współpraca z biznesem

Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu

Oferta naukowo-badawcza

Instytut Produkcji Ogrodniczej

Zakład Roślin Ozdobnych i Dendrologii
Tel. 81 531 96 83
e-mail: roś

Osoba do kontaktu w zakresie roślin ozdobnych –
dr Marzena Parzymies tel. 815319686

e-mail:

  • Opracowanie technologii mikrorozmnażania dowolnych gatunków roślin ozdobnych, a także ukorzenianie i aklimatyzacja dostarczonych roślin przez osobę zamawiającą.
  • Laboratorium Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii wyposażone jest w nowoczesne urządzenia oraz pomieszczenia wzrostowe, dzięki którym można zapewnić optymalne warunki do wzrostu i rozwoju roślin, a także szklarnie, w których możliwe jest prowadzenie aklimatyzacji oraz dalszej uprawy roślin rozmnożonych metodą in vitro.
  • Opracowanie technologii rozmnażania i uprawy dowolnych gatunków roślin ozdobnych (w tym krzewiastych i drzewiastych), w szklarniach, tunelach i w gruncie Gospodarstwa Doświadczalnego w Felinie.

 

Osoby do kontaktu w zakresie dendrologii:

dr hab. Wojciech Durlak tel. 815319676
e-mail:

dr hab. Mariusz Szmagara tel. 815319677
e-mail: mariusz.szmagara @up.lublin.pl

  • Nadzór dendrologiczny.
  • Ekspertyzy, opinie i inwentaryzacje dendrologiczne.

Analizy stanu zdrowotnego drzew za pomocą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego (tomografia komputerowa).

Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii
Tel. 81 531 97 07
  • Termowizyjne metody pomiaru rozkładu temperatur w sadzie jabłoniowym.
  • Identyfikacja optyczna uszkodzeń powstałych w warunkach transportu owoców.
  • Wybarwienie, barwa podstawowa, wielkość rumieńca (jabłoń).
  • Jędrność, właściwości fizyczne, a jakość owoców (gatunki dowolne).
  • Grusza i śliwa: Regulowanie owocowania drzew i poprawa jakości owoców na skutek ręcznego i chemicznego przerzedzania kwiatostanów i zawiązków.
  • Wpływ biostymulatorów na wzrost roślin, plonowanie i jakość owoców truskawki
  • Śliwy: badanie cech biologicznych, morfologicznych, wartości produkcyjnej, jakości owoców różnych odmian śliw, w tym odmian nowych i japońskich.
  • Jabłonie, grusze: stosowanie biostymulatorów w uprawie tych gatunków i ich wpływ na plonowanie i jakość owoców.
  • Mateczniki podkładek jabłoni, ukorzenianie podkładek.
  • Przechowywanie z zastosowaniem 1-MCP.
  • Ocena nowych odmian jabłoni na Lubelszczyźnie.
  • Przyspieszanie dojrzałości zbiorczej odmian o długim okresie wegetacji (jabłoń, grusza)
  • Nawadniania w sadzie jabłoniowym.
  • Ocena sensoryczna jabłek.
  • Ocena produkcyjna przerobowych odmian winorośli w warunkach Lubelszczyzny.
  • Rozmnażanie własnokorzeniowych drzew wiśni i ich ocena produkcyjna.
  • Biostymulatory w uprawach sadowniczych.
  • Przerzedzanie zawiązków drzew i krzewów owocowych.
  • Ocena odmian agrestu, porzeczki i truskawki.
  • Przerzedzanie zawiązków owocowych jabłoni.
  • Wpływ intensywności plonowania jabłoni na jakość kwiatów i owoców w zależności od ich położenia w koronie. Badania
  • Przydatności jabłoni do nasadzeń towarowych.
Zakład Żywienia Roślin
Tel. 81 531 96 85
e-mail:
  • Nawożenie azotowo-potasowe warzyw a jakość plonu roślin ogrodniczych.
  • Ocena podłoży w uprawie warzyw, roślin ozdobnych i zielarskich pod osłonami.
  • Dokarmianie pozakorzeniowe roślin ogrodniczych.
  • Opracowywanie składu pożywek dla roślin warzywnych, ozdobnych i zielarskich.
  • Doskonalenie agrotechniki warzyw gruntowych.
  • Ocena nowych technik uprawy roli i roślin.
  • Wykorzystanie roślin okrywowych w ochronie środowiska glebowego.
  • Ocena uproszczeń i uprawy konserwującej w produkcji ogrodniczej.
  • Ocena energochłonności i efektywności energetycznej nowych technik uprawy roli i roślin.
  • Doskonalenie agrotechniki krzewów jagodowych i roślin rzadko uprawianych.
  • Testowanie nowych technik żywienia roślin w polu i pod osłonami.
  • Ocena nowych podłoży dla roślin ogrodniczych.
  • Ocena stanu odżywienia roślin ogrodniczych (warzywnych, ozdobnych, sadowniczych i zielarskich).
  • Ocena wartości biologicznej produktów ogrodniczych (oznaczenie suchej masy, witaminy C, cukrów i białka).
  • Ocena zawartości składników pokarmowych i substancji organicznej w glebie.
  • Określenie fizycznych właściwości gleby (wilgotności aktualnej, gęstości gleby, porowatości ogólnej, struktury agregatowej, wodoodporności agregatów glebowych, zwięzłości gleby).

 

Katedra Ochrony Roślin
Tel. 81 524 81 34
e-mail:
  • Diagnostyka chorób roślin ogrodniczych.
  • Doradztwo dla firm i klientów indywidualnych w zakresie ochrony roślin.
  • Ekspertyzy w zakresie identyfikacji szkodników roślin, produktów. przechowywanych i gatunków synantropijnych i sposobów ich zwalczania.
  • Prowadzenie monitoringu szkodników na plantacjach roślin ogrodniczych metodą wizualną (analiza gleby, lustracja roślin).
  • Odławianie owadów przy wykorzystaniu różnych metod (przynęty świetlne, zapachowe, barwne) i urządzeń (czerpakowanie, otrząsanie, pułapki).
  • Testowanie skuteczności biopreparatów, mikroorganizmów i substancji naturalnych w ochronie roślin przed chorobami.
  • Testowanie skuteczności chemicznych środków ochrony roślin w warunkach laboratoryjnych i polowych.
  • Szkolenia: „Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin” zakończone uprawnieniami państwowymi – certyfikatami ważnymi przez 5 lat. Uprawnienia umożliwiają zakup, obrót i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
  • Szkolenia dla grup producenckich w zakresie diagnostyki szkodników i monitorowania ich obecności na roślinach.
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa
Tel. 81 445 69 64
e-mail:
  • Agrotechnika warzyw, roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych w polu i pod osłonami.
  • Intensyfikacja plonowania oraz oceną jakości warzyw i roślin zielarskich.
  • Biologiczne i agrotechniczne aspekty produkcji wybranych gatunków warzyw i roślin zielarskich.
  • Ocena plonowania i wartości gospodarczej warzyw, roślin zielarskich i przyprawowych.
  • Ocena przydatności dla przemysłu nowych odmian warzyw, roślin zielarskich i przyprawowych.
  • Ocena jakości warzyw i surowców zielarskich.
  • Ocena różnych metod uprawy i zabiegów pielęgnacyjnych u roślin warzywnych i zielarskich.

Laboratorium Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich Laboratorium wyposażone jest w nowoczesną aparaturę analityczno-badawczą, dzięki której istnieje możliwość oceny zawartości substancji biologicznie czynnych występujących w warzywach i ziołach.

Oferowane usługi analityczno-diagnostyczne:

  • Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych produktów ogrodniczych (oznaczenie suchej masy, zawartości wody, popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl).
  • Ocena wartości biologicznej produktów ogrodniczych (witamin, cukrów redukujących i ogółem, białka i aminokwasów, włókna surowego, kwasowości ogólnej, ekstraktu ogólnego i bezcukrowego).
  • Ocena aktywności antyoksydacyjnej warzyw i surowców zielarskich.
  • Ocena zawartości metabolitów wtórnych w produktach ogrodniczych (olejki eteryczne, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, garbniki, kumaryny i furanokumaryny, alkaloidy).

Katedra Architektury Krajobrazu
Tel. 81 531 96 73
e-mail:

  • Inwentaryzacje terenu i szaty roślinnej (ogólne i szczegółowe).
  • Inwentaryzacje przyrodnicze.
  • Inwentaryzacje urbanistyczne.
  • Analizy przyrodnicze z uwzględnieniem wzajemnych relacji elementów przyrody ożywionej i nieożywionej w kontekście krajobrazowym.
  • Analizy historyczne z uwzględnieniem etapów przekształceń krajobrazu.
  • Analizy formalno-prawne.
  • Analizy funkcjonalno-przestrzenne z uwzględnieniem dostępności komunikacyjnej, także pod kątem osób niepełnosprawnych.
  • Analizy kompozycyjne ze szczególnym uwzględnieniem powiązań widokowych.
  • Ewidencje zabytkowych założeń ogrodowych.
  • Gminne ewidencje zabytków.
  • Projekty zagospodarowania przestrzeni prywatnych i półprywatnych (ogrody przydomowe, ogrody przy budynkach usługowych).
  • Projekty zagospodarowania przestrzeni publicznych (ogrody i zieleńce przy budynkach instytucji publicznych, place, skwery, rynki, parki miejskie i wiejskie, obiekty rekreacyjno-sportowe, ogrody edukacyjno-dydaktyczne, place zabaw, tereny osiedli mieszkaniowych).
  • Projekty rewaloryzacji zabytkowych założeń ogrodowych.
  • Projekty gospodarki drzewostanem wraz z analizą wartości szaty roślinnej.
  • Projekty elementów małej architektury (altany, trejaże, pergole, mostki, urządzenia rekreacyjne, elementy informacji i reklamy, ławki, kosze na śmieci i inne).
  • Projekty elementów wodnych (fontanny, zbiorniki i parkowe układy wodne).
  • Projekty zagospodarowania terenów położonych w obrębie obszarów chronionych.
  • Projekty rekultywacji terenów zdegradowanych.
  • Opracowania ekofizjograficzne na potrzeby dokumentów planistycznych (studiów uwarunkowań ikierunków zagospodarowania przestrzennego oraz wojewódzkich i miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego).
  • Prognozy oddziaływania na środowisko do ustaleń projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego.
  • Studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miast i gmin.
  • Studia ochrony i kształtowania wartości kulturowych miast i gmin.
  • Strategie rozwoju miast i gmin.
  • Programy rewitalizacji.
  • Plany ochrony zabytków.
  • Oceny i ekspertyzy dendrologiczne,
  • Oceny i ekspertyzy krajobrazowe,
  • Nadzory inwestorskie i autorskie,
  • Nadzory konserwatorskie w obiektach zabytkowych.