Centralne Laboratorium Badawcze

Centralne Laboratorium Badawcze Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zorganizowane jest w pięć pracowni.

  • Pracownia Analizy Podstawowych Składników Odżywczych

    W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych takich jak mięso i przetwory mięsne, zboża, przetwory owocowe i warzywne, ryby i przetwory rybne.

    Wykonuje się m.in.:

    • Analizę podstawowego składu mięsa,
    • Analizę składu podstawowego zbóż i nasion oleistych,
    • Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów, chlorków, fosforanów,
    • Oznaczanie kwasowości ogólnej, lotnej, pH
    • Oznaczanie błonnika pokarmowego (TDF) (rozpuszczalny, nierozpuszczalny oraz suma)
    • Oznaczanie popiołu
    • Oznaczanie tłuszczu
    • Oznaczanie wilgotności/suchej masy
    • Oznaczanie włókna surowego
    • Oznaczanie zawartości azotu i białka
    • Oznaczanie zawartości cukrów ogółem
    • Szacowanie wartości kalorycznej
    • Oznaczanie uwalniania metali w przewodzie pokarmowym (K, Fe, Zn, Mg) z wykorzystaniem aparatury do uwalniania substancji czynnych z produktów farmaceutycznych (zgodnie z wytycznymi prawa farmaceutycznego)
    • Oznaczanie właściwości przeciwutleniających z kationorodnikiem ABTS i rodnikiem DPPH

    Pracownia wyposażona jest w sprzęt: analizator białka, analizator tłuszczu, analizator włókna surowego, analizator błonnika pokarmowego, liofilizatory, analizatory w bliskiej podczerwieni, analizator w przepływie, chromatograf jonowy, systemy miareczkowania potencjometryczego, TOC, knduktometr, pH-metr, piece muflowe, wytrząsarka termostatowa

  • Pracownia Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej

    W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych jak np. owoce, warzywa, soki owocowe, świeże zioła, suszone zioła, mięsa i przetworów mięsnych, pasz, wyrobów czekoladowych, buraków cukrowych oraz wody i gleby.

    Wykonuje się m.in.:

    • Analizę aminokwasów wolnych i związanych
    • Oznaczanie amin biogennych
    • Analizę cukrów
    • Oznaczanie flawonoidów, glukozynolanów, oraz chlorofilu
    • Oznaczanie zawartości związków fenolowych
    • Oznaczanie zawartości kwasów walerianowych
    • Oznaczanie zawartości o-dihydroksyfenoli (suma w przeliczeniu na kwas kawowy)
    • Oznaczanie zawartości likopenu
    • Oznaczanie zawartości sacharozy i skrobi
    • Oznaczanie zawartości kwasów walerianowych
    • Oznaczanie zawartości pestycydów
    • Oznaczanie zawartości mikotoksyn
    • Oznaczanie zawartości witaminy C
    • Oznaczanie zawartości teobrominy
    • Oznaczanie zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)
    • Oznaczanie zawartości fosforu

    Pracownia wyposażona jest w sprzęt: analizatory aminokwasów, chromatografy cieczowe z detektorami: UV/VIS, RID, PDA, MS/MS, ultrawirówka, ekstraktor, polarymetr kołowy, łaźnia ultradźwiękowa, wyparki, wytrząsarka, homogenizator, pH-metr, spektrofotometr UV-VIS

  • Pracownia Chromatografii Gazowej

    W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych, mięsa i przetworów mięsnych, ryb i przetworów rybnych, tłuszczów, olejów, mydeł, wyrobów cukierniczych, zbóż i produktów zbożowych, ziół, przypraw i innych surowców roślinnych.

    Wykonuje się m.in.:

    • Oznaczanie kwasów tłuszczowych
    • Oznaczanie olejków eterycznych
    • Oznaczanie alkoholi
    • Oznaczanie nikotyny w e-liquidach
    • Oznaczanie profili związków lotnych, budujących aromat produktu spożywczego
    • Oznaczanie kwasów tłuszczowych związanych z ścianą komórkową
    • Wykrywanie zafałszowań produktów spożywczych

    Pracownia wyposażona jest w sprzęt: chromatografy gazowe z detektorami: MS/MS, ECD, FID, aparty Derynga

  • Pracownia Spektrometrii (ASA, AES)

    W ramach pracowni wykonywane są badania m.in próbek gleb, skał, materiału pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, paszach, osadach, wodach, produktów spożywczych takich jak: mięso i przetwory mięsne, owoce i warzywa oraz w przemyśle chemicznym: katalizatory, tworzywa sztuczne, materiały budowlane.

    Wykonuje się m.in.:

    • Analizę pierwiastkową materiałów stałych, ciekłych, organicznych, nieorganicznych oraz nierozdrobnionych prób. Zakres analizowanych pierwiastków od Berylu do Uranu (ok. 83 pierwiastki),
    • Oznaczanie śladów i mikrośladów pierwiastków jak np.: Sód (Na), Potas (K), Magnez (Mg), Wapń (Ca), Cynk (Zn), Kadm (Cd), Mangan (Mn), Żelazo (Fe), Kobalt (Co), Nikiel (Ni), Miedź (Cu), Ołów (Pb), Arsen (As), Selen (Se),
    • Oznaczanie Hg techniką zimnych par
    • Oznaczanie węgla organicznego (OWO), Oznaczanie węgla rozpuszczalnego (RWO)

    oraz

    • Mineralizacja badanych próbek

    Pracownia wyposażona jest w sprzęt: ASA z atomizacją płomieniową i elektrotermiczną, analizator rtęci, ICP-MS, XRF – fluorescencja rentgenowska, spektrofluorymetr, mineralizator, dejonizator wody

  • Pracownia Mikroskopii Optycznej i Elektronowej

    W ramach pracowni wykonywane są analizy w materiałach organicznych i nieorganicznych w skali od nanometrycznej do mikrometrycznej, próbkach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

    Wykonuje się m.in.:

    • mikroskopowanie z wykorzystaniem mikroskopu optycznego
    • mikroskopowanie z wykorzystaniem mikroskopu fluorescencyjnego, który umożliwia m.in. wykrywanie tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych czy jonów metali
    • analizy z wykorzystaniem skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM, ang. scanning electron microscope) w rozdzielczości 3nm i pod powiększeniem od 5 do 500000x
    • analizy w wykorzystaniem rentgenowskiej spektoskopii energodyspersyjnej (EDS), będącej rodzajem mikroanalizy rentgenowskiej umożliwiającej analizę składu chemicznego obserwowanej powierzchni próbki
    • obserwacje z wykorzystaniem transmisyjnego mikroskopu elektronowego (TEM, ang. transmission electron microscope)
    • preparatykę obiektów (w tym preparaty stałe) i badania preparatów biologicznych
    • wykonywanie mikroskopowych zdjęć cyfrowych i ich obróbkę z wykorzystaniem oprogramowania do analizy obrazu pozwalającego na określeniu liczebności obiektów, ich wielkości, powierzchni, kątów

    Pracownia wyposażona jest w sprzęt: mikroskopy optyczne, mikroskop fluorescencyjny, skaningowy mikroskop elektronowy (SEM), transmisyjny mikroskop elektronowy (TEM), ultramikrotom, napylarka sputronowa, suszarka w punkcie krytycznym, spektrometr rentgenowski EDS