2020
W dniach 15 stycznia-12 lutego 2024 roku na naszej Uczelni odbywały staż trzy studentki z Narodowego Uniwersytetu Technologii Żywności w Kijowie. Zapoznały się z działalnością naszego Uniwersytetu i doskonaliły swoje umiejętności w pracy laboratoryjnej w Instytucie Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Wydziału Agrobioinżynierii pod opieką dr hab. Marty Tomczyńskiej Mleko, prof. uczelni oraz w Zakładzie Technologii Mleka i Żywności Funkcjonalnej pod opieką prof. dr. hab. Stanisława Mleko. W ramach wieloletniej współpracy część praktyk odbyła się w Katedrze Zjawisk Międzyfazowych UMCS pod kierunkiem Profesora Konrada Terpiłowskiego. Praktyki umożliwiły zapoznanie się studentek z obsługą takich urządzeń jak: reometr oscylacyjny, teksturometr, lepkościomierz ultradźwiękowy, analizator aktywności wody, polaryzacyjny mikroskop optyczny, transmisyjny mikroskop elektronowy oraz spektroskop w podczerwieni.
Pobyt w Lublinie był też dla przebywających na stażu studentek czasem oderwania się na chwilę od koszmaru rosyjskiej agresji na Ukrainę.
Na stronie Narodowego Uniwersytetu Technologii Żywności w Kijowie znajduje się informacja dotycząca tych praktyk.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76