Wizyta studyjna Studentów naszego Wydziału w Zakładach Mięsnych ŁUKÓW S.A.

6 grudnia 2024 r. Studenci drugiego roku studiów II stopnia (specjalizacja – Bezpieczeństwo zdrowotne żywności), trzeciego roku studiów I stopnia (w ramach przedmiotu Technologia mięsa) kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Studenci realizujący przedmiot Meat technology w ramach programu Erasmus +, odwiedzili Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A.

Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. powstały w 1973 r. i należą do liderów w branży mięsnej w Polsce. Wyposażone są w nowoczesny sprzęt maszynowy; zatrudniają ponad 3 tys. osób. Wiodącym profilem działalności firmy jest ubój żywca wieprzowego i wołowego, rozbiór wieprzowiny i wołowiny oraz produkcja wysokogatunkowych wędlin i konserw. Siedziba Spółki oraz Zakład Produkcyjny znajdują się w Łukowie (woj. lubelskie). Drugi Zakład Produkcyjny znajduje się w Śmiłowie (woj. wielkopolskie).

Zakłady realizują sprzedaż w zdywersyfikowanych kanałach dystrybucji, tj. w kanale tradycyjnym, nowoczesnym oraz poprzez sieć własnych sklepów (ponad 300 punktów sprzedaży). Posiadają pięć własnych centrów dystrybucyjnych zlokalizowanych w kluczowych rejonach Polski. Firma operuje też licznymi uprawnieniami eksportowymi m.in. do Niemiec, Anglii, Szwecji, Włoch, Francji, Chorwacji, Holandii, na Litwę i Ukrainę, a także do Tajlandii, Hongkongu, Korei i USA.

Podczas wizyty studyjnej Studenci obserwowali proces produkcji konserw, odwiedzili oddział uboju i rozbioru wieprzowego i wołowego oraz zapoznali się z zasadami standaryzacji i pakowania mięsa.

Serdecznie dziękujemy Prezesowi Zakładów Mięsnych ŁUKÓW S.A. – Panu Dariuszowi Siwkowi za przyjęcie Studentów oraz Pani Agnieszce Drozd i Panu Marcinowi Bekulardowi za organizację naszej wizyty, poświęcony czas i profesjonalne przedstawienie charakterystyki Zakładu.

Opiekunami Studentów były dr hab. Agnieszka Latoch prof. uczelni i prof. dr hab. Joanna Stadnik z Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością.