Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

Strategia rozwoju

Logo
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologi
Władze Dziekan: prof. dr hab. Waldemar Gustaw

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii powstał 1 lipca 2005 r. W skład wydziału wchodzą: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Katedra Biochemii i Chemii Żywności, Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, Katedra Chemii (w strukturze: Pracownia Fitochemii), Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii (w strukturze: Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż oraz Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów), Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego (w strukturze: Zakład Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością oraz Zakład Technologii Mleka i Hydrokoloidów). Katedry i dziekanat znajdują się w budynkach przy ul. Skromnej 8, z wyjątkiem Katedry Chemii i Poradni Dietetycznej (ul. Akademicka).

Na Wydziale realizowane są 4 kierunki nauczania: technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka, gastronomia i sztuka kulinarna oraz Podyplomowe Studia: Żywienie człowieka i dietetyka oraz Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

Wydział dysponuje aulami wykładowymi bardzo dobrze wyposażonymi w sprzęt audiowizualny, salami dydaktycznymi i laboratoriami. W nowoczesnych halach półtechniki (technologii zbóż, biotechnologii, technologii mięsa) wyposażonych w aparaturę technologiczną oraz pracowni gastronomicznej prowadzone są ćwiczenia z zakresu technologii kierunkowych i gastronomii.

Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii pracuje obecnie 78 nauczycieli akademickich, w tym 10 osób z tytułem profesora, 23 ze stopniem doktora habilitowanego, 35 ze stopniem doktora i 10 magistrów oraz 25 pracowników inżynieryjno -technicznych.

Rada Dyscypliny działająca przy Wydziale ma uprawnienia do nadawania stopnia doktora habilitowanego i doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Wydział posiada uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora i doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych przyznał Wydziałowi po raz drugi kategorię naukową A.

Struktura Wydziału
Dziekanat WNoŻiB  
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności  
Katedra Biochemii i Chemii Żywności  
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka – Pracownia Żywności Ekologicznej Pochodzenia Roślinnego
– Poradnia Dietetyczna
Katedra Chemii Pracownia Fitochemii
Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii – Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż
– Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów
Katedra Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego – Zakład Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością
– Zakład Technologii Mleka i Hydrokoloidów

Podstawą strategii Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii jest przyjęta Uchwałą Senatu 66/2018-2019 dnia 24.05.2019 roku Strategia Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na lata 2019-2030.

Cele strategiczne Uczelni Cele operacyjne wynikające ze strategii Uczelni
C.1. Wzmocnienie pozycji naukowej i badawczej Uniwersytetu C.1.1. Osiąganie wysokich kategorii naukowych Uniwersytetu w poszczególnych dyscyplinach
C.1.2. Uzyskiwanie kolejnych uprawnień naukowych
C.1.3. Rozwijanie interdyscyplinarnych badań naukowych
C.1.4. Osiąganie wyższej efektywności badań naukowych
C.2. Zapewnienie najwyższej jakości kształcenia C.2.1. Rozwój i zróżnicowanie oferty dydaktycznej
C.2.2. Wykorzystanie nowoczesnych metod i technologii w dydaktyce
C.2.2. Wzmacnianie jakości dydaktyki w działalności Uniwersytetu
C.2.4. Wszechstronny rozwój studentów i absolwentów
C.3. Rozwijanie współpracy ze środowiskiem naukowym i otoczeniem społeczno-gospodarczym C.3.1. Wzmacnianie pozycji Uniwersytetu Przyrodniczego w krajowej i międzynarodowej przestrzeni naukowej, badawczej i dydaktycznej
C.3.2. Rozwijanie współpracy z organami władzy publicznej oraz podmiotami prywatnymi
C.3.3. Efektywna współpraca ze studentami i absolwentami
C.3.4. Wzmacnianie prestiżu Uniwersytetu w środowisku naukowym i otoczeniu społeczno-gospodarczym
C.4. Efektywne zarządzanie Uniwersytetem C.4.1. Zapewnianie optymalnej infrastruktury
C.4.2. Usprawnianie procesów administrowania Uniwersytetem
C.4.3. Zapewnianie wysokokwalifikowanej i efektywnej kadry

 

Strategia Wydziału Nauk o Żywności Biotechnologii
Strategia Wydziału jest ściśle powiązana ze strategią Uczelni, aktualną sytuacją gospodarczą, ekonomiczną oraz demograficzną kraju i regionu Nadrzędny cel Wydziału określono jako: dynamiczny rozwój, zmierzający do wzrostu znaczenia jednostki w przestrzeni naukowej, dydaktycznej oraz gospodarczej, regionu i kraju. Priorytetem dla Wydziału jest zatem ukierunkowanie naukowe pracowników i studentów na cel, aby zwiększenie wiedzy oraz przetwórstwo żywności nowoczesnymi i tradycyjnymi metodami stały się faktem i zadaniem na przyszłość. Wydział będzie wspierał te zadania poprzez realizację badań w zakresie poznania, oceny oraz tworzenia nowych technik i technologii przetwarzania oraz prawidłowego żywienia człowieka.

Cele strategiczne Wydziału
Wydział jako członek Wspólnoty Uniwersytetu Przyrodniczego, jednostki publicznej przewiduje jako strategiczne cele:
1. Prowadzenie badań naukowych w obszarze technologii, biotechnologii i żywienia człowieka a także w zakresie szeroko pojętych nauk o żywności (C1);
2. Kształcenie wysoko kwalifikowanych kadr dla gospodarki regionu i kraju oraz stała poprawa jakości nauczania (C2);
3. Prowadzenie ścisłej współpracy z innymi jednostkami naukowymi i przemysłem w obszarze badań naukowych i prac aplikacyjnych oraz upowszechnianie wiedzy, postępu technologicznego i technicznego (C3);
4. Dbałość o wysoko wykwalifikowaną kadrę dydaktyczną i modernizacja bazy dydaktycznej i naukowej (C4).

Zasadnicze cele działalności Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii to:

  • stałe doskonalenie i ewaluacja jakości kształcenia poprzez podnoszenie kwalifikacji i wykorzystywanie dorobku naukowego nauczycieli akademickich w pracy dydaktycznej,
  • włączanie w proces dydaktyczny osób posiadających doświadczenie zawodowe zdobyte poza uczelnią dla zapewnienia wysokiej jakości nauczania,
  • współpraca ze środowiskiem gospodarczym w celu zapewnienia dla studentów miejsc praktyk, a także realizacji części zajęć dydaktycznych,
  • stałe konsultacje z otoczeniem społeczno-gospodarczym w celu dostosowywania planów i programów studiów do aktualnych potrzeb rynku pracy,
  • uruchamianie nowych kierunków studiów zgodnie z aktualnymi potrzebami na rynku pracy,
  • sukcesywne modernizowanie i doposażenie bazy dydaktycznej dla zapewnienia wysokich standardów nauczania,
  • rozszerzanie działalności edukacyjnej poprzez ofertę kierunków studiów w językach obcych oraz przedmiotów w ramach już istniejących kierunków studiów dla obcokrajowców w ramach programu Erazmus Plus i NAWA,
  • stałe doskonalenie Systemu Zapewnienia Jakości Uczenia na Wydziale, zawierającego elementy: jakości uczenia, zapewnienia jakości uczenia oraz doskonalenie jakości uczenia,
  • doskonalenie standardów prac dyplomowych na poszczególnych kierunkach studiów,
  • aktywna promocja Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii wśród uczniów szkół średnich w celu lepszego ich zapoznania z ofertą edukacyjną,
  • zwiększanie oferty kształcenia na poziomie studiów podyplomowych i kursów specjalistycznych.
  • 1. Badania naukowe

    Tematyka prowadzonych badań naukowych w dużym stopniu koresponduje z działalnością dydaktyczną prowadzoną przez poszczególne Jednostki. Prowadzone są prace w następujących obszarach badawczych:

    • technologia żywności pochodzenia roślinnego,
    • technologia mięsa i mleka,
    • technologia zbóż,
    • jakość i bezpieczeństwo żywności,
    • chemia i biochemia żywności.
    • mikrobiologia żywności.
    • doskonalenie metod analizy żywności,
    • żywność ekologiczna,
    • biotechnologia żywności,
    • fitochemia roślin,
    • towaroznawstwo żywności,
    • żywienie człowieka,
    • proteomika, peptydomika, metabolomika i nutrigenomika,
    • biotechnologia przemysłowa,
    • biotechnologia farmaceutyczna,
    • synteza związków biologicznie czynnych.
  • 2. Dydaktyka

    Podstawowa działalność dydaktyczna jednostek Wydziału związana będzie, tak jak dotychczas z czterema kierunkami nauczania realizowanymi na Wydziale: Technologia żywności i żywienie człowieka, Biotechnologia, Dietetyka oraz Gastronomia i sztuka kulinarna a także z kierunkami nauczania realizowanymi przez inne Wydziały Uczelni: Towaroznawstwo, Ochrona środowiska, Rolnictwo, Ogrodnictwo, Zootechnika, Biologia, Inżynieria rolnicza. W ramach wszystkich prowadzonych przedmiotów i kierunków zamierzamy kontynuować podnoszenie jakości nauczania poprzez modernizowanie programów, tak aby oferować studentom nowe przedmioty zawierające w swoich treściach osiągnięcia i kierunki rozwoju współczesnej nauki. Wzmocnimy działania na społeczne kompetencje studentów. Będziemy aktywizować działania studentów w ramach wolontariatu, w kołach naukowych i różnych organizacjach. Będziemy doskonalić dostosowywanie profilu absolwenta danego kierunku do kryteriów Polskich Ram Kwalifikacji. Będziemy rozwijać poradnictwo zawodowe dla studentów, absolwentów, innych profesji oraz będziemy monitorować losy absolwentów.

    W latach 2020-2022 będziemy modernizować laboratoria, wzbogacając je w nowoczesne wyposażenia i aparaturę pomiarowo-badawczą. Planujemy wzbogacić ofertę nauczania w językach obcych, głównie angielskim. Dopracujemy system aktywizacji i wyróżniania nauczycieli akademickich za wyniki działalności dydaktycznej i naukowej. Będziemy podnosić jakość kształcenia poprzez podnoszenie kwalifikacji i kompetencji kadry nauczającej (języki obce, nowe metody, szkolenia) i wykorzystywania nowych form i technik dydaktycznych. Będziemy zwiększać współdziałania zespołów ds. zapewniania jakości kształcenia i rad programowych.

  • 3. Baza dydaktyczno-badawcza

    Wydział dysponuje bardzo dobrą bazą lokalową i aparaturową. Podstawowym zadaniem będzie dalsze wyposażenie w nowoczesną aparaturę istniejących laboratoriów zarówno dydaktycznych, jak i badawczych. W tym celu będziemy starali się pozyskać środki finansowe z funduszy strukturalnych, projektów naukowych. Zamierzamy również wyposażyć i doskonalić trzy laboratoria w skali mikrotechnicznej: technologii przetwórstwa mięsa, biotechnologii i technologii surowców roślinnych. Planujemy również przebudować wolnostojący budynek przy ul. Skromnej i utworzone laboratoria wyposażyć w nowoczesną aparaturę pomiarową. Planujemy rozszerzyć współpracę z firmami i zakładami przemysłowymi w zakresie kształcenia oraz wprowadzania do produkcji przemysłowej nowych technologii, badania jakości żywności (w tym ekologicznej), opracowywania receptur, projektowania i otrzymywania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, metodami modyfikacji cech użytkowych środków spożywczych, opracowaniem markerów identyfikacji bioaktywnych składników żywności, opracowaniem procedur otrzymywania preparatów o charakterze parafarmaceutyków, otrzymywaniem biologicznych elicytorów w ochronie roślin.

  • 4. Polityka kadrowa

    Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych oraz stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. W ciągu pięciu lat 10 osób może uzyskać tytuł profesora, 6 stopień doktora habilitowanego i 20-25 stopień doktora. W związku z rozwojem działalności naukowo-badawczej i wprowadzaniem nowych specjalności i specjalizacji ale zmniejszaniem naboru studentów, przewidujemy niewielkie zwiększenie stanu kadrowego. Zamierzamy zdobywać możliwości szkoleń pracowników w zakresie nowych technik analitycznych w wiodących ośrodkach naukowych w kraju i zagranicą, jak również podnosić kwalifikacje pracowników poprzez krótko i długoterminowe staże krajowe i zagraniczne.

  • 5. Promocja Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

    Celem Wydziału jest aktywna promocja jego oferty edukacyjnej. Właściwe i kompetentne przedstawienie oferty uczniom szkół średnich, tj. potencjalnym kandydatom na studia, powinno istotnie zwiększyć zainteresowanie prowadzonymi przez Wydział kierunkami studiów oraz pozwolić kandydatom na bardziej trafny wybór dalszego kształcenia. Oferta edukacyjna Wydziału przedstawiana jest podczas ogólnouczelnianej, corocznej akcji o nazwie Otwarte Drzwi, a także podczas każdorazowych spotkań z młodzieżą, uczestniczącą np. w kolejnych edycjach i etapach olimpiad, spotkaniach. Pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii od wielu lat biorą udział zarówno w organizacji, jak i prowadzeniu tych olimpiad. Często podejmują się przy tej okazji, zadania prezentowania możliwości edukacyjnych Wydziału. Promocja to także organizacja i prowadzenie, zwłaszcza przez młodszych pracowników naukowo-dydaktycznych Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, zajęć i pokazów podczas Festiwalu Nauki i innych. Corocznie na Wydziale, jest organizowane spotkanie z młodzieżą szkolną, którego celem jest integracja studentów i pracowników oraz promowanie Wydziału.