• Wydział: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
  • Stopień: II
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: magisterskie
  • Czas trwania: 4 semestry (2 lata) – stacjonarne, 4 semestry (2 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Dietetyka jako dziedzina nauki integruje wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych. Absolwent posiada wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Zna podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.

    W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe (ponad 700 godzin!) w szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, pensjonatach, hotelach, szkołach, zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.

  • Informacje rekrutacyjne

    O przyjęcie na I rok studiów drugiego stopnia kończących się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra mogą ubiegać się osoby, które uzyskały dyplom z tytułem zawodowym licencjata na kierunku, na który ubiegają się lub z tytułem zawodowym inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera na kierunku pokrewnym. W postępowaniu rekrutacyjnym uwzględniany jest dyplom oraz średnia ocen ze studiów.
     
    Szczegółowe informacje nt. kryteriów przyjęć na stronie https://up.lublin.pl/rekrutacja/rekrutacjanastudia/kryteria-przyjec-ii-stopien/
  • Przykłady przedmiotów

    metodologia badań żywieniowych, dietoterapia geriatryczna, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących, niemowląt, psychodietetyka

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do pracy w:

    • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
    • poradniach dietetycznych;
    • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych   placówek  zbiorowego żywienia (catering);
    • organizacjach konsumenckich;
    • placówkach sportowych i innych.

     

    Może także współpracować z:  firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze,  żywność specjalnego przeznaczenia;  lekarzami przy profilaktyce i leczeniu schorzeń poprzez  odpowiednie postępowanie dietetyczne.