Realizowane przedmioty

  • termodynamika
  • termodynamiczne procesy spalania
  • termodynamika techniczna
  • technika cieplna
  • techniki grzewcze
  • termodynamiczne procesy cieplne
  • ogrzewnictwo, wentylacja i klimatyzacja
  • ciepłownictwo i ogrzewnictwo
  • procesy spalania
  • geotermia
  • przenoszenie i bilansowanie pędu masy i energii
  • narzędzia decyzyjne w inżynierii żywności
  • narzędzia analizy finansowej dla przedsiębiorstw
  • suszarnictwo materiałów biologicznych
  • suszarnictwo i przechowalnictwo
  • zarządzanie procesami suszarniczymi
  • obróbka surowców przyprawowych i zielarskich
  • przetwórstwo materiałów biologicznych na cele przemysłowe
  • techniki cieplne w przetwórstwie materiałów biologicznych

Tematyka realizowanych prac dyplomowych

  • zmiany właściwości fizykochemicznych materiałów biologicznych podczas termicznego utrwalania,
  • modelowanie procesu odwadniania materiałów biologicznych,
  • analiza energetyczna i egzergetyczna procesów cieplnych,
  • wpływ zabiegów wstępnych na kinetykę odwadniania i właściwości biomateriałów,
  • optymalizacja procesów cieplnych,
  • projektowanie żywności funkcjonalnej,
  • zarządzanie produkcją żywności,
  • zmiany właściwości fizykochemicznych podczas przechowywania biomateriałów.
  • badania właściwości fizykochemicznych materiałów biologicznych,
  • analiza i modelowanie procesu odwadniania materiałów biologicznych,
  • badania teoretyczne i empiryczne procesów cieplnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności,
  • wpływ zabiegów wstępnych na zmiany właściwości fizycznych i funkcjonalnych biomateriałów,
  • dekohezja materiałów biologicznych,
  • przechowalnictwo materiałów biologicznych
  • wzbogacanie żywności dodatkami funkcjonalnymi.

 
Zaplecze badawcze:

  • Laboratorium suszarnictwa materiałów biologicznych,
  • Laboratorium przechowalnictwa materiałów biologicznych,
  • Pracownia komputerowa.

Laboratoria wyposażone są w następujący sprzęt badawczy: 

  • stanowisko do badań sublimacyjnego suszenia materiałów biologicznych,
  • urządzenie do pomiaru aktywności wody,
  • stanowisko do badań kinetyki konwekcyjnego suszenia,
  • młyn kulowy do ultra drobnego rozdrabniania,
  • kolorymetr,
  • stanowisko do mikrofalowego suszenia żywności
  • komora klimatyczna do przechowywania materiałów biologicznych,
  • derywatograf,
  • spektrofotometr,
  • suszarka próżniowa,
  • urządzenie do analizy składu granulometrycznego,
  • rozdrabniacz nożowy,
  • anemometr,
  • urządzenie do pomiaru wilgotności i temperatury powietrza,
  • stanowisko do pomiaru olejków eterycznych z aparatem Derynga,
  • bomba kalorymetryczna,
  • stanowisko do oznaczania zawartości witaminy C,

Pracowania komputerowa wyposażona jest w 10 zestawów komputerowych, na których zainstalowane jest następujące, specjalistyczne oprogramowanie:

  • program „Air Humidity” (własny – opracowany przez magistrantów KTC),
  • program do obliczeń z zakresu techniki cieplnej „Termodynamika”,
  • program do obliczeń suszarniczych „Dry Pak”,
  • programy do obliczeń z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji i klimatyzacji „Mollier”,
  • program „Air – K.W.”- (własny – opracowany do obliczeń parametrów powietrza wilgotnego).

Katedra Techniki Cieplnej powstała 1 sierpnia 1989 roku z Zakładu o tej samej nazwie (powołanego uchwałą Senatu AR w Lublinie z dnia 1 lutego 1980 r.), w ramach Instytutu Eksploatacji Maszyn Przemysłu Rolno-Spożywczego. W latach osiemdziesiątych w jednostce prowadzone były przedmioty nie tylko z tego ścisłego zakresu, ale również z chłodnictwa i suszarnictwa. Rozwój kadry naukowo-dydaktycznej, prowadzący do usamodzielnienia, a w niedalekiej przyszłości – do uzyskania przez dwie osoby tytułu profesora, pozwolił wydzielić od czerwca 1994 r. Zakład Chłodnictwa i Suszarnictwa. Od 1 marca 2004 r. Zakład ten został przekształcony jako samodzielnie funkcjonująca Katedra Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego Od początku istnienia funkcję kierownika Katedry Techniki Cieplnej pełniła prof. dr hab. Helena Lisowa. Od 13 lipca 2007 r. kierownikiem zostaje prof. dr hab. Tadeusz Lis, a od 1 maja 2011 r. dr hab. Dariusz Dziki.

Specjalność naukowo-badawcza Katedry:

 – suszarnictwo i przechowalnictwo materiałów biologicznych,

 – funkcjonalne właściwości żywności,

– termiczne metody przetwarzania żywności,

 – inżynieria cieplna przemysłu spożywczego,

– analiza energetyczna procesów cieplnych.

Badania i usługi świadczone przez Katedrę:

Tematyka realizowanych w jednostce badań skupia się wokół wpływu różnych metod suszenia (konwekcyjnego, sublimacyjnego, mikrofalowego) na zmianę właściwości fizycznych i chemicznych suszonej żywności.

W jednostce realizowane są również zagadnienia dotyczące analizy energetycznej i egzergetycznej procesów i urządzeń cieplnych wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym.

Katedra posiada również możliwości określenia wartości energetycznej paliw i biopaliw stałych.

Możemy również określić aktywności wody produktów spożywczych oraz dobrać odpowiednie warunki przechowywania.

Katedra prowadzi także prace z zakresu wzbogacania żywności i projektowania żywności funkcjonalnej.

 

Kontakt:

 Kierownik Katedry
Prof. dr hab. inż. Dariusz Dziki
Tel. 81-461-06-82
e-mail: