Studencki Koło Naukowe Enologów

Studenckie Koło Naukowe Enologów działające przy Instytucie Produkcji Ogrodniczej

Studenckie Koło Naukowe Enologów  powstało 12 stycznia 2021 roku. Inicjatorami Koła byli studenci kierunku Enologia i Cydrownictwo Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.

Studenckie Koło Naukowe Enologów służy rozwijaniu zainteresowań i umiejętności, pozwala także nabyć niezbędnego w przyszłej pracy doświadczenia. Praca w Kole to także okazja do zdobycia pierwszych doświadczeń w pracy badawczej. Realizowane projekty pozwalają w praktyce zastosować teorię poznawaną na zajęciach. Członków Koła Naukowego łączy zainteresowanie tematyką uprawy winorośli i innych gatunków sadowniczych oraz produkcji dobrej jakości win, cydrów i innych alkoholi owocowych.

Działalność Koła rozwija się na wielu płaszczyznach dotyczących aspektów agrotechnicznych i nowoczesnych technologii uprawy wybranych gatunków roślin sadowniczych, jak również koncentruje się na analizie składu chemicznego pod kątem surowców do wyrobu win i cydrów. W tym celu w 2021 roku zostały założone winnica doświadczalna oraz sad z kolekcją starych odmian jabłoni w Gospodarstwie Doświadczalnym – Felin, których celem jest ocena przydatności różnych odmian winorośli i jabłoni do uprawy i produkcji win i cydrów w warunkach Lubelszczyzny.

Inną formą aktywności Członków Koła jest udział w konferencjach, festiwalach i świętach winiarskich.  Członkowie Koła chętnie organizują pokazy i warsztaty oraz uczestniczą w licznych wydarzeniach popularyzujących naukę, tj. Dni Otwarte Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Festiwal Wina w Lublinie, Dni Wina w Janowcu.

Zapraszamy wszystkich chętnych do współpracy.

Opiekun naukowy: dr hab. Magdalena Kapłan, prof. uczelni
Głęboka 28, pok. 120

Zachęcamy do śledzenia naszego profilu: 

Prezes : Kamil Gryta