Wizyta w uczelni JUNIA w Lille

Wizyta w uczelni JUNIA w Lille    

Zachęcamy studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz nauczycieli akademickich do wzięcia udziału w programach wymian międzynarodowych w ramach Erasmus +. Jedną z uczelni partnerskich współpracujących z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie jest Katolicki Uniwersytet w Lille (JUNIA) we Francji, który oferuje szeroki wybór przedmiotów prowadzonych w języku angielskim (https://www.junia.com/en/junia/).

Katolicki Uniwersytet w Lille został założony w 1875 roku i mieści się w pięknych neogotyckich budynkach, które posiadają imponujące rozwiązania technologiczne oraz nowoczesną aparaturę badawczą.

Szeroka oferta dydaktyczna dedykowana m. in. studentom takich kierunków jak: dietetyka, biotechnologia i technologia żywności i żywienie człowieka i obejmuje kursy zaprojektowane zarówno dla studentów pierwszego jak i drugiego stopnia (studia inżynierskie, licencjackie i magisterskie).

Studenci podczas zajęć praktycznych oraz badań prowadzonych w ramach realizacji prac magisterskich, inżynierskich jak również licznych projektów naukowych mają swobodny dostęp do doskonale wyposażonych laboratoriów oraz pracowni technologicznych dostosowanych produkcji żywności w skali półtechnicznej.

 

Uczelnia współpracuje z wieloma przedsiębiorstwami w tym m. in. firmami z sektora przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Katolicki Uniwersytet w Lille (JUNIA) działa na rzecz otoczenia społeczno-gospodarczego prowadząc wiele projektów naukowych i inicjatyw prospołecznych. Jednostka posiada cztery główne laboratoria badawcze i współpracuje z innymi uczelniami oraz instytucjami badawczymi w regionie (Francuskie Narodowe Centrum Badań Naukowych, Francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych, Université de Lille, Centrale Lille, Institut Mines-Télécom Lille-Douai, Université Polytechnique des Hauts -de-France, Université d’Artois i Université du Littoral).  

Z szeroką ofertą dydaktyczną oraz profilem badan prowadzonych w prezentowanej zagranicznej jednostce miała możliwość zapoznać się dr inż. Katarzyna Skrzypczak z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii, która w ramach aktywności akademickiej (Erasmus+ STA) przeprowadziła cykl zajęć dydaktycznych z wykorzystaniem technik aktywnego uczenia się w międzynarodowej, interdyscyplinarnej grupie studentów JUNIA. Uczelnia ta chętnie współpracuje z UP w Lublinie w ramach wymian studenckich i systematycznie rozwija nowe kierunki studiów odpowiadając na obecne zapotrzebowania w przemyśle spożywczym i aktualne trendy biotechnologiczne.

Kampus uczelni usytuowany jest w malowniczej części miasta dobrze skomunikowanej z centrum orz historyczną częścią miasta. W mieście znajdują się m.in. zabytkowa katedra Notre-Dame-de-la-Treille de Lille największe muzeum sztuki we Francji (poza Paryżem): Palais des Beaux-Arts, który w swoich zbiorach posiada dzieła takich artystów jak Rubens, Van Dyck, czy Goja. Tysiącletnia historia miasta odzwierciedla się w jego architektonicznych atrakcjach. Miejscem wartym odwiedzenia jest Plac Generała De Gaulle, przy którym można podziwiać wiele malowniczych XV i XVII-wiecznych kamieniczek. Niezwykle interesującym obiektem jest gwiaździsta cytadela (aktualnie najlepiej zachowana budowla obronna we Francji) zbudowana na planie pięcioboku, usytuowana na wzgórzu i otoczona terenami zielonymi dostępnymi dla zwiedzających. Jest to miejsce to jest szczególnie upodobane przez studentów spędzających tu przerwy pomiędzy zajęciami oraz korzystającymi z placów z dostępnym sprzętem sportowym. Ciekawostką jest fakt iż w mieście tym urodził się też słynny francuski polityk Charles de Gaulle (z Lille pochodzi także słynny kucharz, prezenter popularnego programu “Po prostu gotuj”, Pascal Brodnicki).