Studenci poszczególnych wydziałów UP mają obowiązek odbycia praktyki zawodowej w wymiarze i okresie przewidzianym dla danego kierunku studiów
– Spotkania informacyjne z pracownikami Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego są organizowane na przełomie lutego i marca danego roku akademickiego
– Zakład pracy, w którym studenci mają zamiar odbywać praktykę, powinien odpowiadać kierunkowi ich studiów
– Miejsca praktyk są oferowane przez Dział Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego lub wyszukiwane samodzielnie przez studentów
– Po znalezieniu odpowiedniego zakładu i uzyskaniu w nim zgody na odbywanie praktyki studenci zgłaszają się do Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego po „Porozumienie”
– Po uzupełnieniu odpowiednich danych zawartych w „Porozumieniu” w zakładzie pracy i zaakceptowaniu poprzez przybicie pieczątki firmowej i podpisaniu przez osobę reprezentująca zakład pracy, studenci dostarczają jego drugi egzemplarz do Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego (można wysłać pocztą), gdzie otrzymują „dziennik praktyk”
– Ze względu na konieczność ubezpieczenia studentów od NNW na okres odbywania praktyk należy dostarczyć podpisane „Porozumienie” w terminie do 31 maja danego roku akademickiego
– Podczas odbywania praktyki „dziennik praktyk” należy mieć ze sobą w zakładzie, prowadzić w nim notatki na bieżąco (jedną stronę dziennie) i potwierdzać u osoby opiekującej się praktykantem
– W „dziennikach praktyk” studenci opisują zadania i czynności wykonywane podczas odbywania praktyki, obserwacje i wnioski (na co członkowie komisji egzaminacyjnej zwracają szczególna uwagę). Zamieszczane są tam również opisy procesów technologicznych wraz z ich parametrami, schematami i innymi danymi dotyczącymi ich realizacji.
– Terminy egzaminów z praktyk znajdują się na stronie internetowej Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego, egzaminy odbywają się głównie w pierwszej dekadzie września . Na egzamin studenci przychodzą z wypełnionym i potwierdzonym w zakładzie pracy „dziennikiem praktyk”
Wydział | Kierunek | Termin praktyk | Wymiar praktyk (ECTS) |
Medycyny Weterynaryjnej | Weterynaria | 4 semestr | 2 tygodnie (3 ECTS) |
Medycyny Weterynaryjnej | Analityka weterynaryjna | 4 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Zootechnika | 6 semestr | 8 tygodni (6 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Bezpieczeństwo i higiena pracy | 5 semestr | 4 tygodnie (3 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Hipologia i jeździectwo | 6 semestr | 8 tygodni (6 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Behawiorystyka zwierząt | 4 semestr | 6 tygodni (6 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Kryminalistyka w biogospodarce | 4 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana | 2 semestr | 12 tygodni (6 ECTS) |
4 semestr | 12 tygodni (6 ECTS) | ||
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | Pielęgnacja zwierząt i animaloterapia | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
Bezpieczeństwo żywności | 6 semestr | 6 tygodni (5 ECTS) |
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
Doradztwo w obszarach wiejskich | 1 semestr | 2 tygodnie (2 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Rolnictwo | 6 semestr | 8 tygodni (10 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Ekonomia | 5 semestr | 6 miesięcy (32 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Turystyka i rekreacja I | 4 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Turystyka i rekreacja II | 2 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) | |
Agrobioinżynierii | Gospodarka przestrzenna | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Leśnictwo | 6 semestr | 6 miesięcy (32 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Agrobiznes | 6 semestr | 4 tygodnie (4 ECTS) |
Agrobioinżynierii | Bioinżynieria | 6 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Inżynierii Produkcji | Zarządzanie i inżynieria produkcji | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Inżynierii Produkcji | Inżynieria chemiczno-procesowa | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Inżynierii Produkcji | Geodezja i kartografia | 4 semestr | 12 tygodni (16 ECTS) |
6 semestr | 12 tygodni (16 ECTS) | ||
Inżynierii Produkcji | Transport | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Inżynierii Produkcji | Inżynieria rolnicza i leśna | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu | Architektura krajobrazu | 2, 4, 6 semestr | 2/1/5 tygodni (1/1/9 ECTS) |
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu | Ogrodnictwo | 6 semestr | 8 tygodni (10 ECTS) |
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu | Zielarstwo i fitoprodukty | 6 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu | Sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne | 4,6 semestr | 4/4 tygodnie (5/6 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Dietetyka I st. | 2 semestr | 6 tygodni (7 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Dietetyka I st. | 4 semestr | 6 tygodni (7 ECTS) |
Nauk o Żywnosci i Biotechnologii | Technologia żywności i żywienie człowieka II st. | 1 semestr | 4 tygodnie (4 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Dietetyka II st. | 2, 3 semestr | 3 tygodnie (5 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Biotechnologia | 4 semestr | 4 tygodnie (4 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Technologia żywności i żywienie człowieka | 6 semestr | 4 tygodnie (4 ECTS) |
Nauk o Żywności i Biotechnologii | Gastronomia i sztuka kulinarna | 6 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Biologii Środowiskowej | Biologia | 4 semestr | 3 tygodnie (4 ECTS) |
Biologii Środowiskowej | Ochrona środowiska | 6 semestr | 4 tygodnie (6 ECTS) |
Biologii Środowiskowej | Biokosmetologia | 6 semestr | 8 tygodni (10 ECTS) |
Biologii Środowiskowej | Biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe | 6 semestr | 4 tygodnie (5 ECTS) |
Miejsca Praktyk dla Studentów Medycyny Weterynaryjnej – praktyka hodowlana
– chów i hodowla bydła
– chów i hodowla trzody chlewnej
– chów, hodowla i użytkowanie koni
– chów i hodowla owiec i kóz
– hodowla i produkcja drobiu
– hodowla ryb stawowych
– hodowle amatorskie
– hodowle fermowe zwierząt dzikich
– hodowle owadów użytkowych
– Ogrody Zoologiczne
Miejsca Praktyk dla Studentów Wydziału Agrobioinżynierii
1. Kierunek Agrobiznes
– ARiMR [Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa],
– ARR [Agencja Rynku Rolnego],
– Banki Spółdzielcze
– Gospodarstwa rolne o powierzchni nie mniejszej niż 20 ha
– Urzędy Gminy, Wydziały Rolnictwa w Starostwach Powiatowych [jednostki samorządu terytorialnego], jednostki administracji państwowej działające na rzecz rolnictwa
– firmy doradcze
– zakłady przemysłu rolno-spożywczego
– firmy zajmujące się dystrybucją środków produkcji (nawozów, narzędzi i maszyn, nasion itp.)
2. Kierunek Bioinżynieria
– firmy biotechnologiczne i farmaceutyczne,
– zakłady wykorzystujące procesy biotechnologiczne,
– instytuty naukowo-badawcze,
– jednostki administracji działające w zakresie ochrony środowiska,
– organy kontrolne np. stacje sanitarno-epidemiologiczne,
– zakłady przetwórstwa spożywczego,
– produkcyjne gospodarstwa rolne.
3. Kierunek Gospodarka Przestrzenna
– jednostki administracji samorządowej i rządowej,
– agencje rozwoju,
– pracownie projektowe, zespoły przygotowujące opracowania i dokumenty planistyczne na poziomie lokalnym, regionalnym i krajowym odpowiadające treściom kształcenia na kierunku Gospodarka przestrzenna, określonym w standardach nauczania, w których student mógłby uczestniczyć w rozwiązywaniu problemów o charakterze projektowym , wykonawczym i formalno-prawnym dotyczących różnych rodzajów prac i zagadnień z zakresu planowania przestrzennego.
4. Kierunek Ekonomia – We wszystkich Firmach Prowadzących Księgowość
5. Kierunek Leśnictwo – Praktyki powinny odbywać się w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych (w nadleśnictwach), Parkach Narodowych. Biurach Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej, zakładach usług leśnych, Zespołach Parków Krajobrazowych, Regionalnych Dyrekcjach Ochrony Środowiska, Urzędach Wojewódzkich, Starostwach Powiatowych, Urzędach Gmin, Wojewódzkich Funduszach Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, kołach łowieckich PZŁ oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przeróbką surowca drzewnego i przedsiębiorstwach produkcji leśnej (z wyłączeniem tartaków).
6. Kierunek Rolnictwo – Gospodarstwa Rolne o odpowiednim areale oraz agencji działających na rzecz rolnictwa ( np. ARiMR, ARR itp.)
7. Kierunek Turystyka i Rekreacja
– Biura Podróży
– Obiekty Hotelarskie
– Informacja Turystyczna
Miejsca realizacji praktyk przez studentów Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Kierunek Zootechnika
– chów i hodowla bydła
– chów i hodowla trzody chlewnej
– chów, hodowla i użytkowanie koni
– chów i hodowla owiec i kóz
– hodowla i produkcja drobiu
– hodowla ryb stawowych
– hodowle amatorskie
– hodowle zwierząt laboratoryjnych
– hodowle fermowe zwierząt dzikich
– hodowle owadów użytkowych
– schroniska dla zwierząt
– Ogrody Zoologiczne
– Ośrodki Doradztwa Rolniczego
– Zakłady Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
– Mieszalnie Pasz
– wykorzystanie surowców pochodzenia zwierzęcego
– ocena surowców i żywności pochodzenia zwierzęcego
Kierunek Hipologia i Jeździectwo
– chów, hodowla i użytkowanie koni
Kierunek Bezpieczeństwo Żywności
– zakłady przetwórstwa spożywczego
– zakłady zbiorowego żywienia
– laboratoria i instytucje związane z oceną jakości żywności
– służby sanitarne i
– służby celne
Kierunek BHP
– instytucje i zakłady przemysłowe, w których działają służby BHP
Kierunek Behawiorystyka Zwierząt
– przychodnie dla zwierząt
– ośrodki fizjoterapii
– schroniska dla zwierząt
– fundacje dla zwierząt
– hotele dla zwierząt
– zakłady groomerskie
– ośrodki szkolenia psów
– ogrody zoologiczne
– oceanaria (np. fokarium, akwarium)
– chów i hodowla zwierząt gospodarskich, towarzyszących, udomowionych, laboratoryjnych, owadów użytkowych
– hodowle fermowe zwierząt dzikich
– ośrodki jeździeckie
– ośrodki rehabilitacji zwierząt (azyle)
– parki narodowe
– agroturystyka ze zwierzętami
Miejsca Praktyk dla Studentów Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
1. Kierunek Ogrodnictwo
– Gospodarstwa prowadzące produkcję sadowniczą, ogrodniczą lub szkółki roślin ozdobnych.
2. Kierunek Zielarstwo i Terapie Roślinne
– zakładach zielarskich specjalizujących się w uprawie roślin zielarskich i produkcji surowców roślinnych;
– instytutach roślin i produktów zielarskich;
– jednostkach zajmujących się standaryzacją i kontrolą surowców i preparatów pochodzenia roślinnego dopuszczonych do obrotu;
– gospodarstwach specjalizujących się w uprawie roślin zielarskich;
– gospodarstwie doświadczalnym Wydziału.
3. Kierunek Architektura Krajobrazu
– Firmy, biura i wydziały administracji publicznej zajmujące się projektowaniem oraz wykonywaniem prac związanych z architekturą krajobrazu (tereny zielone).
4. Kierunek Ochrona Roślin i Kontrola Fitosanitarna
– ośrodki terenowe PIORiN
– instytuty rolnicze
– zakłady doświadczalne uczelni
– prywatne firmy zajmujące się doradztwem i zabiegami ochrony roślin
– wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego
– laboratoria kwarantannowe
– punkty kontroli fitosanitarnej na przejściach granicznych
– gospodarstwa rolnicze i nadleśnictwa
Inżynieria Środowiska
– Oczyszczalnie ścieków
– Stacje uzdatniania wody
– Składowiska odpadów
– Zakłady Gospodarki Komunalnej
– Elektrociepłownie
– Biura Projektowe
– Zakłady przemysłowe – komórki odpowiedzialne za ochronę środowiska
– Administracja Państwowa i Samorządowa – komórki zajmujące się ochroną środowiska (WIOŚ, PIOŚ, MIOŚ, Urzędy Gmin, Starostwa itp.)
– Sanepid
– Rejonowe Dyrekcje Ochrony Środowiska
Zarządzanie i inżynieria produkcji
– zakłady produkcyjne, handlowe, handlowo-produkcyjne i usługowe o różnym profilu, związane z maszynami
i urządzeniami rolniczymi lub przetwórczymi a także z produkcją żywności
– Urzędy Państwowe – różnego poziomu (gminy, powiatu, województwa)
– Agencja Rynku Rolnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
– Duże gospodarstwa rolne
– Przedsiębiorstwa handlowe – np. supermarkety
– Fabryki maszyn i urządzeń
– Przedsiębiorstwa handlu sprzętem rolniczym
– Zakłady naprawcze i naprawczo-usługowe urządzeń rolniczych lub przetwórstwa spożywczego
– Oddziały Doradztwa Rolniczego
– Zakłady przetwórcze – piekarnie, mleczarnie, młyny, cukrownie, ciastkarnie, drożdżownie, zakłady przetwórstwa ziemniaczanego, gorzelnie, zakłady piwowarskie, wytwórnie makaronów, masarnie i ubojnie
– Zakłady zbiorowego żywienia (firmy restauracyjne, hotelarsko-restauracyjne, ośrodki wczasowo-wypoczynkowe)
Technika rolnicza i leśna:
– Elektrownie i elektrociepłownie
– Sładowiska odpadów komunalnych
– Zakłady produkujące lub instalujące kolektory słoneczne, pompy cieplne, termokominki
– Firmy recyklingowe
– Oczyszczalnie ścieków, Przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne
– Lasy i tartaki – wykorzystanie drewna i odpadów tartacznych jako surowców energetycznych
– Urzędy gmin, Starostwa, Miejskie przedsiębiorstwa gospodarki komunalnej
– zakłady w których występują przynajmniej jedne z następujących działalności:
– naprawa samochodów, ciągników i innych maszyn samojezdnych
– produkcja pojazdów mechanicznych
– produkcja lub instalacja kolektorów słonecznych, pomp cieplnych, termokominków
– mechanika pojazdowa
– stacja obsługi pojazdów
– transport
– elektrownie i elektrociepłownie
Inżynieria Chemiczna i Procesowa:
– Zakłady produkcji urządzeń aparatury procesowej
– Zakłady sfery produkcyjnej we wszystkich branżach przemysłu chemicznego, rafineryjnego, papierniczego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, metalurgicznego, energetycznego, ciepłowniczego, maszynowego, elektronicznego
– zakłady gospodarki komunalnej i oczyszczalnie ścieków
– biura inżynierskie oraz projektowe
– laboratoria i instytuty badawcze
Transport:
-zakłady realizujące procesy transportowe i przewozowe w zakresie logistyki, organizacji, kierowania tymi procesami lub inżynierii kierowania i sterowania ruchem oraz w zakresie eksploatacji infrastruktury transportu i środków transportu
– Jednostki organizacyjne służb ruchu drogowego
– Zakłady obsługowo-naprawcze technicznych środków transportu
– Zakłady przemysłowe i przedsiębiorstwa spedycyjne
– Firmy przewozowe i spedycyjne
– Zakłady komunikacji miejskiej
– Urzędy Państwowe ( w Wydziałach Transportu-Komunikacji)
– Centra logistyczne
– Zakłady przemysłowe posiadające własną bazę transportu
Geodezja i kartografia:
– Geodezyjne firmy wykonawcze
– Pracownie geodezyjne (w biurach projektowych, placówkach badawczych)
– Urzędy administracji państwowej i samorządowej (wydziały Geodezji i Kartografii)
– Organy nadzoru geodezyjnego
– Przedsiębiorstwa w których w których działają zespoły geodezyjne
Biotechnologia:
– Laboratoria zakładów przemysłu Rolno-Spożywczego (drożdżowego, spirytusowego, winiarskiego, piwowarskiego, mleczarskiego, mięsnego, zbożowego, itp.)
– Ośrodki i Instytuty Naukowe (np., Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN itp.)
– Instytutu badawcze, placówki PAN oraz firmy, które prowadzą działalność badawczą i rozwojową w dziedzinie biotechnologii przemysłowej i środowiska
– Wytwórnie preparatów do ochrony środowiska
– Producenci preparatów enzymatycznych i biomateriałów
Dietetyka:
– Szpitale (poradnie dietetyczne i działy żywienia w szpitalu, kuchnia ogólna, poradnie chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych)
– Szpitale dziecięce (kuchnia ogólna i niemowlęca)
– Domy Opieki Społecznej, Sanatoria
– Żłobki, Przedszkola
Technologia żywności i żywienia człowieka:
– Zakłady przemysłu Rolno-Spożywczego (np. mleczarnie, masarnie, piekarnie itp.)
– Zakłady żywienia zbiorowego (np. stołówki przyszpitalne, przedszkolne, szkolne, ośrodki wczasowe itd.)
– Laboratoria zakładów przemysłu rolno-spożywczego
– Ośrodki i Instytuty Naukowe
– Instytuty badawcze, placówki PAN oraz firmy, które prowadzą działalność badawczą i rozwojową w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
Wydział Biologii Środowiskowej
Biokosmetologia
Przedsiębiorstwa z sektora produkcji i technologii kosmetyków
laboratoria zajmujące się analizą i oceną kosmetyków
jednostki kontrolujące jakość surowców i produktów kosmetycznych
gabinety kosmetyczne i salony urody
inne placówki zapewniające realizację programu praktyk
Ochrona środowiska
służby ochrony środowiska
parki narodowe i rezerwaty
zakłady komunalne
SANEPID
placówki medyczne
placówki naukowe
placówki produkcji żywności
ogrody zoologiczne, zwierzętarnie
schroniska i lecznice dla zwierząt
szkółki roślinne
akwakultury i inne placówki gdzie pracuje się ze zwierzętami lub roślinami
gospodarstwa rolnicze
laboratoria analityczne
Biologia
parki narodowe i rezerwaty
zakłady komunalne
zakłady przemysłowe
SANEPID
placówki medyczne
placówki naukowe
placówki produkcji żywności
ogrody zoologiczne i zwierzętarnie
schroniska i lecznice dla zwierząt
szkółki roślinne
akwakultury i inne placówki gdzie pracuje się ze zwierzętami lub roślinami
gospodarstwa rolnicze
laboratoria analityczne
Egzamin z praktyki zawodowej przeprowadzany jest w formie ustnej. Przystępując do egzaminu student przedstawia uzupełniony dzienniczek praktyk. Egzamin jest przed komisją powołaną przez Dziekana. W skład której wchodzi Prodziekan, pracownik Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego oraz dwóch nauczycieli akademickich zatrudnionych w Uczelni.
Terminy egzaminów z praktyk są następujące:
ADRES:
ul. Głęboka 31 (łącznik przed CSR)
pok. 115
[ lokalizacja ]
tel. 081 445 66 30, 081 445 67 08, 081 445 68 98, 081 445 61 03
e-mail:
Godziny pracy: poniedziałek-piątek 7.00-15.00
Pracownicy:
dr Renata Reszka-Dyrka
Kierownik Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego
(tel. 81 445 61 03, e-mail: )
mgr Magdalena Bohuniuk
doradztwo zawodowe dla studentów i absolwentów
(tel. 81 445 66 05, )
mgr Emilia Królikowska
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej oraz Wydziału Biologii Środowiskowej
(tel. 81 445 66 30, )
mgr inż. Patrycja Kwiatosz
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
(tel. 81 445 67 08, )
mgr inż. Dorota Piekutowska
pomoc studentom i absolwentom w wejściu na rynek pracy
(tel. 81 445 66 05, )
mgr inż. Małgorzata Szwast
obsługa administracyjna studiów podyplomowych, kursów i szkoleń
(tel. 81 445 67 08, e-mail: )
mgr inż. Łukasz Wójcik
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Agrobioinzynierii oraz Wydziału Inżynierii Produkcji
(tel. 81 445 68 93, e-mail: )
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP