2020
W dniu 20 maja 2025 r. odbyła się wizyta studyjna w zakładzie produkcyjnym Perła – Browary Lubelskie S.A. przy ul. Kunickiego 106 w Lublinie. W wydarzeniu uczestniczyli studenci I roku, II stopnia kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Opiekunem grupy była prof. dr hab. Urszula Pankiewicz z Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności.
Program wizyty obejmował zapoznanie z historią zakładu, asortymentem produktów oraz zasadami BHP. Podczas prelekcji przedstawiono rodzaje piwa, surowce wykorzystywane w produkcji (słody, chmiel, drożdże, woda) oraz omówiono technologię warzenia, fermentacji, dojrzewania, filtracji i pakowania piwa. Studenci zwiedzili linie technologiczne oraz laboratorium, gdzie zaprezentowano metody kontroli jakości i monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych.
Na zakończenie odbyła się dyskusja podsumowująca wizytę. Spotkanie było cennym uzupełnieniem wiedzy teoretycznej o praktyczne aspekty produkcji piwa.
Wizyta studyjna została zrealizowana w ramach projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nr FERS.01.05-IP.08-0043/23 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus z programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76