Mgr inż. Katarzyna Garbacz pod kierunkiem dr hab. Adama Waśko, prof. uczelni realizuje projekt pt. „Opracowanie i optymalizacja procesu wytwarzania peptydów ze źródeł roślinnych o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych”.

Projekt finansowany jest przez Ministerstwo Nauki i Edukacji z programu „Doktorat wdrożeniowy”. Podmiotem współpracującym we wdrażaniu projektu jest Biolive Innovation Sp. Z o. o.

Założenia:

Peptydy uzyskane w wyniku procesu hydrolizy białek, prowadzonej w określonych warunkach z wykorzystaniem wyselekcjonowanych surowców roślinnych, mogą wykazywać szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm, między innymi właściwości antyoksydacyjne i hipotensyjne.

Obserwacja trendów rynkowych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym sugeruje zapotrzebowanie na naturalne bioaktywne peptydy. Potwierdzenie właściwości prozdrowotnych otrzymanych peptydów będzie świadczyć o możliwości wykorzystania ich w produkcji żywności funkcjonalnej, suplementów diety czy kosmetyków.