Publikacje naukowe absolwentek naszego Wydziału

Świeżo upieczone absolwentki kierunku technologia żywności i żywienie człowieka mgr inż. Adrianna Stasiewicz oraz mgr inż. Natalia Łatwińska, wspólnie z pracownikami Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością opublikowały rozdziały w monografii naukowej pt. ŻYWNOŚĆ W XXI WIEKU OD PRODUCENTA DO KONSUMENTA, Red. Dorota Gałkowska, Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, wyd. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2021, ISBN 978-83-953897-2-6. Rozdziały podejmują problematykę oceny możliwości zastosowania ekstraktu z ostropestu plamistego w konserwie wieprzowej sterylizowanej jako czynnika kształtującego wybrane wyróżniki jakości oraz potencjał przeciwutleniający produktu. Monografia została przygotowana w ramach XIV Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku” – „ŻYWNOŚĆ A OCZEKIWANIA WSPÓŁCZESNEGO KONSUMENTA, która odbyła się w dniach 16-17 września br. w Krakowie.

 
 
Gratulujemy ciekawych badań i zapraszamy do lektury!