• Wydział: Nauk o Żywności i Biotechnologii
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania:  7 semestrów (3,5 roku)
  • Opis kierunku

    Biotechnologia daje możliwość zdobycia interdyscyplinarnej wiedzy z nauk przyrodniczych ze szczególnym uwzględnieniem technologii i współczesnych metod biologii eksperymentalnej.

    Studenci biotechnologii I stopnia zdobywają wiedzę o metodach i narzędziach stosowanych do rozwiązywania zadań problemowych z zakresu biotechnologii.

    Podstawowe elementy programu studiów obejmują m.in.: chemię, matematykę, biochemię, biofizykę, statystykę, genetykę, mikrobiologię, wirusologię

    Elementy związane z biotechnologią obejmują m.in.: inżynierię i aparaturę bioprocesorową, inżynierię biochemiczną i metaboliczną, techniki analityczne w biotechnologii, biologię molekularną, inżynierię genetyczną, biotechnologię roślin i kultury in vitro, biotechnologię żywności, biotechnologię w ochronie środowiska, bioinformatykę, biotechnologię zwierząt i hodowle tkankowe.

    Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Ponadto biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych krajowych i zagranicznych, które pomagają im przygotować się do wejścia na rynek pracy. Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego. 

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. 

    – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły. 

    – Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:

    język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji

    mnożnik

    poziom

    podstawowy

    poziom

    rozszerzony

    Przedmiot obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    matematyka, biologia, chemia, fizyka i astronomia, informatyka

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    Biologia molekularna, Mikrobiologia przemysłowa, Biologiczne metody ochrony roślin, Embriologia, Biotechnologia farmaceutyczna, Systemy pomiaru i kontroli w bioinżynierii, Biotechnologia w ochronie środowiska, Biotechnologia żywności, Biotechnologia w diagnostyce i leczeniu.

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent posiada wiedzę z  biotechnologii  stosowanej w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym, ochronie zdrowia i ochronie środowiska;  zdobywa umiejętność projektowania bioprocesów  i bioproduktów.

    Absolwent może znaleźć pracę w:

    • laboratoriach naukowo-badawczych przemysłu biotechnologicznego i przemysłów pokrewnych,
    • laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych,
    • firmach kosmetycznych i farmaceutycznych,
    • jednostkach zajmujących się projektowaniem procesów biotechnologicznych w tym m.in.: ośrodkach uprawy roślin i hodowli zwierząt, zakładach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności, czy w jednostkach zajmujących się ochroną środowiska,
    • uzyskana w trakcie studiów wiedza ułatwia także założenie własnej firmy biotechnologicznej.