Wizyta studyjna w zakładzie produkcyjnym Perła – Browary Lubelskie S.A.

W dniu 20 maja 2025 r. odbyła się wizyta studyjna w zakładzie produkcyjnym Perła – Browary Lubelskie S.A. przy ul. Kunickiego 106 w Lublinie. W wydarzeniu uczestniczyli studenci I roku, II stopnia kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Opiekunem grupy była  prof.  dr hab. Urszula Pankiewicz z  Katedry Analizy i Oceny Jakości  Żywności.

Program wizyty obejmował zapoznanie z historią zakładu, asortymentem produktów oraz zasadami BHP. Podczas prelekcji przedstawiono rodzaje piwa, surowce wykorzystywane w produkcji (słody, chmiel, drożdże, woda) oraz omówiono technologię warzenia, fermentacji, dojrzewania, filtracji i pakowania piwa. Studenci zwiedzili linie technologiczne oraz laboratorium, gdzie zaprezentowano metody kontroli jakości i monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych.

Na zakończenie odbyła się dyskusja podsumowująca wizytę. Spotkanie było cennym uzupełnieniem wiedzy teoretycznej o praktyczne aspekty produkcji piwa.

Wizyta studyjna została zrealizowana w ramach projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nr FERS.01.05-IP.08-0043/23 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus z programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.