2020
12 czerwca Studenci I roku, studiów drugiego stopnia, kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w ramach specjalizacji „Technologia zbóż” wzięli udział w zajęciach terenowych w firmie Lubella przy ul. Wrotkowskiej. Lubella jest największym w Polsce producentem makaronów. W procesie produkcji wykorzystuje nowoczesne i w pełni zautomatyzowane włoskie linie produkcyjne o wydajności kilku ton makaronu na godzinę. Dzięki wizycie studenci poznali wszystkie etapy procesu produkcji makaronu, począwszy od magazynowania ziarna, poprzez przemiał pszenicy durum, przygotowanie ciasta, tłoczenie i suszenie produktów, a skończywszy na pakowaniu i magazynowaniu wyrobów, które odbywa się w nowoczesnym magazynie wysokiego składowania. Przy okazji wizyty studenci poznali również proces produkcji ekstrudowanych płatków zbożowych.
Serdecznie dziękujemy Dyrekcji firmy za umożliwienie przeprowadzenia zajęć terenowych oraz Panu Andrzejowi Makowskiemu – głównemu technologowi Lubella za ciekawe zaprezentowanie zakładu.
Zajęcia współfinansowane były z projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie” nr POWR.03.05.00-00-Z232/17, którego koordynatorem jest Pani Anna Krawczyk z Działu Nauki.
Opiekunem grupy była dr hab. Aldona Sobota, prof. uczelni z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76