Zarys prowadzonych badań:
• analiza struktury i właściwości skrobi modyfikowanych (chemicznie i fizycznie) oraz ocena możliwości ich zastosowania jako dodatków do żywności, kształtujących pożądaną teksturę.
• wykorzystanie naturalnych i syntetycznych substancji słodzących w procesach podnoszących jakość technologiczną produktu, tj dehydratacja osmotyczna, nanoszenie powłok.
• badania wpływu pulsacyjnego pola elektrycznego na zmiany przepuszczalności błony komórkowej różnych rodzajów drożdży i bakterii (akumulowanie jonów nieorganicznych w komórkach, optymalizacja parametrów pulsacyjnego pola elektrycznego pod kątem maksymalnej akumulacji danego jonu ).
• analiza, ocena jakości, pozyskiwanie oraz zastosowanie olejku eterycznego oraz surowców olejkowych
• oleje aromatyzowane – wpływ procesu aromatyzowania oleju roślinnego na zawartość frakcji lotnej oraz aktywność przeciwutleniającą
• ocena wydajności ekstrakcyjnej wybranych układów hydro- i lipofilowych pod względem izolacji składników prozdrowotnych z materiału roślinnego
• wpływ czynników fizyko-chemicznych na zawartość substancji aktywnych w różnych ekstraktach roślinnych
• monitoring zanieczyszczenia żywności pod względem zawartości pestycydów, metali ciężkich i mykotoksyn
• ocena zmian zachodzących w tłuszczach poddanych procesom przechowywania i ogrzewania
• wyznaczanie parametrów charakteryzujących poprawność metody analitycznej
• wykorzystanie tłuszczów posmażalniczych do produkcji bioestrów
• optymalizacja składu suplementów diety w aspekcie właściwości prozdrowotnych oraz preferencji konsumenckiej
• ocena suplementów diety pod względem wprowadzenia produktów na rynek konsumencki
• badanie wpływu przygotowania naparu herbacianego na zawartość glinu i fluoru
• opracowanie nowych metodyk analitycznych w zakresie analizy całkowitej zawartości witaminy C
• wyznaczanie parametrów charakteryzujących metodę analityczną
Potencjalne możliwości współpracy w obszarze rolno-spożywczym mogą dotyczyć:
1. Charakterystyki przechowalniczej artykułów rolno-spożywczych przy różnych zakresach wilgotności względnej powietrza (charakterystyka właściwości sorpcyjnych materiałów z fazy gazowej jak i wodnej; wyznaczanie izoterm sorpcji związków).
2. Nietypowych analiz chromatograficznych lub wykonywanych techniką voltamperometrii.
3. Opracowywania i oceny jakościowej dodatków do żywności typu „suplementów diety”.
4. Doskonalenia technik pozyskiwania substancji biologicznie aktywnych z surowców roślinnych.
5. Analizy jakościowej i ilościowej olejków eterycznych.
6. Monitoringu stężeń rtęci w żywności, produktach zielarskich, papierosach oraz badanie zawartości tego pierwiastka w organizmie człowieka i zwierząt w uwarunkowaniach środowiskowych.
7. Chromatograficznej oceny jakościowej ogrzewanych i przechowywanych tłuszczów z dodatkami stabilizującymi skład kwasów tłuszczowych.
8. Badania wpływu pulsacyjnego pola elektrycznego na zmiany przepuszczalności błony komórkowej drobnoustrojów (akumulowanie jonów nieorganicznych w komórkach i ich wpływ na aktywność wybranych enzymów).
Kontakt:
Kierownik katedry:
Prof. dr hab. Urszula Pankiewicz
tel. 81-462-33-30
e-mail:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76