UP w Lublinie liderem pilotażowego programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”

5 października 2023 r. w Warszawie Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, prezesi spółdzielni mleczarskich oraz rektorzy sześciu uczelni przyrodniczych podpisali list intencyjny w sprawie pilotażowego programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. Z ramienia UP w Lublinie – lidera powstałej sieci badawczej uczelni przyrodniczych – dokument podpisał rektor prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk. Do 2027 roku na pilotaż programu zostanie przeznaczonych 100 mln złotych.

Zdjęcie grupowe członków projektuGłównym celem pilotażu jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” ma za zadanie bezpośrednią i ścisłą współpracę z zakładami mleczarskimi, aby tworzyć innowacyjne produkty, a także odpowiednie warunki do rozwoju całego sektora mleczarskiego.

„Dla nas ten projekt jest wyjątkowy  – pokazuje, że nauka może być powiązana z gospodarką, nauka może być powiązana z biznesem, nauka może i powinna tworzyć dla rozwoju, dla społeczeństwa, dla nas wszystkich.” – mówi rektor UP w Lublinie, prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk.

Rektor UP w Lublinie podpisujący dokumentyKażda uczelnia uczestnicząca w projekcie otrzyma 16,1 mln zł dofinansowania. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jako lider sieci badawczej – 19,4 mln zł. Liderem całościowego zadania – które wynosi 100 mln złotych – jest dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą.

W sieci badawczej uczestniczą:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Badania będą realizowane w trzech obszarach:

    Obszar I – Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych.

    Obszar II – Innowacyjne rozwiązania wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.

    Obszar III – Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.

Zadanie skierowane jest do całego sektora mleczarskiego działającego w Polsce.

Spółdzielnie mleczarskie, które podpisały list intencyjny wraz z uczelniami wchodzącymi w skład sieci badawczej:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK, Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL, Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Grupa SPOLMLEK, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.


Opracowano na podstawie materiału prasowego Ministerstwa Edukacji i Nauki.