Mgr inż. Katarzyna Garbacz pod kierunkiem dr hab. Adama Waśko, prof. uczelni realizuje projekt pt. „Opracowanie i optymalizacja procesu wytwarzania peptydów ze źródeł roślinnych o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych”.
Projekt finansowany jest przez Ministerstwo Nauki i Edukacji z programu „Doktorat wdrożeniowy”. Podmiotem współpracującym we wdrażaniu projektu jest Biolive Innovation Sp. Z o. o.
Założenia:
Peptydy uzyskane w wyniku procesu hydrolizy białek, prowadzonej w określonych warunkach z wykorzystaniem wyselekcjonowanych surowców roślinnych, mogą wykazywać szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm, między innymi właściwości antyoksydacyjne i hipotensyjne.
Obserwacja trendów rynkowych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym sugeruje zapotrzebowanie na naturalne bioaktywne peptydy. Potwierdzenie właściwości prozdrowotnych otrzymanych peptydów będzie świadczyć o możliwości wykorzystania ich w produkcji żywności funkcjonalnej, suplementów diety czy kosmetyków.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP