Inżynieria przemysłu spożywczego

  • UP
  • Rekrutacja
  • Inżynieria przemysłu spożywczego II stopnia
  • Wydział: Inżynierii Produkcji
  • Stopień: II
  • Rodzaj studiów: stacjonarne, niestacjonarne
  • Typ studiów: magisterskie
  • Czas trwania: 3 semestry (1,5 roku) – stacjonarne; 4 semestry (2 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Kierunek inżynieria przemysłu spożywczego poprzez interdyscyplinarny charakter umożliwia absolwentom pracę w różnych gałęziach produkcji, a szczególnie tych, które realizują zadania związane z sektorem gospodarki żywnościowej.

     

  • Informacje rekrutacyjne

    O przyjęcie na I rok studiów drugiego stopnia kończących się uzyskaniem tytułu zawodowego magistra inżyniera mogą ubiegać się osoby, które uzyskały dyplom z tytułem zawodowym inżyniera na kierunku, na który ubiegają się lub z tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera na kierunku pokrewnym. W postępowaniu rekrutacyjnym uwzględniany jest dyplom oraz średnia ocen ze studiów.  

     

    Szczegółowe informacje nt. kryteriów przyjęć na stronie https://up.lublin.pl/rekrutacja/rekrutacjanastudia/kryteria-przyjec-ii-stopien/

  • Przykłady przedmiotów

    ekotoksykologia, bioetyka, waloryzacja środowiska, inżynieria środowiska, zarządzanie obszarami Natura 2000

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Możliwe miejsca pracy są związane z przemysłem spożywczym oraz przedsiębiorstwami produkcyjnymi, jednostkami usługowymi i doradczymi przetwórstwa rolno-spożywczego, gastronomii, a także jednostkami gospodarczymi i administracyjnymi, w których niezbędna jest wiedza techniczna, technologiczna, informatyczna oraz umiejętności organizacyjne.