28.01.2025 r. studenci I roku kierunku gastronomia i sztuka kulinarna wzięli udział w warsztatach z wyrobu pizzy w ramach ćwiczeń dot. surowców roślinnych we współpracy z ABC Pizza.
Zajęcia miały na celu nie tylko zapoznanie studentów z technologią przygotowania pizzy, ale również głębsze zrozumienie roli surowców roślinnych w procesie jej tworzenia. Uczestnicy warsztatów mieli okazję poznać tajniki przygotowywania idealnego ciasta, a także wybierać odpowiednie składniki roślinne, które wzbogacają smak i wartość odżywczą pizzy. Pod czujnym okiem Anny Wrony, ekspertki i właścicielki ABC Pizza studenci uczyli się, jak dbać o jakość składników, ich odpowiednią obróbkę oraz jak komponować różnorodne smaki. Nie mogło zabraknąć nowinek w postaci: tzw. roślinnego “mięsa” 3D, wegańskich białkowych zamienników sera Mozzarella, czy znakomitej pasty truflowej.
Warsztaty były również okazją do praktycznego zastosowania teorii zdobywanej w trakcie zajęć. Studenci mogli wykazać się kreatywnością, tworząc własne, autorskie kompozycje pizzy, które łączyły tradycję z nowoczesnymi trendami w kuchni.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76