Praktyki

REGULAMIN KRAJOWYCH STUDENCKCH PRAKTYK PROGRAMOWYCH UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO W LUBLINIE
Zobacz

Studenci poszczególnych wydziałów UP mają obowiązek odbycia praktyki zawodowej w wymiarze i okresie przewidzianym dla danego kierunku studiów

– Spotkania informacyjne z pracownikami Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego są organizowane na przełomie lutego i marca danego roku akademickiego

– Zakład pracy, w którym studenci mają zamiar odbywać praktykę, powinien odpowiadać kierunkowi  ich studiów

– Miejsca praktyk są oferowane przez Dział Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego lub wyszukiwane samodzielnie przez studentów

– Po znalezieniu odpowiedniego zakładu i uzyskaniu w nim zgody na odbywanie praktyki studenci zgłaszają się do Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego po „Porozumienie”

– Po uzupełnieniu odpowiednich danych zawartych w „Porozumieniu”  w zakładzie pracy i zaakceptowaniu poprzez przybicie pieczątki firmowej i podpisaniu przez osobę reprezentująca zakład pracy, studenci dostarczają jego drugi egzemplarz  do Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego (można wysłać pocztą), gdzie otrzymują „dziennik praktyk”

– Ze względu na konieczność ubezpieczenia studentów od NNW na okres odbywania praktyk należy dostarczyć podpisane „Porozumienie” w terminie do 31 maja danego roku akademickiego

– Podczas odbywania praktyki „dziennik praktyk” należy mieć ze sobą w zakładzie, prowadzić w nim notatki na bieżąco (jedną stronę dziennie) i potwierdzać u osoby opiekującej się praktykantem 

– W „dziennikach praktyk” studenci opisują zadania i czynności wykonywane podczas odbywania praktyki, obserwacje i wnioski (na co członkowie komisji egzaminacyjnej zwracają szczególna uwagę). Zamieszczane są tam również opisy procesów technologicznych wraz z ich parametrami, schematami i innymi danymi dotyczącymi ich realizacji.

– Terminy egzaminów z praktyk znajdują się na stronie internetowej Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego, egzaminy odbywają się głównie w pierwszej dekadzie września . Na egzamin studenci przychodzą z wypełnionym i potwierdzonym w zakładzie pracy „dziennikiem praktyk”

Regulamin studenckich praktyk programowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Zobacz
Wydział Kierunek Termin praktyk Wymiar praktyk (ECTS)
Medycyny Weterynaryjnej Weterynaria 4 semestr 2 tygodnie (3 ECTS)
Medycyny Weterynaryjnej Analityka weterynaryjna 4 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Zootechnika 6 semestr 8 tygodni (6 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Bezpieczeństwo i higiena pracy 5 semestr 4 tygodnie (3 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Hipologia i jeździectwo 6 semestr 8 tygodni (6 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Behawiorystyka zwierząt 4 semestr 6 tygodni (6 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Kryminalistyka w biogospodarce 4 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana 2 semestr 12 tygodni (6 ECTS)
4 semestr 12 tygodni (6 ECTS)
Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Pielęgnacja zwierząt i animaloterapia 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)

Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki

Bezpieczeństwo żywności 6 semestr 6 tygodni (5 ECTS)

Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki

Doradztwo w obszarach wiejskich 1 semestr 2 tygodnie (2 ECTS)
Agrobioinżynierii Rolnictwo 6 semestr  8 tygodni (10 ECTS)
Agrobioinżynierii Ekonomia 5 semestr 6 miesięcy (32 ECTS)
Agrobioinżynierii Turystyka i rekreacja I 4 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Turystyka i rekreacja II 2 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Agrobioinżynierii Gospodarka przestrzenna 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Agrobioinżynierii Leśnictwo 6 semestr 6 miesięcy  (32 ECTS)
Agrobioinżynierii Agrobiznes 6 semestr 4 tygodnie (4 ECTS)
Agrobioinżynierii Bioinżynieria 6 semestr 4  tygodnie (5 ECTS)
Inżynierii Produkcji Zarządzanie i inżynieria produkcji 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Inżynierii Produkcji Inżynieria chemiczno-procesowa 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Inżynierii Produkcji Geodezja i kartografia 4 semestr 12 tygodni (16 ECTS)
6 semestr 12 tygodni (16 ECTS)
Inżynierii Produkcji Transport 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Inżynierii Produkcji Inżynieria rolnicza i leśna 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Architektura krajobrazu 2, 4, 6 semestr 2/1/5 tygodni (1/1/9 ECTS)
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Ogrodnictwo 6 semestr 8 tygodni (10 ECTS)
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Zielarstwo i fitoprodukty 6 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne 4,6 semestr 4/4 tygodnie (5/6 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Dietetyka I st. 2 semestr 6 tygodni (7 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Dietetyka I st. 4 semestr 6 tygodni (7 ECTS)
Nauk o Żywnosci i Biotechnologii Technologia żywności i żywienie człowieka II st. 1 semestr 4 tygodnie (4 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Dietetyka II st. 2, 3 semestr 3 tygodnie (5 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Biotechnologia 4 semestr 4 tygodnie (4 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Technologia żywności i żywienie człowieka 6 semestr 4 tygodnie (4 ECTS)
Nauk o Żywności i Biotechnologii Gastronomia i sztuka kulinarna 6 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
Biologii Środowiskowej Biologia 4 semestr 3 tygodnie (4 ECTS)
Biologii Środowiskowej Ochrona środowiska 6 semestr 4 tygodnie (6 ECTS)
Biologii Środowiskowej Biokosmetologia  6 semestr 8 tygodni (10 ECTS)
Biologii Środowiskowej Biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe 6 semestr 4 tygodnie (5 ECTS)
  • Wydział Medycyny Weterynaryjnej

    Miejsca Praktyk dla Studentów Medycyny Weterynaryjnej – praktyka hodowlana

    – chów i hodowla bydła
    – chów i hodowla trzody chlewnej
    – chów, hodowla i użytkowanie koni
    – chów i hodowla owiec i kóz
    – hodowla i produkcja drobiu
    – hodowla ryb stawowych
    – hodowle amatorskie
    – hodowle fermowe zwierząt dzikich
    – hodowle owadów użytkowych
    – Ogrody Zoologiczne

  • Wydział Agrobioinżynierii

    Miejsca Praktyk dla Studentów Wydziału Agrobioinżynierii

    1. Kierunek Agrobiznes

    – ARiMR [Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa],
    – ARR [Agencja Rynku Rolnego],
    – Banki Spółdzielcze
    – Gospodarstwa rolne o powierzchni nie mniejszej niż 20 ha
    – Urzędy Gminy, Wydziały Rolnictwa w Starostwach Powiatowych [jednostki samorządu terytorialnego], jednostki administracji państwowej działające na rzecz rolnictwa
    – firmy doradcze
    – zakłady przemysłu rolno-spożywczego
    – firmy zajmujące się dystrybucją środków produkcji (nawozów, narzędzi i maszyn, nasion itp.)

    2. Kierunek Bioinżynieria

    – firmy biotechnologiczne i farmaceutyczne,
    – zakłady wykorzystujące procesy biotechnologiczne,
    – instytuty naukowo-badawcze,
    – jednostki administracji działające w zakresie ochrony środowiska,
    – organy kontrolne np. stacje sanitarno-epidemiologiczne,
    – zakłady przetwórstwa spożywczego,
    – produkcyjne gospodarstwa rolne.

    3. Kierunek Gospodarka Przestrzenna

    – jednostki administracji samorządowej i rządowej,
    – agencje rozwoju,
    – pracownie projektowe, zespoły przygotowujące opracowania i dokumenty planistyczne na poziomie lokalnym, regionalnym i krajowym odpowiadające treściom kształcenia na kierunku Gospodarka przestrzenna, określonym w standardach nauczania, w których student mógłby uczestniczyć w rozwiązywaniu problemów o charakterze projektowym , wykonawczym i formalno-prawnym dotyczących różnych rodzajów prac i zagadnień z zakresu planowania przestrzennego.

    4. Kierunek Ekonomia – We wszystkich Firmach Prowadzących Księgowość

    5. Kierunek Leśnictwo – Praktyki powinny odbywać się w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych (w nadleśnictwach), Parkach Narodowych. Biurach Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej, zakładach usług leśnych, Zespołach Parków Krajobrazowych, Regionalnych Dyrekcjach Ochrony Środowiska, Urzędach Wojewódzkich, Starostwach Powiatowych, Urzędach Gmin, Wojewódzkich Funduszach Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, kołach łowieckich PZŁ oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przeróbką surowca drzewnego i przedsiębiorstwach produkcji leśnej (z wyłączeniem tartaków).

    6. Kierunek Rolnictwo – Gospodarstwa Rolne o odpowiednim areale oraz agencji działających na rzecz rolnictwa ( np. ARiMR, ARR itp.)

    7. Kierunek Turystyka i Rekreacja

    – Biura Podróży
    – Obiekty Hotelarskie
    – Informacja Turystyczna

  • Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki

    Miejsca realizacji praktyk przez studentów Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki

    Kierunek Zootechnika

    – chów i hodowla bydła
    – chów i hodowla trzody chlewnej
    – chów, hodowla i użytkowanie koni
    – chów i hodowla owiec i kóz
    – hodowla i produkcja drobiu
    – hodowla ryb stawowych
    – hodowle amatorskie
    – hodowle zwierząt laboratoryjnych
    – hodowle fermowe zwierząt dzikich
    – hodowle owadów użytkowych
    – schroniska dla zwierząt
    – Ogrody Zoologiczne
    – Ośrodki Doradztwa Rolniczego
    – Zakłady Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
    – Mieszalnie Pasz
    – wykorzystanie surowców pochodzenia zwierzęcego
    – ocena surowców i żywności pochodzenia zwierzęcego

    Kierunek Hipologia i Jeździectwo

    – chów, hodowla i użytkowanie koni

    Kierunek Bezpieczeństwo Żywności

    – zakłady przetwórstwa spożywczego
    – zakłady zbiorowego żywienia
    – laboratoria i instytucje związane z oceną jakości żywności
    – służby sanitarne i
    – służby celne

    Kierunek BHP

    – instytucje i zakłady przemysłowe, w których działają służby BHP

    Kierunek Behawiorystyka Zwierząt

    – przychodnie dla zwierząt
    – ośrodki fizjoterapii
    – schroniska dla zwierząt
    – fundacje dla zwierząt
    – hotele dla zwierząt
    – zakłady groomerskie
    – ośrodki szkolenia psów
    – ogrody zoologiczne
    – oceanaria (np. fokarium, akwarium)
    – chów i hodowla zwierząt gospodarskich, towarzyszących, udomowionych, laboratoryjnych, owadów użytkowych
    – hodowle fermowe zwierząt dzikich
    – ośrodki jeździeckie
    – ośrodki rehabilitacji zwierząt (azyle)
    – parki narodowe
    – agroturystyka ze zwierzętami

  • Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu

    Miejsca Praktyk dla Studentów Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu

    1. Kierunek Ogrodnictwo

    – Gospodarstwa prowadzące produkcję sadowniczą, ogrodniczą lub szkółki roślin ozdobnych.

    2. Kierunek Zielarstwo i Terapie Roślinne

    – zakładach zielarskich specjalizujących się w uprawie roślin zielarskich i produkcji surowców roślinnych;
    – instytutach roślin i produktów zielarskich;
    – jednostkach zajmujących się standaryzacją i kontrolą surowców i preparatów pochodzenia roślinnego dopuszczonych do obrotu;
    – gospodarstwach specjalizujących się w uprawie roślin zielarskich;
    – gospodarstwie doświadczalnym Wydziału.

    3. Kierunek Architektura Krajobrazu

    – Firmy, biura i wydziały administracji publicznej zajmujące się projektowaniem oraz wykonywaniem prac związanych z architekturą krajobrazu (tereny zielone).

    4. Kierunek Ochrona Roślin i Kontrola Fitosanitarna

    – ośrodki terenowe PIORiN
    – instytuty rolnicze
    – zakłady doświadczalne uczelni
    – prywatne firmy zajmujące się doradztwem i zabiegami ochrony roślin
    – wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego
    – laboratoria kwarantannowe
    – punkty kontroli fitosanitarnej na przejściach granicznych
    – gospodarstwa rolnicze i nadleśnictwa

  • Wydział Inżynierii Produkcji

    Inżynieria Środowiska
    – Oczyszczalnie ścieków
    – Stacje uzdatniania wody
    – Składowiska odpadów
    – Zakłady Gospodarki Komunalnej
    – Elektrociepłownie
    – Biura Projektowe
    – Zakłady przemysłowe – komórki odpowiedzialne za ochronę środowiska
    – Administracja Państwowa i Samorządowa – komórki zajmujące się ochroną środowiska (WIOŚ, PIOŚ, MIOŚ, Urzędy Gmin, Starostwa itp.)
    – Sanepid
    – Rejonowe Dyrekcje Ochrony Środowiska

    Zarządzanie i inżynieria produkcji
    – zakłady produkcyjne, handlowe, handlowo-produkcyjne i usługowe o różnym profilu, związane z maszynami
    i urządzeniami rolniczymi lub przetwórczymi a także z produkcją żywności
    – Urzędy Państwowe – różnego poziomu (gminy, powiatu, województwa)
    – Agencja Rynku Rolnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
    – Duże gospodarstwa rolne
    – Przedsiębiorstwa handlowe – np. supermarkety
    – Fabryki maszyn i urządzeń
    – Przedsiębiorstwa handlu sprzętem rolniczym
    – Zakłady naprawcze i naprawczo-usługowe urządzeń rolniczych lub przetwórstwa spożywczego
    – Oddziały Doradztwa Rolniczego
    – Zakłady przetwórcze – piekarnie, mleczarnie, młyny, cukrownie, ciastkarnie, drożdżownie, zakłady przetwórstwa ziemniaczanego, gorzelnie, zakłady piwowarskie, wytwórnie makaronów, masarnie i ubojnie
    – Zakłady zbiorowego żywienia (firmy restauracyjne, hotelarsko-restauracyjne, ośrodki wczasowo-wypoczynkowe)

    Technika rolnicza i leśna:

    • odnawialne źródła energii i ekoenergetyka:

    – Elektrownie i elektrociepłownie
    – Sładowiska odpadów komunalnych
    – Zakłady produkujące lub instalujące kolektory słoneczne, pompy cieplne, termokominki
    – Firmy recyklingowe
    – Oczyszczalnie ścieków, Przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne
    – Lasy i tartaki – wykorzystanie drewna i odpadów tartacznych jako surowców energetycznych
    – Urzędy gmin, Starostwa, Miejskie przedsiębiorstwa gospodarki komunalnej

    • technika motoryzacyjna i energetyka

    – zakłady w których występują przynajmniej jedne z następujących działalności:
    – naprawa samochodów, ciągników i innych maszyn samojezdnych
    – produkcja pojazdów mechanicznych
    – produkcja lub instalacja kolektorów słonecznych, pomp cieplnych, termokominków
    – mechanika pojazdowa
    – stacja obsługi pojazdów
    – transport
    – elektrownie i elektrociepłownie

    Inżynieria Chemiczna i Procesowa:
    – Zakłady produkcji urządzeń aparatury procesowej
    – Zakłady sfery produkcyjnej we wszystkich branżach przemysłu chemicznego, rafineryjnego, papierniczego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, metalurgicznego, energetycznego, ciepłowniczego, maszynowego, elektronicznego
    – zakłady gospodarki komunalnej i oczyszczalnie ścieków
    – biura inżynierskie oraz projektowe
    – laboratoria i instytuty badawcze

    Transport:
    -zakłady realizujące procesy transportowe i przewozowe w zakresie logistyki, organizacji, kierowania tymi procesami lub inżynierii kierowania i sterowania ruchem oraz w zakresie eksploatacji infrastruktury transportu i środków transportu
    – Jednostki organizacyjne służb ruchu drogowego
    – Zakłady obsługowo-naprawcze technicznych środków transportu
    – Zakłady przemysłowe i przedsiębiorstwa spedycyjne
    – Firmy przewozowe i spedycyjne
    – Zakłady komunikacji miejskiej
    – Urzędy Państwowe ( w Wydziałach Transportu-Komunikacji)
    – Centra logistyczne
    – Zakłady przemysłowe posiadające własną bazę transportu

    Geodezja i kartografia:
    – Geodezyjne firmy wykonawcze
    – Pracownie geodezyjne (w biurach projektowych, placówkach badawczych)
    – Urzędy administracji państwowej i samorządowej (wydziały Geodezji i Kartografii)
    – Organy nadzoru geodezyjnego
    – Przedsiębiorstwa w których w których działają zespoły geodezyjne

  • Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

    Biotechnologia:
    – Laboratoria zakładów przemysłu Rolno-Spożywczego (drożdżowego, spirytusowego, winiarskiego, piwowarskiego, mleczarskiego, mięsnego, zbożowego, itp.)
    – Ośrodki i Instytuty Naukowe (np., Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN itp.)
    – Instytutu badawcze, placówki PAN oraz firmy, które prowadzą działalność badawczą i rozwojową w dziedzinie biotechnologii przemysłowej i środowiska
    – Wytwórnie preparatów do ochrony środowiska
    – Producenci preparatów enzymatycznych i biomateriałów

    Dietetyka:
    – Szpitale (poradnie dietetyczne i działy żywienia w szpitalu, kuchnia ogólna, poradnie chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych)
    – Szpitale dziecięce (kuchnia ogólna i niemowlęca)
    – Domy Opieki Społecznej, Sanatoria
    – Żłobki, Przedszkola

    Technologia żywności i żywienia człowieka:

    – Zakłady przemysłu Rolno-Spożywczego (np. mleczarnie, masarnie, piekarnie itp.)

    – Zakłady żywienia zbiorowego (np. stołówki przyszpitalne, przedszkolne, szkolne, ośrodki wczasowe itd.)

    – Laboratoria zakładów przemysłu rolno-spożywczego

    – Ośrodki i Instytuty Naukowe

    – Instytuty badawcze, placówki PAN oraz firmy, które prowadzą działalność badawczą i rozwojową w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka

     

  • Wydział Biologii Środowiskowej

    Wydział Biologii Środowiskowej

    Biokosmetologia

    Przedsiębiorstwa z sektora produkcji i technologii kosmetyków

    laboratoria zajmujące się analizą i oceną kosmetyków

    jednostki kontrolujące jakość surowców i produktów kosmetycznych

    gabinety kosmetyczne i salony urody

    inne placówki zapewniające realizację programu praktyk

     

    Ochrona środowiska

    służby ochrony środowiska

    parki narodowe i rezerwaty

    zakłady komunalne

    SANEPID

    placówki medyczne

    placówki naukowe

    placówki produkcji żywności

    ogrody zoologiczne, zwierzętarnie

    schroniska i lecznice dla zwierząt

    szkółki roślinne

    akwakultury i inne placówki gdzie pracuje się ze zwierzętami lub roślinami

    gospodarstwa rolnicze

    laboratoria analityczne

     

    Biologia

    parki narodowe i rezerwaty

    zakłady komunalne

    zakłady przemysłowe

    SANEPID

    placówki medyczne

    placówki naukowe

    placówki produkcji żywności

    ogrody zoologiczne i zwierzętarnie

    schroniska i lecznice dla zwierząt

    szkółki roślinne

    akwakultury i inne placówki gdzie pracuje się ze zwierzętami lub roślinami

    gospodarstwa rolnicze

    laboratoria analityczne

Egzamin z  praktyki zawodowej przeprowadzany jest w formie ustnej. Przystępując do egzaminu student przedstawia uzupełniony dzienniczek praktyk. Egzamin jest  przed komisją powołaną przez Dziekana. W skład której wchodzi Prodziekan, pracownik Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego oraz dwóch nauczycieli akademickich zatrudnionych w Uczelni. 

Terminy egzaminów z praktyk są następujące:

 

Wniosek o zaliczenie praktyki zawodowej
Zobacz

Akty prawne

Regulamin praktyk
Zobacz

 

Dział Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego

ADRES:

ul. Głęboka 31 (łącznik przed CSR)
pok. 115
[ lokalizacja ]
tel. 081 445 66 30, 081 445 67 08, 081 445 68 98, 081 445 61 03
e-mail:

Godziny pracy: poniedziałek-piątek 7.00-15.00

Pracownicy:

dr Renata Reszka-Dyrka
Kierownik Działu Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego
(tel. 81 445 61 03, e-mail: )

mgr Magdalena Bohuniuk
doradztwo zawodowe dla studentów i absolwentów
(tel. 81 445 66 05, )

mgr Emilia Królikowska
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej oraz  Wydziału Biologii Środowiskowej
(tel. 81 445 66 30, )

mgr inż. Patrycja Kwiatosz
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
(tel. 81 445 67 08, )

mgr inż. Dorota Piekutowska
pomoc studentom i absolwentom w wejściu na rynek pracy
(tel. 81 445 66 05, )

mgr inż. Małgorzata Szwast
obsługa administracyjna studiów podyplomowych, kursów i szkoleń 
(tel. 81 445 67 08, e-mail: )

mgr inż. Łukasz Wójcik
obsługa administracyjna praktyk programowych i ponadprogramowych studentów Wydziału Agrobioinzynierii oraz Wydziału Inżynierii Produkcji
(tel. 81 445 68 93, e-mail: )