Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz

Działalność dydaktyczna Katedry Biologicznych Podstaw Techniki Żywności i Pasz obejmuje przedmioty: ogólna technologia żywności, technologia żywności, biotechnologia odnawialnych źródeł energii, zagrożenia w produkcji żywności, zarys biotechnologii, analiza instrumentalna żywności, procedury analityczne w ekoenergetyce, technologie współspalania paliw, towaroznawstwo, mikrobiologia żywności, energetyczne wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego, fizyczne właściwości surowców i żywności, gospodarka surowcami ubocznymi w przemyśle spożywczym, zarządzanie surowcami ubocznymi oraz seminarium dyplomowe i magisterskie realizowane na Wydziale Inżynierii Produkcji dla kierunków Technika Rolnicza i Leśna, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Edukacja Techniczno-Informatyczna. Ponad to przedmiot metody analizy i oceny pasz na studiach podyplomowych Technika i technologia produkcji pasz przemysłowych.

Problematyka badawcza Katedry ma charakter interdyscyplinarny, obejmujący ocenę jakości technologicznej, fizycznej i chemicznej surowców żywnościowych i paszowych, wpływ sposobu przetwarzania na strukturę, wartość odżywczą wyrażoną zawartością podstawowych składników odżywczych oraz substancji biologicznie aktywnych o charakterze zarówno prozdrowotnym jak i antyżywieniowym. W szczególności obejmuje następujące zagadnienia:

  • zmiany właściwości fizycznych, technologicznych i strukturalnych sypkich surowców roślinnych i warzyw wywołane operacjami o charakterze termicznym i mechanicznym,
  • wpływ żywności zanieczyszczonej środowiskowo lub niewłaściwie przetworzonej na zdrowie człowieka,
  • zmiany fizykochemiczne zachodzące podczas przetwarzania surowców spożywczych i paszowych,
  • pozyskiwanie żywności o właściwościach prozdrowotnych,
  • modyfikacji jakości tuszek drobiowych poprzez stosowanie w paszach wybranych substancji biologicznie aktywnych,
  • doskonalenie chemicznych metod badania zawartości składników termolabilnych żywności i pasz.

W realizacji zadań naukowych Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz współpracuje z jednostkami naukowymi środowiska, przede wszystkim są to Katedra Inżynierii Maszyn Spożywczych WIP, Katedra Biochemii i Fizjologii Zwierząt Zakład Fizjologii Zwierząt MW, Katedra Energetyki i Pojazdów WIP, Instytut Żywienia Zwierząt WBHZ.

Ważniejsze publikacje z lat 2010-2012

Prace oryginalne:

Andrejko D., Sobczak P., Rydzak L. 2010. Wpływ parametrów pracy laboratoryjnego przesiewacza na efektywność procesu separacji. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Postęp w Inżynierii Żywności, 546, 15-22.

Goździewska M., Andrejko D., Laskowski J., Hanusz Z. 2010. Wpływ obróbki promieniami podczerwonymi na energochłonność procesu rozdrabniania ziarna pszenicy. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Postęp w Inżynierii Żywności, 546, 107-112.

Rydzak L., Andrejko D. 2010. Wpływ wilgotności ziarna wybranych odmian pszenicy na wyciąg mąki. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Postęp w Inżynierii Żywności, 546,317-322.

Jaśkiewicz T., Sagan A., Masłowski A. 2010. Wpływ czasu autoklawowania nasion krajowych odmian soi na zawartość lizyny reaktywnej. Żywność Nauka Technologia Jakość. 4 (71), 73-80.

Szmigielski M.,Wesołowska – Janczarek M., Szczepanik M.2010. Determination of trypsin inhibitor activity of microwave-heated bean seeds using bromocresole purple index (BCPI) Pol. Jour. Food Nutr. Sci. 60 (4), 329-333. 

Panasiewicz M., Sobczak P., Mazur J., Zawiślak K., Andrejko D. 2011. The technique and analysis of the process of separation and cleaning grain materials. Journal of Food Engineering. 109 (2012), 603-608.

Rydzak L., Andrejko D. 2011. Effect of different variants of pretreatment of wheat grain on the particle size distribution of flour rand bran. Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa PAN V/XIC,283-290.

Rydzak L., Andrejko D. 2011. Effect of vacuum impregnation and infrared radiation treatment on energy requirement In wheat grain milling. Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa PAN V/XIC, 291-299.

Sagan A., Jaśkiewicz T. 2011. Effect of selected thermal processes on the stability of reactive lysine in domestic cultivars of common bean (Phasoleus vulgaris). Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 61, 45-48.

Kwiecień M., Jaśkiewicz T. 2011. The effect of different amounts of pansy and nettle in feed mixtures for chickens on physical, chemical and strength parameters of their bones. Medycyna Weterynaryjna 67 (4), 258-262.  

Andrejko D., Kania M., Łatka A., Rydzak L. 2011. Wpływ obróbki cieplnej promieniami podczerwonymi na proces przemiału ziarna pszenicy odmiany Korynta. MOTROL, Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa 13, 7-13.

Zawiślak K., Sobczak P., Andrejko D., Rydzak L. 2011. Energochłonność procesu rozdrabniania wybranych odmian pszenicy. MOTROL, Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa 13, 336-341.

Panasiewicz M., Sobczak P., Mazur J., Zawiślak K., Andrejko D. 2012. The techique and analisis of the process of separation and cleaning grain materials. J. Food Eng. 109, 603-608.

Puzio I., Jaśkiewicz T., Sagan A., Bieńko M., Graboś D. 2012. The effects of dietary supplementation with cla and camelina sativa seeds oil on bone properties in broiler chickens. Bull. Vet. Inst. Pulawy, 56, 93-98. 

Wzory użytkowe
  1. Andrejko D., Oszczak Z. 2010. Urządzenie do obróbki nasion. Wzór użytkowy. 117683. 30.11.2010.
  2. Oszczak Z., Andrejko D. 2011. Przystawka do badań wytrzymałościowych. Wzór użytkowy 117684. 31.10.2011.

Status jednostki
1980 – 1990 Zakład Biologicznych Podstaw Technologii Żywności był jednostką w strukturze Instytutu Eksploatacji Maszyn i Urządzeń Przemysłu Rolno-Spożywczego (od 1982 Instytut Techniki Rolno-Spożywczej) Wydziału Techniki Rolniczej,

1990 – 1993 Zakład Biologicznych Podstaw Technologii Żywności był jednostką samodzielną WTR,

1993 – 2009 Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz WTR, od 2003 Wydziału Inżynierii Produkcji,

2009 – 2011 Zakład Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz WIP,

2011 Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz WIP.

Kierownictwo
1980 – 1990 kierownik prof. dr hab. Czesław Szajer,

1990 – 1992 kurator prof. dr hab. Zdzisław Targoński,

1992 – 2006 kierownik prof. dr hab. Stanisław Matyka,

2006 – 2009 opiekun naukowy prof. dr hab. Wiesław Piekarski,

2009 – 2011 p.o. kierownik dr inż. Barbara Maniak,

2011 – kierownik prof. dr hab. Dariusz Andrejko

Kierownik Katedry prof. dr hab. inż. Dariusz Andrejko jest:

– członkiem Komitetu Naukowego czasopisma Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa (od 2009),

– prezesem Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ” (od 2008),

– Dyplomowanym Rzeczoznawcą SIMP specjalności maszyny dla przemysłu spożywczego,

– Ekspertem-Rzeczoznawcą w zakresie inżynierii żywności przy PTITPS „SPOMASZ”

– Certyfikowanym recenzentem w Zespole Ekspertów Zewnętrznych ds. Analiz Delphi Narodowego Programu Foresight Polska 2020
 

Katedra prowadzi badania w następujących obszarach:

– Obróbka cieplna surowców i produktów spożywczych:

analiza zmian właściwości surowców i żywności pod wpływem cieplnego oddziaływania promieniowania podczerwonego.

– Zanieczyszczenia żywności:

analiza wpływu zanieczyszczeń chemicznych, fizycznych i biologicznych na właściwości żywności. Rola dodatków do żywności. Zagrożenia wynikające ze stosowania surowców GM i napromieniowania żywności.

– Właściwości fizyczne surowców i produktów spożywczych: 

kształtowanie jakości żywności poprzez modyfikację właściwości fizycznych surowców. Wpływ właściwości fizycznych surowców na jakość żywności.

– Surowce uboczne:

zagospodarowanie surowców ubocznych i gospodarka odpadami w przemyśle rolno-spożywczym.

– Inżynieria gastronomiczna:

badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian właściwości fizycznych i chemicznych surowców oraz produktów po obróbce technologicznej, zwłaszcza po obróbce cieplnej z wykorzystaniem pieca konwekcyjno-parowego.  

– Przetwarzanie żywności i pasz:

ocena jakości środków nieprzetworzonych oraz wpływu przetwarzania na zawartość składników termolabilnych.

– Chemiczna i biochemiczna konwersja materiałów biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeł energii. W tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych:

– skład wyższych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej,

– aktywność antytrypsynowa (TIA) metodą BAPA,

– aktywność neurotoksyn metodą BOAA.

 
Kontakt:

Kierownik Katedry
Prof. dr hab. Dariusz Andrejko
Tel. 814610562
e-mail