• Regulamin BHP obowiązujący w pracowniach studenckich

    Niedozwolone jest dopuszczenie studentów do zajęć na Pracowniach Fizyki bez uprzedniego zaznajomienia ich z przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy.

    W związku z powyższym studenci zobowiązani są do przestrzegania następujących zasad:

    1. Należy zapoznać się z umiejscowieniem głównego wyłącznika energii elektrycznej oraz innych wyłączników umożliwiających natychmiastowe odłączenie stanowisk pracy od źródeł prądu.
    2. Wykonywać ćwiczenia tylko na stanowisku wskazanym przez prowadzącego zajęcia. Nie wolno używać innego sprzętu niż przydzielony do tego ćwiczenia oraz zabrania się samowolnego przechodzenia do innych stanowisk pomiarowych.
    3. Włączanie urządzeń i zestawionych obwodów elektrycznych do źródeł zasilania, może być dokonane jedynie przez prowadzącego zajęcia ze studentami lub osobę upoważnioną.
    4. Przy pracy z obwodami elektrycznymi zmontowanymi samodzielnie, należy zachować szczególną ostrożność. Modyfikowanie zbudowanego obwodu jest dozwolone jedynie po odłączeniu napięcia zasilającego i jedynie pod nadzorem prowadzącego ćwiczenia.
    5. Zabronione jest otwieranie obudów oraz manipulowanie wewnątrz aparatury.
    6. Nie wolno dotykać nieizolowanych elementów maszyn, urządzeń, aparatury znajdującej się pod napięciem oraz elementów urządzeń wirujących.
    7. W przypadku porażenia prądem elektrycznym należy odłączyć poszkodowanego od źródła prądu i w razie potrzeby przystąpić do czynności ratunkowych.
    8. Nie wolno patrzeć bezpośrednio w wiązkę promieniowania laserowego i mikrofalowego. Należy unikać promieniowania rozproszonego i odbitego lasera.
    9. Należy bardzo ostrożnie obchodzić się z termometrami rtęciowymi oraz innymi elementami zawierającymi rtęć.
    10. Należy zachować środki ostrożności podczas prac z użyciem substancji i preparatów chemicznych.
    11. Wszystkie urazy, skaleczenia, poparzenia lub zatrucia należy bezzwłocznie zgłosić u prowadzącego ćwiczenia.
    12. W przypadku wątpliwości i uwag dotyczących bezpieczeństwa pracy należy skontaktować się z prowadzącym zajęcia.
    13. Należy ściśle przestrzegać obowiązków wynikających z instrukcji przeciwpożarowej.
    14. O zakończeniu pracy należy powiadomić osobę prowadzącą w celu sprawdzenia stanowiska.
    15. W pomieszczeniach – pracowniach, w których odbywają się zajęcia nie wolno spożywać pokarmów i napojów oraz palić tytoniu.
    16. Wszyscy studenci odbywający ćwiczenia na Pracowni Fizycznej potwierdzają przyjęcie do wiadomości powyższych zaleceń – ustaleń własnoręcznym podpisem.
    17. Należy bezwzględnie przestrzegać zapisów Zarządzenia nr 82 Rektora UP w Lublinie z dnia 1 września 2020 r. wraz z załącznikiem 2 do tego zarządzenia.
    18. Przed rozpoczęciem zajęć studenci czekają przed drzwiami głównymi Katedry Biofizyki. Na zajęcia są zapraszani przez osobę prowadzącą. Proszę nie czekać na rozpoczęcie zajęć przed Pracowniami Fizyki na korytarzu.
    19. Studenci muszą posiadać maseczki zakrywające usta i nos.
    20. Przed wejściem na salę obowiązkowa jest dezynfekcja rąk.
    21. Przed rozpoczęciem zajęć należy wyłączyć wszystkie telefony komórkowe. Zabrania się korzystania z telefonów w trakcie trwania zajęć w pracowni.
    22. Zasady przydzielania ćwiczeń do wykonania oraz uzyskania zaliczenia przedstawia prowadzący zajęcia.
     
    Kierownik Katedry Biofizyki
    Prof. dr hab. Bożena Gładyszewska
     
    Dodatkowe zalecenia:
    • Wszystkie wydawane przyrządy służące do wykonania ćwiczeń, po ich wykonaniu, oddajemy prowadzącemu zajęcia.
  • Pracownie studenckie - zagadnienia do ćwiczeń laboratoryjnych

    W przypadku wszystkich ćwiczeń obowiązuje znajomość wielkości i jednostek fizycznych, ich krotności oraz umiejętność konwersji! 

    Dioda półprzewodnikowa 

    • Teoria pasmowa ciała stałego.
    • Model pasmowy izolatora półprzewodnika i przewodnika.
    • Poziom Fermiego.
    • Półprzewodniki samoistny – schemat pasmowy w T = 0 K i T > 0 K.
    • Półprzewodniki domieszkowe typu “n” i “p” – schematy pasmowe T = 0 K i T > 0 K.
    • Złącze p-n nie spolaryzowane. Złącze p-n spolaryzowane w kierunku przewodzenia. Złącze p-n spolaryzowane w kierunku zaporowym.
    • Charakterystyka prądowo-napięciowa diody półprzewodnikowej.
    • Wyznaczenie charakterystyki diody – schematy układów pomiarowych.

    Tabela

    Elektroliza

    • Prąd elektryczny w cieczach i gazach.
    • Natężenie prądu i jego jednostki.
    • Dysocjacja i stopień dysocjacji.
    • Elektroliza.
    • Przewodność elektrolityczna i ruchliwość jonów.
    • I i II prawo elektrolizy Faradaya.
    • Sens fizyczny równoważnika elektrochemicznego i stałej Faradaya.

    Tabela

    Entalpia

    • Wyznaczanie zmiany entalpii podczas rozpuszczania ciał krystalicznych.
    • Podstawowe pojęcia termodynamiki, energia wewnętrzna.
    • I zasada termodynamiki.
    • Praca objętościowa. Jednostka pracy.
    • Energetyczny opis przemian gazowych: izochorycznej i izobarycznej, entalpia.
    • Procesy egzotermiczne i endotermiczne.

    Tabela

    Entropia

    • Wyznaczenie zmiany entropii układu podczas topnienia lodu.
    • Podstawowe pojęcia termodynamiki.
    • I zasada termodynamiki.
    • Zasada zachowania energii.
    • Energetyczny opis przemian gazowych, entalpia.
    • Procesy odwracalne i nieodwracalne.
    • II zasada termodynamiki w ujęciu jakościowym.
    • Entropia ilościowe ujęcie II zasady.

    Tabela
    Wykonane ćwiczenia

    Laser – Siatka dyfrakcyjna

    • Wyznaczenie stałej siatki lub długości fali światła.
    • Fala elektromagnetyczna.
    • Prawa Maxwella.
    • Dyfrakcja i interferencja światła.
    • Doświadczenie Younga.
    • Siatka dyfrakcyjna.
    • Warunki powstawania prążków jasnych oraz ciemnych.

    Tabela
    Wykonanie ćwiczenia

    Lepkość cieczy, Wiskozymetr HÖPPLERA

    • Wyznaczanie współczynnika napięcia powierzchniowego.
    • Ciecze newtonowskie i nienewtonowskie.
    • Przepływ laminarny i przepływ burzliwy.
    • Lepkość cieczy, współczynnik lepkości i jego sens fizyczny.
    • Siłą oporu lepkości wg Newtona.
    • Siła Stokesa; prawo Stokesa.
    • Ruch kulki w cieczy.
    • Prawo Poisseuille’a.

    Tabela Lepkość (sala 6, 15), Tabela Wiskozymetr (sala 14)
    Wykonane ćwiczenia

    Mikroskop

    • Bieg promieni w mikroskopie.
    • Powiększenie mikroskopu.
    • Zdolność rozdzielcza mikroskopu.
    • Ugięcie światła.
    • Siatka dyfrakcyjna.
    • Sposoby zwiększenia zdolności rozdzielczej mikroskopu.
    • Prawo załamania.
    • Bieg promienia w płytce płasko-równoległej.
    • Wzory soczewkowe i wady odwzorowań soczewek.

    Tabela

    Moment siły

    • Badanie warunków równowagi bryły sztywnej.
    • Bryła sztywna. Moment siły jako wektor.
    • Moment bezwładności, tw. Steinera.
    • Zasady dynamiki dla ruchu postępowego i obrotowego.
    • Warunki równowagi ciała sztywnego.
    • Jednostki siły.

    Tabela
    Wykonanie ćwiczenia

    Polarymetr

    • Wyznaczenie stężenia roztworu cukru.
    • Fala elektromagnetyczna.
    • Drgania wektora świetlnego w świetle nie spolaryzowanym i spolaryzowanym.
    • Polaryzacji światła: przez odbicie – prawo Brewstera.
    • Dwójłomność, dichroizm.
    • Pryzmat Nicola.
    • Skręcenie płaszczyzny polaryzacji przez roztwory optycznie czynne.
    • Budowa i działanie polarymetru.
    • Noniusz (suwmiarka).

    Tabela

    Prawo Ohma

    • Wyznaczenie oporu.
    • Prąd elektryczny natężenie.
    • Prawo Ohma.
    • Opór elektryczny i jego zależność od parametrów geometrycznych i temperatury, nadprzewodnictwo.
    • I i II prawo Kirchhoffa.
    • Budowa amperomierza i woltomierza, zmiany zakresów skali.
    • Metody pomiarów oporu.
    • Jednostki elektryczne.

    Tabela

    Promieniotwórczość

    Wyznaczenie współczynnika absorpcji promieniowania.

    • Budowa jądra atomowego, energia wiązania.
    • Promieniowanie jądrowe rodzaje, własności.
    • Pochłanianie promieniowania, prawo osłabienia.
    • Przemiany promieniotwórcze, promieniotwórczość naturalna i sztuczna.
    • Prawo rozpadu promieniotwórczego.
    • Aktywność źródeł.
    • Oddziaływanie biologiczne promieniowania jonizującego.

    Tabela

    Przepływ krwi

    • Układ termodynamiczny i parametry stanu
    • Zerowa zasada termodynamiki
    • Temperatura i energia cząstek, skale temperatur
    • Energia wewnętrzna oraz praca w termodynamice
    • Ciepło, proces przekazywania i wymiany ciepła
    • Ciepło właściwe, pojemność cieplna
    • Rozszerzalność cieplna
    • I zasada termodynamiki (matematycznie oraz słownie)
    • Bilans cieplny i zasady jego zapisu.

    Tabela

    Refraktometr

    • Zależność współczynnika załamania od stężenia roztworu.
    • Światło jako fala elektromagnetyczna.
    • Prawo odbicia i załamania światła.
    • Współczynnik załamania względny i bezwzględny.
    • Całkowite wewnętrzne odbicie, kąt graniczny.
    • Refraktometr Abbego.

    Tabela

    Soczewki

    • Wyznaczanie zdolności skupiającej.
    • Prawo odbicia i załamania światła.
    • Współczynnik załamania względny i bezwzględny.
    • Powstawanie obrazów w soczewkach.
    • Równania soczewkowe, zależność ogniskowej od parametrów soczewki, powiększenie.
    • Zdolność skupiająca soczewki i układów soczewek.
    • Dioptria.
    • Metoda Bessela wyznaczania ogniskowej soczewki.

    Tabela

    Spektrofotometria absorpcyjna z zakresu UV-Vis.

    • Podstawowe wielkości opisujące promieniowanie EM i zakres widzialny(Vis), ultrafiolet (UV) i podczerwień (IR).
    • Formy energii wewnętrznej cząsteczek.
    • Powstawanie widm absorpcyjnych, prawdopodobieństwo absorpcji, reguły wyboru.
    • Różnice w widmach elektronowych atomów oraz prostych cząsteczek w stanie gazowym i barwników w roztworach.
    • Absorbancja (A) i transmitancję (T) ? Związek między A a T?
    • Prawo Lamberta – Beera, odstępstwa od tego prawa. Współczynnik ekstyncji – jednostki i typowe wartości.
    • Diagram stanów elektronowych Jabłońskiego ( stany singletowe i trypletowe, przekazywanie energii), przesunięcie Stokesa.
    • Podstawowe jednostki energii w spektroskopii.

    Tabela

    Stalagmometr (Napięcie powierzchniowe cieczy)

    Wyznaczanie współczynnika napięcia powierzchniowego.

    • Kinetyczno-molekularna teoria budowy cieczy.
    • Siły międzycząsteczkowe.
    • Ciśnienie molekularne.
    • Ciśnienie powierzchni zakrzywionej, wzór Laplace’a.
    • Adhezja i kohezja.
    • Powstawanie menisku, włoskowatość.
    • Metody pomiaru współczynnika napięcia powierzchniowego.  

    Tabela
    Wykonanie ćwiczenia

    Termoogniwo – Termopara

    • Wiązania metaliczne.
    • Praca wyjścia elektronów z metalu.
    • Elektronowolt.
    • Poziom Fermiego.
    • Kontaktowa różnica potencjałów na złączu dwóch metali.
    • Zjawisko termoelektryczne.
    • Praktyczne zastosowanie termoelementów.

    Tabela
    Wykonanie ćwiczenia

    Ultradźwięki

    Wyznaczenie prędkości fal ultradźwiękowych lub modułu Younga.

    • Fale mechaniczne, równanie fali płaskiej, rodzaje fal.
    • Prędkość i natężenie fali.
    • Zależność prędkości od właściwości sprężystych ośrodka.
    • Prawo Hookea, moduł Younga.
    • Fale akustyczne, ultradźwięki.
    • Ciśnienie akustyczne i natężenie dźwięku, głośność.
    • Wytwarzanie ultradźwięków, zastosowania czynne i bierne.

    Tabela

    Wykonane ćwiczenia

    Tabela wykonania ćwiczeń – Ultradźwięki (sala 15)

     

    Wahadło fizyczne

    • Zasady dynamiki dla ruchu obrotowego.
    • Moment bezwładności, twierdzenie Steinera.
    • Drgania harmoniczne nie tłumione i tłumione.
    • Wahadło fizyczne.
    • Moment siły jako wektor

    Tabela
    Wykonane ćwiczenia

    Wahadło matematyczne

    Wyznaczenie przyśpieszenia ziemskiego.

    • Ruch harmoniczny prosty, wykresy i wzory na wychylenie, prędkość i przyśpieszenie w tym ruchu.
    • Wahadło matematyczne – definicja, wyprowadzenie wzoru na okres drgań.
    • Prawo powszechnego ciążenia.
    • Częstotliwość, amplituda i okres drgań wahadła.

    Tabela
    Wykonanie ćwiczenia

    Wahadło sprężynowe

    • Ruch harmoniczny nietłumiony i tłumiony (opis, wykresy, wzory);
    • Wychylenie, prędkość i przyspieszenie w ruchu harmonicznym (opis, wykresy, wzory);
    • Częstotliwość, okres i amplituda drgań;
    • Pojęcie ciężaru i masy;
    • Ruch drgający ciała zawieszonego na sprężynie;
    • Prawo Hooke’a
    • Pojecie izochronizmu drgań

    Tabela

Modelowanie matematyczne i komputerowa symulacja ruchu struktur mechanicznych i biomechanicznych.

  • Analiza struktur biomechanicznych, głównie układu lokomocyjnego człowieka
  • Analiza układów biomechaniczno-mechanicznych w układzie człowiek-maszyna.

Badanie właściwości mechanicznych cienkowarstwowych materiałów biologicznych. Materiały biodegradowalne.

  • Badanie zmienności cech fizycznych materiałów otrzymywanych z modyfikowanej skrobi termoplastycznej TPS.
  • Badania spektroskopowe, mikrokalorymetryczne, dyfraktometryczne win i miodów gatunkowych, estrów metylowych pochodzenia roślinnego oraz innych naturalnych produktów żywnościowych wraz z dodatkami.

Badanie zmian strukturalnych, fizykochemicznych oraz chemicznych materiałów biologicznych pod wpływem czynników żywieniowych i środowiskowych oraz modelowych błon biologicznych poddanych działaniu nanocząstek metali.

  • Oddziaływania molekularne pomiędzy błonami lipidowymi a cząsteczkami aktywnymi biologicznie w produktach rolniczych.
  • Rośliny i zwierzęta jako bioindykatory wpływu czynników fizycznych i chemicznych na jakośćśrodowiska.
  • Badanie wpływu stymulacji nasion roślin uprawnych, polami magnetycznymi i elektrycznymi oraz wodą uzdatnianą magnetycznie, na kiełkowanie, wzrost siewek, skład chemiczny oraz ich parametry fotosyntetyczne.

Badania biomechaniki i struktury tkanek oraz właściwości funkcjonalnych substancji bioaktywnych w układach naturalnych i modelowych (in vivo i in vitro).

  • Badanie wpływu wybranych składników diety oraz substancji bioaktywnych (w tym suplementów) oraz substancji toksycznych na właściwości strukturalne i wytrzymałościowe np. tkanki kostnej, morfologię jelit, strukturę szkliwa zębów.
  • Badania mają na celu opracowanie nowych zaleceńżywieniowych dla zwierząt oraz planów dietetycznych dla ludzi (profilaktyka chorób metabolicznych, w tym osteopenii i osteoporozy).

Organizacja molekularna związków biologicznie czynnych w modelowych układach biologicznych w świetle badań spektroskopowych i strukturalnych.

  • Badania efektów fluorescencyjnych (podwójnej fluorescencji) wybranych związków z grupy 1,3,4-tiadiazoli oraz hybryd tiadiazolowo-kumarynowych w środowisku wodnym, wybranych rozpuszczalnikach organicznych, kryształach oraz modelowych układach o znaczeniu biologicznym.
  • Badania oddziaływań molekularnych wybranych związków z grupy 1,3,4-tiadiazoli w modelowych układach biologicznych (układy liposomalne oraz wielowarstwy lipidowe).
  • Badania spektroskopowe z grupy 7-aminokumaryn, 1,3,4-tiadiazoli z wybranymi jonami metali bloku d.

W 1948 roku, w ramach Wydziału Rolnego UMCS, powstał Zakład Fizyki, którego kierownikiem został prof. Wacław Staszewski (twórca pierwszych Pokazów z Fizyki na UMCS, 1948-1953), a następnie prof. Włodzimierz Żuk (1953-1955), dr Edward Dowgird (1955-1960, 1962-1969), doc. Witold Urbański (1960-1962), doc. Andrzej Zdanowicz (1969-1977), dr Czesław Sawicki (1977-1979) oraz prof. dr hab. Roman Koper (1979-2007).

Po utworzeniu Wyższej Szkoły Rolniczej w Lublinie, zakład rozpoczął funkcjonowanie w ramach tej uczelni. W roku 1970, z chwilą powstania Wydziału Techniki Rolniczej (obecnie Wydziału Inżynierii Produkcji), Zakład Fizyki został włączony do tego Wydziału jako Zakład Mechaniki i Fizyki Technicznej, a jednym z jego kuratorów był prof. dr hab. Janusz Haman, który ukierunkował tematykę prac badawczych pod kątem potrzeb rolnictwa.

Katedra Fizyki w czasie swojego istnienia przeżywała ogromne trudności lokalowe i aparaturowe, dlatego w czasie początkowej fazy działalności pełniła głównie funkcję kształcącą, a wsparcie procesu dydaktycznego otrzymywała z UMCS. Przeniesienie Katedry do nowych pomieszczeń przy ul. Akademickiej 13 znacznie poprawiło sytuację . Można było zorganizować pracownie dydaktyczne dla studentów wszystkich wydziałów Akademii Rolniczej oraz pracownie badawcze.

W 1992 roku nastąpiło przekształcenie Zakładu w Katedrę Fizyki, której kierownikiem został prof. dr hab. Roman Koper, a w roku 2004 funkcję tę powierzono prof. dr hab. Stanisławowi Pietruszewskiemu. Od 2015 roku kierownikiem Katedry jest prof. dr hab. Bożena Gładyszewska. 

Od początku swojej działalności, tematyka prac badawczych Katedry koncentrowała się wokół zagadnień agrofizycznych. Zakres prowadzonych prac obejmował zagadnienia dotyczące mechaniki gruntów, właściwości mechanicznych i termicznych materiałów roślinnych oraz wykorzystania technik elastooptyki, holografii, ultradźwięków i spektrometrii masowej w agrotechnice. W 2000 roku rozpoczęto badania z zakresu biofizyki.

W 2018 roku, w związku z trwającą w ostatnich latach zmianą głównej tematyki badań naukowych prowadzonych w Katedrze Fizyki, nastąpiła zmiana nazwy na Katerę Biofizyki, która dobrze odzwierciedla aktualny profil prowadzonych w Katedrze prac badawczych oraz prowadzonej dydaktyki. Od 1 września 2019 roku Katedra Biofizyki funkcjonuje w ramach nowopowstałego Wydziału Biologii Środowiskowej. Aktualnie prowadzone badania należą do obszaru biofizyki, nauki o zwierzętach oraz biologii środowiskowej. Prace te koncentrują się na badaniach spektroskopowych i strukturalnych związków biologicznie czynnych w modelowych układach biologicznych, badaniach zmian w strukturze materiałów pochodzenia biologicznego, zachodzących pod wpływem czynników żywieniowych i środowiskowych oraz tworzeniu modeli matematyczno-statystycznych tych zjawisk. Intensywnie rozwija się także profil badawczy  dotyczący oddziaływań molekularnych pomiędzy błonami lipidowymi a cząsteczkami aktywnymi biologicznie oraz badania biomechaniki i struktury tkanek, a także właściwości funkcjonalnych substancji bioaktywnych w układach naturalnych i modelowych (in vivo i in vitro). W Katedrze Biofizyki prowadzone są również badania właściwości mechanicznych cienkowarstwowych materiałów biologicznych, w tym materiałów biodegradowalnych.

Obecnie w Katedrze zatrudnionych jest 10 nauczycieli akademickich, a kadrę inżynieryjno-techniczną stanowi grupa 4 osób. W latach 2018-2019 nastąpił dynamiczny rozwój kadry naukowej. Trzech pracowników Katedry otrzymało stopień naukowy doktora habilitowanego i przeprowadzono dwa przewody doktorskie.

W pierwszym rzędzie stoją (od lewej): dr hab. Marta Arczewska, mgr Agnieszka Kornarzyńska-Gregorowicz, dr Izabela Świetlicka, prof. dr hab. Bożena Gładyszewska, prof. dr hab. Agnieszka Sujak.

W drugim rzędzie stoją (od lewej): dr inż. Agata Dziwulska-Hunek, dr Alicja Matwijczuk, dr hab. inż. Andrzej Stępniewski, dr hab. Siemowit Muszyński, prof. uczelni, dr hab. Arkadiusz Matwijczuk, prof. uczelni, mgr inż. Piotr Ścibak.

Wykaz publikacji za rok 2021

 

  1. The protective role of alpha-ketoglutaric acid on the growth and bone development of experimentally induced perinatal growth-retarded piglets.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] NATALIA BURMAŃCZUK, PIOTR DOBROWOLSKI, MAŁGORZATA ŚWIĄTKIEWICZ, JANINE DONALDSON, ARTUR BURMAŃCZUK, MARIA MIELNIK-BŁASZCZAK, DAMIAN KUC, SZYMON MILEWSKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Animals 2021 Vol. 11 Issue 1 Article number 137, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani11010137

 

  1. Alterations in Small Intestine and Liver Morphology, Immunolocalization of Leptin, Ghrelin and Nesfatin-1 as Well as Immunoexpression of Tight Junction Proteins in Intestinal Mucosa after Gastrectomy in Rat Model.[AUT. KORESP.] IWONA PUZIO, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] PIOTR DOBROWOLSKI, MAŁGORZATA KAPICA, MARTA PAWŁOWSKA-OLSZEWSKA, JANINE DONALDSON, EWA TOMASZEWSKA.  Clin. Med 2021 Vol.10 Issue 2 Article number 272, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/jcm10020272

 

  1. Effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) mousse on properties of probiotic yoghurt.[AUT.] ANETA BRODZIAK, JOLANTA KRÓL, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, [AUT. KORESP.] TOMASZ CZERNECKI, [AUT.] PAWEŁ GLIBOWSKI, ŁUKASZ WLAZŁO, ANNA LITWIŃCZUK. Appl. Sci.-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 2 Article number 545, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app11020545

 

  1. The effect of maternal HMB supplementation on bone mechanical and geometrical properties, as well as histomorphometry and immunolocalization of VEGF, TIMP2, MMP13, BMP2 in the bone and cartilage tissue of the humerus of their newborn piglets.[AUT.] AGNIESZKA TOMCZYK-WARUNEK, [AUT. KORESP.] TOMASZ BLICHARSKI, [AUT.] JAROMIR JARECKI, PIOTR DOBROWOLSKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, LUCIO C. ROVATI. PloS One 2021 Vol. 16 Iss. 2 e0240642, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0240642

 

  1. Effect of pre-sowing magnetic field treatment on enzymes and phytohormones in Pea (Pisum sativumL.) seeds and seedlings.[AUT.] JANUSZ PODLEŚNY, ANNA PODLEŚNA, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, [AUT. KORESP.] JOLANTA BOJARSZCZUK. Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 3 Article number 494, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy11030494

 

  1. Cholesterol content, fatty acid profile and health lipid indices in the egg yolk of eggs from hens at the end of the laying cycle, following alpha-ketoglutarate supplementation.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, PIOTR DOMARADZKI, RENATA PYZ-ŁUKASIK, JANINE DONALDSON, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ. Foods 2021 Vol. 10 Issue 3 Article number 596, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods10030596

 

  1. β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB) supplementation prevents bone loss during pregnancy – novel evidence from aspiny mouse (Acomys cahirinus) model.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] JANINE DONALDSON, JAKUB KOSIŃSKI, PIOTR DOBROWOLSKI, AGNIESZKA TOMCZYK-WARUNEK, MONIKA HUŁAS-STASIAK, KRZYSZTOF LAMORSKI, DOROTA LASKOWSKA-WOŹNIAK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, RUDOLF BLICHARSKI, TOMASZ BLICHARSKI.  J. Mol. Sci. 2021 Vol. 22 Issue 6 Article number 3047, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms22063047

 

  1. Influence of silver nanoparticles, laser light and electromagnetic stimulation of seeds on germination rate and photosynthetic parameters in pumpkin (Cucurbita pepo) leaves.[AUT.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, MAGDALENA KACHEL, MARIUSZ GAGOŚ, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK. Appl. Sci.-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 6 Article number 2780, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app11062780

 

  1. The influence of dietary fibers on physicochemical properties of acid casein processed cheese sauces obtained with whey proteins and coconut Oil or anhydrous milk fat. [AUT.] JAGODA SZAFRAŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, IGOR TOMASEVIC, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ. Foods 2021 Vol. 10 Issue 4 Article number 759, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods10040759

 

  1. Modern hybrid rye, as an alternative energy source for broiler chickens, improves the absorption surface of the small intestine depending on the intestinal part and xylanase supplementation.[AUT. KORESP.] JANINE DONALDSON, [AUT.] SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, SYLWIA SZYMAŃCZYK, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI, ANNA ZACHARKO-SIEMBIDA, KATARZYNA KRAS, JOSE LUIS VALVERDE PIEDRA, TOMASZ SCHWARZ, EWA TOMASZEWSKA, [AUT. KORESP.] PIOTR DOBROWOLSKI. Animals 2021 Vol. 11 Issue 5 Article number 1349, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani11051349

 

  1. The concentration of selected heavy metals in muscles, liver and kidneys of pigs fed standard diets and diets containing60% of new rye varieties.[AUT.] AGNIESZKA CHAŁABIS-MAZUREK, [AUT. KORESP.] JOSE LUIS VALVERDE PIEDRA, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, SYLWIA SZYMAŃCZYK, SYLWESTER KOWALIK, MARCIN B. ARCISZEWSKI, ANNA ZACHARKO-SIEMBIDA, TOMASZ SCHWARZ. Animals 2021 Vol. 11 Issue 5 Article number 1377, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ani11051377

 

  1. The effects of prenatal supplementation with β-hydroxy-β-methylbutyrate and/or alpha-ketoglutaric acid on the development and maturation of mink intestines are dependent on the number of pregnancies and the sex of the offspring.[AUT. KORESP.] PIOTR DOBROWOLSKI, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, JANINE DONALDSON, ANDRZEJ JAKUBCZAK, ANDRZEJ ŻMUDA, IWONA TASZKUN, KAROL RYCERZ, MARIA MIELNIK-BŁASZCZAK, DAMIAN KUC, EWA TOMASZEWSKA. Animals 2021 Vol. 11 Issue 5 Article number 1468, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani11051468

 

  1. Changes in the intestinal histomorphometry, the expression of intestinal tight junction proteins, and the bone structure and liver of pre-laying hens following oral administration of fumonisins for 21 days.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] HALYNA RUDYK, PIOTR DOBROWOLSKI, JANINE DONALDSON, IZABELA ŚWIETLICKA, IWONA PUZIO, DANIEL KAMIŃSKI, DARIUSZ WIĄCEK, VOLODYMYR KUSHNIR, OKSANA BREZVYN, VIKTOR MUZYKA, RENATA DORACZYŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, IHOR KOTSYUMBASΠ. Toxins 2021 Vol.13 Issue 6 Article number 375, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/toxins13060375

 

  1. Physical properties, spectroscopic, microscopic, X-ray, and chemometric analysis of starch films enriched with selected functional additives.[AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] KAROL KUPRYANIUK, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MARCIN MITRUS, MAREK MILANOWSKI, JAKUB SOJA, IWONA BUDZIAK-WIECZOREK, DARIUSZ KARCZ, DANIEL KAMIŃSKI, SŁAWOMIR KULESZA, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, KAMILA KASPRZAK-DROZD, MAREK GANCARZ, IWONA KOWALSKA, LIDIA ŚLUSARCZYK, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Materials 2021 Vol. 14 Iss. 10 Article number 2673, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma14102673

 

  1. Pulsed electric field (PEF) enhances iron uptake by the yeast Saccharomyces cerevisiae.[AUT.] KAROLINA NOWOSAD, [AUT. KORESP.] MONIKA SUJKA, [AUT.] U[RSZULA] PANKIEWICZ, DAMIJAN MIKLAVČIČ, MARTA ARCZEWSKA. Biomolecules 2021 Vol. 11 Iss. 6 Article number 850, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.3390/biom11060850

 

  1. Biodirected synthesis of silver nanoparticles using aqueous honey solutions and evaluation of their antifungal Activity against pathogenic Candida Spp..[AUT. KORESP.] GRZEGORZ CZERNEL, [AUT.] DOMINIKA BLOCH, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, JOLANTA CIEŚLA, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, MARIUSZ FLOREK, MARIUSZ GAGOŚ.  J. Mol. Sci. 2021 Vol. 22 Issue 14 Article number: 7715, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms22147715

 

  1. Proteins in food systems – bionanomaterials, conventional and unconventional sources, functional properties, and development opportunities.[AUT.] JAN MAŁECKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ. Polymers (Basel) 2021 Vol. 13 Issue 15 2506, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/polym13152506

 

  1. Retrospective study of nosocomial infections in the orthopaedic and rehabilitation clinic of the Medical University of Lublin in the years 2018–2020.[AUT.] AGNIESZKA TOMCZYK-WARUNEK, [AUT. KORESP.] TOMASZ BLICHARSKI, [AUT.] RUDOLF BLICHARSKI, RYSZARD PLUTA, PIOTR DOBROWOLSKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, MIROSŁAW JABŁOŃSKI.  Clin. Med 2021 Vol.10 Issue 14 Article number 3179, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/jcm10143179

 

  1. Quality assessment of honey powders obtained by high- and low-temperature spray drying.[AUT. KORESP.] ALEKSANDRA JEDLIŃSKA, [AUT.] ARTUR WIKTOR, DOROTA WITROWA-RAJCHERT, DOROTA DEREWIAKA, RAFAŁ WOŁOSIAK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, A[GNIESZKA] NIEMCZYNOWICZ, KATARZYNA SAMBORSKA.  Sci.-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 1 Article number 224, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app11010224

 

  1. Fourier transform infrared microspectroscopy combined with principal component analysis and artificial neural networks for the study of the effect of β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB) supplementation on articular cartilage.[AUT. KORESP.] IZABELA ŚWIETLICKA, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, CARINA PREIN, HAUKE CLAUSEN-SCHAUMANN, ATTILA ASZODI, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI, TOMASZ BLICHARSKI, MARIUSZ GAGOŚ, MICHAŁ ŚWIETLICKI, PIOTR DOBROWOLSKI, KATARZYNA KRAS, EWA TOMASZEWSKA, [AUT. KORESP.] MARTA ARCZEWSKA.  J. Mol. Sci. 2021 Vol. 22 Issue 7 Article number 9189, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms22179189

 

  1. Novel coumarin-thiadiazole hybrids and their cu(ii) and zn(ii) complexes as potential antimicrobial agents and acetylcholinesterase inhibitors.[AUT. KORESP.] DARIUSZ KARCZ, [AUT.] KAROLINA STARZAK, EWA CISZKOWICZ, KATARZYNA LECKA-SZLACHTA, DANIEL KAMIŃSKI, BERNADETTE CREAVEN, HOLLIE JENKINS, PIOTR RADOMSKI, ANNA MIŁOŚ, LIDIA ŚLUSARCZYK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK.  J. Mol. Sci. 2021 Vol. 22 Issue 18 Article number 9709, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms22189709

 

  1. Chemometric approach to characterization of the selected grape seed oils based on their fatty acids composition and FTIR spectroscopy.[AUT.] MAŠÁN VLADIMÍR, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, [AUT.] AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, RADOSŁAW A. KYCIA, DARIUSZ KARCZ, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, LIDIA ŚLUSARCZYK, PATRIK BURG.  Rep. (Nat. Publ. Group) 2021 Vol.11 Article number 19256, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-021-98763-6

 

  1. The intestinal barrier in health and disease in livestock animals.[AUT.] D. LASKOWSKA-WOŹNIAK.  Tvarin 2021 Vol. 23 no 3 : Proceedings of The 1st Ukrainian-Polish Scientific Forum Agro-Bio Perspectives, 29030 September 2021, Lviv, Ukraine s. 69.
 

Wykaz publikacji za rok 2020

 

  1. The Influence of Kaolin Clay on the Mechanical Properties and Structure of Thermoplastic Starch Films. [AUT. KORESP.] ANITA KWAŚNIEWSKA, [AUT.] DARIUSZ CHOCYK, GRZEGORZ GŁADYSZEWSKI, JAROSŁAW BORC, MICHAŁ ŚWIETLICKI, BOŻENA GŁADYSZEWSKA. Polymers (Basel) 2020 Vol. 12 Issue 1 s. 1-10, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/polym12010073

 

  1. Co-gelation of gluten and gelatin as a novel functional materialformation method.[AUT.] MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA, MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, KONRAD TERPIŁOWSKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, KATSUYOSHI NISHINARI, MACIEJ NASTAJ, [AUT. KORESP.] STANISŁAW MLEKO.  Food Sci. Technol. 2020 Vol. 57 Issue 1 s. 163-172, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s13197-019-04042-8

 

  1. Effect of extrusion-cooking conditions on the pasting properties of extruded white and red bean seeds.[AUT.] MARCIN MITRUS, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, SŁAWOMIR KOCIRA, [AUT.] AGNIESZKA KASPRZYCKA, AGNIESZKA SZPARAGA, TOMASZ ONISZCZUK, MACIEJ COMBRZYŃSKI, KAROL KUPRYANIUK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK.  Agrophys. 2020 Vol. 34 Iss. 1 s. 25-32, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/116388

 

  1. Texture characteristics of raw rapeseed honey after storage at room temperature or freezing and heating up to 50°C.[AUT.] MARIUSZ FLOREK, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, [AUT. KORESP.] ANNA TETER, [AUT.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, GRZEGORZ CZERNEL, ALICJA MATWIJCZUK, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI.  Agrophys. 2020 Vol. 34 Issue 1 s. 57-64, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/116419

 

  1. Influence of onion skin powder on nutritional and quality attributes of wheat pasta.[AUT. KORESP.] MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA, [AUT.] DOROTA TETERYCZ, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, WOJCIECH RADZKI, EMILIA SYKUT-DOMAŃSKA. PloS One 2020 Vol. 15 Iss. 1, e0227942 s. 1-15, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0227942

 

  1. Spectroscopic and theoretical studies of fluorescence effects induced by the ESIPT process in a new derivative 2-Hydroxy-N-(2-phenylethyl)benzamide– Study on the effects of pH and medium polarity changes. [AUT.] AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, IWONA BUDZIAK, SŁAWOMIR KULESZA, ANDRZEJ GÓRECKI, MARCIN MAKOWSKI, DARIUSZ KARCZ, KAROLINA STARZAK, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, JANUSZ PODLEŚNY, AGNIESZKA PIOTROWICZ, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. PloS One 2020 Vol. 15 Iss. 2 e0229149, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0229149

 

  1. Potato starch utilization in ecological loose-fill packaging materials—sustainability and characterization.[AUT.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] DARIUSZ KARCZ, JAROSŁAW SZPONAR, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, DARIUSZ BOBER, MARCIN MITRUS, KAROL KUPRYANIUK, MATEUSZ STASIAK, BOHDAN DOBRZAŃSKI, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Materials 2020 Vol. 13 Iss. 6 1390, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma13061390

 

  1. The effect of bee pollen on bone biomechanical strength and trabecular bone histomorphometry in tibia of young Japanese quail (Coturnix japonica).[AUT.] EWA TOMASZEWSKA, SEBASTIAN KNAGA, PIOTR DOBROWOLSKI, KRZYSZTOF LAMORSKI, MIROSŁAW JABŁOŃSKI, AGNIESZKA TOMCZYK-WARUNEK, MOHAMMED JARD KADHIM, MONIKA HUŁAS-STASIAK, GRZEGORZ BORSUK, [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI. PloS One 2020 Vol. 15 Iss. 3 Art. no e0230240, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0230240

 

  1. Opuntia fruits as food enriching ingredient, the first step towards new functional food products.[AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AHLEM DIB, EWA MARKUT-MIOTŁA. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 4 Article number 916, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25040916

 

  1. Histomorphometrical changes in intestine structure and innervation following experimental fumonisins intoxication in male Wistar rats.[AUT.] H. RUDYK, [AUT. KORESP.] E. TOMASZEWSKA, [AUT.] M. B. ARCISZEWSKI, S. MUSZYŃSKI, A. TOMCZYK-WARUNEK, P. DOBROWOLSKI, J. DONALDSON, O. BREZVYN, I. KOTSYUMBASΠ.  J. Vet. Sci. 2020 Vol. 23 Nr 1 s. 77-88, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24425/pjvs.2020.132751

 

  1. Effect of soybean meal substitution by raw chickpea seeds on thermal properties and fatty acid composition of subcutaneous fat tissue of broiler chickens.[AUT.] WALDEMAR PASZKIEWICZ, [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, MYKOLA ZHYLA, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, EWA TOMASZEWSKA. Animals 2020 Vol. 10 Issue 3 Article number 533, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10030533

 

  1. Effects of yeast (Saccharomyces cerevisiae) probiotics supplementation on bone quality characteristics in young Japanese quail (Coturnix japonica): the role of sex on the action of the gut-bone axis.[AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] PIOTR DOBROWOLSKI, KORNEL KASPEREK, SEBASTIAN KNAGA, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, JANINE DONALDSON, MATEUSZ KUTYŁA, MAŁGORZATA KAPICA, [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA. Animals 2020 Vol. 10 Issue 3 Article number 440, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10030440

 

  1. Effect of emulsifying salts replacement with polymerised whey protein isolate on textural, rheological and melting properties of acid casein model processed cheeses.[AUT. KORESP.] BARTOSZ G. SOŁOWIEJ, [AUT.] MACIEJ NASTAJ, JAGODA O.SZAFRAŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, WALDEMAR GUSTAW, MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, STANISŁAW MLEKO.  Dairy J. 2020 Vol. 105 Article 104694 s. 1-8, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2020.104694

 

  14. Influence of blanching time on moisture, sugars, protein, and processing recovery of sweet corn kernels.[AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.]   
        AGATA DZIWULSKA-HUNEK, WOJCIECH TANAŚ. Processes 2020 Vol. 8 Iss. 3 340, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr8030340

 

  1. Effect of whey protein concentrate on physicochemical properties of acid casein processed cheese sauces obtained with coconut oil or anhydrous milk fat.[AUT.] JAGODA SZAFRAŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ.  – Wiss. Technol. 2020 Vol. 127 Article 109434, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.109434

 

  1. Influence of electromagnetic stimulation of seeds on the photosynthetic indicators in Medicago sativa leaves at various stages of development.[AUT. KORESP.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, [AUT.] AGNIESZKA KORNARZYŃSKA-GREGOROWICZ, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Agronomy-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 4 Article number 594, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy10040594

 

  1. Impact of pre-sowing red light treatment of sweet corn seeds on the quality and quantity of yield.[AUT.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] JOANNA STADNIK. Agriculture 2020 Vol. 10 Iss. 5, 165 s. 1-10, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agriculture10050165

 

  1. Near-Surface Studies of the Changes to the Structure and Mechanical Properties of Human Enamel under the Action of Fluoride Varnish Containing CPP–ACP Compound.[AUT. KORESP.] IZABELA ŚWIETLICKA, [AUT.] DAMIAN KUC, MICHAŁ ŚWIETLICKI, MARTA ARCZEWSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, ADAM PRÓSZYŃSKI, KRZYSZTOF GOŁACKI, JERZY BŁASZCZAK, KRYSTIAN CIEŚLAK, DANIEL KAMIŃSKI, MARIA MIELNIK-BŁASZCZAK. Biomolecules 2020 Vol. 10 Iss. 5 Article number 765, il., bibliogr. DOI: 10.3390/biom10050765

 

  1. Influence of phytase supplementation at increasing doses from 0 to 1500 FTU/kg on growth performance, nutrient digestibility, and bone status in Grower–Finisher pigs fed phosphorus-deficient diets.[AUT.] EUGENIUSZ R. GRELA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, ANNA CZECH, JANINE DONALDSON, PIOTR STANISŁAWSKI, MAŁGORZATA KAPICA, OKSANA BREZVYN, VIKTOR MUZYKA, IHOR KOTSYUMBASΠ, [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA. Animals 2020 Vol. 10 Issue 5 Article number 847, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10050847

 

  1. Is dietary 2-oxoglutaric acid effective in accelerating bone growth and development in experimentally-induced intrauterine growth retarded gilts?.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] PIOTR DOBROWOLSKI, MAŁGORZATA ŚWIĄTKIEWICZ, JANINE DONALDSON, IWONA PUZIO, [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Animals 2020 Vol. 10 Issue 4 Article number 728, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10040728

 

  1. Prostate and breast cancer cells death induced by xanthohumol investigated with Fourier transform infrared spectroscopy.[AUT.] BARBARA GIEROBA, MARTA ARCZEWSKA, ADRIANNA SŁAWIŃSKA-BRYCH, WOJCIECH RZESKI, ANDRZEJ STEPULAK, MARIUSZ GAGOŚ.  Acta Pt. A-Molec. Biomolec. Spectr. 2020 Vol. 231 Article number 118112, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.saa.2020.118112

 

   22. Effect of Fe₃O₄ nanoparticles on germination of seeds and concentration of elements in Helianthus annuus under constant magnetic field.[AUT.]
         KRZYSZTOF KORNARZYŃSKI, AGNIESZKA SUJAK, GRZEGORZ CZERNEL, DARIUSZ WIĄCEK. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2020 Vol.10 Article number 8068,
         il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-020-64849-w

 

  1. Water-induced molecular changes of hard coals and lignites.[AUT.] ANNA PYTLAK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA SUJAK, [AUT.] ANNA SZAFRANEK-NAKONIECZNA, JAROSŁAW GRZĄDZIEL, ARTUR BANACH, ANNA GAŁĄZKA, WIESŁAW I. GRUSZECKI, ZOFIA STĘPNIEWSKA. International Journal of Coal Geology 2020 Vol. 224 Article number 103481, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.coal.2020.103481

 

  1. Comparative analysis of selected physicochemical and textural properties of bread substitutes.[AUT. KORESP.] MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, BARTOSZ SOŁOWIEJ, WOJCIECH RADZKI, WALDEMAR GUSTAW, KATARZYNA SKRZYPCZAK, PIOTR STANIKOWSKI. Acta Univ. Cibiniensis, Ser. E: Food Technol. 2020 Vol. 24 Issue 1 s. 99-112. DOI: 10.2478/aucft-2020-0009

 

  1. Influence of in vitro digestion on composition, bioaccessibility and antioxidant activity of food polyphenols—a non-systematic review.[AUT.] KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, TOMASZ ONISZCZUK, MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] DOMINIKA NOWAKOWSKA, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Nutrients 2020 Vol. 12 Issue 5 Article number 1401, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu12051401

 

  1. The influence of corn straw extrusion pretreatment parameters on methane fermentation performance.[AUT.] KAROL KUPRYANIUK, [AUT. KORESP.] TOMASZ ONISZCZUK, MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] WOJCIECH CZEKAŁA, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Materials 2020 Vol. 13 Iss. 13 Article number 3003 s. 1-16, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma13133003

 

  1. Impact of Ag nanoparticles on seed germination and seedling growth of green beans in normal and chill temperatures.[AUT.] ROMAN PRAŻAK, [AUT. KORESP.] AGATA ŚWIĘCIŁO, [AUT.] ANNA KRZEPIŁKO, SŁAWOMIR MICHAŁEK, MARTA ARCZEWSKA. Agriculture 2020 Vol. 10 Iss. 8, 312 s. 1-16, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agriculture10080312

 

  1. Algal oil as source of polyunsaturated fatty acids in laying hens nutrition: Effect on egg performance, egg quality indices and fatty acid composition of egg yolk lipids.[AUT. KORESP.] SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, [AUT.] ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, WITOLD SZCZUREK, JOLANTA CALIK, DOROTA BEDNARSKA-ŁOJEWSKA, SYLWIA ORCZEWSKA-DUDEK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, DAMIAN JÓZEFIAK.  Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.3 s. 961-973, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0019

 

  1. Regulation of folliculogenesis by growth factors in piglet ovary exposed prenatally to β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB).[AUT. KORESP.] MONIKA HUŁAS-STASIAK, [AUT.] JOANNA JAKUBOWICZ-GIL, PIOTR DOBROWOLSKI, MAŁGORZATA GRZESIAK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, MAŁGORZATA ŚWIĄTKIEWICZ, EWA TOMASZEWSKA.  Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.3 s. 899-917, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0026

 

  1. Experimental investigation of the viscosity parameters ranges—case study of engine oils in the selected viscosity grade.[AUT.] ARTUR WOLAK, [AUT. KORESP.] GRZEGORZ ZAJĄC, [AUT.] KAMIL FIJOREK, PIOTR JANOCHA, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Energies 2020 Vol. 13 Iss. 12, Article number 3152 s. 1-19, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en13123152

 

  1. The influence of red light (RL) and effective microorganism (EM) application on soil properties, yield, and quality in wheat cultivation.[AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, JANUSZ ZARAJCZYK, SŁAWOMIR MICHAŁEK, WOJCIECH TANAŚ. Agronomy-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 8 Article number 1201, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy10081201

 

  1. Structure and physical properties of cardamonin: A spectroscopic and computational approach.[AUT.] IWONA BUDZIAK, [AUT. KORESP.] MARTA ARCZEWSKA, DANIEL KAMIŃSKI. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 18 Article 4070, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25184070

 

  1. The effect of pumpkin varieties on the content of selected toxic elements from south-eastern Poland.[AUT.] ANNA STĘPNIOWSKA, ANNA CZECH, AGNIESZKA SUJAK, PAULIUS MATUSEVICIUS, AGNIESZKA CHAŁABIS-MAZUREK.  Food Compos. Anal. 2020 Vol. 92 article number 103632, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.1016/j.jfca.2020.103632

 

  1. Identification of sugars and phenolic compounds in honey powders with the use of GC–MS, FTIR spectroscopy, and X-ray diffraction.[AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] BOŻENA GŁADYSZEWSKA, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, GRZEGORZ GŁADYSZEWSKI, DARIUSZ CHOCYK, KATARZYNA SAMBORSKA, JOLANTA PIEKUT, MARZENA SMOLEWSKA.  Rep. (Nat. Publ. Group) 2020 Vol.10 Art Article number 16269, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-020-73306-7

 

  1. ESIPT-Related Origin of Dual Fluorescence in the Selected Model 1,3,4-Thiadiazole Derivatives.[AUT.] GRZEGORZ CZERNEL, IWONA BUDZIAK, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, DARIUSZ KARCZ, [AUT.] KATARZYNA PUSTUŁA, ANDRZEJ GÓRECKI, ALICJA MATWIJCZUK, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, MARIUSZ GAGOŚ, ANDRZEJ NIEWIADOMY, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 18 Article number 4168, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25184168

 

  1. Stability of Chlorophyll a Monomer Incorporated into Cremophor EL Nano-Micelles under Dark and Moderate Light Conditions.[AUT. KORESP.] EWA JANIK-ZABROTOWICZ, MARTA ARCZEWSKA, [AUT.] PATRYCJA PROCHNIEWICZ, IZABELA ŚWIETLICKA, KONRAD TERPIŁOWSKI. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 21 Article number 5059, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25215059

 

  1. The Effect of Dietary Rye Inclusion and Xylanase Supplementation on Structural Organization of Bone Constitutive Phases in Laying Hens Fed a Wheat-Corn Diet.[AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, MARTA ARCZEWSKA, SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, PIOTR DOBROWOLSKI, IZABELA ŚWIETLICKA, MONIKA HUŁAS-STASIAK, TOMASZ BLICHARSKI, JANINE DONALDSON, TOMASZ SCHWARZ, EWA TOMASZEWSKA. Animals 2020 Vol. 10 Issue 11 Article number 2010, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10112010

 

  1. Structural Features of 1,3,4-Thiadiazole-Derived Ligands and Their Zn(II) and Cu(II) Complexes Which Demonstrate Synergistic Antibacterial Effects with Kanamycin.[AUT. KORESP.] DARIUSZ KARCZ, [AUT.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, DANIEL KAMIŃSKI, BERNADETTE CREAVEN, EWA CISZKOWICZ, KATARZYNA LECKA-SZLACHTA, KAROLINA STARZAK.  J. Mol. Sci. 2020 Vol. 21 Issue 16 Article number 5735, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms21165735

 

  1. Anti-Hypochlorite, Antioxidant, and Catalytic Activity of Three Polyphenol-Rich Super-Foods Investigated with the Use of Coumarin-Based Sensors.[AUT. KORESP.] KAROLINA STARZAK, [AUT.] TOMASZ ŚWIERGOSZ, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, BERNADETTE CREAVEN, JANUSZ PODLEŚNY, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KARCZ. Biomolecules 2020 Vol. 10 Iss. 5 Article number 723, il., bibliogr. DOI: 10.3390/biom10050723 

 

  1. Acrylamide-induced prenatal programming of bone structure in mammal model.[AUT.] EWA TOMASZEWSKA, PIOTR DOBROWOLSKI, IWONA PUZIO, JANINE DONALDSON, [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI.  Anim. Sci. 2020 Volumen 20 Issue 4 s. 1257-1287, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0044

 

  1. Alpha-Ketoglutarate: An Effective Feed Supplement in Improving Bone Metabolism and Muscle Quality of Laying Hens: A Preliminary Study.[AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, DOROTA WOJTYSIAK, PIOTR DOBROWOLSKI, PIOTR DOMARADZKI, IZABELA ŚWIETLICKA, JANINE DONALDSON, MONIKA HUŁAS-STASIAK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Animals2020 Vol. 10 Issue 12 Article number 2420, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10122420

 

 
 
 
Wykaz publikacji za rok 2019

 

  1. Fluorescence quenching-based mechanism for determination of hypochlorite by coumarin-derived sensors. [Aut.] Karolina Starzak, Arkadiusz Matwijczuk, Bernadette Creaven, Alicja Matwijczuk, Sławomir Wybraniec, [Aut. Koresp.] Dariusz Karcz. Int. J. Mol. Sci. 2019 Vol. 20 Issue 2 Article Number 281, Il. Bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ijms20020281
  2. The relationship between physiological and mechanical properties of acer platanoides l. And tilia cordata mill. Leaves and their seasonal senescence. [Aut. Koresp.] Anna Ciupak, [Aut.] Agata Dziwulska-Hunek, Bożena Gładyszewska, Anita Kwaśniewska. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2019 Vol.9 Article Number: 4287 S.1-10, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1038/S41598-019-40645-Z
  3. Development and characterization of physical properties of honey-rich powder. [Aut. Koresp.] Katarzyna Samborska, [Aut.] Artur Wiktor, Aleksandra Jedlińska, Arkadiusz Matwijczuk, Wojciech Jamróz, Krystyna Skwarczyńska-Maj, Dariusz Kiełczewski, Marcin Tułodziecki, Łukasz Błażowski, Dorota Witrowa-Rajchert. Food Bioprod. Process. 2019 Vol.115 S. 78-86. DOI: 10.1016/J.Fbp.2019.03.004
  4. The effect of low-temperature spray drying with dehumidified air on phenolic compounds, antioxidant activity, and aroma compounds of rapeseed honey powders. [Aut. Koresp.] Katarzyna Samborska, [Aut.] Aleksandra Jedlińska, Artur Wiktor, Dorota Derewiaka, Rafał Wołosiak, Arkadiusz Matwijczuk, Wojciech Jamróz, Krystyna Skwarczyńska-Maj, Dariusz Kiełczewski, Łukasz Błażowski, Marcin Tułodziecki, Dorota Witrowa-Rajchert. Food Bioproc. Tech. (Print) 2019 Vol. 12 Issue 6 S. 919–932, Il. Bibliogr. sum.
  5. Spectroscopic and theoretical studies of dual fluorescence in 2-hydroxy-n-(2-phenylethyl)benzamide induced by esipt process – solvent effects. [Aut. Koresp.] Agnieszka Niemczynowicz, [Aut.] Grzegorz Czernel, [Aut. Koresp.] Arkadiusz Matwijczuk, [Aut.] Marcin Makowski, Katarzyna Pustuła, Dariusz Karcz, Alicja Matwijczuk, Andrzej Górecki, Agnieszka I. Piotrowicz-Cieślak. J. Lumin. 2019 Vol. 208 S. 125-134, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1016/J.Jlumin.2018.12.024
  6. Physical assessment, spectroscopic and chemometric analysis of starch-based foils with selected functional additives. [Aut.] Tomasz Oniszczuk, [Aut. Koresp.] Maciej Combrzyński, Arkadiusz Matwijczuk, [Aut.] Anna Oniszczuk, Bożena Gładyszewska, Janusz Podleśny, Grzegorz Czernel, Dariusz Karcz, Agnieszka Niemczynowicz, Agnieszka Wójtowicz. Plos One 2019 Vol. 14 Iss. 2 Art. No. E0212070 Art. No. E0212070, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1371/Journal.Pone.0212070
  7. The effect of cadmium exposition on the structure and mechanical properties of rat incisors. [Aut. Koresp.] Izabela Świetlicka, [Aut.] Ewa Tomaszewska, Siemowit Muszyński, Jose Luis Valverde Piedra, Michał Świetlicki, Adam Prószyński, Krystian Cieślak, Dariusz Wiącek, Sylwia Szymańczyk, Daniel Kamiński. Plos One 2019 Vol. 14 Iss. 4 Art. No. E0215370, Il. Bibliogr. Sum. DOI: 10.1371/Journal.Pone.0215370
  8. Maternal β-hydroxy-β-methylbutyrate (hmb) supplementation during pregnancy affects early folliculogenesis in the ovary of newborn piglets. [Aut. Koresp.] Monika Hułas-Stasiak, [Aut.] Joanna Jakubowicz-Gil, Piotr Dobrowolski, Ewa Tomaszewska, Siemowit Muszyński. Theriogenology 2019 Vol. 128 S. 91-100, Il. Bibliogr. Sum. DOI: 10.1016/J.Theriogenology.2019.02.003
  9. Investigation of viscoelastic behaviour of rice-field bean gluten-free dough using the biophysical characterization of proteins and starch: a ft-ir study. [Aut.] Awatif Fetouhi, Leila Benatallah, Agnieszka Nawrocka, Monika Szymańska-Chargot, Abdallah Bouasla, Marta Tomczyńska-Mleko, Mohammed Nasereddine Zidoune, [Aut. Koresp.] Agnieszka Sujak. J. Food Sci. Technol. 2019 Vol. 56 Issue 3 S. 1316-1327, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1007/S13197-019-03602-2
  10. The efficiency of xylanase in broiler chickens fed with increasing dietary levels of rye. [Aut. Koresp.] Anna Arczewska-Włosek, [Aut.] Sylwester Świątkiewicz, Dorota Bednarska-Łojewska, Sylwia Orczewska-Dudek, Witold Szczurek, Danuta Boros, Anna Fras, Ewa Tomaszewska, Piotr Dobrowolski, Siemowit Muszyński, Małgorzata Kwiecień, Tomasz Schwarz. Animals 2019 Vol. 9 Issue 2 S. 1-11, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.3390/Ani9020046
  11. Maternal hmb treatment affects bone and hyaline cartilage development in their weaned piglets via the leptin/osteoprotegerin system. [Aut. Koresp.] Ewa Tomaszewska, Siemowit Muszyński, [Aut.] Piotr Dobrowolski, Dariusz Wiącek, Agnieszka Tomczyk-Warunek, Izabela Świetlicka, Stefan G. Pierzynowski. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (1986) 2019 Vol. 103 Iss. 2 S. 626-643, Il. Bibliogr. Sum. DOI: 10.1111/Jpn.13060
  12. Bone homeostasis in experimental fumonisins intoxication of rats. [Aut. Koresp.] Halyna Rudyk, Ewa Tomaszewska, [Aut.] Ihor Kotsyumbasπ, Siemowit Muszyński, Agnieszka Tomczyk-Warunek, Sylwia Szymańczyk, Piotr Dobrowolski, Dariusz Wiącek, Daniel Kamiński, Oksana Brezvyn. Ann. Anim. Sci. 2019 Vol. 19 Iss. 2 s. 403-419, il. bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2019-0003
  13. Impact of storage temperature and time on moldavian dragonhead oil – spectroscopic and chemometric analysis. [Aut. Koresp.] Tomasz Oniszczuk, Arkadiusz Matwijczuk, [Aut.] Alicja Matwijczuk, Sławomir Kocira, Agnieszka Niemczynowicz, Maciej Combrzyński, Agnieszka Wójtowicz, Maciej Kuboń, Andrzej Kusz, Anna Oniszczuk. Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1 S. 609-620, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1515/Chem-2019-0080
  14. Dried fermented post-extraction rapeseed meal given to sows as an alternative protein source for soybean meal during pregnancy improves bone development of their offspring. [Aut. Koresp.] E. Tomaszewska, S. Muszyński, [Aut.] P. Dobrowolski, D. Kamiński, A. Czech, E. R. Grela, Dariusz Wiącek, A. Tomczyk-Warunek. Livest. Sci. (Print) 2019 Vol. 224 S. 60-68, Il. Bibliogr. Sum. DOI: 10.1016/J.Livsci.2019.04.009
  15. Mechanical properties of polygonatum multiflorum leaves after treatment with growth stimulants. [Aut. Koresp.] Anna Ciupak, [Aut.] Bożena Gładyszewska, Władysław Michałek, Katarzyna Rubinowska. Can. J. Plant Sci. 2019 Vol. 99 Iss. 3 S. 303-311, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1139/Cjps-2018-0120
  16. The dietary inclusion of chickpea seeds (cicer arietinum l.) Influences the thermal properties of muscle proteins, but not the texture of drumstick muscle in broiler chickens. [Aut. Koresp.] S. Muszyński, [Aut.] E. Tomaszewska, M. Kwiecień, P. Dobrowolski, I. Świetlicka, W. Tanaś, B. Sołowiej, M. Ejtel, E. Szcześniak, A. Tomczyk-Warunek. Brazilian Journal Of Poultry Science 2019 Vol. 21 No 2 S. 1-6, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.1590/1806-9061-2018-0806
  17. Emotional state in relation to physical activity among older people. [Aut.] Agnieszka Błaszczak, Ewa Dołowy, Siemowit Muszyński. Cent. Eur. J. Sport Sci. Med. 2019 Vol. 25 Nr 1 S. 63-72, Il. Bibliogr. Sum. Doi: 10.18276/Cej.2019.1-07
  18. The physical-mechanical properties of fuel briquettes made from rdf and wheat straw blends. [Aut.] Karolina Slomka-Polonis, Bogusława Łapczyńska-Kordon, Jarosław Frączek, Jakub Styks, Jakub Fitas, Bożena Gładyszewska, Dariusz Chocyk, Grzegorz Gładyszewski. W: Renewable Energy Sources: Engineering, Technology, Innovation Icores 2018 / Editors Marek Wróbel, Marcin Jewiarz, Andrzej Szlęk S. 351-361, Il. Bibliogr. Switzerland 2019, Springer, Cham, 978-3-030-13887-5. Doi: 10.1007/978-3-030-13888-2_35 
  19. Anti-hypochlorite and catalytic activity of commercially available moringa oleifera diet supplement. [Aut. Koresp.] Karolina Starzak, [Aut.] Bernadette Creaven, Arkadiusz Matwijczuk, Alicja Matwijczuk, Dariusz Karcz. Molecules (Basel,Online) 2019 Vol. 24 Issue 18 Article No. 3330, Il. Bibliogr. Sum. DOI: 10.3390/Molecules24183330
  20. The influence of copper and silver nanocolloids on the quality of pressed spring rapeseed oil. [Aut. Koresp.] Magdalena Kachel, Arkadiusz Matwijczuk, Agnieszka Sujak, [Aut.] Grzegorz Czernel, Agnieszka Niemczynowicz, Aldona Nowicka. Agronomy-Basel 2019 Vol. 9 Iss. 10 Article number 643, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/agronomy9100643
  21. Analysis of mechanical properties of bones and tendons shows that modern hybrid rye can be introduced to corn-wheat based diet in broiler chickens as an alternative energy source irrespective of xylanase supplementation. [Aut. Koresp.] S. Muszyński, [Aut.] S. Świątkiewicz, A. Arczewska-Włosek, P. Dobrowolski, J. L. Valverde Piedra, M. B. Arciszewski, S. Szymańczyk, A. Zacharko-Siembida, S. Kowalik, M. Hułas-Stasiak, A. Tomczyk-Warunek, T. Schwarz, E. Tomaszewska. Poult. Sci. (Print) 2019 Vol. 98 Issue 11 s. 5613-5621, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3382/ps/pez323
  22. Structural changes in the small intestine of female turkeys receiving a probiotic preparation are dose and region dependent. [Aut. Koresp.] P. Dobrowolski, E. Tomaszewska, [Aut.] R. Klebaniuk, A. Tomczyk-Warunek, S. Szymańczyk, J. Donaldson, I. Świetlicka, M. Mielnik-Błaszczak, D. Kuc, S. Muszyński. Animal (Cam. Print) 2019 Vol. 13 Issue 12 s. 2773-2781, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1017/S1751731119001149
  23. Mallards Anas platyrhynchos shot in Eastern Poland: ecological risk evaluated by analysis of trace elements in liver. [Aut. Koresp.] Agnieszka Sujak, [Aut.] Dariusz Wiącek, Dariusz Jakubas, Andrzej Komosa, Ignacy Kitowski. Hum. Ecol. Risk Assess. 2019 Vol. 25 No. 8 s. 2116-2132, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1080/10807039.2018.1489716
  24. Effect of annealing temperature on structural properties of the co-precipitated delafossite AgFeO2. [Aut. Koresp.] Karolina Siedliska, [Aut.] Przewoźnik Janusz, Marta Arczewska, Kosmulski Marek, Elżbieta Jartych. Materials Research Express 2019 Vol. 6 Iss. 8 Article no. 086113, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1088/2053-1591/ab26f9
  25. Antimicrobial efficacy of mixtures of silver nanoparticles and polyhydric alcohols against health-promoting bacteria. [Aut. Koresp.] Grzegorz Czernel, [Aut.] Adam Waśko, Klaudia Gustaw, Daniel Kamiński, Arkadiusz Matwijczuk, Aldona Nowicka, Alicja Matwijczuk, Tomasz Oniszczuk, Marta Arczewska, Dariusz Karcz. Int. Agrophys. 2019 Vol. 33 Iss. 4 s. 473-480, il. bibliogr. sum. DOI: 10.31545/intagr/113391
  26. Wpływ stosowania jodoforowo-krzemianowego preparatu dezynfekcyjno-absorbującego na wyniki testów czynnościowych wątroby, strukturę jelita cienkiego oraz parametry kości szczura(Effect of an iodophor-silicate disinfecting and cleaning agent on liver function tests, the structure of the small intestine, and bone parameters in a rat model study). [Aut. Koresp.] Siemowit Muszyński, [Aut.] Piotr Dobrowolski, Yulia Ivashkiv, Halyna Rudyk, Oksana Brezvyn, Ihor Kotsyumbasπ, Waldemar Paszkiewicz. Med. Weter. 2019 Vol. 75 nr 11 s. 699-704, il. bibliogr. sum. DOI: 10.21521/mw.6346
  27. 3-hydroksy-3-metylomaślan (HMB) podawany ciężarnym maciorom wpływa na rozwój jelita cienkiego ich potomstwa. [Aut. Koresp.] Ewa Tomaszewska, [Aut.] Siemowit Muszyński, Piotr Dobrowolski, Emil Szcześniak, Marta Ejtel, Agnieszka Tomczyk-Warunek. Pasze Przem. 2019 R. 28 Nr 2 s. 33-37, il. bibliogr. streszcz. sum.
  28. Akryloamid jako potencjalne zagrożenie w chowie zwierząt. [Aut. Koresp.] Siemowit Muszyński, [Aut.] Natalia Kowal, Piotr Dobrowolski. Pasze Przem. 2019 R. 28 Nr 2 S. 47-50, Bibliogr. Streszcz. Sum.
  29. Dodatek bentonitu do karmy skażonej don redukuje negatywne działanie mykotoksyny na rozwój kości u norki amerykańskiej (Neovison vison). [Aut. Koresp.] Ewa Tomaszewska, [Aut.] Siemowit Muszyński, Piotr Dobrowolski, Iwona Taszkun, Andrzej Żmuda. Pasze Przem. 2019 R. 28 Nr 2 S. 16-20, Il. Bibliogr. Streszcz. Sum.
  30. Wpływ surowych nasion ciecierzycy w mieszankach dla kurcząt brojlerów na właściwości termiczne kolagenu tkanki skórnej. [Aut. Koresp.] Siemowit Muszyński, [Aut.] Ewa Tomaszewska, Małgorzata Kwiecień, Piotr Dobrowolski. Pasze Przem. 2019 R. 28 Nr 2 s. 43-46, il. bibliogr. streszcz. sum.
  31. The impact of mulching materials on the soil moisture dynamics in central european vineyards. [Aut. Koresp.] Patrik Burg, [AUT.] Alice Čížková, Vladimir Masan, Jana Burgová, Bożena Gładyszewska. W: TAE 2019 : Proceeding of 7th International Conference on Trends in Agricultural Engineering 2019, 17th – 20th September 2019, Prague, Czech Republic / edit. David Herák s. 87-92, il. bibliogr. sum. Prague 2019, Powerprint s.r.o, 978-80-213-2953-9.