1. Opiekun SKN składa wniosek do prorektora ds. studenckich i dydaktyki w sprawie zarejestrowania SKN (załącznik nr 1) i podaje następujące dane:
2. Do wniosku należy dołączyć Regulamin SKN
Regulamin powinien określać:
3. Opiekunem SKN może być nauczyciel akademicki posiadający co najmniej stopień naukowy doktora. Opiekuna SKN powołuje prorektor ds. studenckich i dydaktyki
4. Przez siedzibę należy rozumieć jednostkę organizacyjną, przy której SKN zamierza działać.
5. O podjętej decyzji w sprawie rejestracji SKN prorektor ds. studenckich i dydaktyki zawiadamia
na piśmie założycieli SKN, Dziekana Wydziału, Kierownika jednostki organizacyjnej oraz opiekuna.
6. Biuro Rektora prowadzi rejestr SKN. Rejestr zawiera następujące dane:
7. Do rejestru SKN załącza się dokumentację uzyskaną w trakcie postępowania rejestracyjnego.
8. SKN są zobowiązane do niezwłocznego poinformowania na piśmie prorektora ds. studenckich i dydaktyki o zmianach regulaminu oraz o zmianach w składzie SKN. Do informacji należy załączyć dokumentację potwierdzającą dokonanie zmian.
9. Opiekun SKN w terminie do dnia 30 października każdego roku składa prorektorowi ds. studenckich i dydaktyki sprawozdanie z działalności SKN za ubiegły rok akademicki.
10. Rozwiązanie SKN następuje na podstawie decyzji członków SKN, podjętej zgodnie z postanowieniami regulaminu. SKN przekazuje informację o rozwiązaniu również kierownikowi jednostki organizacyjnej oraz opiekunowi.
11. Rozwiązanie SKN skutkuje wykreśleniem z rejestru.
12. Sprawy organizacyjne związane z prowadzeniem rejestru i działalnością SKN prowadzi Biuro Rektora
Kontakt w sprawie rejestracji kół: Mgr Iwona Joć
Biuro Rektora
tel. 81 445 69 99
Nazwa Koła Naukowego | Rok rejestracji | Opiekun Koła Naukowego | Wydział |
---|---|---|---|
SKN Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | 11.03.1986 | dr hab. Witold Chabuz, prof. uczelni | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
Koło Naukowe Biologów | 21.03.1986 | dr hab. Bożena Denisow | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Ogrodników | Działa od 1964 roku Rejestracja od 21.03.1986 | dr Karolina Pitura | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Medyków Weterynaryjnych | 17.12.1993 | dr hab. Marta Wójcik profesor uczelni | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Ekologów | 11.10.1996 | dr hab. Magdalena Pogorzelec, profesor uczelni | Wydział Biologii Środowiskowej |
03.01.1997 | dr Marek Domin | Wydział Inżynierii Produkcji | |
SKN Inżynierii Spożywczej | 15.01.1997 | prof. dr hab. Agnieszka Wójtowicz | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Technologii Żywności | 18.11.1998 | dr Anna Wirkijowska | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Informatyków ZAWIESZONE SKN | 31.10.2000 | dr inż. Arkadiusz Miaskowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
09.11.2001 | dr inż. Artur Przywara |
Wydział Inżynierii Produkcji |
|
SKN Biogeochemików | 05.07.2002 | dr hab. Monika Skowrońska | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Komputerowego Wspomagania Projektowania – CAD | 09.05.2005 | dr inż. Zbigniew Krzysiak | Wydział Inżynierii Produkcji |
MSKN Architektury i Ekologii Krajobrazu ZAMKNIĘCIE SKN | 20.03.2006 | dr Agnieszka Kułak, dr Malwina Michalik-Śnieżek | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Turystyczno-Krajoznawcze | 24.03.2006 | dr Agata Kobyłka | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Ochrony Środowiska | 08.01.2007 | prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Biotechnologów Roślin | 10.03.2005 | dr Michał Nowak | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biotechnologii Zwierząt | 20.06.2006 | dr Sebastian Knaga | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Biotechnologów | 08.01.2007 | dr Hubert Szczerba | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Komputerowe Projektowanie Procesów Inżynierii Spożywczej – CAE | 25.11.2008 | dr hab. Zbigniew Kobus | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Inżynierii Środowiska ZAMKNIĘCIE SKN NA WYDZIALE | 15.12.2009 | dr Marta Bik-Małodzińska | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Architektury Krajobrazu | 15.11.2010 | dr Seweryn Malawski | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Żywności | 15.03.2011 | dr Justyna Libera | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Ekoenergetyków | 18.04.2011 | dr Magdalena Kachel-Jakubowska | Wydział Inżynierii Produkcji |
Geodezyjne Koło Naukowe Equator | 05.05.2011 | dr Andrzej Mazur | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Dietetyków | 13.06.2012 | dr Małgorzata Kostecka | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Sztuki | 04.07.2012 | dr sztuki Paulina Hortyńska | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
Międzywydziałowe Koło Naukowe Herba Medica | 24.10.12 | dr n.farm. Magdalena Walasek | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Transportu i Spedycji | 14.01.13 | dr Tomasz Słowik | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Leśników | 14.01.13 | dr hab. Danuta Urban, profesor uczelni | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biochemików Żywności i Żywienia | 6.03.2013 | dr inż. Małgorzata Sierocka | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Gospodarki Wodno-Ściekowej ZMIANA SKN NA SEKCJĘ | 04.04.2013 | prof. dr hab. Krzysztof Jóźwiakowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Rachunkowości i Finansów | 17.06.2013 | dr Anna Kobiałka | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Gospodarki Przestrzennej | 11.12.2013 | dr inż. Agnieszka Kępkowicz | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Ochrony Roślin | 07.01.2015 | dr inż. Marek Kopacki | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Agronomów | 01.04.2015 | dr hab. Małgorzata Haliniarz | Wydział Agrobioinżynierii |
Fitochemiczne Studenckie Koło Naukowe | 05.05.2015 | dr hab. Małgorzata Materska | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
Miedzywdziałowe SKN Zarządzania Jakością ZAWIESZENIE SKN | 05.05.2015 | mgr inż. Łukasz Kopiński | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Food Design | 19.05.2015 | dr inż. Agata Blicharz-Kania | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Mikrobiologów Mikrobios | 19.05.2015 | dr hab. Justyna Bohacz profesor uczelni | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Zrównoważonego Rozwoju Personalnego | 30.06.2015 | dr inż Anna Kaczorowska | Wydział Biologii Środowiskowej |
Międzywydziałowe SKN Ergonomii i BHP | 28.10.2015 | dr Agnieszka Buczaj | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Zarządzania i Ekonomii | 28.10.2015 | dr Agnieszka Dudziak | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Roślinnych Kultur Tkankowych ZAWIESZENIE SKN | 27.01.2016 | dr inż. Marzena Parzymies | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Analityków Środowiska | 7.04.2017 | dr inż. Kamila Rybczyńska-Tkaczyk | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biologii Molekularnej | 17.01.2019 | dr hab. Edyta Paczos-Grzęda | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących | 03.07.2019 | dr n.wet. Zbigniew Bełkot | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Hydrobiologii i Ochrony Środowiska | 06.11.2019 | dr Wojciech Płaska | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Inżynierii Środowiska | 18.11.2019 | prof. dr hab. Krzysztof Jóźwiakowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Toksykologii Weterynaryjnej | 27.11.2019 | dr Agnieszka Chałabis-Mazurek | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Rybactwa i Akwarystyki | 06.02.2020 | dr hab. Jacek Rechulicz | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Rozrodu Zwierząt | 20.03.2020 | dr n. wet. Roland Kusy | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Biologii, Hodowli i Użytkowania Drobiu | 29.10.2020 | dr hab. Justyna Batkowska, profesor uczelni | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Enologów | 12.01.2021 | dr hab. Magdalena Kapłan | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
Felinologiczne SKN | 13.09.2021 | dr inż. Justyna Wojtaś | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Hodowli i Biotechnologii Świń | 08.10.2021 | prof.dr hab. Marek Babicz | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Żywienia Zwierząt i Bromatologii | 08.11.2021 | prof. dr hab. Renata Klebaniuk | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Analityków Weterynaryjnych | 05.01.2022 | dr hab. Joanna Wessely-Szponder, prof. uczelni | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Entomologów DORCUS | 20.01.2022 | dr hab. Edyta Górska-Drabik | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN ZOOLOGÓW | 23.03.2022 | dr Radosław Ścibior | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Weterynarii Sądowej | 06.06.2022 | dr hab.n.wet. dr n.pr. Piotr Listos | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Proteomiki i Cytomiki | 04.10.2022 | dr Katarzyna Michalak | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Zagrożeń Zawodowych i Środowiskowych | 03.10.2022 | prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Animaloterapii i Zoopsychologii | 07.12.2022 | dr inż. Agata Kokocińska-Kusiak | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarii |
SKN Biologii Eksperymentalnej | 04.01.2023 | dr hab. Aneta Strachecka, prof. uczelni | Wydział Biologii Środowiskowej |
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”
Ministerstwo Edukacji i Nauki zakwalifikowało do finansowania następujące projekty złożone na konkurs w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Przedmiotem programu jest wsparcie studenckich kół naukowych działających w ramach uczelni w celu pomocy kołom w realizacji innowacyjnych projektów i podniesienia jakości działalności tych kół oraz usprawnienia mechanizmu transferu technologii i rozwiązań technicznych powstałych w ramach ich działalności do sfery gospodarczej.
Wsparcie w realizacji projektów sprawuje: Biuro Organizacji i Toku Studiów.
Przedmiotem projektu jest analiza możliwości wytworzenia elementów wzbogacenia klatek dla przepiórki japońskiej w aspekcie podnoszenia dobrostanu zwierząt. Celem pracy będzie ocena dobrostanu przepiórki japońskiej utrzymywanej w klatkach z dodatkowymi elementami wyposażenia. Przewidziane elementy wzbogacenia związane są z naturalnym behawiorem tych ptaków (przestrzeń gniazdowa, miejsce do kąpieli piaskowych) czy ich żerowaniem. Ocenie podlegać będą wskaźniki produkcyjne ptaków, parametry hematologiczne i biochemiczne krwi, prowadzone będą również obserwacje zachowania przepiórek zarówno w klatkach, jak i w trakcie testów behawioralnych. Relatywnie niewielkie rozmiary przewidzianych wzbogaceń pozwalają przypuszczać, że uzyskane wyniki wykażą potencjał adaptacyjny w środowisku produkcyjnym.
Przedmiotem projektu jest opracowanie i wprowadzenie do realizacji programu edukacyjnego dotyczącego alergii i nadwrażliwości pokarmowej, skierowanego do dzieci w wieku 3-6 lat, nauczycieli wychowania przedszkolnego, intendentów i innych pracowników przedszkoli, które są związane z funkcjonowaniem Miejskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie Miasta Lublin. Celem realizowanego projektu jest zwiększenie wiedzy rodziców i opiekunów na temat alergii i nietolerancji pokarmowej oraz rozpoznawanie zagrożeń poprzez prawidłową identyfikację żywności zawierającej alergeny i prawidłowe komponowanie zbilansowanej diety. Końcowym etapem będzie zaplanowanie i przeprowadzenie konkursu o tematyce „Z alergią przez życie” skierowanego do wszystkich placówek przedszkolnych województwa lubelskiego, którego celem będzie propagowanie wiedzy na temat alergenów i alergii oraz zwrócenie uwagi na dzieci z alergią pokarmową, które są obecne w grupie rówieśniczej. Ważnym aspektem realizowanego projektu będzie nabywanie przez członków SKN Dietetyków kompetencji potrzebnych do prowadzenia badań naukowych i promocja uzyskanych wyników badań poprzez opublikowanie prac naukowych zrealizowanych podczas projektu.
Problem bezdomności wśród kotów jest ciągle bardzo duży co sprawia, że schroniska dla bezdomnych zwierząt są przepełnione. Obecność kilku kotów na jednym niewielkim terytorium sprawia, że są one chronicznie zestresowane koniecznością walki o zasoby. Można zredukować ten przewlekły stres przede wszystkim zwiększając liczbę zasobów (wzbogacając ich środowisko).
Celem projektu jest ocena wpływu różnego rodzaju wzbogaceń środowiska na poprawę poziomu dobrostanu oraz skuteczności adopcji kotów schroniskowych. Od kotów przebywających w wybranych schroniskach na terenie kraju pobrane zostaną włosy celem analizy poziomu kortyzolu. Następnie do ich środowiska wprowadzone zostaną różnego rodzaju wzbogacenia środowiska. Po kilku miesiącach ponownie pobrane zostaną włosy od tych samych kotów w celu porównania poziomu kortyzolu przed i po wzbogaceniu środowiska.
Studenci, członkowie Felinologicznego Studenckiego Koła Naukowego, biorąc czynny udział w projekcie, nabędą wprawy w pracy ze zwierzętami w środowisku ich przebywania, nauczą się nieinwazyjnego sposobu pobierania materiału biologicznego oraz zdobędą umiejętność skutecznej obserwacji kotów, interpretacji ich zachowań i oceny poziomu dobrostanu kotów.
Przedmiotem projektu jest opracowanie założeń technicznych i technologicznych do wytwarzania bezglutenowych przekąsek wzbogacanych dodatkiem różnych owoców, o podwyższonej wartości odżywczej.
Celem prac badawczych będzie wytworzenie nowych produktów przekąskowych oraz przeprowadzenie badań cech fizykochemicznych surowców i wzbogacanych przekąsek w zależności od zastosowanych receptur i warunków obróbki technologicznej umożliwiające opracowanie i wytworzenie nowych prozdrowotnych i funkcjonalnych przekąsek z surowców roślinnych z różnym udziałem wybranych owoców. Wprowadzając owoce do receptur produktów przekąskowych możemy kreować ich unikatowe cechy jakościowe, wpływać na poprawę kondycji organizmu i nadawać specyficzne właściwości żywieniowe, stanowiące o zaletach żywności prozdrowotnej czy funkcjonalnej.
Przedmiot projektu jest zgodny z zakresem krajowych inteligentnych specjalizacji dotyczących produkcji żywności wysokiej jakości i uwzględnia opracowanie innowacyjnych produktów pod względem składu, wartości odżywczej oraz biodostępności składników, doskonalenie istniejących oraz wprowadzanie nowych, innowacyjnych technologii produkcji i przetwórstwa żywności oraz działania zmierzające do minimalizacji stopnia przetworzenia żywności oraz możliwie pełnego zachowania składników odżywczych i korzystnych substancji bioaktywnych, a także działania zmierzające do maksymalizacji udziału naturalnych surowców i ograniczenia stosowania dodatków do żywności.
Zaplanowane prace badawcze pozwolą na zwiększenie wiedzy w obszarach traktowanych za priorytetowe dla rozwoju polskiej nauki i gospodarki, tj. w zakresie zwiększania jakości produktów spożywczych i podnoszenia konkurencyjności oraz efektywności sektora spożywczego. Realizacja projektu pozwoli na zaproponowanie gotowych rozwiązań na nowe produkty i może być skierowana do potencjalnych firm zainteresowanych rezultatami zaplanowanych prac badawczych.
Cele szczegółowe projektu obejmują:
– opracowanie receptur surowcowych nowych bezglutenowych produktów przekąskowych z dodatkami owocowymi podwyższającymi ich wartość żywieniową i nadającymi atrakcyjność sensoryczną;
– przeprowadzenie procesu wytwarzania ekstrudatów przekąskowych z zastosowaniem zmiennych warunków procesu ekstruzji do uzyskania bezpośrednio ekspandowanych przekąsek bezglutenowych oraz analiza stabilności i energochłonności w zależności od zastosowanych warunków procesu oraz użytych komponentów;
– badania laboratoryjne dotyczące wybranych cech fizykochemicznych wytworzonych w różnych warunkach procesowych produktów przekąskowych w celu zweryfikowania wpływu surowców i dodatków oraz warunków ekstruzji na cechy wyrobów gotowych do spożycia;
– analiza uzyskanych rezultatów pod kątem optymalizacji warunków wytwarzania dla konkretnych receptur i opracowanie zaleceń techniczno-technologicznych na potrzeby rozwoju produktów i technologii w celu przygotowania rezultatów projektu do ewentualnego wdrożenia opracowanych rozwiązań na rynek.
Wykonawcami projektu „Wpływ pozyskiwania mięsa bażantów na zanieczyszczenie tuszek bakteriami z rodzaju Campylobacter” są członkowie Studenckiego Koła Naukowego Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących. Opiekę merytoryczną nad działaniami SKN sprawuje Pan dr n. wet. Zbigniew Bełkot z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej.
Koszt dofinansowania wynosi 69 990 zł. Czas realizacji 12 miesięcy.
Bakterie z rodzaju Campylobacter spp. stanowią najczęstszą przyczynę zatruć pokarmowych u ludzi. Bażant jako gatunek ptactwa w zależności od sposobu utrzymania i miejsca życia może stanowić gatunek drobiu rzeźnego czy też ptactwa łownego. Mięso bażantów ze względów dietetycznych, zdrowotnych i smakowych stanowi coraz częstszy obiekt zainteresowania konsumentów, poszukujących tzw. zdrowych produktów żywnościowych.
Ubój bażantów fermowych w warunkach krajowych odbywa się z reguły poza rzeźnią, mięso z takich osobników rzadko przeznaczane jest do obrotu handlowego a głównie wykorzystywane jest na potrzeby własne konsumenta. Brak stałego nadzoru sanitarno-weterynaryjnego w tego typu uboju stanowi dodatkowy argument przemawiający za dokładnym poznaniem mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy i zanieczyszczającej tuszki bażantów. Jakość mikrobiologiczna tuszek bażantów wolno żyjących zależy od obróbki po odstrzeleniu, którą przeprowadzają najczęściej sami myśliwi. Mięso drobiowe pochodzące od ptaków ubijanych w rzeźni jest pod stałym nadzorem sanitarno-higienicznym w odniesieniu do występowania bakterii z rodzaju Campylobacter. Natomiast mięso bażantów ze względu na specyfikę pozyskania nie zawsze podlega procedurom urzędowej kontroli. Szybka identyfikacja Campylobacter, jako głównego zagrożenia mikrobiologicznego pochodzącego z mięsa drobiowego, zmniejszałaby możliwość zatruć pokarmowych u ludzi i umożliwiałaby uzyskiwanie bezpiecznego produktu, który spełniałby kryteria mikrobiologiczne niezbędne do wprowadzania takiego mięsa do obrotu handlowego.
W jakości zdrowotnej gotowego produktu bakterie chorobotwórcze mają szczególne znaczenie stanowiąc, potencjalne źródło zatruć pokarmowych. W dostępnej literaturze brak jest wystarczającej ilości badań naukowych, potwierdzających istotny wpływ warunków środowiskowych, sposobu utrzymania i pozyskania bażantów (ubój lub odstrzał przez polowanie łowieckie) na obecność bakterii z rodzaju Campylobacter spp. w tuszkach bażantów. Brak jest również badań, które wskazywałby dokładny rozdział gatunkowy bakterii z rodzaju Campylobacter kolonizujących przewód pokarmowy bażantów pochodzących z krajowych ferm hodowlanych i naturalnego środowiska polno-leśnego.
Badania przeprowadzone zostaną na 180 osobnikach bażantów (Phasianus colchicus) pochodzących z dwóch różnych środowisk po 90 osobników – bażanty hodowlane (fermowe) – utrzymywane w wolierach hodowane przez człowieka, żywione paszami gospodarczymi i traktowane według przepisów sanitarno-weterynaryjnych jako drób rzeźny oraz bażanty wolno żyjące wychowane w środowisku polno-leśnym traktowane jako ptactwo łowne. Zwierzęta zostaną podzielone na dwanaście grup badawczych po 15 osobników w każdej z nich. Sześć grup stanowiły będą bażanty fermowe pochodzące z różnych gospodarstw o zróżnicowanej ilościowo i technologicznie hodowli w podziale na tuszki bez obróbki i po obróbce poubojowej, kolejne sześć grup stanowiły będą bażanty łowne pochodzące z różnych terenów łowieckich, o zróżnicowanym biotopie środowiskowym, również w podziale na tuszki przed i po obróbce po odstrzeleniu. Z każdego badanego osobnika pobrane zostaną cztery próbki: a) wymaz z kloaki bezpośrednio po uboju lub pozyskaniu łowieckim (odstrzeleniu) – jako zanieczyszczenie przyżyciowe przewodu pokarmowego mające na celu ustalić nosicielstwo bakterii rodzaju Campylobacter spp., kolejne trzy próbki pobrane zostaną b) ze skóry szyi, c) ze skóry okolicy kloaki oraz z głębokich partii mięśni piersiowych. Trzy kolejne próbki pobrane będą z tuszki bażantów metodą niszczącą, z pominięciem wymazów. Dodatnie wyniki próbek pobranych ze skóry świadczyć będą o zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Campylobacter spp. przyżyciowo lub w czasie obróbki poubojowej wykonywanej ręcznie, natomiast pobranie próbek z głębokich partii mięśni ma na celu potwierdzenie lub wykluczenie ogólnego stanu chorobowego u badanych ptaków.
Głównym celem zaplanowanych badań jest porównanie zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Campylobacter tuszek bażantów pochodzących z dwóch różnych środowisk – bażanty hodowlane (fermowe) utrzymywane w wolierach hodowane przez człowieka, żywione paszami gospodarczymi i traktowane według przepisów sanitarno-weterynaryjnych jako drób rzeźny oraz bażanty wolno żyjące wychowane w środowisku polno-leśnym traktowane jako ptactwo łowne.
Celem badań jest również określenie jaki wpływ mają czynniki środowiskowe, żywieniowe, wielkość i zagęszczenie hodowli i rodzaj biotopu (łowiska) na zanieczyszczenie bakteryjne i porównanie intensywności zanieczyszczenia bakteryjnego w tuszkach przed i po obróbce poubojowej, świadczące o wpływie tego procesu na zanieczyszczenie końcowe gotowego produktu jakim jest mięso bażantów.
Na pobranym materiale przeprowadzone zostaną badania mikrobiologiczne według schematu przewidzianego w PN-EN ISO 10272-1: 2017-08 – Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. Identyfikacja przynależności bakterii do danego rodzaju i gatunku potwierdzonych morfologicznie szczepów zostanie przeprowadzona przy użyciu spektrometru mas Ultrafle Xtreme z oprogramowaniem MALDI-Biotyper 3.0. Ostateczna identyfikacja gatunkowa zostanie wykonana przy użyciu metod genetycznych z wykorzystaniem PCR.
Studenckie Koło Naukowe Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących działa od 2019 roku. Jest jedynym kołem naukowym w kraju zajmującym się chorobami zwierząt łownych i wolno żyjących. Zrzesza dosyć liczną (18 osób) grupę studentów, głownie kierunku weterynaria ale również kierunku leśnictwo oraz zielarstwo i fitoprodukty. Pomimo krótkiego okresu działalności, Koło odniosło duże sukcesy zarówno w pisaniu prac naukowych jak i prezentowaniu wyników badań na wielu konferencjach naukowych. Osiągnięte przez studentów z koła naukowego sukcesy wynikają z dużego zaangażowania, pracowitości i systematyczności. Uzyskane w projekcie środki pozwolą dużej grupie studentów zrzeszonych w kole naukowym na wykonanie oryginalnych badań, naukę pobierania prób i wykonanie samodzielne badań, a także zaprezentowanie uzyskanych wyników na konferencjach naukowych i w pracach badawczych. Podjęta tematyka badań konsultowana była ze wszystkimi członkami koła i spotkała się z dużym entuzjazmem wśród uczestników. Natomiast umiejscowienie koła naukowego (Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia) i zainteresowania badawcze opiekuna dr Zbigniewa Bełkota (specjalizacja z Chorób Zwierząt Nieudomowionych) gwarantują rzetelne wykonanie zaplanowanych w projekcie badań.
Gratulujemy Studenckim Kołom Naukowym i życzymy dalszych sukcesów.
Dofinansowano przez Ministra Edukacji i Nauki ze środków budżetu państwa w ramach programu „Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje”.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP