W dniach 25 i 26 maja na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyły się warsztaty technologiczno-gastronomiczne pt. „Wykorzystanie jagnięciny i koźlęciny do przygotowania potraw”. Uczestnikami wydarzeń podczas pierwszego dnia byli Studenci Wydziałów: Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Natomiast drugiego dnia gościliśmy hodowców zwierząt, przetwórców, właścicieli kwater turystycznych, lokali gastronomicznych o profilu kuchnia lokalna, regionalna z terenu województwa lubelskiego.

Podczas panelu teoretycznego Uczestnicy wysłuchali wykładu prof. dra hab. Andrzeja Junkuszewa, nt. efektywnego wykorzystania potencjału hodowlanego rodzimych ras owiec i kóz, a także wykładu dra hab. Dariusza Stasiaka, prof. uczelni nt. wykorzystania i walorów odżywczych mięsa oraz podrobów jagnięcych. Propagator idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole” Kuchmistrz Piotr Lenart i prof. dr Hasan Yilmaz z Turcji przedstawili przykłady efektywnej działalności kulinarnej w sferze agroturystyki.

Wysoka jakość surowca rodzimych ras owiec i kóz w połączeniu z umiejętnością efektywnego przetwarzania tuszek, odwołującego się do tradycji i dziedzictwa kulinarnego, stanowi atut umożliwiający zyskanie przewagi rynkowej zarówno przez hodowców zwierząt i przetwórców, jak również przyszłych absolwentów naszej Uczelni rozpoczynających działalność zawodową w branżach związanych z tą dziedziną. Dlatego też Uczestnicy warsztatów doskonalili swoje umiejętności i pogłębili wiedzę z zakresu przygotowania i przetwarzania mięsa jagnięcego i baraniego pod czujnym okiem eksperta kulinarnego Piotra LenartaBłażeja Miroty z Pałacu Ostromecko. W pracowni gastronomicznej naszego Wydziału poznawali tajniki przygotowania przepysznego pieczonego udźca jagnięcego, steków z udźca i antrykotu, pierogów z farszem podrobowym, zupy cytrynowej na wywarze, wątróbki z jabłkami oraz innych potraw godnych królewskich stołów.

Uczestniczący w wykładach mogli obserwować poczynania kulinarne kucharzy i Studentów w pracowni gastronomicznej dzięki transmisji video na oddzielnym ekranie w auli. Dzięki nowym technologiom multimedialnym wszyscy Studenci efektywnie łączyli wiedzę z umiejętnościami, dostarczając wszystkim Uczestnikom smakowitych potraw na zakończenie intensywnego dnia. W degustacji uczestniczyli dyrektorzy LODR w Końskowoli – mgr inż. Wiesław Orzędowski i mgr inż. Waldemar Banach, Prorektor ds. Rozwoju Uczelni – dr hab. Adam Waśko, prof. uczelni, a także dziekani wydziałów – prof. dr hab. Waldemar Gustaw, prof. dr hab. Brygida Ślaska, prof. dr hab. Bożena Kiczorowska, dr hab. Karolina Wójciak, prof. uczelni.

Uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty potwierdzające udział oraz interesujące opracowanie na temat prozdrowotnych walorów mięsa jagnięcego, wytwarzanego naturalnymi metodami w ekologicznym rejonie Polski, czyli na Lubelszczyźnie.

Niniejsze spotkanie, obfitujące w praktyczne informacje podane w przystępny sposób podczas wykładów i warsztatów technologiczno-gastronomicznych było okazją do nawiązania kontaktów, wymiany doświadczeń i zainteresowania mniej popularnymi rodzimymi rasami zwierząt.

Organizatorami warsztatów był Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki oraz Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, w którego murach przez dwa intensywne dni pracy łączono teorię z praktyką. Organizowanie warsztatów wspierał Oddział Lubelski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu finansowanego przez „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” – Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

Galeria zdjęć
Zobacz