Wizyta studyjna w Fabryce Dr Gerard sp. z o. o. w Radzyniu Podlaskim

W dniu 8 grudnia 2022 studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka studia stacjonarne drugiego stopnia w ramach zajęć z technologii specjalizacyjnych: Analiza żywności, Technologia mięsa i Technologia zbóż odbyli wizytę studyjną w Fabryce Dr Gerard sp. z o. o. w Radzyniu Podlaskim. W pierwszej części wizyty studenci zapoznali się z historią firmy. Następnie Główny Specjalista ds. Technologii oraz Główny Specjalista ds. Kontroli Jakości szczegółowo zapoznali studentów z procesem produkcji słodyczy i przedstawili Fabrykę jako nowoczesną, spełniającą najbardziej rygorystyczne normy jakości potwierdzone międzynarodowymi certyfikatami. Produkty Dr Gerard corocznie uzyskują nagrody ekspertów i konsumentów („Dobra Marka 2020” czy „Ulubiona marka Polaków 2017”). Firma kontroluje cały proces produkcji: od surowca, przez tworzenie produktu, po opakowanie. Wszystkie surowce, półprodukty i produkty są pozyskiwane wyłącznie od sprawdzonych dostawców, którzy spełniają najwyższe normy jakości. Są one sprawdzane w strefie buforowej zakładu, a do produkcji są wykorzystywane wyłącznie surowce o potwierdzonej jakości. Opiekunami studentów ze strony Uczelni były prof. dr hab. Urszula Pankiewicz, dr hab. Monika Sujka prof. uczelni, mgr Elżbieta Solska, dr inż. Anna Wirkijowska, mgr inż. Katarzyna Serewa, mgr inż. Paulina Łysakowska oraz mgr Anna Krawczyk z Działu Nauki.

Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.