Sympozjum:
Żywność i zdrowie.
Pola współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
26 maja 2022, godzina 12:00, Aula Collegium Novum (parter), Al. Racławickie 1

Żywność i zdrowie to duet, który idzie ze sobą w parze. Jedno odbija się w drugim, wpływając na życie człowieka. Nie bez powodu mówią, że „jesteś tym, co jesz”. A jeśli jesz świadomie i efektywnie, i łączysz przy tym przyjemne z pożytecznym? Z pewnością, Twoje zdrowie odwdzięczy się Tobie!

Zapraszamy do dyskusji wokół żywności funkcjonalnej, która wyjątkowo dobrze wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Ta przystępna dawka wiedzy w pigułce zostanie zaserwpwana 26 maja podczas specjalnego sympozjum. Wydarzenie będzie transmitowane na żywo na kanale YouTube Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Patronat nad wydarzeniem objęli:
JM Rektor UP, prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk
JM Rektor UM, prof. dr hab. n. med. Wojciech Załuska

Nad tematem funkcjonalnego odżywiania pochylą się wspólnie specjaliści do spraw żywności i żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie:

  • prof. dr hab. n. med. HANNA KARAKUŁA-JUCHNOWICZ – „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”
  • dr hab. PAWEŁ GLIBOWSKI, prof. UP – „Funkcjonalne napoje jabłkowe jako wsparcie w pracy jelit”
  • dr hab. n. farm. WOJCIECH KOCH, prof. UM, dr n. farm. KAMILA KASPRZAK-DROZD – „Co należy pić? A może by tak pokochać polifenole?”
  • dr JUSTYNA LIBERA – „Spojrzenie na żywienie, czyli na czym bazuje dieta korzystna dla oczu”
  • prof. dr hab. n. chem. EMILIA FORNAL – „Fałszowanie żywności – konsekwencje społeczne i zdrowotne”
  • dr inż. MACIEJ NASTAJ – „Słodycze przyszłości”

Moderatorzy:
dr hab. inż. BARTOSZ SOŁOWIEJ, prof. UP
Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

prof. dr hab. n. med. ROBERT REJDAK
Prorektor ds. Umiędzynarodowienia, Cyfryzacji i Promocji
Uniwersytetu Medycznego w Lublinie