Kierunek – Technologia żywności i żywienia człowieka
Kierunek – Biotechnologia
Kierunek – Towaroznawstwo
Kierunek – Agronomia
Kierunek – Ochrona środowiska rolniczego
Kierunek – Ochrona środowiska – Zamość
Z pomieszczeń Zakładu korzysta Studenckie Koło Naukowe Technologii Żywności
Pracownicy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów zajmują się następującymi zagadnieniami:
Przykładowe osiągnięcia to:
Oscylacyjny reometr dynamiczny RS-300 firmy HAAKE, www.thermo.com
Analizator tekstury TA-XT2i firmy Stable Micro Systems www.stablemicrosystems.com/
Wiskozymetr rotacyjny DV-II + firmy Brookfield, www.brookfieldengineering.com/
Elekroforezer Mini-PROTEAN 3 Cell and Systems firmy BioRad (BioRad Laboratories, Hercules, CA, USA), www.bio-rad.com/
Zakład dysponuje własną salą ćwiczeniową i seminaryjną, salą magistrantów oraz laboratorium badawczym:
Decyzją JM Rektora Akademii Rolniczej w Lublinie, prof. dr hab. Zdzisława Targońskiego, zespół pracowników pod kierownictwem prof. dr hab. Stanisława Mleko, został wydzielony z Katedry Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności i z dniem 1 stycznia 2007 roku utworzono w ramach Katedry Zakład Technologii Mleka i Hydrokoloidów. W jego skład weszli pracownicy, którzy prowadzili wcześniej badania pod kierownictwem prof. dr hab. Stanisława Mleko.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76