Przedmioty na studiach niestacjonarnych I i II stopnia:
Zespół pracowników naukowych realizuje kierunki badawcze związane z materiałem biologicznym dotyczącym świata roślin i grzybów jadalnych. Doświadczenia koncentrują się na możliwości wykorzystania surowców do pozyskiwania biologicznie aktywnych metabolitów, o potencjale prozdrowotnym. Ponadto, prowadzone są badania nad nowymi produktami spożywczymi, wzbogaconymi o surowce i metabolity korzystnie oddziaływujące na zdrowie człowieka. Tematyka badawcza dotyczy również określenia wpływu procesów i zabiegów technologicznych na zawartość i biologiczną aktywność wybranych składników żywności.
W Zakładzie realizowane są następujące tematy badawcze:
Katedra Przetwórstwa Owoców i Warzyw została wydzielona z Katedry Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w październiku 1991 roku. Jej twórcą, założycielem i pierwszym kierownikiem był prof. dr hab. Tadeusz Frączek, wybitny praktyk i doskonały organizator. Dzięki Jego systematycznemu dążeniu do ulepszania i unowocześniania technologii przetwórstwa, w regionie nastąpiło znaczne polepszenie przestrzennego rozmieszczenia przemysłu spożywczego. Od 1992 do 2013 roku kierownictwo Katedry sprawował prof. dr hab. Janusz Kalbarczyk. W roku 2008 decyzją Rady Wydziału zmieniono nazwę jednostki na Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów. W 2013 roku kierownikiem Katedry został prof. dr hab. Waldemar Gustaw.
Od chwili powstania Katedry jej pracownikami byli:
– substancje aktywne biologicznie: witaminy (C, D2/D3), związki fenolowe (ogółem, antocyjany, flawonoidy), barwniki (karotenoidy, chlorofil, likopen)
Kierownik Katedry:
prof. dr hab. Waldemar Gustaw
tel: 81-462-33-06
e-mail:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76