Cykl: „Poznaj naszą ofertę” – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

WNoŻiB kształci nie tylko świetnych dietetyków i kucharzy. Uczą się tu również biotechnologowie, stosujący swoją wiedzę w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym, kosmetycznym, ale również w ochronie zdrowia i środowiska. Wydział może pochwalić się nowoczesnym sprzętem i pracowniami.

Logo UP w Lublinie oraz Wydziału Medycyny WeterynaryjnejOtwarta w 2018 roku Pracownia Gastronomiczna wyposażona jest w 15 samodzielnych stanowisk roboczych, profesjonalny bar oraz nowoczesny sprzęt o parametrach najnowszych standardów obowiązujących na rynku usług gastronomicznych.

owoce ułożone w kształt serca. Dookoła probówki z płynami różnych kolorówOferta dydaktyczna Wydziału obejmuje cztery kierunki studiów: technologię żywności i żywienie człowieka, biotechnologię, dietetykę oraz gastronomię i sztukę kulinarną. Wydział dysponuje wysokokwalifikowaną kadrą naukowców oraz specjalistyczną infrastrukturą badawczą i pracowniami technologicznymi do zajęć praktycznych. Kierunki prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii od lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół średnich i są wysoko oceniane przez instytucje akredytacyjne, przykładem jest otrzymanie certyfikatu „Studia z Przyszłością” dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Absolwenci prowadzonych przez nas kierunków są poszukiwani na rynku pracy przez firmy z branży rolno- spożywczej i biotechnologicznej, zakładach żywienia zbiorowego, specjalistycznych laboratoriach, placówkach naukowych czy poradniach dietetycznych.

prof. dr hab. Waldemar Gustaw, dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

Wydział posiada własną Poradnię Dietetyczną, oferującą wizyty dietetyczne, psychodietetyczne oraz kontrolne, a także pakiety współpracy z możliwością rozpisania jadłospisu. Poradnia przewiduje zniżki dla studentów oraz pracowników UP w Lublinie.

Kolejną jednostką wydziału jest Laboratorium Hodowli Komórkowych, które wyposażone jest w szereg nowoczesnych urządzeń, służących prowadzeniu szerokiego spektrum badań naukowych w obszarze technologii żywności i żywienia, nauk biologicznych, immunologii, kosmetologii na modelach linii komórkowych. W modelu badawczym wykorzystywane są komórki hodowane w warunkach in vitro.

Spis kierunków wydziału:

Studia I stopnia:
Biotechnologia
Dietetyka (również niestacjonarnie)
Gastronomia i sztuka kulinarna (również niestacjonarnie)
Technologia żywności i żywienie człowieka (również niestacjonarnie)
Food Technology and Human Nutrition (studia w j. angielskim)

Studia II stopnia:
Biotechnologia
Dietetyka (również niestacjonarne)
Technologia żywności i żywienie człowieka (również niestacjonarne)

Więcej informacji na stronie głównej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii