Przed nami ostatnie dwa tygodnie rekrutacji. Oprócz czasu na rejestrację, topnieje również ilość wolnych miejsc na naszych kierunkach. Już dziś zapisz się na studia w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie i zadbaj o swoją przyszłość.
Poniżej prezentujemy podsumowanie tegorocznego cyklu „Poznaj naszą ofertę”. W odnośnikach znajdziecie opisy naszych wydziałów oraz każdego z ich kierunków. Dowiedzcie się jaką ofertą dydaktyczną, sprzętem oraz możliwościami rozwoju dla studentów dysponuje każdy z nich.
“Zapraszamy do studiowania na kierunkach studiów oferowanych przez Wydział Agrobioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie!
Prowadzimy kształcenie na kilkunastu kierunkach studiów m.in.: rolnictwo, agrobiznes, agroleśnictwo, bioinżynieria, ekonomia, gospodarka przestrzenna, leśnictwo, turystyka i rekreacja, zarządzanie w biobiznesie a także inżynieria ekologiczna, analityka środowiskowa i przemysłowa, technologia biosurowców i biomateriałów oraz zielone technologie. Wszystkie kierunki studiów są realizowane w oparciu o wysoko wykwalifikowaną kadrę przy wykorzystaniu specjalistycznej, nowoczesnej infrastruktury badawczej. Studia z wykorzystaniem nowoczesnych metod uczenia się i prowadzone w sposób praktyczny (zajęcia terenowe, w laboratoriach i salach komputerowych) pozwolą Ci na wszechstronny rozwój i doskonalenie kompetencji potrzebnych w przyszłej pracy zawodowej. Część zajęć (m.in. wykładowych) prowadzona będzie zdalnie, natomiast zajęcia w systemie stacjonarnym (w budynkach Uczelni) w przypadku kierunków rolnictwo i agrobiznes odbywać się będą poza okresami intensywnych prac polowych. Możesz także pogłębiać swoje kompetencje w wielu studenckich kołach naukowych działających na Wydziale. Kształcąc się u nas możesz znaleźć łatwo pracę w głównych segmentach gospodarki – przemyśle, rolnictwie oraz sektorze usługowym i biznesowym, w szczególności w przedsiębiorstwach zajmujących się wdrażaniem technologii przyjaznych środowisku”
Prof. dr hab. Barbara Kołodziej – dziekan Wydziału Agrobioinżynierii
“Nasi studenci mają szerokie możliwości rozwoju swoich zainteresowań poprzez uczestnictwo w pracach różnych kół naukowych, jak również w ramach wolontariatu w katedrach i klinikach Wydziału. Są autorami i współautorami licznych prac naukowych i popularno-naukowych oraz doniesień konferencyjnych. Możliwość rozwoju zainteresowań zapewnia też bardzo prężnie działający na Wydziale Oddział IVSA Lublin, zrzeszający fantastycznych młodych ludzi, studentów Wydziału.
Studenci WMW od wielu lat plasują się na czołowym miejscu w skali całej uczelni w zakresie udziału w międzynarodowych programach wymiany akademickiej. Co roku duża liczba studentów WMW realizuje część programu studiów, w tym praktyki wakacyjne, w europejskich uczelniach partnerskich. Zebrane wówczas doświadczenia często motywują później już absolwentów Wydziału do wyjazdów na zagraniczne staże absolwenckie.”
Prof. dr hab. Iwona Puzio, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
„Coraz częściej sądowe sprawy przestępstw dokonywanych w oparciu o zwierzęta/produkty pochodzenia zwierzęcego znajdują rozwiązanie na podstawie umiejętnie przeprowadzonej analizy genetycznej/ chemicznej/ toksykologicznej. Dotyczy to w głównej mierze przestępstw z udziałem zwierząt (np. kłusownictwo, przemyt). We współczesnym społeczeństwie wzrasta świadomość nieprawidłowości związanych z produkcją żywności, ale też oszustw bezpośrednio związanych ze zwierzętami w postaci błędów dotyczących ojcostwa lub macierzyństwa (szczególnie gatunków bardzo cennych), kłusownictwa, handlu dzikimi zwierzętami i gatunkami zagrożonymi wyginięciem w oparciu o konwencję waszyngtońską oraz fałszerstw (pasze, substancje pochodzenia zwierzęcego występujących w lekach medycyny azjatyckiej) stąd też potrzeba podejmowania działań uświadamiających w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa oraz propagujących wzorce świadomego społeczeństwa.”
Prof. dr hab. Brygida Ślaska, dziekan Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki.
„Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu to prawie 55 lat tradycji wpisanej w działalność Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Szeroko rozumiane ogrodnictwo i architektura krajobrazu to połączenie nauk przyrodniczych z kreatywną sztuką oraz praktycznymi umiejętnościami produkcji owoców, warzyw, kwiatów, roślin ozdobnych i ziół. Ogrodnictwo ma pozytywny wpływ na nasze życie. Wpływa na jakość powietrza, sprzyja różnorodności biologicznej, poprawia piękno i estetykę domów i krajobrazu, a zapewniając zdrową żywność wpływa na dobre samopoczucie ludzi. Zrównoważona produkcja ogrodnicza oferuje i zawsze będzie oferować możliwości rozwoju kariery zawodowej. Oferta edukacyjna Wydziału obejmuje pięć kierunków studiów realizowanych na studiach I stopnia i są to: ogrodnictwo, architektura krajobrazu, sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne, zielarstwo i fitoprodukty. Studenci mają również możliwość kontynuowania nauki na studiach II stopnia.”
Dr hab. Katarzyna Dzida, prof. uczelni, dziekan Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu.
„Na Wydziale Inżynierii Produkcji oferowanych jest obecnie 11 kierunków studiów, w tym Ekoenergetyka, Geodezja i Kartografia, Gospodarka Obiegu Zamkniętego, Informatyka Przemysłowa, Transport i Logistyka, Technika Rolnicza i Agrotronika, Inżynieria Środowiska, Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Inżynieria Przemysłu Spożywczego, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji (również w języku angielskim – Management and Production Engineering) oraz Zarządzanie Bezpieczeństwem i Jakością Produkcji. Od momentu powstania Wydziału, ukończyło go ponad 12 000 studentów. Na Wydziale pracuje 155 osób w tym 127 nauczycieli akademickich, którzy nie tylko kształcą specjalistów w rozmaitych obszarach związanych z produkcją, usługami i szeroko pojętym zarządzaniem, ale także współpracują z przedsiębiorstwami i instytucjami (krajowymi i zagranicznymi), wpływając na rozwój technologiczny oraz innowacje w wielu różnych sektorach współczesnej gospodarki. Co więcej, na Wydziale Inżynierii Produkcji praktyka odgrywa kluczową rolę, umożliwiając studentom zdobycie nie tylko teoretycznej wiedzy, ale także praktycznych umiejętności potrzebnych do skutecznego funkcjonowania w dzisiejszym świecie biznesu i przemysłu. Odbywa się to poprzez realizację zajęć w nowoczesnych, odpowiednio wyposażonych laboratoriach dydaktycznych i badawczych, udział w zajęciach terenowych, a także możliwość rozwijania swoich pasji, nie tylko naukowych, w licznych, prężnie działających na Wydziale studenckich kołach naukowych. Ukończenie studiów na WIPie nie tylko zwiększa szansę na znalezienie odpowiedniej pracy, ale może stanowić również punkt wyjścia do dalszego kształcenia i pogłębiania nabytej wiedzy, kwalifikacji i kompetencji.”
Prof. dr hab. Dariusz Andrejko, dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji.
„Oferta dydaktyczna Wydziału obejmuje cztery kierunki studiów: technologię żywności i żywienie człowieka, biotechnologię, dietetykę oraz gastronomię i sztukę kulinarną. Wydział dysponuje wysokokwalifikowaną kadrą naukowców oraz specjalistyczną infrastrukturą badawczą i pracowniami technologicznymi do zajęć praktycznych. Kierunki prowadzone na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii od lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół średnich i są wysoko oceniane przez instytucje akredytacyjne, przykładem jest otrzymanie certyfikatu „Studia z Przyszłością” dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Absolwenci prowadzonych przez nas kierunków są poszukiwani na rynku pracy przez firmy z branży rolno- spożywczej i biotechnologicznej, zakładach żywienia zbiorowego, specjalistycznych laboratoriach, placówkach naukowych czy poradniach dietetycznych.”
Prof. dr hab. Waldemar Gustaw, dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii
„Wydział Biologii Środowiskowej oferuje niezwykle ciekawe kierunki studiów powiązane z profilem badawczym tej jednostki. Potwierdzeniem wysokiej jakości badań prowadzonych na Wydziale jest kategoria naukowa A, otrzymanie prestiżowej nagrody Ekolaur Polskiej Izby Ekologii oraz nominacja przez Monitor Biznesu i Monitor Rynkowy – PUBLICITY w kategorii Symbol Nowoczesnego Kształcenia. Obecnie na Wydziale prowadzone jest kształcenie na 6 kierunkach studiów, których program dostosowany jest do wymagań współczesnego rynku pracy i wizji otoczenia społeczno-gospodarczego. Na Wydziale Biologii Środowiskowej można studiować: biologię, w tym specjalność: biologia stosowana oraz biologia sądowa, ochronę środowiska, biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe, biokosmetologię, diagnostykę ekoprzestępczości oraz survival i animację przyrodniczą. Większość z tych kierunków to kierunki unikatowe – czyli takie, które można studiować w Polsce tylko na tym Wydziale. Stwarza to więc niepowtarzalną szansę zdobycia bardzo dobrego, atrakcyjnego i poszukiwanego na rynku pracy wykształcenia.”
Prof. dr hab. Tomasz Mieczan, dziekan Wydziału Biologii Środowiskowej
Biuro Rekrutacji i Promocji Kształcenia
Kontakt w sprawie rekrutacji: tel. 81 445 65 39, 81 445 68 40
Informacje w j. ukraińskim i angielskim: tel. 81 445 66 91
Adres: 20-950 Lublin, ul. Akademicka 15, pokój 211 i 209 (II piętro w budynku dostępna jest winda)
Godziny pracy Biura: 7:00 – 15:00.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP