Warsztaty z wyrobu pizzy

28.01.2025 r. studenci I roku kierunku gastronomia i sztuka kulinarna wzięli udział w warsztatach z wyrobu pizzy w ramach ćwiczeń dot. surowców roślinnych we współpracy z ABC Pizza.

zdjęcie grupoweZajęcia miały na celu nie tylko zapoznanie studentów z technologią przygotowania pizzy, ale również głębsze zrozumienie roli surowców roślinnych w procesie jej tworzenia. Uczestnicy warsztatów mieli okazję poznać tajniki przygotowywania idealnego ciasta, a także wybierać odpowiednie składniki roślinne, które wzbogacają smak i wartość odżywczą pizzy. Pod czujnym okiem Anny Wrony, ekspertki i właścicielki ABC Pizza studenci uczyli się, jak dbać o jakość składników, ich odpowiednią obróbkę oraz jak komponować różnorodne smaki. Nie mogło zabraknąć nowinek w postaci: tzw. roślinnego “mięsa” 3D, wegańskich białkowych zamienników sera Mozzarella, czy znakomitej pasty truflowej.

warsztaty kulinarne

pizzaWarsztaty były również okazją do praktycznego zastosowania teorii zdobywanej w trakcie zajęć. Studenci mogli wykazać się kreatywnością, tworząc własne, autorskie kompozycje pizzy, które łączyły tradycję z nowoczesnymi trendami w kuchni.

Zdjęcia: Bartłomiej Dąbrowski & Oliwia Gut /DRiP
Galeria
Zobacz