1. Opiekun SKN składa wniosek do prorektora ds. studenckich i dydaktyki w sprawie zarejestrowania SKN (załącznik nr 1) i podaje następujące dane:
2. Do wniosku należy dołączyć Regulamin SKN
Regulamin powinien określać:
3. Opiekunem SKN może być nauczyciel akademicki posiadający co najmniej stopień naukowy doktora. Opiekuna SKN powołuje prorektor ds. studenckich i dydaktyki
4. Przez siedzibę należy rozumieć jednostkę organizacyjną, przy której SKN zamierza działać.
5. O podjętej decyzji w sprawie rejestracji SKN prorektor ds. studenckich i dydaktyki zawiadamia
na piśmie założycieli SKN, Dziekana Wydziału, Kierownika jednostki organizacyjnej oraz opiekuna.
6. Biuro Rektora prowadzi rejestr SKN. Rejestr zawiera następujące dane:
7. Do rejestru SKN załącza się dokumentację uzyskaną w trakcie postępowania rejestracyjnego.
8. SKN są zobowiązane do niezwłocznego poinformowania na piśmie prorektora ds. studenckich i dydaktyki o zmianach regulaminu oraz o zmianach w składzie SKN. Do informacji należy załączyć dokumentację potwierdzającą dokonanie zmian.
9. Opiekun SKN w terminie do dnia 30 października każdego roku składa prorektorowi ds. studenckich i dydaktyki sprawozdanie z działalności SKN za ubiegły rok akademicki.
10. Rozwiązanie SKN następuje na podstawie decyzji członków SKN, podjętej zgodnie z postanowieniami regulaminu. SKN przekazuje informację o rozwiązaniu również kierownikowi jednostki organizacyjnej oraz opiekunowi.
11. Rozwiązanie SKN skutkuje wykreśleniem z rejestru.
12. Sprawy organizacyjne związane z prowadzeniem rejestru i działalnością SKN prowadzi Biuro Rektora
Kontakt w sprawie rejestracji kół: Mgr Iwona Joć
Biuro Rektora
tel. 81 445 69 99
Nazwa Koła Naukowego | Rok rejestracji | Opiekun Koła Naukowego | Wydział |
---|---|---|---|
SKN Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki | 11.03.1986 | dr hab. Witold Chabuz, prof. uczelni | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
Koło Naukowe Biologów | 21.03.1986 | dr hab. Bożena Denisow | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Ogrodników | Działa od 1964 roku Rejestracja od 21.03.1986 | dr Karolina Pitura | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Medyków Weterynaryjnych | 17.12.1993 | dr hab. Marta Wójcik profesor uczelni | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Ekologów | 11.10.1996 | dr inż. Barbara Banach-Albińska | Wydział Biologii Środowiskowej |
03.01.1997 | dr Marek Domin | Wydział Inżynierii Produkcji | |
SKN Inżynierii Spożywczej | 15.01.1997 | prof. dr hab. Agnieszka Wójtowicz | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Technologii Żywności | 18.11.1998 | dr Anna Wirkijowska | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Informatyków ZAWIESZONE SKN | 31.10.2000 | dr inż. Arkadiusz Miaskowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
09.11.2001 | dr inż. Artur Przywara |
Wydział Inżynierii Produkcji |
|
SKN Biogeochemików | 05.07.2002 | dr hab. Monika Skowrońska | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Komputerowego Wspomagania Projektowania – CAD | 09.05.2005 | dr inż. Zbigniew Krzysiak | Wydział Inżynierii Produkcji |
MSKN Architektury i Ekologii Krajobrazu ZAMKNIĘCIE SKN | 20.03.2006 | dr Agnieszka Kułak, dr Malwina Michalik-Śnieżek | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Turystyczno-Krajoznawcze | 24.03.2006 | dr Agata Kobyłka | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Ochrony Środowiska ZAMKNIĘCIE SKN | 08.01.2007 | prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Biotechnologów Roślin | 10.03.2005 | dr Michał Nowak | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biotechnologii Zwierząt | 20.06.2006 | dr Sebastian Knaga | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Biotechnologów | 08.01.2007 | dr Hubert Szczerba, dr inż. Iwona Nidźwiedź | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Komputerowe Projektowanie Procesów Inżynierii Spożywczej – CAE | 25.11.2008 | dr hab. Zbigniew Kobus | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Inżynierii Środowiska ZAMKNIĘCIE SKN NA WYDZIALE | 15.12.2009 | dr Marta Bik-Małodzińska | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Architektury Krajobrazu | 15.11.2010 | dr Seweryn Malawski | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Żywności | 15.03.2011 | dr inż. Paulina Kęska | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Ekoenergetyków | 18.04.2011 | dr Magdalena Kachel-Jakubowska | Wydział Inżynierii Produkcji |
Geodezyjne Koło Naukowe Equator | 05.05.2011 | dr Andrzej Mazur | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Dietetyków | 13.06.2012 | dr Małgorzata Kostecka | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Sztuki | 04.07.2012 | dr sztuki Paulina Hortyńska | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
Międzywydziałowe Koło Naukowe Herba Medica | 24.10.12 | dr n.farm. Magdalena Walasek | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Transportu i Spedycji | 14.01.13 | dr Tomasz Słowik | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Leśników | 14.01.13 | dr inż. Katarzyna Masternak, dr inż. Joanna Gmitrowicz-Iwan | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biochemików Żywności i Żywienia | 6.03.2013 | dr inż. Małgorzata Sierocka | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Gospodarki Wodno-Ściekowej ZMIANA SKN NA SEKCJĘ | 04.04.2013 | prof. dr hab. Krzysztof Jóźwiakowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Rachunkowości i Finansów | 17.06.2013 | dr Anna Kobiałka | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Gospodarki Przestrzennej | 11.12.2013 | dr Kamila Adamczyk-Mucha | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Ochrony Roślin | 07.01.2015 | dr inż. Marek Kopacki | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Agronomów | 01.04.2015 | dr hab. Małgorzata Haliniarz | Wydział Agrobioinżynierii |
Fitochemiczne Studenckie Koło Naukowe | 05.05.2015 | dr Barbara Chilczuk | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
Miedzywdziałowe SKN Zarządzania Jakością ZAWIESZENIE SKN | 05.05.2015 | mgr inż. Łukasz Kopiński | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Food Design | 19.05.2015 | dr inż. Agata Blicharz-Kania | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Mikrobiologów Mikrobios | 19.05.2015 | dr hab. Justyna Bohacz profesor uczelni | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Zrównoważonego Rozwoju Personalnego | 30.06.2015 | dr inż Anna Kaczorowska | Wydział Biologii Środowiskowej |
Międzywydziałowe SKN Ergonomii i BHP | 28.10.2015 | dr Agnieszka Buczaj | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Zarządzania i Ekonomii | 28.10.2015 | dr Agnieszka Dudziak, mgr inż. Emilia Osmólska | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Roślinnych Kultur Tkankowych ZAWIESZENIE SKN | 27.01.2016 | dr inż. Marzena Parzymies | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN Analityków Środowiska | 7.04.2017 | dr inż. Kamila Rybczyńska-Tkaczyk | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Biologii Molekularnej | 17.01.2019 | dr hab. Edyta Paczos-Grzęda | Wydział Agrobioinżynierii |
SKN Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących | 03.07.2019 | dr n.wet. Zbigniew Bełkot | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Hydrobiologii i Ochrony Środowiska | 06.11.2019 | dr Wojciech Płaska | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Inżynierii Środowiska | 18.11.2019 | prof. dr hab. Krzysztof Jóźwiakowski | Wydział Inżynierii Produkcji |
SKN Toksykologii Weterynaryjnej | 27.11.2019 | dr Agnieszka Chałabis-Mazurek | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Rybactwa i Akwarystyki | 06.02.2020 | dr hab. Jacek Rechulicz | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Rozrodu Zwierząt | 20.03.2020 | dr n. wet. Roland Kusy | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Biologii, Hodowli i Użytkowania Drobiu | 29.10.2020 | dr inż. Kamil Drabik | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Enologów | 12.01.2021 | dr hab. Magdalena Kapłan | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
Felinologiczne SKN | 13.09.2021 | dr inż. Justyna Wojtaś | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Hodowli i Biotechnologii Świń | 08.10.2021 | prof.dr hab. Marek Babicz | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Żywienia Zwierząt i Bromatologii | 08.11.2021 | prof. dr hab. Renata Klebaniuk | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Analityków Weterynaryjnych | 05.01.2022 | dr hab. Joanna Wessely-Szponder, prof. uczelni | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Entomologów DORCUS | 20.01.2022 | dr hab. Edyta Górska-Drabik | Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu |
SKN ZOOLOGÓW | 23.03.2022 | dr Radosław Ścibior | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Weterynarii Sądowej | 06.06.2022 | dr hab.n.wet. dr n.pr. Piotr Listos | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Proteomiki i Cytomiki | 04.10.2022 | dr Katarzyna Michalak | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
SKN Zagrożeń Zawodowych i Środowiskowych https://up.lublin.pl/biologia/ksztalcenie/skn-zagrozen-zawodowych-i-srodowiskowych/ |
03.10.2022 | prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Animaloterapii i Zoopsychologii | 07.12.2022 | dr Agnieszka Ziemiańka | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Biologii Eksperymentalnej | 04.01.2023 | dr hab. Aneta Strachecka, prof. uczelni | Wydział Biologii Środowiskowej |
SKN Analityków Żywności | 25.04.2023 | dr inż. Izabela Podgórsa-Kryszczuk, dr inż. Ewelina Zielińska | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Biologii Weterynaryjnej | 17.05.2023 | dr hab. Leszek Guz, prof.uczelni | Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
Studencka Akademia Fotograficzna | 06.06.2023 | Mgr Agnieszka Wasilak | Dział Rekrutacji i Promocji |
Międzywydziałowe SKN Genetyki Zwierząt | 18.07.2023 | dr Angelika Tkaczyk-Wlizło, dr Krzysztof Kowal | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
SKN Gastronomów “Gastronauci” | 09.11.2023 | dr hab.inż. Ewa Jabłońska-Ryś | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Dietoterapeutów i Psychodietetyków | 20.11.2023 | dr inż. Karolina Nowosad | Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
SKN Behawioru Zwierząt | 13.12.2023 | dr inż. Wanda Krupa, dr lek. wet. Aleksandra Garbiec | Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”
Ministerstwo Edukacji i Nauki zakwalifikowało do finansowania następujące projekty złożone na konkurs w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Przedmiotem programu jest wsparcie studenckich kół naukowych działających w ramach uczelni w celu pomocy kołom w realizacji innowacyjnych projektów i podniesienia jakości działalności tych kół oraz usprawnienia mechanizmu transferu technologii i rozwiązań technicznych powstałych w ramach ich działalności do sfery gospodarczej.
Wsparcie w realizacji projektów sprawuje: Biuro Organizacji i Toku Studiów.
Przedmiotem projektu jest analiza możliwości wytworzenia elementów wzbogacenia klatek dla przepiórki japońskiej w aspekcie podnoszenia dobrostanu zwierząt. Celem pracy będzie ocena dobrostanu przepiórki japońskiej utrzymywanej w klatkach z dodatkowymi elementami wyposażenia. Przewidziane elementy wzbogacenia związane są z naturalnym behawiorem tych ptaków (przestrzeń gniazdowa, miejsce do kąpieli piaskowych) czy ich żerowaniem. Ocenie podlegać będą wskaźniki produkcyjne ptaków, parametry hematologiczne i biochemiczne krwi, prowadzone będą również obserwacje zachowania przepiórek zarówno w klatkach, jak i w trakcie testów behawioralnych. Relatywnie niewielkie rozmiary przewidzianych wzbogaceń pozwalają przypuszczać, że uzyskane wyniki wykażą potencjał adaptacyjny w środowisku produkcyjnym.
Przedmiotem projektu jest opracowanie i wprowadzenie do realizacji programu edukacyjnego dotyczącego alergii i nadwrażliwości pokarmowej, skierowanego do dzieci w wieku 3-6 lat, nauczycieli wychowania przedszkolnego, intendentów i innych pracowników przedszkoli, które są związane z funkcjonowaniem Miejskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie Miasta Lublin. Celem realizowanego projektu jest zwiększenie wiedzy rodziców i opiekunów na temat alergii i nietolerancji pokarmowej oraz rozpoznawanie zagrożeń poprzez prawidłową identyfikację żywności zawierającej alergeny i prawidłowe komponowanie zbilansowanej diety. Końcowym etapem będzie zaplanowanie i przeprowadzenie konkursu o tematyce “Z alergią przez życie” skierowanego do wszystkich placówek przedszkolnych województwa lubelskiego, którego celem będzie propagowanie wiedzy na temat alergenów i alergii oraz zwrócenie uwagi na dzieci z alergią pokarmową, które są obecne w grupie rówieśniczej. Ważnym aspektem realizowanego projektu będzie nabywanie przez członków SKN Dietetyków kompetencji potrzebnych do prowadzenia badań naukowych i promocja uzyskanych wyników badań poprzez opublikowanie prac naukowych zrealizowanych podczas projektu.
Problem bezdomności wśród kotów jest ciągle bardzo duży co sprawia, że schroniska dla bezdomnych zwierząt są przepełnione. Obecność kilku kotów na jednym niewielkim terytorium sprawia, że są one chronicznie zestresowane koniecznością walki o zasoby. Można zredukować ten przewlekły stres przede wszystkim zwiększając liczbę zasobów (wzbogacając ich środowisko).
Celem projektu jest ocena wpływu różnego rodzaju wzbogaceń środowiska na poprawę poziomu dobrostanu oraz skuteczności adopcji kotów schroniskowych. Od kotów przebywających w wybranych schroniskach na terenie kraju pobrane zostaną włosy celem analizy poziomu kortyzolu. Następnie do ich środowiska wprowadzone zostaną różnego rodzaju wzbogacenia środowiska. Po kilku miesiącach ponownie pobrane zostaną włosy od tych samych kotów w celu porównania poziomu kortyzolu przed i po wzbogaceniu środowiska.
Studenci, członkowie Felinologicznego Studenckiego Koła Naukowego, biorąc czynny udział w projekcie, nabędą wprawy w pracy ze zwierzętami w środowisku ich przebywania, nauczą się nieinwazyjnego sposobu pobierania materiału biologicznego oraz zdobędą umiejętność skutecznej obserwacji kotów, interpretacji ich zachowań i oceny poziomu dobrostanu kotów.
Przedmiotem projektu jest opracowanie założeń technicznych i technologicznych do wytwarzania bezglutenowych przekąsek wzbogacanych dodatkiem różnych owoców, o podwyższonej wartości odżywczej.
Celem prac badawczych będzie wytworzenie nowych produktów przekąskowych oraz przeprowadzenie badań cech fizykochemicznych surowców i wzbogacanych przekąsek w zależności od zastosowanych receptur i warunków obróbki technologicznej umożliwiające opracowanie i wytworzenie nowych prozdrowotnych i funkcjonalnych przekąsek z surowców roślinnych z różnym udziałem wybranych owoców. Wprowadzając owoce do receptur produktów przekąskowych możemy kreować ich unikatowe cechy jakościowe, wpływać na poprawę kondycji organizmu i nadawać specyficzne właściwości żywieniowe, stanowiące o zaletach żywności prozdrowotnej czy funkcjonalnej.
Przedmiot projektu jest zgodny z zakresem krajowych inteligentnych specjalizacji dotyczących produkcji żywności wysokiej jakości i uwzględnia opracowanie innowacyjnych produktów pod względem składu, wartości odżywczej oraz biodostępności składników, doskonalenie istniejących oraz wprowadzanie nowych, innowacyjnych technologii produkcji i przetwórstwa żywności oraz działania zmierzające do minimalizacji stopnia przetworzenia żywności oraz możliwie pełnego zachowania składników odżywczych i korzystnych substancji bioaktywnych, a także działania zmierzające do maksymalizacji udziału naturalnych surowców i ograniczenia stosowania dodatków do żywności.
Zaplanowane prace badawcze pozwolą na zwiększenie wiedzy w obszarach traktowanych za priorytetowe dla rozwoju polskiej nauki i gospodarki, tj. w zakresie zwiększania jakości produktów spożywczych i podnoszenia konkurencyjności oraz efektywności sektora spożywczego. Realizacja projektu pozwoli na zaproponowanie gotowych rozwiązań na nowe produkty i może być skierowana do potencjalnych firm zainteresowanych rezultatami zaplanowanych prac badawczych.
Cele szczegółowe projektu obejmują:
– opracowanie receptur surowcowych nowych bezglutenowych produktów przekąskowych z dodatkami owocowymi podwyższającymi ich wartość żywieniową i nadającymi atrakcyjność sensoryczną;
– przeprowadzenie procesu wytwarzania ekstrudatów przekąskowych z zastosowaniem zmiennych warunków procesu ekstruzji do uzyskania bezpośrednio ekspandowanych przekąsek bezglutenowych oraz analiza stabilności i energochłonności w zależności od zastosowanych warunków procesu oraz użytych komponentów;
– badania laboratoryjne dotyczące wybranych cech fizykochemicznych wytworzonych w różnych warunkach procesowych produktów przekąskowych w celu zweryfikowania wpływu surowców i dodatków oraz warunków ekstruzji na cechy wyrobów gotowych do spożycia;
– analiza uzyskanych rezultatów pod kątem optymalizacji warunków wytwarzania dla konkretnych receptur i opracowanie zaleceń techniczno-technologicznych na potrzeby rozwoju produktów i technologii w celu przygotowania rezultatów projektu do ewentualnego wdrożenia opracowanych rozwiązań na rynek.
Wykonawcami projektu „Wpływ pozyskiwania mięsa bażantów na zanieczyszczenie tuszek bakteriami z rodzaju Campylobacter” są członkowie Studenckiego Koła Naukowego Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących. Opiekę merytoryczną nad działaniami SKN sprawuje Pan dr n. wet. Zbigniew Bełkot z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej.
Koszt dofinansowania wynosi 69 990 zł. Czas realizacji 12 miesięcy.
Bakterie z rodzaju Campylobacter spp. stanowią najczęstszą przyczynę zatruć pokarmowych u ludzi. Bażant jako gatunek ptactwa w zależności od sposobu utrzymania i miejsca życia może stanowić gatunek drobiu rzeźnego czy też ptactwa łownego. Mięso bażantów ze względów dietetycznych, zdrowotnych i smakowych stanowi coraz częstszy obiekt zainteresowania konsumentów, poszukujących tzw. zdrowych produktów żywnościowych.
Ubój bażantów fermowych w warunkach krajowych odbywa się z reguły poza rzeźnią, mięso z takich osobników rzadko przeznaczane jest do obrotu handlowego a głównie wykorzystywane jest na potrzeby własne konsumenta. Brak stałego nadzoru sanitarno-weterynaryjnego w tego typu uboju stanowi dodatkowy argument przemawiający za dokładnym poznaniem mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy i zanieczyszczającej tuszki bażantów. Jakość mikrobiologiczna tuszek bażantów wolno żyjących zależy od obróbki po odstrzeleniu, którą przeprowadzają najczęściej sami myśliwi. Mięso drobiowe pochodzące od ptaków ubijanych w rzeźni jest pod stałym nadzorem sanitarno-higienicznym w odniesieniu do występowania bakterii z rodzaju Campylobacter. Natomiast mięso bażantów ze względu na specyfikę pozyskania nie zawsze podlega procedurom urzędowej kontroli. Szybka identyfikacja Campylobacter, jako głównego zagrożenia mikrobiologicznego pochodzącego z mięsa drobiowego, zmniejszałaby możliwość zatruć pokarmowych u ludzi i umożliwiałaby uzyskiwanie bezpiecznego produktu, który spełniałby kryteria mikrobiologiczne niezbędne do wprowadzania takiego mięsa do obrotu handlowego.
W jakości zdrowotnej gotowego produktu bakterie chorobotwórcze mają szczególne znaczenie stanowiąc, potencjalne źródło zatruć pokarmowych. W dostępnej literaturze brak jest wystarczającej ilości badań naukowych, potwierdzających istotny wpływ warunków środowiskowych, sposobu utrzymania i pozyskania bażantów (ubój lub odstrzał przez polowanie łowieckie) na obecność bakterii z rodzaju Campylobacter spp. w tuszkach bażantów. Brak jest również badań, które wskazywałby dokładny rozdział gatunkowy bakterii z rodzaju Campylobacter kolonizujących przewód pokarmowy bażantów pochodzących z krajowych ferm hodowlanych i naturalnego środowiska polno-leśnego.
Badania przeprowadzone zostaną na 180 osobnikach bażantów (Phasianus colchicus) pochodzących z dwóch różnych środowisk po 90 osobników – bażanty hodowlane (fermowe) – utrzymywane w wolierach hodowane przez człowieka, żywione paszami gospodarczymi i traktowane według przepisów sanitarno-weterynaryjnych jako drób rzeźny oraz bażanty wolno żyjące wychowane w środowisku polno-leśnym traktowane jako ptactwo łowne. Zwierzęta zostaną podzielone na dwanaście grup badawczych po 15 osobników w każdej z nich. Sześć grup stanowiły będą bażanty fermowe pochodzące z różnych gospodarstw o zróżnicowanej ilościowo i technologicznie hodowli w podziale na tuszki bez obróbki i po obróbce poubojowej, kolejne sześć grup stanowiły będą bażanty łowne pochodzące z różnych terenów łowieckich, o zróżnicowanym biotopie środowiskowym, również w podziale na tuszki przed i po obróbce po odstrzeleniu. Z każdego badanego osobnika pobrane zostaną cztery próbki: a) wymaz z kloaki bezpośrednio po uboju lub pozyskaniu łowieckim (odstrzeleniu) – jako zanieczyszczenie przyżyciowe przewodu pokarmowego mające na celu ustalić nosicielstwo bakterii rodzaju Campylobacter spp., kolejne trzy próbki pobrane zostaną b) ze skóry szyi, c) ze skóry okolicy kloaki oraz z głębokich partii mięśni piersiowych. Trzy kolejne próbki pobrane będą z tuszki bażantów metodą niszczącą, z pominięciem wymazów. Dodatnie wyniki próbek pobranych ze skóry świadczyć będą o zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Campylobacter spp. przyżyciowo lub w czasie obróbki poubojowej wykonywanej ręcznie, natomiast pobranie próbek z głębokich partii mięśni ma na celu potwierdzenie lub wykluczenie ogólnego stanu chorobowego u badanych ptaków.
Głównym celem zaplanowanych badań jest porównanie zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Campylobacter tuszek bażantów pochodzących z dwóch różnych środowisk – bażanty hodowlane (fermowe) utrzymywane w wolierach hodowane przez człowieka, żywione paszami gospodarczymi i traktowane według przepisów sanitarno-weterynaryjnych jako drób rzeźny oraz bażanty wolno żyjące wychowane w środowisku polno-leśnym traktowane jako ptactwo łowne.
Celem badań jest również określenie jaki wpływ mają czynniki środowiskowe, żywieniowe, wielkość i zagęszczenie hodowli i rodzaj biotopu (łowiska) na zanieczyszczenie bakteryjne i porównanie intensywności zanieczyszczenia bakteryjnego w tuszkach przed i po obróbce poubojowej, świadczące o wpływie tego procesu na zanieczyszczenie końcowe gotowego produktu jakim jest mięso bażantów.
Na pobranym materiale przeprowadzone zostaną badania mikrobiologiczne według schematu przewidzianego w PN-EN ISO 10272-1: 2017-08 – Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. Identyfikacja przynależności bakterii do danego rodzaju i gatunku potwierdzonych morfologicznie szczepów zostanie przeprowadzona przy użyciu spektrometru mas Ultrafle Xtreme z oprogramowaniem MALDI-Biotyper 3.0. Ostateczna identyfikacja gatunkowa zostanie wykonana przy użyciu metod genetycznych z wykorzystaniem PCR.
Studenckie Koło Naukowe Chorób Zwierząt Łownych i Wolno Żyjących działa od 2019 roku. Jest jedynym kołem naukowym w kraju zajmującym się chorobami zwierząt łownych i wolno żyjących. Zrzesza dosyć liczną (18 osób) grupę studentów, głownie kierunku weterynaria ale również kierunku leśnictwo oraz zielarstwo i fitoprodukty. Pomimo krótkiego okresu działalności, Koło odniosło duże sukcesy zarówno w pisaniu prac naukowych jak i prezentowaniu wyników badań na wielu konferencjach naukowych. Osiągnięte przez studentów z koła naukowego sukcesy wynikają z dużego zaangażowania, pracowitości i systematyczności. Uzyskane w projekcie środki pozwolą dużej grupie studentów zrzeszonych w kole naukowym na wykonanie oryginalnych badań, naukę pobierania prób i wykonanie samodzielne badań, a także zaprezentowanie uzyskanych wyników na konferencjach naukowych i w pracach badawczych. Podjęta tematyka badań konsultowana była ze wszystkimi członkami koła i spotkała się z dużym entuzjazmem wśród uczestników. Natomiast umiejscowienie koła naukowego (Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia) i zainteresowania badawcze opiekuna dr Zbigniewa Bełkota (specjalizacja z Chorób Zwierząt Nieudomowionych) gwarantują rzetelne wykonanie zaplanowanych w projekcie badań.
Wykonawcami projektu pt. „Optymalizacja metod uprawy pojemnikowej oraz oznaczenie zawartości substancji bioaktywnych w wybranych roślinach zielarskich” są studenci Międzywydziałowego Koła Naukowego Herba Medica. Opiekę merytoryczną nad działaniami MKN sprawuje dr n. farm. Magdalena Walasek-Janusz (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa). Opiekę merytoryczną nad zadaniami agrotechnicznymi sprawuje dr inż. Rafał Papliński (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa). Koszt dofinansowania wynosi 50 000 zł. Czas realizacji 12 miesięcy (28.04.2023 – 28.04.2024).
Nr projektu SKN/SP/569569/2023 – SKN/6/2023
Współcześnie coraz więcej osób chętnie sięga po świeże zioła i coraz częściej można spotkać w kuchni lub na balkonie zioła uprawiane w doniczkach. Skłaniając się za tą tendencją coraz więcej firm stara się produkować zarówno gotowe zioła w doniczkach jak i mieszanki ziół do samodzielnego wysiewu i uprawy w warunkach domowych. W ramach projektu planowane jest przeprowadzenie optymalizacji metody uprawy pojemnikowej roślin zielarskich (tymianku, bazylii oraz majeranku) stanowiących jedne z najczęściej stosowanych przypraw oraz podstawę produkcji zielarskiej terenów Lubelszczyzny. Projekt ma na celu opracowanie optymalnych warunków uprawy, określenie najlepszego terminu pozyskiwania materiału roślinnego bogatego w olejki eteryczne oraz inne składniki aktywne oraz określenie właściwości prozdrowotnych poprzez ocenę aktywności antyoksydacyjnej. Ważnym aspektem projektu jest także zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami oceny zawartości składników aktywnych w materiale roślinnym, ze szczególnym uwzględnieniem metody chromatografii cieczowej (HPLC), chromatografii cienkowarstwowej (TLC) oraz chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrem mas (GC-MS). Uzyskane wyniki optymalizacji metod w ramach niniejszego projektu zostaną przeprowadzone z uwzględnieniem praktycznego aspektu, który będzie mógł być wykorzystany przez producentów sektora zielarskiego działających na terenach Lubelszczyzny. Ponadto studenci uczestniczący w realizacji projektu zdobędą doświadczenie w planowaniu, przeprowadzaniu analiz laboratoryjnych a także będą mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w konferencjach oraz przygotowania publikacji do renomowanych czasopism o zasięgu międzynarodowym.
Wykonawcami projektu pt. „Monitorowanie zagrożeń w środowisku pracy hodowcy w świetle przepisów bhp oraz ochrony środowiska” są studenci Studenckiego Koła Naukowego Zagrożeń Zawodowych i Środowiskowych. Opiekę merytoryczną nad działaniami SKN sprawuje prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek oraz mgr inż. Katarzyna Karpińska z Katedry Higieny Zwierząt i Zagrożeń Środowiska. Koszt dofinansowania wynosi 60 000 zł. Czas realizacji 12 miesięcy (29.04.2023 – 29.04.2024).
Nr projektu SKN/SP/569532/2023 – SKN/7/2023.
Przedmiotem projektu jest monitorowanie środowiska hodowlanego w fermie krów mlecznych pod względem występowania czynników chemicznych, fizycznych i biologicznych z wykorzystaniem mobilnego laboratorium pomiarowego. Otrzymane wyniki zostaną poddane modelowaniu. Uzyskane wyniki pozwolą ocenić warunki pracy hodowcy w fermie w odniesieniu do przepisów bhp oraz przepisów ochrony środowiska. W kolejnym etapie przeprowadzona zostanie analiza rozwiązań mogących przyczynić się do zmniejszenia występujących zagrożeń, co przełoży się na zmniejszenie presji fermy na środowisko, poprawę warunków pracy hodowcy i podniesienie dobrostanu zwierząt. W oparciu o prowadzony monitoring jakości powietrza pod względem zanieczyszczenia gazowego oraz aerozolu biologicznego planowane jest opracowanie zaleceń dla hodowców możliwych do wdrożenia do praktyki hodowlanej.
Wykonawcami projektu pt. „Wykorzystanie alternatywnego materiału badawczego w toksykologii weterynaryjnej” są studenci Studenckiego Koła Naukowego Toksykologii Weterynaryjnej. Opiekę merytoryczną nad działaniami SKN sprawują dr Agnieszka Chałabis-Mazurek oraz dr Rafał Olchowski z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Prace badawcze zostaną przeprowadzone w laboratoriach Katedry Farmakologii, Toksykologii i Ochrony Środowiska. Koszt dofinansowania wynosi 10 012 zł. Czas realizacji 12 miesięcy. Nr projektu SKN/SP/569987/2023.
Przedmiotem projektu jest zbadanie możliwości zastosowania alternatywnego materiału diagnostycznego (tj. włosy, paznokcie, pióra) do analizy toksykologicznej weterynaryjnej i weterynarii sądowej. Głównym celem projektu jest opracowanie i walidacja procedur oznaczania wybranych metali ciężkich i półmetali w materiałach alternatywnych (tj. włosy, paznokcie, pióra) pobranych zarówno od zwierząt towarzyszących, jak i wolnożyjących oraz określenie skuteczności wykorzystania alternatywnych materiałów diagnostycznych w toksykologii weterynaryjnej, w oparciu o porównanie z materiałami podstawowymi (tj. krew, mocz). Ważnym aspektem realizowanego projektu będzie nabywanie przez członków Koła szeregu kompetencji „miękkich” oraz umiejętności niezbędnych podczas pracy naukowo-badawczej, w tym prezentowania wyników badań, przygotowania manuskryptu artykułu naukowego, a także nawiązywania współpracy z innymi grupami badawczymi.
„Poznaj i polub to co jesz” – projekt realizowany w ramach programu „Studenckie Koła Naukowe tworzą innowacje” – nr projektu SKN SP/601647/2024
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Koszt dofinansowania: 41800 zł
Czas realizacji: 12 miesięcy
Projekt edukacyjno-naukowy „Poznaj i polub to co jesz” realizowany przez SKN Dietetyków pod opieką dr hab. Małgorzaty Kosteckiej, prof. UP z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz mgr Pauliny Kaweckiej, terapeuty karmienia, doktorantki UP w Lublinie.
Przedmiotem projektu jest przeprowadzenie warsztatów edukacyjno-sensoryczno-kulinarnych dla dzieci uczęszczających do lubelskich przedszkoli, opracowanie materiałów edukacyjnych dla nauczycieli oraz poradnika dla rodziców dzieci z zaburzeniami karmienia. Głównym celem projektu jest profilaktyka zaburzeń karmienia i wybiórczości pokarmowej wśród dzieci w wieku 3-6 lat oraz podniesienie wiedzy rodziców i nauczycieli wychowania przedszkolnego jak sobie radzić w przypadku wystąpienia problemu. Zaproponowane zajęcia warsztatowo-kulinarne wprowadzą dzieci w przygotowywanie posiłków i potraw, pozwolą na zapoznawanie z różnymi konsystencjami i strukturami produktów spożywczych, a tym samym mogą być jednym ze sposobów zapobiegania lub łagodzenia zaburzeń karmienia na tle nadwrażliwości sensorycznej.
Problem zaburzeń karmienia pojawia się w okresie niemowlęcym, ale jego nasilenie dotyczy dzieci w wieku przedszkolnym i może być naturalnie występującą neofobią pokarmową, jak również może być związany z coraz częściej występującą nadwrażliwością sensoryczną. Może dotknąć każdego dziecka, nawet tego, które nigdy wcześniej nie przejawiało problemów z jedzeniem. Światowe dane wskazują, że problemy z jedzeniem są objawami, które często niepokoją rodziców i dotyczą 15–35% małych dzieci. Zaburzenia karmienia w tym neofobia żywieniowa stały się przedmiotem licznych badań, zwłaszcza w okresie kilku ostatnich lat, jako zjawisko mogące wywoływać negatywne konsekwencje w zakresie prawidłowego sposobu żywienia związanego z małym zróżnicowaniem spożywanych produktów, czy niewystarczającym pokryciem zapotrzebowania na składniki odżywcze w danym wieku. Zaburzenia te mogą doprowadzić do niedoboru niektórych kluczowych substancji odżywczych, szczególnie witamin i składników mineralnych.
U każdego dziecka z zaburzeniami karmienia należy szczegółowo przeanalizować jego sposób żywienia pod względem ilościowym i jakościowym, błędy dietetyczne, apetyt dziecka czy rytm spożywania posiłków. Bardzo ważna jest profilaktyka zaburzeń karmienia poprzez kontakt z różnymi produktami spożywczymi i urozmaiconą dietę. Przedszkole w sposób naturalny realizuje tą profilaktykę poprzez żywienie zbiorowe. Jednak część dzieci lepiej reaguje na nowe smaki i produkty jeżeli poznaje je poprzez zabawę i oswaja się z nimi w sposób manualny. W wielu przypadkach podstawą terapii istniejących zaburzeń karmienia czy nadwrażliwości pokarmowej jest “oswajanie jedzenia” przy pomocy niejadalnych pomocy dydaktycznych, zabaw czy książek. Dopiero kolejnym etapem jest wykorzystanie produktów spożywczych czy prowadzenie dostosowanych do wieku warsztatów kulinarnych. Dlatego bardzo istotne jest opracowanie scenariuszy zajęć i zabaw, które pomogą w realizowaniu zajęć sensoryczno-kulinarnych w przedszkolach, a rodzicom pomogą w terapii domowej. Jednym z zadań dietetyka jest profilaktyka zaburzeń karmienia i odżywiania w różnych grupach wiekowych poprzez prowadzenie zajęć edukacyjnych, warsztatowych czy kulinarnych, jak również poprzez indywidualną pracę z pacjentem w poradni dietetycznej.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP