Wyjazd studyjny Pani dr inż. Katarzyny Skrzypczak dotyczący rolnictwa ekologicznego we Włoszech
Wyjazd studyjny Pani dr inż. Katarzyny Skrzypczak dotyczący rolnictwa ekologicznego we Włoszech
W dniach 18-22 października 2021 r. w ramach projektu „Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch” prowadzonego we współpracy z Europejskim Funduszem Rolnym na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie (Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020; Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Stowarzyszenie POLSKA EKOLOGIA zrealizowało wyjazd studyjny do Włoch w okolice Bolonii. Uczestnikami programu byli polscy producenci i przetwórcy żywności ekologicznej, doradcy rolni oraz członkowie jednostek badawczych. Jednym z przedstawicieli ośrodków naukowych była dr inż. Katarzyna Skrzypczak z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii.
Program wizyt dotyczył kwestii związanych z produkcją żywności wysokiej jakości, poprawą relacji w łańcuchach produkcji oraz tworzeniem krótkich łańcuchów dostaw. Celem projektu było także upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności, sposobów wspierania rozwoju społeczeństwa cyfrowego na obszarach wiejskich jak również wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich. Tematyka programu dotyczyła także aspektów dotyczących optymalizacji współpracy samorządu terytorialnego z lokalnym rolnictwem oraz jej wpływu na zdolność do wdrażania innowacji w rolnictwie.
W celu zapoznania uczestników projektu ze sposobem funkcjonowania wspomnianych powyżej kwestii we Włoszech, zorganizowano 5 wizyt studyjnych u lokalnych rolników/organizacji producentów/przedsiębiorców oraz w lokalnych podmiotach z kategorii firma doradcza/przetwórca/samorząd lokalny.
Jedna z wizyt obejmowała spotkanie z producentem octu balsamicznego Leonardi (www.acetaialeonardi.it/en/ ) „Leonardi Balsamic Vinegar”, do produkcji którego wykorzystywane są uprawiane ekologicznie odmiany winogron Lambrusco i Trebbiano. Uczestnicy programu mieli okazję zapoznać się tradycyjną technologią produkcji tego wyrobu najsłynniejszego wyrobu Modeny i innych produktów ekologicznych wytwarzanych w gospodarstwie, a także dokonać oceny organoleptycznej 50-letniego octu balsamicznego wyprodukowanego w tym gospodarstwie.
Spotkanie z Przedstawicielami AssoCertBio, (https://www.assocertbio.it/, organizacji zrzeszającej 10 głównych podmiotów zajmujących się certyfikacją produkcji żywności organicznej) dotyczyło podstawowych założeń, regulacji prawnych dotyczących oznakowania produktów spożywczych oraz wyzwań z jakimi zmagają się rolnicy produkujący żywność ekologiczną we Włoszech. Spotkanie to było płaszczyzną do wymiany doświadczeń oraz inicjacji wspólnej dyskusji na temat aktualnej sytuacji rolnictwa ekologicznego w Europie, czynników kształtujących rozwój gospodarstw wytwarzających żywność określaną jako BIO, a także omówienia wyzwań i problemów i z jakimi borykają się producenci żywności ekologicznej. Podkreślono istotną rolę regionalnych, rzemieślniczych wyrobów spożywczych produkowanych tradycyjnymi metodami według oryginalnych receptur, które są ważnym elementem kultury i tradycji. W sposób szczególny zwrócono uwagę na produkty fermentowane ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów uzyskiwanych na bazie surowców roślinnych.
Spotkanie z lokalną organizacja producentów Bioagricoop, (https://bioagricoop.it/en,), której przedstawicielem był Riccardo Cozzo dotyczyło żywności organicznej i jej certyfikacji. Zaprezentowano wymagania i warunki jakie muszą być spełnione, aby dany rolny produkt regionalny i tradycyjny mógł zostać zarejestrowany przez Komisję Europejską jako PDO (ang. protected designation of origin), tj. chroniona nazwa pochodzenia lub PGI (ang. protected geographical indication), czyli chronione oznaczenie geograficzne. Niezwykle cenne było także spotkanie z przedstawicielem samorządu terytorialnego Regione Emilia Romagna – Agriculture office oraz wizyta studyjna w winnicy Corte D’Aibo (www.cortedaibo.it/EN/index.xhtml), gdzie zaprezentowano tradycyjne metody wyrobu w tym regionie wina czerwonego i białego.