Wręczenie nagród w II edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „INNOWACYJNA INSPIRACJA”
Wręczenie nagród w II edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „Innowacyjna Inspiracja”
Z przyjemnością informujemy, że zakończona została kolejna II edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „INNOWACYJNA INSPIRACJA”.
W dniu 13 października 2025 roku Kapituła Konkursowa, powołana przez p. Dziekana prof. dr hab. Waldemara Gustawa, w składzie:
- Krzysztof Ochal (Dyrektor Kabako Gruppe sp. z o.o., Przewodniczący Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych)
- Mieczysław Starkowicz (Prezes Synthaverse S.A., członek Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych)
- Anna Paterek (Prezes MATTHIAS Sp. z o.o., członek Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych)
- Dr hab. inż. Dariusz Stasiak, prof. UPL (przedstawiciel pracowników Wydziału oraz OL PTTŻ)
oceniła prace złożone do Konkursu. Członkowie Kapituły wysoko ocenili prace, doceniając w szczególności oryginalność prac, ich wartość naukową, charakter aplikacyjny oraz innowacyjność opisanych rozwiązań. Przyznali następujące nagrody:
- I nagroda – Aleksandra Jolanta Saweczko, praca pt. Ocena wybranych właściwości probiotycznych i aktywności antyoksydacyjnej nowych izolatów bakterii należących do rodziny Bifidobacteriaceae, promotor pracy dr inż. Elwira Komoń-Janczara
- II nagroda – Konrad Sokół, praca pt. Ocena jakości nuggetsów z indyka i ciecierzycy jako wysokoproteinowego produktu dla sportowców, promotor pracy dr hab. inż. Agnieszka Latoch, prof. UPL
- III nagroda – Wiktoria Dąbek, praca pt Wpływ dodatku młodego jęczmienia i ekstraktu z zielonej herbaty na właściwości fizykochemiczne, potencjał antyoksydacyjny i cechy jakościowe makaronu, promotor pracy dr hab. inż. Aldona Sobota, prof. UPL
- Wyróżnienie specjalne Oddziału Lubelskiego PTTŻ – Patrycja Chyl, praca pt. Ocena jakości musów jogurtowo-owocowych wzbogaconych inuliną, promotor pracy dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk
- Wyróżnienie – Olga Jędrusiak, praca pt. Wpływ zielonych liści pora na stabilność oksydacyjną pasztetu z gęsiny, promotor pracy dr hab. inż. Agnieszka Latoch, prof. UPL
W dniu 27 października 2025 roku Dziekan prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz członkowie Kapituły konkursowej wręczyli nagrody i wyróżnienia laureatom Konkursu.
Nagrodę specjalną OL PTTŻ wręczył Prezes Oddziału dr hab. inż. Dariusz Stasiak, prof. UPL
W konkursie przyznana została również Nagroda Specjalna Firmy Synthaverse S.A. dla Aleksandry Jolanty Saweczko – płatne praktyki w Synthaverse S.A. Nagrodę wręczył Prezes Mieczysław Starkowicz.
Laureatom Konkursu oraz Promotorom prac serdecznie gratulujemy!!
