Wizyta studyjna Studentów naszego Wydziału w SuperDrob S.A. Oddział w Lublinie

Wizyta studyjna Studentów naszego Wydziału w SuperDrob S.A. Oddział w Lublinie

W dniu 28 listopada 2024 roku, wraz ze studentami II stopnia (specjalizacja – Bezpieczeństwo zdrowotne żywności) kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz studentami Erasmus (Meat technology) odwiedziliśmy zakład produkcyjny w SuperDrob S.A. Oddział w Lublinie.

SuperDrob S.A. od stycznia 2024 roku jest częścią polskiej multifoodowej marki korporacyjnej LipCo Foods, pod którą funkcjonują wszystkie podmioty i marki obecne dotychczas w ramach Grup Kapitałowych SuperDrob oraz CPF Poland. LipCo Foods skupia duże marki wyspecjalizowane w konkretnych segmentach, takich jak m.in.: drób, ryby i owoce morza, produkty plant based, karma dla zwierząt, dania gotowe i convenience, napoje, systemy panierujące i mieszanki funkcjonalne. Zakład w Lublinie (ul. Zimna 1) specjalizuje się w produkcji tuszek i elementów kurczęcych.

Podczas wizyty studyjnej studenci zostali zapoznani z funkcjonowaniem Zakładu, aspektami bezpieczeństwa zdrowotnego produktów, procesami technologicznymi i wyposażeniem technicznym.

Składamy serdeczne podziękowania Pani Dyrektor – Agacie Samul za przyjęcie studentów i krótkie przedstawienie portfolio firmy oraz Pani Justynie Turos i pracownikom Zakładu za zaprezentowanie Zakładu i podzielenie się praktyczną wiedzą technologiczną. 

Opiekunem grupy była prof. dr hab. Małgorzata Karwowska z  Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego.