Już 28 października 2024 roku prof. dr hab. Bartosz...
"FOOD Quality in Digital Age" - zaproszenie na wydarzenie...
Czwarta wizyta studyjna w ramach projektu “FOOD...
Partnerzy projektu „FOOD Quality in Digital Age” odwiedzili...
Trzecia wizyta studyjna w ramach projektu “FOOD Quality in...
Z przyjemnością informujemy, że uruchomiona została strona...
Obejrzyj film podsumowujący wizytę uczestników projektu...
7-10 czerwca 2023 r. uczestnicy projektu „FOOD Quality in...
Z przyjemnością informujemy, że uruchomiona została strona...
Informujemy, że w dniach 7 – 10 czerwca br. na...
Celem projektu jest stymulowanie procesów transformacji cyfrowej w rolnictwie, w szczególności w obszarze produkcji żywności, w regionie państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Serbii (V4+) poprzez połączenie wiedzy i doświadczenia pięciu uniwersytetów – z których każdy jest biegły w określonej, cyfrowej metodzie oceny jakości żywności – i otwarcie tej sieci na współpracę z lokalnymi i regionalnymi interesariuszami.
Sprawiedliwe i bardziej ekologiczne rolnictwo to jeden z kluczowych celów współpracy Serbii z krajami Grupy Wyszehradzkiej, ważny nie tylko z regionalnego, ale i europejskiego punktu widzenia. Rolnictwo w obu regionach posiada bardzo duży potencjał produkcyjny, o czym świadczą m.in. ilość użytków rolnych, liczba zwierząt gospodarskich i dostępna siła robocza. Zapotrzebowanie na ekonomiczne, efektywne, społecznie i ekologicznie zrównoważone techniki rolnicze wciąż rośnie, zwłaszcza dzisiaj, kiedy w związku z wojną na Ukrainie kwestia zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie stała się szczególnie paląca.
Technologie cyfrowe mogą zrewolucjonizować rolnictwo, pomagając rolnikom i producentom żywności w bardziej precyzyjnej, wydajnej i zrównoważonej pracy. Jednak absorpcja nowych technologii nie jest jednostajna i różni się w całym łańcuchu dostaw żywności – rolnictwo precyzyjne jest stosowane głównie na początku łańcucha dostaw. Uważamy, że istnieje potrzeba rozszerzenia wykorzystania metod rolnictwa precyzyjnego także wśród firm produkujących żywność. Aby było to możliwe, region V4+ potrzebuje dynamicznej, profesjonalnej sieci badawczo-innowacyjnej, która ułatwi i przyspieszy transformację cyfrową w rolnictwie, dostosowaną do warunków regionalnych i wykorzystującą regionalny potencjał.
1 luty 2023 r. – 31 lipiec 2024 r.
Prof. dr hab. Bartosz Sołowiej
W ramach projektu utworzona zostanie sieć instytucji specjalizujących się w zakresie cyfrowej oceny jakości żywności, która umożliwi doktorantom i naukowcom wymianę wiedzy oraz najlepszych praktyk badawczych, a także przyczyni się do wzmocnienia regionalnego ekosystemu innowacji. Szczególny nacisk zostanie położony na zaangażowanie regionalnego biznesu we współpracę ze środowiskiem akademickim. Działania projektowe obejmą:
Projekt zapewni wsparcie regionalnemu sektorowi rolno-spożywczemu poprzez gromadzenie, udostępnianie i prezentację nowoczesnych metod oceny jakości produktów żywnościowych, umożliwiających precyzyjną produkcję, odpowiadającą na preferencje konsumentów i minimalizującą ilość odpadów żywnościowych.
ROZPORZĄDZENIE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
KLAUZULA INFORMACYJNA DLA UCZESTNIKÓW
1. Administrator danych
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. W razie potrzeby uzyskania informacji o swoich danych osobowych prosimy o kontakt:
2. Inspektor danych osobowych
We wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych można skontaktować się z inspektorem ochrony danych w następujący sposób:
3. Cele i podstawa prawna przetwarzania danych
Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z realizacją projektu nr 22230075: FOOD Quality in Digital Age.
Podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych):
Dane osobowe (tj. imię i nazwisko) będą przetwarzane wyłącznie w celu realizacji projektu nr 22230075: FOOD Quality in Digital Age, w szczególności organizacji wydarzeń, potwierdzenia kwalifikowalności wydatków, udzielenia wsparcia, monitoringu, ewaluacji, kontroli, audytu i sprawozdawczości oraz działań informacyjnych i promocyjnych w ramach Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego.
W celach informacyjnych, promocyjnych i upowszechniających, Państwa wizerunek, w tym zdjęcia i nagrania wykonane podczas działań projektowych mogą zostać opublikowane on-line (strona internetowa projektu, strona internetowa i media społecznościowe Uniwersytetu, strona internetowa i media społecznościowe Funduszu Wyszehradzkiego) i/lub w materiałach drukowanych i/lub artykułach prasowych. Mogą być również udostępnione Międzynarodowemu Funduszowi Wyszehradzkiemu w ramach sprawozdawczości związanej z projektem.
Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do udziału w działaniach i realizacji projektu nr 22230075: FOOD Quality in Digital Age. W przypadku niepodania danych nie będzie możliwa realizacja ww. celu.
4. Okres przechowywania danych osobowych.
Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji umowy zawartej w ramach projektu nr 22230075: FOOD Quality in Digital Age pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, a Międzynarodowym Funduszem Wyszehradzkim.
5. Odbiorcy danych
Z uwagi na fakt, że działania są finansowane z dotacji w ramach Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie zobowiązany jest do przedstawienia listy obecności, tj. imienia i nazwiska uczestników zajęć organizowanych w ramach ww. projektu oraz dokumentacji fotograficznej/ nagrań z działań projektowych Funduszowi Wyszehradzkiemu w celach sprawozdawczych i rozliczeniowych. W celach informacyjnych i promocyjnych Państwa wizerunek, w tym zdjęcia i nagrania wykonane podczas działań projektowych mogą zostać opublikowane on-line (strona internetowa projektu, strona internetowa i media społecznościowe Uniwersytetu, strona internetowa i media społecznościowe Funduszu Wyszehradzkiego) i/lub w publikacjach drukowanych i/lub artykułach prasowych.
6. Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych
W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługują Państwu następujące prawa:
Koordynator projektu: dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. Uczelni
Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
E-mail:
Tel. +48 81 462 33 50
Biuro Projektów Międzynarodowych
Tel. 81 445 62 36
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP