Rozpoczęcie zajęć w ramach projektu „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II edycja”

W minioną sobotę (30.11.2024) na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii rozpoczęły się zajęcia w ramach projektu „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II edycja”. Jego celem jest wsparcie merytoryczne i praktyczne producentów żywności i kosmetyków, którzy swoją działalność prowadzą w oparciu o surowce tradycyjne, regionalne oraz ekologiczne.

 

Uroczystego rozpoczęcia zajęć dokonał prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, wskazując na rolę uczelni w popularyzacji osiągnięć nauki. W otwarciu uczestniczyli również: zastępca prezesa zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie – mgr Andrzej Kloc oraz dr inż. Monika Michalak-Majewska – kierownik projektu. W tematykę projektu wprowadził mgr Grzegorz Teresiński – ekspert w dziedzinie partycypacji społecznej i obszarach związanych z Lokalnymi Grupami Działania.

 

Projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II edycja” złożony został w tegorocznej edycji konkursu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”, uzyskując dofinansowanie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w pełnej wnioskowanej kwocie (blisko 180 tys. zł). Będzie on realizowany do końca lipca 2025 roku. Projekt został objęty patronatem honorowym JM Rektora UP w Lublinie prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki

Wodnej w Lublinie.

Projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę – II edycja”. Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”. Umowa nr POPUL/SP/0144/2024/02 z dnia 08.11.2024 r.