Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii podczas Dnia Otwartego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Podczas tegorocznego Dnia Otwartego Uniwersytetu (07.04.2022) nasz Wydział przygotował wyjątkowe atrakcje dla kandydatów na studia.

 

Na parterze budynku Agro II studenci prowadzonych na Wydziale kierunków studiów dzielili się swoimi doświadczeniami z uczniami zainteresowanymi rekrutacją. Zwiedzający mogli również spróbować przygotowane specjalnie na tę okazję:

  • chipsy jabłkowe (Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów),
  • makarony różnokolorowe (Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż),
  • batony proteinowe (Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej),
  • wędliny (Zakład Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością we współpracy z Zakładem Mięsnym „Wasąg”).

 

Natomiast w budynku Wydziału pracownicy i studenci przygotowali i przeprowadzali warsztaty:

  • Kolorowy świat makaronów (mgr inż. Dorota Tetrycz, dr inż. Jarosław Mazurkiewicz, Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności),
  • Rola zmysłów w ocenie jakości żywności (dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk, dr inż. Ewelina Zielińska),
  • Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności (dr inż. Agnieszka Latoch),
  • Napoje orzechowe, czyli roślinne “mleko” (dr Wojciech Radzki),
  • Probiotyki – żywi i aktywni sprzymierzeńcy człowieka (dr Monika Pytka),
  • Herbata herbacie nierówna – ocena aktywności antyoksydacyjnej (dr inż. Katarzyna Lisiecka, dr hab. Monika Karaś),
  • Oznaczanie zawartości kwasu L-askorbinowego w surowcach pochodzenia roślinnego (dr Urszula Szymanowska),
  • Zobaczyć to, czego nie widać – obserwacje mikroskopowe (dr inż. Bożena Sosnowska).

 

Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, w przypadku niektórych konieczna była druga edycja. Relacje w powyższych wydarzeń dostępne są na Facebooku Wydziału (https://www.facebook.com/WNoZiBUPwL).

Mamy nadzieję, że z przyszłymi kandydatami na studia zobaczymy się na Wydziale już w październiku!