2020
W dniu, 13 czerwca, wraz ze studentami I roku II stopnia (specjalizacja – Technologia zbóż) oraz II roku II stopnia (specjalizacja – Technologia gastronomiczna) kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka odwiedziliśmy zakład produkcyjny Wytwórni Makaronu Domowego Pol-Mak w Ludwinie.
WMD Pol-Mak jest jednym z wiodących producentów makaronów jajecznych w Polsce. Specjalizuje się w produkcji makaronu tradycyjnego, a sztandarowym produktem tej firmy są kluski czterojajeczne. Studenci poznali proces produkcji tradycyjnych makaronów jajecznych wytwarzanych technologią walcowania oraz technologią tłoczenia. Mieli okazje zobaczyć magazyn surowców, w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne, nowoczesny magazyn składowania produktów wyposażony w regały przesuwne oraz regały przelotowe. Serdecznie dziękujemy Prezesowi firmy Polmak – Panu Dominikowi Polakowi za przyjęcie studentów i krótkie przedstawienie portfolio firmy oraz Panu Sebastianowi Stefanikowi – głównemu technologowi za zaprezentowanie zakładu i podzielenie się praktyczną wiedzą technologiczną.
Zajęcia współfinansowane były z projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie” nr POWR.03.05.00-00-Z232/17, którego koordynatorem jest Pani Anna Krawczyk z Działu Nauki.
Opiekunem grupy była dr hab. Aldona Sobota, prof. uczelni oraz mgr inż. Dorota Teterycz z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż.”
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76