foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

02.12.2019

W dniach 28-29 listopada 2019 roku po raz kolejny Pani mgr inż. Dorota Teterycz z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż we współpracy ze Stowarzyszeniem LGD Razem dla Radomki zorganizowała warsztaty kulinarne w Zespole Szkół nr 2 w Przysusze i  Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tematyką tegorocznych spotkań była kuchnia z czasów sprzed I wojny światowej. Przepisy zostały zaczerpnięte z książki kucharskiej wydanej w roku 1917.

 

 

Uczniowie, zanim przystąpili do gotowania, wysłuchali krótkiego wykładu przeprowadzonego przez Panią Dorotę, dotyczącego realiów produkcji żywności w czasach I wojny światowej. Dowiedzieli się także jakie surowce w tamtych czasach były deficytowe i czym je zastępowano.

 

 

Po wysłuchaniu prelekcji uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy. Każda z nich miała do odtworzenia inne danie: zupę koprową, kotlety z kapusty i tort kawowy. Uczniowie nie kryli zadowolenia z warsztatów, dzięki którym mogli zapoznać się z przepisami i smakami już zapomnianymi.

 

     

 

Nauczyciele opiekujący się uczniami w trakcie warsztatów wyrazili chęć dalszej współpracy, a część uczniów zadeklarowała, że będzie kontynuować naukę na naszym Uniwersytecie.

 


« wstecz