Projekty badawcze

Bakterie wspomagające wzrost roślin (PGPB) – czy to tylko przyjazny środowisku biopreparat
Zobacz
Biofortyfikacja i modelowanie procesu brązowienia enzymatycznego żywności niskoprzetworzonej poprzez pozbiorcze zastosowanie funkcjonalnych ekstraktów pochodzenia naturalnego
Zobacz
Demetalizacja osadów ściekowych w kierunku otrzymania surowców do produkcji bezpiecznych pofermentów i kompostów
Zobacz
Genetyczne i transkryptomiczne podłoże fruktofilności bakterii kwasu mlekowego zasiedlających środowiska bogate w fruktozę
Zobacz
Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym – rola interakcji, biodostępności i bioprzyswajalność jako czynników kreujących funkcjonalność mikrokapsułkowanych dodatków funkcjonalnych w modelu in vitro i in vivo
Zobacz
Innowacyjne rozwiązanie w zakresie poprawy wartości żywieniowej produktów mięsnych z mięsa indyka o cechach żywności wygodnej
Zobacz
Interakcje kwasu kawowego z nanocelulozą
Zobacz
Jakość odżywcza i prozdrowotna makaronów z pszenicy durum wzbogaconych suszem z grzybów posiadających udokumentowany potencjał prozdrowotny
Zobacz
Kontrolowana infekcja wirusowa jako czynnik modyfikujący potencjał prozdrowotny wybranych roślin jadalnych – aspekty molekularne i biochemiczne.
Zobacz
Liście roślin owocowych źródłem związków bioaktywnych o potencjale antyhiperglikemicznym i antyoksydacyjnym
Zobacz
Molekularna i fizjologiczna charakterystyka cech prozdrowotnych nowo wyizolowanych szczepów bakterii z rodzaju Bifidobacterium pochodzących z przewodu pokarmowego niemowląt i dz
Zobacz
Naturalne elicytory w produkcji ziół o podwyższonej jakości prozdrowotnej i konsumenckiej
Zobacz
Nauki przyrodnicze w służbie człowiekowi - wsparcie UP w Lublinie w popularyzacji wiedzy
Zobacz
Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie dla zdrowia"
Zobacz
Opracowanie i optymalizacja procesu wytwarzania peptydów ze źródeł roślinnych o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych
Zobacz
Opracowanie i wdrożenie pilotażowe produktów nutraceutycznych o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych w warunkach gospodarki obiegu zamkniętego
Zobacz
Opracowanie innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10)
Zobacz
Opracowanie suplementu diety bazującego na ekstraktach ze skórek i gniazd nasiennych jabłek oraz polskich owoców kiwi wspomagającego profilaktykę oraz kompleksową terapię chorób
Zobacz
Optymalizacja metody wytwarzania w skali przemysłowej oraz ocena właściwości prozdrowotnych uzyskanych peptydów z białek jaja kurzego i serwatki
Zobacz
Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej - połączone badania in vitro i in silico
Zobacz
Porównanie właściwości tradycyjnych serów typu Oscypek / Oštiepok produkowanych w Polsce i na Słowacji
Zobacz
Poznanie potencjału przeciwnowotworowego, antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego oraz mechanizmu działania roślin stosowanych w polskim tradycyjnym ziołolecznictwie
Zobacz
Prawidłowe żywienie kobiet w ciąży i dietoprofilaktyka cukrzycy - kompleksowa opieka dietetyka
Zobacz
Przecier z odpadu po ługowaniu składników z korzenia buraka czerwonego Beta vulgaris L. jako składnik nowych środków spożywczych
Zobacz
Przedszkolak ma apetyt na zdrowie
Zobacz
Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę
Zobacz
Selekcja niekonwencjonalnych drożdży ograniczających wzrost grzybów Penicillium roqueforti stanowiących zagrożenie w piekarnictwie
Zobacz
Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające zachowanie jej bioaktywnych składników ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Zobacz
Wpływ udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne na etapie przedfermentacyjnej obróbki moszczu na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne wina
Zobacz
Wstępne badanie mikrobiomu bakteryjnego i mykobiomu u pacjentów z fenylokentonurią w Polsce
Zobacz
Zastosowanie serwatki do otrzymywania prozdrowotnej i funkcjonalnej żywności ekologicznej
Zobacz
Żywność bez pestycydów – nowy trend
Zobacz
Żywność, żywienie i zdrowie – tradycja wsparta nauką
Zobacz