Wręczenie nagród w I edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „INNOWACYJNA INSPIRACJA”
Wręczenie nagród w I edycji konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „Innowacyjna Inspiracja”
Z przyjemnością informujemy, że zakończona została I edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu technologii żywności i żywienia oraz biotechnologii „INNOWACYJNA INSPIRACJA”.
W dniu 15 października 2024 roku Kapituła Konkursowa, powołana przez p. Dziekana prof. dr hab. Waldemara Gustawa, w składzie:
- dr hab. Aldona Sobota, prof. UPL (przedstawiciel pracowników Wydziału)
- Mieczysław Starkowicz (Prezes Synthaverse S.A., członek Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych)
- Krzysztof Ochal (Dyrektor Kabako Gruppe sp. z o.o., członek Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych)
oceniła prace złożone do Konkursu. Członkowie Kapituły wysoko ocenili prace, doceniając w szczególności oryginalność prac, ich wartość naukową, charakter aplikacyjny oraz innowacyjność opisanych rozwiązań. Przyznali następujące nagrody:
- I nagroda – Aleksandra Kiwińska, praca pt. Wpływ sproszkowanych owoców camu camu na jakość jogurtu, promotor pracy prof. dr hab. Urszula Pankiewicz
- II nagroda – Paulina Sidor, praca pt. Analiza jakości makaronu fortyfikowanego mączką z mącznika młynarka (Tenebrio molitor), promotor pracy dr inż. Ewelina Zielińska
- III nagroda – Barbara Grześ, praca pt. Otrzymywanie i badanie właściwości reologicznych i prozdrowotnych jogurtów o zwiększonej zawartości laktoferyny, promotor pracy dr inż. Jagoda Szafrańska
- Wyróżnienie – Amira Benzerga, praca pt. Wpływ dodatku spiruliny na jakość pesto bazyliowego, promotor pracy dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk
W dniu 25 października 2024 roku p. Prodziekan prof. dr hab. Karolina Wójciak wręczyła nagrody i wyróżnienia laureatom Konkursu.
W konkursie przyznana została również Nagroda Specjalna Firmy Kabako Gruppe sp. z o.o.
Nagroda specjalna została przyznana za pracę dyplomową pt. „Wpływ dodatku sproszkowanych owoców camu camu na jakość jogurtu”. Firma doceniła potencjalny wkład pracy w poprawę wartości odżywczych produktów mlecznych i poszerzanie możliwości wykorzystania naturalnych składników o dużym znaczeniu zdrowotnym. Celem nagrody jest nie tylko wyróżnienie pracy, ale również wsparcie dalszych badań nad wzbogacaniem żywności o elementy korzystnie wpływające na zdrowie człowieka.
Laureatkom Konkursu oraz Promotorom prac serdecznie gratulujemy!!