Miło nam poinformować, że w ostatnim okresie laboratoria Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii wzbogaciły się w nowoczesną aparaturę naukowo-badawczą:
Zainstalowano również linię technologiczną do wytwarzania owocowych, warzywnych i grzybowych produktów fermentowanych na drodze fermentacji mlekowej oraz półautomatyczną linię do produkcji brzeczki piwnej (o wydajności ok. 50 dm3 brzeczki/cykl) składającą się z kadzi zacierowej, kadzi filtracyjnej, kotła warzelnego, whrilpoola, wymiennika ciepła i aeratora.
Ponadto dokonano modernizacji pomieszczeń, zakupu mebli laboratoryjnych i wyposażenia Laboratorium Hodowli Komórkowych, które oferuje badania bioaktywnych właściwości żywności na liniach komórkowych nabłonka jelita prawidłowych i nowotworowych.
Zakup nowoczesnej aparatury za kwotę ponad 2,3 mln zł sprawi, że Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii będzie mógł w jeszcze większym niż dotychczas stopniu angażować się w realizację projektów badawczych i badawczo-rozwojowych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Specjalistyczna aparatura naukowo-badawczą przyczyni się do poprawy jakości kształcenia na wszystkich prowadzonych przez Wydział kierunkach studiów, w szczególności na kierunku technologia żywności i żywienia.
Zakup aparatury został sfinansowany ze środków Wydziału oraz środków przeznaczonych na realizację projektu badawczego „Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające zachowanie jej bioaktywnych składników ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” finansowanego w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” pod kierunkiem prof. dr hab. Joanny Stadnik.
Okres realizacji projektu to 1 stycznia 2019 r. – 31 grudnia 2022 r., a jego łączna wartość wynosi 11 927 330 zł.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP