Realizowane przedmioty
Tematyka realizowanych prac dyplomowych
Zaplecze badawcze:
Laboratoria wyposażone są w następujący sprzęt badawczy:
Pracowania komputerowa wyposażona jest w 10 zestawów komputerowych, na których zainstalowane jest następujące, specjalistyczne oprogramowanie:
Katedra Techniki Cieplnej powstała 1 sierpnia 1989 roku z Zakładu o tej samej nazwie (powołanego uchwałą Senatu AR w Lublinie z dnia 1 lutego 1980 r.), w ramach Instytutu Eksploatacji Maszyn Przemysłu Rolno-Spożywczego. W latach osiemdziesiątych w jednostce prowadzone były przedmioty nie tylko z tego ścisłego zakresu, ale również z chłodnictwa i suszarnictwa. Rozwój kadry naukowo-dydaktycznej, prowadzący do usamodzielnienia, a w niedalekiej przyszłości – do uzyskania przez dwie osoby tytułu profesora, pozwolił wydzielić od czerwca 1994 r. Zakład Chłodnictwa i Suszarnictwa. Od 1 marca 2004 r. Zakład ten został przekształcony jako samodzielnie funkcjonująca Katedra Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego Od początku istnienia funkcję kierownika Katedry Techniki Cieplnej pełniła prof. dr hab. Helena Lisowa. Od 13 lipca 2007 r. kierownikiem zostaje prof. dr hab. Tadeusz Lis, a od 1 maja 2011 r. dr hab. Dariusz Dziki.
Specjalność naukowo-badawcza Katedry:
– suszarnictwo i przechowalnictwo materiałów biologicznych,
– funkcjonalne właściwości żywności,
– termiczne metody przetwarzania żywności,
– inżynieria cieplna przemysłu spożywczego,
– analiza energetyczna procesów cieplnych.
Badania i usługi świadczone przez Katedrę:
Tematyka realizowanych w jednostce badań skupia się wokół wpływu różnych metod suszenia (konwekcyjnego, sublimacyjnego, mikrofalowego) na zmianę właściwości fizycznych i chemicznych suszonej żywności.
W jednostce realizowane są również zagadnienia dotyczące analizy energetycznej i egzergetycznej procesów i urządzeń cieplnych wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym.
Katedra posiada również możliwości określenia wartości energetycznej paliw i biopaliw stałych.
Możemy również określić aktywności wody produktów spożywczych oraz dobrać odpowiednie warunki przechowywania.
Katedra prowadzi także prace z zakresu wzbogacania żywności i projektowania żywności funkcjonalnej.
Kontakt:
Kierownik Katedry
Prof. dr hab. inż. Dariusz Dziki
Tel. 81-461-06-82
e-mail:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Głęboka 28
20-612 Lublin
tel. (+81) 531 96 67
fax. (+81) 531 96 69