Dietetyka jako dziedzina nauki integruje wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych. Absolwent posiada wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Zna podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe (ponad 700 godzin!) w szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, pensjonatach, hotelach, szkołach, zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.
metodologia badań żywieniowych, dietoterapia geriatryczna, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących, niemowląt, psychodietetyka
Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do pracy w:
Może także współpracować z: firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze, żywność specjalnego przeznaczenia; lekarzami przy profilaktyce i leczeniu schorzeń poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP