Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w „Pytaniu na śniadanie”
W piątek, 21 listopada 2025 r. o godz. 11.15, na antenie TVP2 w programie „Pytanie na Śniadanie” wystąpi prof. dr hab. Bartosz Sołowiej – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą oraz Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej. Towarzyszyć mu będzie Grzegorz Łapanowski – szef kuchni i prowadzący program „Jedzenie ma znaczenie”.

W programie poruszamy zagadnienia:
- Białkowy zawrót głowy – serwatkowa bitwa: koncentrat (WPC), izolat (WPI) czy hydrolizat (WPH), a może zwykła suszona serwatka?”
-
Nie tylko dla sportowców! Jakie suplementy białkowe wybrać na co dzień? A może zwykły posiłek wystarczy?
-
Jakich błędów nie popełniać stosując białko?
-
Ile laktozy w każdym z nich, czy może ten produkt być stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy?
-
Jak nie dać się oszukać na cenie za konkretne białko?
-
Podsumowanie drugiego sezonu “Jedzenie ma znaczenie”, realizowanego w ramach projektu SUP-RIM Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Projekt realizują wspólnie: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (lider), Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Dzięki temu możliwa jest realizacja programu „Jedzenie ma znaczenie”, który łączy świat nauki i praktyki – pokazując, jak badania naukowe przekładają się na codzienne wybory żywieniowe konsumentów.
Zapraszamy do oglądania – 21.11.2025 r., o 11.15 na antenie TVP2!