Niezmiernie miło nam poinformować, że prof. dr hab. inż. Joanna Stadnik z Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii została prezesem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności na kadencję 2022-2025.
Wyboru dokonało Walne Zebranie Delegatów, stanowiące najwyższą Władzę Towarzystwa, które odbyło się 9 grudnia 2021 r. w Warszawie.
Członkiem Prezydium Zarządu Głównego PTTŻ został dr hab. inż. Dariusz Stasiak prof. UP, który będzie pełnił funkcję Sekretarza. Dr hab. inż. Małgorzata Karwowska prof. UP została wybrana na członka Komisji Rewizyjnej.
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) zostało utworzone w 1990 r., a jego celem jest rozwijanie działalności naukowej, dydaktycznej i popularyzatorskiej w dziedzinie nauk o żywności i jej technologii i dziedzin pokrewnych, ze szczególnym uwzględnieniem zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych oraz problemów inżynieryjnych i ekonomicznych związanych z przetwarzaniem i przechowywaniem surowców, półproduktów i produktów żywnościowych, a także upowszechnianie osiągnięć naukowych i wymiana doświadczeń z uwzględnieniem potrzeb i pożytku gospodarki narodowej.
Działalność Towarzystwa obejmuje m.in. organizowanie kongresów, zjazdów, sympozjów, konferencji i szkół naukowych, organizowanie publicznych odczytów i wykładów oraz innych form upowszechniania nauki, organizowanie i prowadzenie prac naukowo-badawczych przez powołane do tego komisje, zespoły i grupy robocze, organizowanie i prowadzenie współpracy z pokrewnymi instytucjami i towarzystwami krajowymi i międzynarodowymi, prowadzenie działalności wydawniczej (czasopismo Żywność. Nauka. Technologia. Jakość)
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Skromna 8
20-704 Lublin
tel. +48 81 462 33 74
+48 81 462 33 92
fax. +48 81 462 33 76