W ubiegły czwartek odbyło się sympozjum Żywność i Zdrowie. Pola współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Dyskusję wokół żywności funkcjonalnej, poprowadzili dr hab. inż. BARTOSZ SOŁOWIEJ, prof. UP, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz prof. dr hab. n. med. ROBERT REJDAK Prorektor ds. Umiędzynarodowienia, Cyfryzacji i Promocji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Dawkę wiedzy w  pigułce zaserwowali z naszego Uniwersytetu:

Dr hab. PAWEŁ GLIBOWSKI, prof. UP – „Funkcjonalne napoje jabłkowe jako wsparcie w pracy jelit

Dr hab. Paweł Glibowski, prof. UP reprezentuje Katedrę Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zajmuje się tematyką łączenia technologii żywności i żywienia człowieka. Analizuje możliwości zastosowania fruktooligosacharydów, czyli jednej z rozpuszczalnych frakcji błonnika w różnych produktach spożywczych, w większości mlecznych napojach fermentowanych. Bada również wpływ żywienia na wybrane choroby dietozależne (np. otyłość).

Dr inż. JUSTYNA LIBERA – „Spojrzenie na żywienie, czyli na czym bazuje dieta korzystna dla oczu”

Dr inż. Justyna Libera reprezentuje Zakład Inżynierii i Technologii Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Od kilku lat współtworzy zespół dietetyków uczelnianej poradni dietetycznej, gdzie pracuje na płaszczyźnie psychodietetycznej z osobami o nieprawidłowej masie ciała.

W pracy badawczej skupia się na projektowaniu żywności funkcjonalnej dedykowanej osobom z chorobami dietozależnymi (m.in. produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym dla osób z cukrzycą) oraz produktów spożywczych wzbogacanych w substancje bioaktywne pochodzące z odpadów technologicznych, zgodnie z trendem „zero waste”. 
Dr inż. MACIEJ NASTAJ – „Słodycze przyszłości”

Dr inż. Maciej Nastaj reprezentuje Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W swojej pracy naukowej koncentruje się głównie na projektowaniu nowej żywności funkcjonalnej, o wysokiej zawartości białka przy jednocześnie obniżonej lub całkowicie zredukowanej zawartości cukru. Technologia ta jest przeznaczona głównie dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko (sportowców/osób aktywnych fizycznie) oraz diabetyków.
Wykłady z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie poprowadzili:

  • Dr hab. n. med. HANNA KARAKUŁA – JUCHNOWICZ – „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”
  • Dr hab. n. farm. WOJCIECH KOCH, prof. UM, dr n. farm. KAMILA KASPRZAK – DROZD – „Co należy pić? A może by tak pokochać polifenole?”
  • Dr hab. n. chem. EMILIA FORNAL – „Fałszowanie żywności – konsekwencje społeczne i zdrowotne”

W pomoc organizacyjną i w projekt sympozjum włączyli się także studenci Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: Gabriela Gutowska,  Paulina Samociuk, Kamila Kuchta, Aleksandra Malinowska oraz Beata Trojanowska – studentki dietetyki. Drugi stopień dietetyki reprezentowali: Łuksza Siłka, Aleksandra Drewniak, Kinga Kuryło, Estera Kisała, Magdalena Wiśniewska, Wiktoria Iracka oraz Paulina Kawecka. 

Stoisko z ekologicznymi produktami zapewnili: Korab Garden, MirLek, Sady Grójeckie, Czarna Malina, Z.M. Jasiołka – firmy działające w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Polska Ekologia. Dziękujemy Maciejowi Bartoniowi, Pełnomocnikowi Zarządu Stowarzyszenia za zorganizowanie stoiska i degustację wspaniałej, ekologicznej żywności podczas Sympozjum Żywność i Zdrowie.

                                                                                              Fot. Alicja Jaroszewska /BIiM
                                                                                                                                                              Maciej Niedziółka /BIiM 
                                                                                                                                                              Aleksandra Drewniak