Zagadnienia ogólne:
Zagadnienia szczegółowe:
Zagadnienia ogólne
Zagadnienia szczegółowe
1. Rola ekosystemów mokradłowych w ochronie różnorodności biologicznej.
2. Metody rekultywacji ekosystemów wodnych.
3. Czynniki wpływające na zużycie wody w gospodarce komunalnej, w tym w gospodarstwie domowym.
4. Formy ochrony przyrody w Polsce.
5. Scharakteryzuj monitoring wód powierzchniowych.
6. Znaczenie bioróżnorodności w ochronie środowiska.
7. Wyjaśnij jak wpływa presja środowiska na genotyp, podaj przykłady.
8. Kiedy populacja zwierząt wróci do równowagi genetycznej po introdukcji do środowiska naturalnego.
9. Podaj rodzaje zmienności kształtujące fenotyp osobników w środowisku naturalnym.
10. Wyjaśnij ewolucyjne przystosowanie się organizmów do środowiska naturalnego.
11. Czym zajmuje się sozologia?
12. Rola recyklingu w ochronie środowiska – podaj przykłady.
13. Na czym polega ‘zasada zrównoważonego rozwoju’, jako model gospodarki zakładający odpowiednio i świadomie ukształtowane relacje pomiędzy wzrostem gospodarczym, a dbałością o środowisko.
14. Oddziaływanie promieniowania jonizującego z materią ożywioną i nieożywioną, wpływ na człowieka. Jednostki promieniowania, dawki promieniowania jonizującego.
15. Fale głosowe. Zakres słyszalności, infradźwięki i ultradźwięki. Środowisko akustyczne, tłumienie hałasu.
16. Omów problem smogu (niska i wysoka emisja) pył zawieszony PM 10, PM 2,5 i benzopiren.
17. Antropogeniczne źródło zanieczyszczenia atmosfery (gazowe, pyłowe, mikroklimatu).
18. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie powietrza. Charakterystyka oraz wpływ na zdrowie.
19. Bioremediacja. Wykorzystanie mikroorganizmów do oczyszczania środowiska.
20. Szkodliwe działanie grzybów pleśniowych i drożdży. Wykorzystanie grzybów w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
21. Podać przykłady metali i niemetali oraz ich najbardziej pospolite związki chemiczne.
22. Podać sposoby wyrażania stężeń roztworów.
23. Co to są pierwiastki, związki chemiczne, reakcje chemiczne?
24. Podać przyczyny zakwaszania środowiska.
25. Tworzywa sztuczne – zagrożenie dla środowiska naturalnego.
26. Metody pobierania próbek gleby do badań środowiskowych.
27. W jaki sposób pobierane są próby wody do oznaczeń próbek środowiskowych.
28. Biologiczna rola wody w organizmie; bilans wody.
29. W jaki sposób zwierzęta wydalają azot z organizmu?
30. Wymień i opisz główne źródła metali ciężkich, zanieczyszczających środowisko naturalne.
31. Cele i zadania ergonomii.
32. Czym zajmuje się ergonomia korekcyjna i koncepcyjna?
33. Obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie bhp.
34. Wyjaśnij pojęcie monotonia i monotypia pracy.
35. Klasyfikacja zagrożeń występujących w środowisku pracy.
36. Omów zmianę w podejściu do dobrostanu zwierząt hodowlanych w ujęciu historycznym.
37. Wpływ środowiska na modyfikację zachowania się zwierząt.
38. Omów zjawisko partenogenezy w królestwie zwierząt.
39. Taktyka i formy zachowań obronnych u zwierząt.
40. Wymień wskaźniki i kryteria oceny dobrostanu zwierząt.
41. Podaj przykłady udanej restytucji gatunków zwierząt w Europie i wymień obszary, na których doszło do reintrodukcji zwierząt.
42. Tępienie i zmiany środowiskowe doprowadziły do przetrzebienia wielu gatunków ptaków i ssaków. Podaj przykłady rzadkich gatunków ptaków i ssaków w Polsce i wymień najważniejsze zagrożenia dla wymienionych gatunków.
43. Wymień sposoby ochrony zwierząt w Polsce na podstawie obowiązującego Rozporządzenia w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt.
44. Wyjaśnij pojęcie synantropizacji i podaj przykłady dziko występujących synantropijnych gatunków ptaków w Polsce.
45. Wymień co najmniej po 10 przykładów krajowych gatunków ptaków i ssaków, które przystosowały się do życia w agrocenozach.
46. Metale ciężkie toksyczne i niezbędne – definicja, ogólna charakterystyka, funkcje w organizmie.
47. Fitoremediacja – ogólna charakterystyka, wady i zalety. Substancje stosowane w fitoremediacji metali ciężkich.
48. Barwniki w żywności. Rodzaje, rola, znaczenie.
49. Metody ograniczania emisji i wydalania związków i substancji niepożądanych do środowiska.
50. Przeciwutleniacze jako dodatki do pasz i żywności.
51. Budowa i skład powietrza atmosferycznego.
52. Na czym polega zjawisko naturalnego efektu cieplarnianego?
53. Ogólna charakterystyka klimatu Polski.
54. Zasoby energii słonecznej i wietrznej w Polsce.
55. Skutki prognozowanych zmian klimatu w Polsce.
56. Prośrodowiskowe systemy chowu zwierząt gospodarskich.
57. Zrównoważony chów zwierząt jako element zachowania krajobrazu wiejskiego.
58. Zasady ekologicznej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
59. Zasady kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.
60. Konwencje międzynarodowe i regionalne dotyczące ochrony bioróżnorodności.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. +48 81 445- 66- 85