29 października 2021 r. w siedzibie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie miały miejsce warsztaty dla uczniów technikum z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej.

Galeria zdjęć
Zobacz

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w praktycznych zajęciach, podczas których wykonali plecione chałki. Warsztaty odbyły się pod kierunkiem mgr inż. Doroty Teterycz, dr inż. Anny Wirkijowskiej z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż oraz Studentów z Koła Naukowego Technologów Żywności (Pauliny Łysakowskiej, Kingi Oluf, Joanny Kowalskiej i Barbary Kudelskiej). Druga część warsztatów, poprowadzona przez dr inż. Jarosława Mazurkiewicza, została poświęcona produkcji makaronu w skali półtechnicznej z wykorzystaniem prasy makaronowej, będącej na wyposażeniu Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż.

Uczniowie spotkali się także z mgr inż. Moniką Zając z Biura Rekrutacji i Promocji Kształcenia. Pani Monika przedstawiła ofertę edukacyjną Uniwersytetu, a także możliwości rozwoju ponadprogramowego w czasie studiów.

Dodatkowo dla Uczniów zorganizowano spacer po Wydziale, podczas którego obejrzeli między innymi pracownię gastronomiczną i pracownię sensoryczną, po której oprowadzała gości dr hab. Marzena Włodarczyk-Stasiak.

Spotkanie zostało zorganizowane przez mgr inż. Dorotę Teterycz przy udziale innych członków z Wydziałowej Komisji ds. Promocji.