18 października 2021r. w siedzibie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie odbyły się warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego z Siennicy Różanej.

Uczniowie technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję wysłuchać wykładu dr Justyny Libery pt. “Czy odpowiednie żywienie usprawnia myślenie?” Na zakończenie spotkania mgr inż. Monika Zając z Biura Rekrutacji i Promocji Kształcenia, przedstawiła ofertę edukacyjną Uniwersytetu, a także możliwości rozwoju ponadprogramowego w czasie studiów.

Dużym zainteresowaniem cieszył się spacer po Wydziale. Dr inż. Monika Michalak-Majewska zaprezentowała gościom laboratoria katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii oraz pracownię gastronomiczną, której prezentację uatrakcyjniły odbywające się ćwiczenia praktyczne prowadzone przez magistra Piotra Stanikowskiego. Dr inż. Paulina Kęska zaprezentowała gościom salę półtechniki Katedry Surowców Pochodzenia Zwierzęcego.

Spotkanie zorganizowali członkowie Wydziałowej Komisji ds. Promocji, pod kierunkiem dr inż. Moniki Michalak-Majewskiej.