpoczęły się od r. ak. 2019/2020

    1. Handel emisjami gazów cieplarnianych.
    2. Lotne związki organiczne. Bilans LZO.
    3. Scharakteryzuj główne zagrożenia dla ekosystemów polarnych.
    4. Scharakteryzuj główne zespoły mikroorganizmów środowisk lodowcowych.
    5. Wpływ produkcji żywności na środowisko przyrodnicze.
    6. Współczesne proekologiczne trendy konsumenckie na rynku żywności.
    7. Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo żywnościowe. Cele tworzenia rezerw strategicznych żywności.
    8. Zasady przechowywania i stosowania nawozów naturalnych.
    9. Zagrożenia dla środowiska wynikające z produkcji zwierzęcej oraz działania mające na celu ograniczenia negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko.
    10. Lesistość Polski na tle krajów europejskich. Obecne metody zwiększania lesistości.
    11. Wymień i scharakteryzuj pozaprodukcyjne funkcje lasu.
    12. Zagrożenia ekosystemów leśnych spowodowane zmianami klimatycznymi.
    13. Scharakteryzuje wpływ akwakultury na ekosystemy wodne.
    14. Naturalne uwarunkowania obiegu wody w przyrodzie.
    15. Zarządzanie użyciem wody w gospodarstwie domowym.
    16. Ekstremofile – charakterystyka grup ekologicznych i przykłady.
    17. Pirofity pasywne i aktywne – charakterystyka przystosowań i przykłady.
    18. Zjawiska adaptacji i aklimatyzacji organizmów do zmiennych warunków środowiska.
    19. Wykorzystanie organizmów żywych w ocenie stanu środowiska – bioindykatory jakościowe i ilościowe, przykłady.
    20. Wymień i scharakteryzuj komórki globalnej cyrkulacji atmosfery.
    21. Wymień i scharakteryzuj astrefowe czynniki klimatyczne.
    22. Znaczenie predykcji ryzyka klimatycznego w budownictwie.
    23. Przyczyny konieczności zwiększania retencji wodnej w Polsce i techniczne metody stosowane w tym celu.
    24. Efekt cieplarniany: na czym polega i jak wpływa na klimat.
    25. Zastosowanie radarów, balonów meteorologicznych i satelitów pogodowych do monitorowania i badania zmian klimatycznych.
    26. Energia biomasy – jak jest wytwarzana i jakie są jej źródła?
    27. Omów problematykę magazynowania energii pochodzącej z OZE.
    28. Negatywny wpływ obserwowanych globalnych zmian klimatu na rolnictwo w Polsce.
    29. Pozytywne skutki postępującego globalnego ocieplenia klimatu dla rolnictwa w Polsce.
    30. Praktyki rolnicze mające na celu zahamowanie zmian klimatycznych.
    31. Zielona infrastruktura a łagodzenie skutków zmian klimatu (definicja, funkcje).
    32. Miejski plan adaptacji (MPA) jako dokument planistyczny o charakterze horyzontalnym i strategicznym – cel i etapy sporządzania.
    33. Europejski Zielony Ład jako unijna strategia na rzecz poprawy kapitału naturalnego UE.
    34. Jakie instrumenty rozwiązania stosuje się w gospodarce przestrzennej w celu adaptacji do zmian klimatu.
    35. Wymień przykłady rozwiązań opartych na zasobach przyrody (NBS), które stosowane są na terenach zurbanizowanych w celu adaptacji do zmian klimatu.
    36. Przyczyny występowania kwaśnych opadów atmosferycznych i ich negatywne skutki dla roślin.
    37. Zanieczyszczenia atmosferyczne: rodzaje skażeń powietrza oraz symptomy uszkodzeń roślin.
    38. Zagrożenia w środowisku pracy – podział i krótka charakterystyka wybranej grupy zagrożeń, przykłady.
    39. Atraktanty i nagrody kwiatowe dla owadów zapylających.
    40. Światowy kryzys zapyleniowy – przyczyny i skutki.
    41. Omów skutki wzrostu koncentracji CO2 dla produktywności ekosystemów.
    42. Formy i przemiany fosforu w glebach oraz ekosystemach wodnych.
    43. Wyjaśnij pojęcia bioakumulacji, biokoncentracji i biomagnifikacji – podaj przykłady.
    44. Na czym polega aklimatyzacja oraz hartowanie roślin? Wskaż przykłady roślin, działania i czynniki biorące udział w tych dwóch różnych procesach.
    45. Zagrożenia dla ekosystemów naturalnych i gospodarki człowieka związane z rozprzestrzenianiem się gatunków inwazyjnych flory i fauny.
    46. Wykorzystanie obserwacji fenologicznych roślin i zwierząt w badaniach zmian klimatu.
    47. Etapy analizy mapy synoptycznej.
    48. Zjawiska i procesy klimatyczne warunkujące rozprzestrzenianie się parazytoz ludzi i zwierząt.
    49. Wpływ zmian klimatu na biologię i ekologię wybranych taksonów ekto- i endopasożytów.
    50. Wpływ czynników klimatycznych na procesy degradacji gleb.